lördag 15 juli 2023

Tack pv ...!


Det är inte ofta - jag undrar om det någonsin har hänt - som pv tar en bild och vidarebefordrar den till sambon. 

(Jo, kanske när  han varit på träningsläger tillsammans med Anna och Micke).

Igårkväll hände det. 

Under sista rundan med Harry  - det var väl på Johanssonrundan - som miraklet skedde. 

Och vilken fin solnedgång där borta i väster!

Dagens fönster och lite till ...


... fångades inne i Ljungbergmuseet i Ljungby och utsikten visar konstnärens hem.

Sven Ljungberg föddes den 15:e december 1913 i Ljungby och dog den 28:e juli 2010 i Italien (på en målarresa). 

Här är ett av alla hans alster. "Lek på skolgården" är titeln på verket. Den såldes på Bukowskis och hade ett utropspris på 20 000 - 25 000, men klubbades för 44 000 kronor. (Många röda färgklickar i den bilden och jag tänker att det är väl dessa som ger så mycket liv åt bilden ...?)

Denne Sven Ljungberg var ju så oerhört mångsidig! När pv:s mamma Gunvor begravdes, hölls akten i Annelundskyrkan i Ljungby och jag höll på att ramla baklänges när vi kom in där .., det var ju som att hamna i Paradisets lustgård! Titta här, bara.  


Och var det inte exakt en sån här tavla jag stod och höll i handen, igår? Tänkte att det såg ut som en Sven Ljungberg, men den var så urblekt, så den fick vara. 

Nåja, det finns gott om dem, tydligen.

fredag 14 juli 2023

Hur det blev ...


Jo, vi snirklade oss fram längs smala, småländska vägar kantade av skog och mera skog och så plötsligt .., de allra ljuvligaste Emil-i-Lönneberga-hus .., röda med snickarglädje ..., och så fanns där rena skruttet också, förstås.

Vid ett hus satt en liten kille - kanske 4 år - i en vit trädgårdsstol och han satt där ensam för sig själv och sprätte med benen .., ungefär som en gammal farbror. Så fin!

I en hage låg en hel drös med stora kor .., oj, så härligt dom tycktes ha det!  

Kvinnan som sålde skifferplattorna, bodde i en sommarstuga en bit från allfartsvägen och vi blev så förvånade .., ja, tyckte att det var mer skiffer än vi förväntat oss! 

Men oj, vilket tungt kånkande och lastande på släpvagnen, den som är märkt Hemköp Haverdal. 

Kvinnan visade sig vara lärare i slöjd; från Uppsala, men hade nu sommarledigt och bodde här i stugan. 

"Du vill inte köpa ett gasolkök också ...?" undrade hon just som vi var på väg att ge oss av. Jo, det ville pv! Gasolköket plus två tuber gick på 600:- och det var billigt, menade pv. Perfekt, nu har vi reserv om det krisar sig, antingen i båten eller här hemma. Om RYSSEN kommer!

Bilden är dock härifrån, när vi kommit hem och all skiffer samlats på en lastpall. Det blir ett pussel det, att få ihop det hela. 


Därefter till Ljungbergmuséet inne i Ljungby där jag INTE besökte själva utställningen, den där alster av den berömde John-E Franzén visades, men det berodde mera på att det var så varmt ute och vi hittade ingen skugga till Harry i bilen. 

Tittade på olika affischer (mest motiv av S.Ljungberg) och köpte fem konstkort i olika storlekar - vilka ska bli till vykort -. Bilden till höger visar dörren till Ljungbergs hem. 


Och själva "lusthuset" ..., eller vad man ska kalla det. 

Där intill en brant sluttning ner till Lagan. Vackert var där verkligen!

Åt lunch på Best Western Hotels - pv bjöd på plankstek med fläskfilé med tillbehör - men jag tror nog att kocken hade glömt att salta eller krydda anrättningen. Nåja, det var ju lätt ordnat. 

