lördag 23 december 2023

Dagens fönster ....


Så här skriver avsändaren, som är Monet: "Här kommer ett fönster om du vill, mest för att illustrera hur vi löst adventsstakefrågan med batteriljus pga katten. Som du ser har vi ett set med fyra ljus i olika storlekar, väldigt illusoriskt faktiskt."

// Tack Monet och vilken fin ljusstake!säger jag.

fredag 22 december 2023

Dagens fönster ...


Fredag. 

Fönstret fångades i Ystad och har nog varit med varje år när julen närmar sig. 

Jag hade varit på Möllers och handlat frukostbröd och säkert någon Milanokaka också ..., och där stod Emma och väntade när jag kom tillbaka. 

I mars fyller hon tjugosju år och i skrivande stund luffar hon runt i Asien, tillsammans med pojkvännen Fabian.

torsdag 21 december 2023

Radiotips ... I morse lyssnade jag till Vetenskapsradion och där berättade Mattias Ullman som sin tillvaro som fågelräknare i Skåne. Intervjun görs ute på sandreveln Måkläppen i närheten av Falsterbo i Skåne och Stefan Nordberg är det som intervjuar. Vilken behaglig röst han har! (Det var där, på Måkläppen, Anders, en liten Elliot på Anders axlar och jag själv vandrade i timmar!)

Å, du milde tid vad denne Mattias jobbar med fågelräknandet! Drygt sjuttio timmar per vecka under perioden när det är som allra mest flyttfåglar på gång och därefter .., ja, det kan man få ta del av om man lyssnar till programmet. 

(Jag tänkte .., undrar om han är gift ., för med den arbetstiden kan han väl inte vara hemma ofta. Om detta berättar han också.)

Här en länk om någon skulle vilja ...Annat ..?

Lät göra kylskåpsmagneter av mina egna bilder och oj, vad jag blev glad över resultatet!

Här är tre av dem som minner om sommaren som gick.

Eftermiddag ...

Och äntligen är pv färdig med sitt vikariat i Gullbrandstorp! 

Vad gör vi då? Ja, jag klipper ner myntan som växt sig meterhög till vänster om ytterdörren, räfsar eklöv som hamnat där dom inte ska vara .., torkar golvet i uterummet och klär granen med bollar .., har slängt överkast i tvättmaskinen och hängt upp annan tvätt och mellan varven har jag läst Svenska Dagbladet (snart är den superbilliga prenumerationen tillända). I morgon ska jag ta mig an klematisen som jag - för en gångs skull - inte tagit hand om, ja, efter sommarens tämligen ynkliga blomning. 

Pv har, förutom att han fixat granen i julgransfoten (sågat till den), förfärdigat en vegansk skagenröra, något som görs varje jul och den brukar bli riktigt god och önskas alltid av Hilda.

Så har det totala vansinnet nåt även Tjeckien, då tio personer på ett universitet skjutits till döds. Oj, oj, oj .., så mycket sorg och elände här i världen! 

Bilden visar den "lagård"/lada som jag köpte på loppis .., det var tak till och höloft, men allt använder jag inte och mer mossa ska komma på plats och lite mat till djuren ska läggas i den lilla skålen. Det ska bli en julklapp till minstingen, men jag har en känsla av att hans farmor gärna också vara med i leken. (Det blir ju nästan som en julkrubba, bara Jesusbarnet som fattas och hans föräldrar).


En Berner Sennen-hund tyckte jag skulle finnas förstås, plus en fin katt. 

Upptäckte idag att hårfriskörskan som senast klippte mig, nog tyckte att jag skulle ha sidbena, precis som min pappa .., han var besatt av benor i håret och kammade alla lockar prydligt åt ena hållet. 

Ja, ja, det ska nog ordna sig. Jag vill ha lugg!

Over and out! (Betyder att överkast nr 2 ska i tvättmaskinen).

Dagens fönster ...

