lördag 6 februari 2016

Bumlingen ...

Sjukskrivningsdagarna flyter samman och blir till en oformlig massa.
Jag tittar på tusen olika reprisprogram på SVT ..., Akuten förstås och annat som jag missat .., lyssnar till Vetenskapsradion, Kulturnytt och reprisen av Nordegren och Epstein och annat hörvärt.

Läser tidningar som snart upphör att komma.
DN, GP och Hallandsposten.
Löser korsord.

Ligger på soffan och använder nya febertermometern som är modern och digital, avläser siffror och hojtar till pv. Pratar med B på jobbet och med Britt på vårdcentralen i Nyhem, i stan, tackar för vänligt bemötande .., pratar med Sonja som ska flytta från sin stora lägenhet i stan till en 2:a i Harplinge och nu håller på att gripas av ångest.

"Men Sonja, tänk i sommar, då kan jag ta fikakorgen med mig och cykla till dig och så sitter vi där på uteplatsen och småpratar och säkert har du blommor i krukor och det blir säkert hur bra som helst!" säger jag, men Sonja  t v e k a r.

Jo, jo .., det där fikat blir nog bra, men det är väl allt det andra.
Själva uppbrottet.
Att vid dryga åttio års ålder börja om.
Och själva flytten.

Pv börjar gå in i vasaloppsbubblan och säger att han ska åka rullskidor; Ejdervägen fram och åter tio gånger i sakta mak. Jag står vid fönstret och tittar när han susar förbi och tänker att så sakta mak vet jag inte om jag tycker att det är.
Harry skriiiiiker av glädje var gång husse passerar nere vid postlådorna och blir synlig.

Själv värmer jag upp gårdagens fisksoppa.
Finns där nånting i världen som är så gott som fisksoppa?

På nätet får vi veta att Bodil Malmsten inte längre är i livet.
På Instagram skrev jag att alla hennes böcker inte gick in i mitt hjärta, men framför allt den första från Frankrike, den tyckte jag om.

Innan jag träffade pv, hade jag kontakt med en man från Stockholm.
En högt utbildad man som på alla sätt och vis ville försäkra sig om att jag inte var alldeles bakom flötet. Som han intervjuade mig! Vad hade jag för inredningsstil i min lilla lägenhet? Vilken sorts musik tyckte jag om? Jazz? Vilken sorts jazz?

Och vad tyckte jag om lampan Bumlingen (den hade han för övrigt själv) och så frågade han vad namnet "Bodil" betydde för mig? Jag sa att det såklart var namnet på min katt, men även Bodil Malmsten.
Och han skrev några rader från Bodil Malmstens bok, den med titeln "Den dagen kastanjerna slår ut ..." och ville att jag skulle berätta vad dom raderna sade mig, själv älskade han den boken, ja, vad tyckte jag nu egentligen?

Ja, jysses vilket sjå den mannen hade att fostra mig.
Och han frågade vilken sorts kläder jag hade på mig?
"Vad har du på dig du?" sa han var gång han ringde och jag som gick i shorts mest hela sommaren började hitta på, ja, jag förstod ju att det inte var riktigt vettigt att vara så enjängd och anoraken, nja, den undanhöll jag kanske honom.

Till slut tackade jag för mig.
Jag ledsnade väl helt enkelt på att bli korsförhörd och godkänd skulle jag nog ändå aldrig bli.

Allt det tänker jag på när jag läser att Bodil Malmsten inte längre är i livet.

Lördagsfönstret ....


"Jag kan icke räkna dem alla ....., Gideå förstås", skriver Cecilia N. 

Ja, det var många fönster i ett svep!
Tack rara, fina!

fredag 5 februari 2016

Dagens fönster ...


Idag, mer än någonsin, längtar jag efter att få känna mig helt och hållet kry och jag längtar efter sol och värme (ungefär som igår när friherrinnan bjöd på kaffe vid hennes garagehörna)  och att få slippa hostan och få tillbaka orken! Och jag längtar mig sjuk efter ett dopp i havet!

Då blir Ulrikas somriga fönster från Kyrkås som en mental doppvärmare!

Och allt är som bekant relativt.
Arbetskamraten som för ett drygt år sedan bad mig känna lite på hennes ena sida av magen ("känn här Bettan, visst är det lite svullet ...?")  och som sedan fick veta att där inne växte sig eländets elände bara större och större, hon har det svårt just nu.

I ett kort som kom häromdagen skriver hon ..."i sommar Bettan, ska jag komma ut till dig och sitta i trädgårdsstolen och dricka kaffe".

Nu vankas kaffe i nyinköpta bryggaren.torsdag 4 februari 2016

Nya tider ...


En gång i världen var det debut för en nioårig Emma att åka till mormor i Skåne och sedan följa på holiday till Kreta. Spännande värre var det!

Nu, tar samma tös - tillsammans med en av bästisarna - flyget till Amsterdam, susar iväg till New York och hamnar så småningom på flygplatsen i Atlanta .., hyr bil ..., käkar en hamburgare och kör därefter två timmar till nånstans ute på landet där deras kompis från Väsby är utbytesstudent och ligger och läser i sin säng och inte vet ett dugg om vad som väntar, när Emma och reskamraten störtar in i hennes rum och kramar om!

Tala om gråtkalas!
Vi fick se en inspelad video och AP skrev "nu måste jag sminka om mig!" .., ja, det var rörande att se kompisens glädje över att få besök hemifrån.

I fyra dagar blir töserna där.

Och tänk, vad det betyder att våga! 
Dagens fönster ...

Strandfiket vid Smitingen ....