I en second-hand-butik så där lite vid sidan om, fyndade jag ett vitt skåp att ha på väggen .., typ ett gammalt badrumsskåp eller något sådant, men i trä. Sååå fint! (Det hade kommit in i butiken 1 timme tidigare!)

Tvåhundra kronor betingade skåpet och jag föll pladask och ska nu försöka få det på plats i uterummet. 

Kom hem och var svimfärdig av trötthet. Duschade .., testade nya hårschampot och sitter nu i mjuka nattlinnet, för ingen lär väl komma på besök den här tiden på kvällen? I morgonkväll dyker Emil med kompis upp och blir här ett par dagar .., så trevligt!

Sommarpratet ....

Gårdagens sommarpratare var Mark Levengood och han var som alltid  b r a och värd att lyssna till. Mycket handlade om relationen till hans mamma .., det handlade också om ADD och när livet förändras. 

Dagens sommarpratare är Maja Nilsson Lindelöf, influencer, designer och maka till fotbollsproffset Victor Nilsson Lindelöf (tillika kapten i vårt svenska landslag).

Resa österut och DN:s quiz ....

Solsken och lagom varmt ute. På agendan idag står en resa till Ljungby, då vi ska hämta skifferplattor att lägga som "gång" på gården. 

De här plattorna kommer inte att räcka fullt ut, men det var ett så bra pris, så vi får fortsätta att hålla ögonen öppna för nya fynd och fylla på, allt eftersom. 

Ett besök på Ljungberg-muséet hoppas jag hinna med också. 

Varför skifferplattor? 

Jo, i min uppväxt hade grannen en gång från grinden till "bron"/verandan med just svarta skifferplattor. Exakt kan jag minnas den där svala känslan .., barfotafötter mot dom platta stenarna! 

Som det nu är, går vi på gräsmattan och det tycker jag inte alls känns så ombonat.

Nutidsquizet blev en dyster historia - sämst ever, ever -. Såväl pv som jag själv hade endast 5 rätt av 10 möjliga. 

Själv hade jag fel på frågorna som gällde insekter, musik, böcker, ekonomi och sport. 

Orddelen gick bättre. Full pott för pv, 1 fel för mig (11 av 12). 

Bilden är från Torekov och visar hur det såg ut under en av morgnarna, då, när jag tagit mig ett långt, svalt dopp. 

Har sådan oro för min syster i Australien som inte hört av sig på flera dagar. Hon har haft såna förfärliga rygg, - och bäckensmärtor den senaste tiden och har knappt kunnat röra sig. Läkarna hade sagt att det ju är ett smärre mirakel att hon inte haft detta tidigare, då hon vid sjutton års ålder ramlade i slalombacken och skadade några ryggkotor och i månader låg i gipsvagga på Skellefteå lasarett. Och så bilolyckan då på detta, då det blev frakturer på nästan alla kroppens ben.

För någon vecka sedan hade hon så ont, så att även hjärtat börjat rusa, så där så hon ..., som är den mest kavata av oss, blev orolig. Har nu mejlat hennes son som bor sextio mil bort från Birgitta och hoppas få svar på vad som hänt. 

Uppdatering: Fick svar nu. B ligger på sjukhus, har haft vätska i lungorna och "leaky valve due to low iron lewels".

Dagens fönster ...


... fångades i Torekov, alldeles nära hamnbassängen och alla restauranger. 

Det var jag själv som föll pladask för ..., det vackra ljuset förstås.

torsdag 13 juli 2023

Som i advent ...

Två julstjärnor vilka  flyttat från vardagsrummet till gästrummet (tidigare kallat "Gunnars Rum") har fått nytt liv och blommar nu så här fint.

Och kanske får Gunnars Rum återuppstå, då jag fick ett meddelande nu på morgonen, där herr Rindå undrade om rummet är ledigt tre dagar/nätter i början av augusti. 

Svaret blev "högst troligt!"

Torsdag idag. Regnet öser ner och pv har planer på att cykla till hamnen och fixa med fikabordet som han tillverkat. 