... fångades när vi kom ut från den indiska restaurangen "Best of India" på Nygatan inne i Halmstad. Mittemot fanns detta och kanske fascinerades jag allra mest över det här  r u n t  fönsterna och den vackert gröna "sargen" nertill. 

Sååå fint!

onsdag 20 december 2023

TV-tips ... 


Studio 65, med Kattis Ahlström som programledare, är ett program som jag oftast bara  r å k a r   komma till och så blir jag kvar programtiden ut. 

Ikväll handlade det om krämpor. Småkrämpor vilka ofta kommer smygande allt eftersom vi åldras. 

Det var en härlig panel i studion .., Lotta Ramel, född 1957 och Niklas Levy född 1950, plus den sympatiske läkaren Ingmar Skoog. 

Jag loooog så här mycket flera gånger under programmets gång. Det var en hel del igenkänning, om man säger så. 

Finns på SVT play och här är en länk till programmet.

Adventsstaken ....


Tänk, vad jag tycker att den är fin, den här som jag fann under en massa bråte (dvs, grytlappar och annat) alldeles vid kassadisken på Lions Loppis. 

Mossan fick följa med, men jag ska frisera den lite och kanske - men bara kanske - lägga dit någon rödprickig svampfigur.

Och ja, jag vet att det är livsfarligt med trä och tänk, om vi glömmer ljusen. 

Och ja, kanske köper vi batteridrivna ljus.

Dagens fönster ...


Onsdag och man vaknar till  h ä l l r e g n   och ett mörker som är närapå obeskrivligt. Det är som om man har lämnat sängen mitt i natten. 

Går man i säng klockan tio på kvällen, kan man vara superpigg åtta timmar senare och när klockan är lite över sex möter jag pv nere i köket, då är han på väg att cykla till Gullbrandstorp. 

"Men ta bilen!" säger jag. 

Otroligt! Jag behöver inte ens övertala honom. 
(Fönstret finns för övrigt här, i det gula huset).

Just nu: eld i kaminen .., Leif GW Persson i tv-studion .., jag har lyssnat till veckans avsnitt av Europa-podden som var något så vansinnigt intressant (bland annat om den nya situationen i Polen med Donald Tusk som premiärminister och tjuv-och-rackarspelet innan den förra regeringen överlämnade stafettpinnen till de som nu valdes - ytterst hörvärt -) och intill mig en ihopkurad katt, som alltid ligger på min vänstra sida och mellan varven, när jag nu knattrar på tangentbordet, stryker jag honom över huvudet och på ryggen. Det tycker han om. 

Så har Den Äldsta ringt på väg hem från nattjobbet. Vansinnigt mycket att göra - många ovanligt svårt sjuka -, tolv tusen steg blev det från 21.00 - 07.00 och nu på väg hem för att gå ut med hundarna och därefter ligga under täcket, gå ut med hundarna igen mitt på dagen .., mera sömn och nytt jobb-pass. Det sista av tre.

tisdag 19 december 2023

Tisdag ... 


Det är underligt det här med ord och likadant  med siffror. Ordet tisdag är jag så inte förtjust i, liksom siffran sju. Onsdag låter som en snäll dag .., kanske för att det var då jag - under yrkesåren - var ledig. Torsdag låter som en tandläkardag. 

Och jag älskar siffran 4 (fyra). Den är blå. Onsdag är milt grön. 

Från det ena till det andra .., så tackade regnet för sig idag och det blev hög, klar luft. Hur lycklig blir man inte då? 

Anders ringde och berättade att han och exet skulle köra till Göteborg och hämta klinkers till badrummet och jag sa att "då kan vi ses vid avfarten till Getinge, jag väntar där med ved och vill ni ha kaffe och Marias lussebullar, så går det bra". Det ville dom gärna.  

Dessförinnan hann jag hämta upp friherrinnan och vi körde till Lions jättelada i Harplinge och jag fyndade julklappar till Viggo och hittade en helt ljuvlig adventsljusstake (fyra ljus)  i gammal stil, typ hantverk som i svepaskar, men utan lock. Sååå vacker! Ska ta en bild i morgon, så får ni se. 