"I väntan på sommaren ....", skriver Cecilia N om den här bilden.

Tack snälla! säger jag.

onsdag 3 februari 2016

En av femtiofyra heter Elisabet ....

"I Halland konstaterade sjukvårdens laboratorium 54 positiva fall av det pandemiska viruset influensa A under de två gångna veckorna. I landet och stora delar av världen är det viruset som dominerar.
Det är väl ett ålderstecken förstås ...

... detta att jag numera tycker att programledare i olika program är så unga!
Ett onsdagsfönster från Portugal ...Hej Elisabet,

Här kommer en fönsterbild som nog behöver förklaring!

Fönstret är på vår glasveranda åt söder och jag tog bilden tidigt i morse innan det blivit riktigt ljust. Imman på fönstrets utsida ger ett slags förstoringseffekt så att det ser ut som om bambuhäcken är precis utanför, medan den i själva verket är femton meter bort. Man ser den som den verkligen ser ut i den lilla strimman av klart glas till vänster.

Fortsatt god bättring!

Anna

tisdag 2 februari 2016

Idag ...


Det blåser upp till storm, verkar det som.
Och jag tar harry och går lillrundan som kanske är 2 kilometer lång eller kort.
Efteråt är benen som spaghetti.

Står sedan en bra stund nere vid havet och drar in saltmättad luft.
För fem år sedan ....Nästan på dagen.
Då såg det ut så här på vår uppfart.
Tisdagsfönstret ...


Jag vill bidra med en fönsterbild - den här gången från Kulturväven i Umeå! Har "fläskat på" med färg i redigeringsprogrammet, som du nog ser!

Kram från Torun!
 
// Tack snälla! säger jag.

måndag 1 februari 2016

Om natten ....


Det går sakta men säkert framåt.
Trettinio graders feber i en veckas tid lämnar efter sig total orkeslöshet och att ställa sig i hallen för att stryka en linneskjorta, framkallar darriga armar och ben.

Pv har börjat arbeta och Nelly, som är så rädd för mig när jag hostar, viftar ändå på svansen när hon ser mig komma från övervåningen. Ja, ja, nu har hon ju inget alternativ.

Jag går ut med hundarna på promenad ..., upptäcker att talgoxen börjat pipa lite våraktigt .., snön är helt borta och marken torr. Det blir ingen lång runda .., men ändå, frisk luft känns ljuvligt!

Tidigare på morgonen har jag besökt vårdcentralen för en - hopefully - sista uppföljning.
Frånsett en äldre man som väntar på provsvar och en liten rar tant med permanentat hår, är jag alldeles ensam och tanten säger att hon förresten är klar.

Och läkaren ler när hon ser mig och säger att "ååå, Elisabet, jag blev så orolig när jag såg ditt namn, jag tänkte .., hon har väl inte blivit ännu sämre än i torsdags!"

Det blir det vanliga.
Blodtryck, lyssna på hjärtat och lungorna, hon knackar sig runt på min rygg ..., tittar i halsen .., kollar syremättnaden och jag berättar om gårdagkvällen som var så svår, när det kändes som om all luft tagit slut och pv som var så förskräckt och knappt kunde sova natten mot idag.

Jag, som annars aldrig går till doktorn - i alla fall inte i onödan - har nu slagit personbästa.
Men nu, nu ska det väl ändå bli bra!

Så jag kör hemåt igen .., stannar till uppe på toppen av vägsträckan, just där hästarna går nere i hagarna och där det är så vackert .., funderar på att ta fram kameran, men det är glashalt ute och jag struntar i det hela och åker vidare.

En vecka av återhämtning återstår.
Sju dagar.

Natten mot idag låg jag vaken i timmar och lyssnade till olika P1-program.
Ett av dem var fullständigt otroligt intressant, nämligen detta.
Tänk, så lite man vet om somligt! 
Jag är sextiotvå år, har rökt i totalt ett års tid av mitt liv och berusad har jag också varit, men jag har aldrig tagit några droger. Inte i min vildaste fantasi, kunde jag tro att kokainmissbruk var så vanligt! 

Nu ska jag lägga mig på soffan och vila frukost.
 
Måndagsfönstret ...


Ja, man kan ju skylla på att man är allmänt bortkommen efter all feberyra, för nu hittar jag inte mejlet som berättar var detta är taget, men det kanske var Vålådalen?

En sak vet jag i alla fall och det är att det var Cecilia N som höll i håven.

Tack snälla!

söndag 31 januari 2016

I brist på egen ork ...


... norpar jag andras.
AP:s bild från Sthlm igåreftermiddag till exempel.

Å., jag älskar såna här bilder!


Ja, och så fågelfångaren i Malmö då.
Anders.

Nu blir det handbollsfinal och tänk, om jag kunde få luft så det räcker och blir över!


Och dagens bild ...

Foto: Anders E.


När vi reste till Ghana fick Anders låna sin pappas systemkamera och då väcktes verkligen det där fotointresset som vi tidigare inte tänkt så mycket på. Väl hemkommen köpte han sig en egen kamera och via messenger kommer nästan dagligen bilder susande genom rymden, bilder som han tagit och är nöjd med.

Glädjen i att fotografera, det intresset har vi verkligen gemensamt, även om jag håller till godo med betydligt enklare utrustning och Anders skrattar ofta åt att jag nästan uteslutande vill ha "stående" bilder, medan han själv föredrar dem på andra hållet.

Den här bilden kom häromdagen.
Dagens fönster ...


Utsikt från Storstugan i Vålådalen där jag är på kurs.
Om man har chansen att få lyssna på Mia Börjesson så ska man ta den.

Cecilia N