Mina planer? Jo, att ta mig an den bok jag hämtade från biblioteket igår .., fortsätta med tvättandet och skicka några postens vykort (där man använder egna bilder). 

Andra planer finns också. Pratade med min syster i Skåne och hon lät lite uppgiven. Jag funderar på att ta henne på en liten roadtrip i Skåne med något eller några stopp, det tror jag vore trevligt - för oss båda -. Har också beställt klipptid hos friherrinnans frisörska i Skipås, det blir på tisdag i nästa vecka. Efter covideländet när jag nog tappade närapå hälften av allt mitt hår, har det sannerligen tagit fart. Nu växer det så det knakar!

Och så en bild från seglatsen från Torekov och hem. 

Anna hade ett sjå med alla begrepp .., halkip, knape, fock, mantåg osv, men var ihärdig.

Hur man "låser" tampen runt knapen fixade hon också.

Sist av allt: ni missade väl inte Eva Arminis Sommarprat tidigare i veckan? Dessa rader kom till mig nu på morgonen: 

"God Morgon vännen! I natt när jag inte kunde sova så lyssnade jag på Sommar med Eva Armini. Helt, helt underbart! Tack för ditt tips, utan det hade jag kanske missat henne. Kram från Barbro i Tranemo."

Länk till programmet finns här.  

Och såååå glad jag blev att du fann det värt att lyssna till, Barbro! 

 


Och tänka sig att penséerna i blomlådorna ännu inte helt och hållet tackat för sig, allt regnande och all hetta till trots.

Dom får allt hänga med ett tag till. 

Har man varit uppe sedan klockan fem på morgonen, är det väl helt godkänt att ta sitt 11-kaffe nu, fyrtio minuter för tidigt? 

Så blir det.

Korrespondenterna ....

Egentligen har jag inte ord för den tacksamhet jag känner, när det gäller SVT:s och även SR:s korrespondenter och  allt man får ta del av, tack vare dessa idoga journalister.  

En av favoriterna kommer vi  a l d r i g   ihåg namnet på, varken pv eller jag själv, nämligen Christoffer Wendick. 

Här en länk till dessa SVT:s trotjänare, där vi får veta lite mera om dem.

Dagens fönster ...


Den flinka fönsterfångerskan i Portugal, hade även håven  med sig under ett  besök i hemlandet. 

Så här skrev hon: "Hos Eva på Keramika Fantasia i Bollerup finns det här fönstret. Rekommenderas! 

Om man kör från Ystad mot Simrishamn så är det ett par km efter Glemmingebro, på ett backkrön står det flaggor och några trädgårdsspjut från Evas produktion och  där svänger man vänster.  

Eller så kör man från Tomelilla mot Bollerup, och när man kört förbi Bollerups Borg, tar man lilla grusvägen rakt fram i stället för att följa stora vägen där den svänger."

//Tack annannan, säger jag.

onsdag 12 juli 2023

Vederkvickelse ....


Mitt på dagen  sade vi hej och ha det så bra till Anna och Micke och jag däckade fullständigt på soffan Ektorp. 

En fördel med att bli äldre, det är att man verkligen lär känna sin kropp och sin själ. 

Man vet hur man fungerar, eller inte fungerar. 

Alltså hamnade jag på soffan och sov så fruktansvärt hårt .., vaknade och kände mig "oriven" inombords .., gick ut och fortsatte vilandet i uterummet, då jag längtade efter frisk  luft. 

Allt eftersom - ja, det var som att dra upp en leksak som sedan sprätter omkring på golvet - blev det bättre. 

Vi åkte till Skallkroken och röjde i båten. Tömde kylen, torkade ur och gjorde fint och nu har tvättmaskinen att göra kan jag lova. Gröna filtar, ett blått överkast .., handdukar .., och lite annat, ska bli  rena och fina igen. 

Dottern på väg hem, ringer. 