Friherrinnan som är förtjust i tomtar av alla de slag, köpte en stor en, som A-M ska få, som överraskning. 

Vi (dom skånska herrarna och jag) kom fram nästan exakt samtidigt till parkeringsplatsen utanför Getinge och  Harry som såklart fick följa med, blev nästan salig av glädje av att se såväl Anders som Tommy. 

Det blev några minuters prat, jag lämnade två banankartonger proppfulla med ved .., kaffetermosen och påsen med bullar och det blev en kram av dem båda och när jag vände hemåt kände jag mig rörd och nästan gråtfärdig .., och jag tänkte på vad det betyder att ha goda relationer efter en skilsmässa. Detta att känna att man tycker så mycket om den man en gång varit gift med och som blev far till ens barn, nånting som inte är alldeles självklart och ingenting som går så där på direkten, det kan ta tid. 

Sen hemåt och hämta pv vid skolan och diverse  ärenden noch nu är det kväll och jag ska titta på en film.

Dagens fönster ...


München, tisdag 08:04 (men förr-förra veckans tisdag). 

Fönsterfångerska var annannan. 

// Tack! säger jag.

måndag 18 december 2023

Året med kungafamiljen ...

Ja, det måste jag säga, att detta var nog det mest intressanta av alla liknande program i den genren! 

Att Victoria kommer att bli en alldeles utsökt drottning, när den dagen kommer - om den kommer - är jag övertygad om. Vilken skärpa! Vilken pondus! Vilken värme!

Alltså .., jag tyckte om hela programmet. 

Ett annat intressant  program var detta! 

Och nåt helt annat: nu tycker vi att smaken lagt sig med pepparkakorna Bert! Nu tycker jag att dom är jättegoda!

Ny vecka ..., ny giv.

Vaknar och har flimmer som varar i några minuter och hinner göra mig lite orolig. 

Känner mig aningen darrig efteråt .., duschar länge, tvättar håret .., tittar ut genom ett immigt badrumsfönster och tänker att det var då synd att snön tackade för sig. Nu är det grått, grått och ännu mera grått!

Telefonen ringer! Det är friherrinnan som frågar om jag bjuder på kaffe om hon tittar förbi? Såklart!

Vi blir sittande i vardagsrummet (Harry får godis av henne och slocknar sedan bums ..) och det blir prat om julen, om hennes besök hos vinterdäcks-tobias inte långt från Eftra och lite annat också. 

När friherrinnan tackat för sig, ringer äldsta dottern som varit hos frisören och nu har bokat klipptid till mig, hos Sussie; hon som kortklippte mig för kanske två år sedan? Härligt! Det blir i slutet av januari, en torsdag.

Läser en artikel i gårdagens DN om julens alla filmer på SVT-play och det är många som jag x:ar för och tänker titta på. Här är några av dem: 

  • Wanda (Banbrytande feministklassiker som handlar om hemmafrun och flerbarnsmammans Wanda som får nog av det konforma och inrutade kärnfamiljslivet i USA:s rostbälte.
  • Livet är underbart, förstås ..., med lika underbare James Stewart i huvudrollen .
  • Detaljer, svensk film med Pernilla August och Michael Nyqvist.
Ja, det fanns fler än så, men det var i alla fall några. 

Tittade igårkväll lite förstrött på några avsnitt av "Gifta vid första ögonkastet" - men nu var det USA-delen. 
Det slog mig hur väsentligt det var för många av brudparen, detta att vara framgångsrika. 

Och en oerhört narcississtisk man som väl ansåg sig vara Guds gåva till mänskligheten (eller iaf kvinnorna) frågade redan vid bröllopsmiddagen om hans nyblivna hustru var oskuld. 

Dessutom ansåg han sig vara en bra läromästare vad beträffar sängkammarlivet och hade som livsmål att skapa ett imperium. Ja, jysses. 