Vi pratar om Jönköping - hur fint där är - hon uttrycker det annorlunda; säger att "Jönköping ger energi!" (så har dom varit på gym också), men vi pratar också om dagens sommarprogram med Eva Armini. Jag tyckte såååå mycket om sättet hur denna kvinna berättade om sitt liv som bortadopterad och hur hennes liv därefter utvecklade sig. Full pott från min sida.

Morgondagens Sommarpratare är Mark Levengood. 

Åter till Skallkroken. En ny lååång badstege hade kommit på plats medan vi var borta och den testades ikväll. Härligt! 

Nu kommer man på direkten till djupt vatten och det känns bra. 

Två stora brännmaneter inte långt från stegen, väckte några småpojkars intresse

Just nu Aktuellt. 

Biden, Erdogan, Natomötet, ja, det vanliga. Erdogan har snygg blå slips och man undrar om någon människa har sett honom le? Kanske hans hustru?

Biden däremot  ser piggare ut än vanligt, skojar till och med.


Ett besök på biblioteket  i Harplinge hanns också med. 

Min reservation av Hanna Sahlbergs  nyutkomna bok - den här intill - hade kommit och nu var det dags att hämta den. 

Hanna Sahlberg hör jag ofta i Kinapodden och jag ser verkligen fram emot  att ta mig an hennes rader.  

Ja, det blev ett inlägg om allt och inget, men det har hänt  så mycket ett tag - trots att vi har haft så lugna dagar - med mängder av intryck och småprat, så nu ska hjärnan få lugna ner sig lite.  

Här kan man läsa vad boken handlar om.

Återbördad  till landet Halland ....


Det må vara aldrig så trevligt att vara ute med båten - alla trivsamma möten med andra i samma sits, bad i samma hav (Kattegatt) men ändå annorlunda .., nybakat bröd från bageriet var morgon och det där totalt avstressade - men ändå, att sova i en bekväm säng: halleluja! 

Anna och Micke kom till Torekov från Skåne vid halv elva igår och efter kaffe och deras medhavda jordgubbar och gott bröd, så kastade vi loss och gav oss av hemåt. 

Det  blev en bekväm resa för pv, som hade såväl Anna som Micke som styrman och det blev mycket surr om båtliv och olika begrepp, men mycket annat hanns också med. 


Bilden visar två av alla kvarglömda klädesplagg som man upptäcker vid den långa bryggan i Torekov. 

Massage av ben, t.ex. Och bad från badstegen i aktern. Nu återstår att återigen tömma båten på allt som inte ska vara där under några veckor .., tömma kylen, tvätta sängkläder, ja, städa upp den helt enkelt. 

Och nu ska jag enbart njuta av den  där sköna sängen .., att ha nära till bad och dusch .., att inte behöva krångla sig upp eller ner, ja, helt enkelt leva ett vanligt hemma-liv. Men tänk, vilken tur vi har haft med vädret! Nu vid sextiden på morgonen, strax efter att jag hängt ut tvätten, kom såväl regn som åska. 

Nästa längre utflykt med båten, ja, det blir för pv och hans bror att segla upp båten till Bohuslän. Där ska brodern med fru och ett annat par segla i en veckas tid. Sen ska den seglas hem igen och  k a n s k e  att vi själva blir i just Bohuslän efter bröllopet i augusti. Vi får se.

tisdag 11 juli 2023

Dagens fönster …


…fångades nu på morgonen, på väg till första doppet. 

Och om någon timme borde Anna & Micke vara här! 

Oj, så roligt! Känns som en evighet sedan jag träffade Micke, men han, Anna och pv idkade ju ”träningsläger” i Dalarna i början av januari.


måndag 10 juli 2023

Hit och dit  …

Sista dagen i Torekov, troligen för i år. Och den här dagen har bjudit på ett övermåttan ljuvligt morgonbad .., färskt bröd från bageriet här intill (vitt och onyttigt, men gott!) .., lite korsordsknåp .., samt en ny båtgranne. 

De kortspelande paret från Danmark gav sig av tidigt på morgonen och det gjorde även familjen från Göteborg, vars ben jag ofta såg passera köksfönstret .., när de klev av och på sin båt. Vi var ju liksom ”förbundna”. 

Sen kom regnet. 

Träffade hamnkaptenen och uttryckte min beundran för de unga hamnvärdarna, liksom ungdomarna som plockar skräp och håller rent. 

I morgon segling norrut. Hem till Skallkroken. Anna & Micke gör oss sällskap och det blir trevligt! 

Kalas för Edvin på lördag, måndag och tisdag har vi Emil med kompis på besök och några dagar senare lär Maria och Peter dyka upp. 

Pv:s bror med fru och kompisar lånar båten någon vecka i augusti och seglar då i Bohusläns skärgård och kanske tar vi vid efter bröllopet i Karlstad. Vi får se. 

För övrigt läser jag att polisen godkänt koranbränning i Helsingborg och president Erdogan har nu ställt NYA  krav för att godkänna Sveriges ansökan om medlemsskap i Nato. 

Är man förvånad? 

Inte det minsta! Det är nästan pinsamt som han förlöjligar såväl Jens Stoltenberg som våra förhandlare!

Det kan inte vara roligt att vara i deras kläder.

Dagens fönster ….

… finns här ombord. 

Bilden togs medan jag nu lyssnar till gårdagens författare och översättare, Lina Wolff.


söndag 9 juli 2023

fin klänning ….


Vi sitter i båten. Harry har varit på sista rundan och passat på att morra åt en springer spaniel, men nu är det slutpromenerat för ikväll. 

Tidigare i afton köpte jag rökta räkor, en hel rökt makrill, samt underbar potatissallad  med hela, små potatisar. Ja, en baguette också. 

Så satt vi här och njöt av detta ljuvliga och saffransaiolin var perfekt till och vilken HETTA. 

Då upptäcker jag en kvinna som står i kön till en restaurang och jag slås direkt av hur vacker klänning hon har! Jag tänker Marimekko. Beige och brunt eller svart; mönstret är grafiskt. Kvinnan är väl i min ålder, mörkhårig och har en kofta över axeln och koftan tar upp klänningens färger .., i svart.,

Någon timme senare passerar hon och mannen vid hennes sida vår båt. 

”Oj, hallå! Vilken vansinnigt vacker klänning du har!” säger jag. 

Då ler kvinnan .., böjer sig fram för att liksom titta in och säger att jag är inte den första som säger det. Under ett besök på NK i Sthlm, på klädavdelningen, frågade expediten om det var en Bitte Kai Rand-klänning som kvinnan bar?

”Inte alls! Den är inhandlad från Ellos!” var svaret.

Hon ser så rar ut och påminner om Gunnel Runevad-Knutsson ; en gång underbar kund i lilla närbutiken i Ystad, numera garanterat en liten ängel. 


Nu kväller. Halv tio. Båtgrannen framför oss - ett äldre danskt par - har spelat kort, ”Femhundra”. Mannen vann. 

”Det gör han alltid ..”, sa kvinnan och log. I skrivande stund kalasar dom på friterade fläsksvålar. 

Andra passerar revy längs båten. Några kommer från ett kvällsdopp. En kvinna har en ljusblå badrock. 

Ikväll ligger vi tre på rad. Först vi, så en familj med två barn från Göteborg och så en storvuxen tysk, nej, två tyska män .., och alla får de passera över vår båt för att ta sig i land, men det går bra. 

Tyskarnas flaggor är de största och sen kommer danskarnas, den tvåtungade som jag tycker är fin.

Nu blir det ny omgång kortspel hos danskarna. De har en fågelhund - en vorsteh- med sig, men den tål inte andra hundar och ligger mest under däck. 

Och nu kom göteborgarna tillbaka från middagen. Dom siktar på att i morgon ge sig av .., mot Polen och Tyskland. Tänk, så många vänliga människor det finns! 

Så är kvällen här i Torekov.

div