Att religionen spelar stor roll - eller låååångt större roll än här hos oss - det märktes tydligt. Ja, alltid lär man sig väl något av att se detta, om inte annat inser man hur lycklig man kan vara med en småländsk man som plockar spillvirke hos de grannar som bygger nytt och på så sätt håller oss med ved till kaminen, ja, även till skåningarna. Vi har nu ved så det räcker och blir över och allt kapas i lagom längd och hur skönt är det inte med en brasa tidiga morgnar, ja, kvällar också, för den delen.

Så är det här i landet Halland.

Dagens fönster ...

"Sankt Olovsgårdens fönster har en rejäl lugg", skriver avsändaren som är kallbaderskan i Skellefteå. 

Tack ellem!

Det är otroligt vilka drivor det kan bli av uppskottad snö!

söndag 17 december 2023

Tredje advent ...

Fortsätter med bilder från gårdagens besök i Varberg. I Eko-tältet fanns det mycket titta på, gulärtor, t.ex. 

Här hemma råder lugnet. Harry är putt på Sigge som tagit bästa platsen i soffan och gång på gång kommer Harry och tittar på mig .., liksom för att jag ska förstå att "nu MÅSTE väl ändå Sigge flyttas på .., kan du inte göra det matte ...?"

Bästa platsen är den där det är som en grop i soffan .., och den gropen har Harry åstadkommit med sin tyngd, Sigge ÄLSKAR att kura ihop just där.  

Mellan varven tittar grannen Birgitta  in och har med sig saffranssnittar med flingsalt ovanpå. Så snällt av henne! Hon är här i sommarhuset och ska förbereda inför nyårsaftonen, då barnbarn med kompisar ska fira in det nya året här på Ejdervägen. 

Nu ska det bäddas med tjocka täcken och städas så det är fint när dom kommer. På torget i Varberg stod den här skapelsen och vi bara gapade ..., men nånting, vilken vacker gran! 

Visade den på min facebooksida och då skrev såväl Rexxie som Mian att det där var nog ingen riktig gran, utan en sån där man fixat till den och stoppat in lösa grenar för att få den fin! 

Ja, så kan det mycket väl vara, men då skriver jag som Harriet af Klinteberg - som en gång i världen bodde i Malå -: 

Tack för att du visade denna vackra gran för oss alla!
Om den nu inte vuxit till denna skönhet av egen kraft så är det istället ett mästerligt mänskligt hantverk.

Ja, det må vara hänt om det är som plocke-pinn, men då är då hopplockaren - enligt mitt sätt att se det - verkligen duktig! Hela torget känns för övrigt som ett stort vardagsrum!

Jämför med granen hemma i Malå. I bakgrunden skymtar Forumbiografen där mitt intresse för film en gång väcktes. Handelsbanken och Apoteket fanns till höger om biografen, men jag vet inte om det är så nu? På ovanvåningen av apoteket hade tandläkaren Staffan Falk mottagning. 

Jag kan EXAKT komma ihåg hur det doftade när man - orolig om det skulle borras - gick en trappa upp.

Längst till höger, vid lyktstolpen, syns lite av polisstationen där Tommy arbetade och ännu längre till höger, tvärs över gatan bara, fanns och finns ännu Ica Nilahallen där jag själv förtjänade mitt levebröd. 

Nära till allt. 

Regnigt ute ..., fåglarna har fått mat och pv steker lever.

Hade en fruktansvärd mardröm på morgonen. Hilda och jag själv cyklade högt uppe på det som kändes som världens högsta berg och cykelstigen var inte bredare än kanske 2 dm och jag var vettskrämd och vågade inte fortsätta. Hu, så hemskt .., och inte visste jag hur jag skulle ta mig tillbaka heller. 

Alltid, alltid dessa höjder!

Dagens fönster ...


.... fångades i Nicolaikyrkan i Halmstad .., det var förra lördagen och ljuset inte det allra bästa för att ta bilder  men ändå, kyrkan som är så anskrämlig från utsidan, är ändå så vacker inuti!