lördag 16 maj 2020

Dagens och morgondagens fönster ...


Hej!

Efter regn kommer sol. Duggregn och regn hela vägen hit. Kallt ute och kallt inne. Vi kånkade in våra grejor och maten för helgen. Tände i spisen och letade fram raggsockor.

Då kom solen därute.

Det blev ett så fint ljus som jag försökte fånga.

Hälsningar från Turtlan på stugtur :-)


// Tusen tack Turtlan .., jag säger bara det .., vilket kvällsljus!!!
Lördagmorgon i landet Halland ....

Och vi bjuds på ösregn och blåst och det är ju också ett elände, allra helst som pv hade lejt hjälp med mastning av segelbåten idag. Den här båten är mycket större och tyngre än den förra och masten följer förstås med och dessutom har pv inte mastat just den här tidigare.
Nu önskade han muskelkraft och bra balans - det blev Anders och hans Maja - och så skulle jag vara barnvakt då under tiden.
Men med regn och blåst och en tung mast och halt på däck .., nej, det finns gränser.


Vi i vår tur var barnbarnsvakt igår och det gick bra, bättre än jag hade förväntat mig.
En liten solstråle från morgon till kväll. Frånsett när han låg och sov (i nära två timmar, ja, kanske mer än så .., jag var tvungen att gå in och kolla om han verkligen var i livet!) var vi ute mest hela tiden. Fint väder .., varmt och skönt.
Bilden: Anders och Sigge. Kan man tänka sig så kelig Sigge blev nu då.


Det finns inte ord för hur vackert jag tycker att det är i Malmö!
Nu rörde vi oss enbart i trakten där sonen bor, men ändå ..., bland höga hyreshus finns stora grönområden, mängder med buskar (syréner som blommade så man gick som i hav av väldoft!) och gott om vettiga lekparker .., vanliga, gammaldags lekparker med gungor och rutschkanor och mycket gräs.


Och när vi åkte hemåt genom stan, såg vi blommande kastanjer överallt!
Å, så vackert!
Första gången jag såg kastanjer i blom, det var när vi hade flyttat till Ystad och någon månad senare var hela Österleden fyllda av just såna här träd! Jag höll på att tappa ögonen rakt av.


Nu ska vi i alla fall ta en sväng till hamnen .,. jag ska hämta en beställd tårta av Elise, en ung flicka som sommarjobbat i affären och är sååå duktig.
Bilden: Och sen gick han till Maja!


På en lyktstolpe i Malmö.


Och ännu mera kasdtanjer!


Nästan hemma från Malmö upptäckte jag ett recept på instagram, med bröd som såg så goda ut och receptet verkade så enkelt. Lite jäst .., ljummet vatten, salt, samt specialvetemjöl. Degen skulle jäsa över natten och blev väldigt kladdig att hantera, liksom fösas ihop på en plåt och först gräddas i 275 grader och sen missade jag resten av receptet, då jag hade tagit en bild bara ..., men jag sänkte gradantalet efter ett tag och så här såg dom ut klara. Stor succé!


Och den här bilden kommer att förstoras upp och finnas någonstans här i huset.
Som han plockade små tusenskönor när vi var ute på promenad!

Sist av allt: på en stolpe utanför affären där jag brukar arbeta, där har någon skrivit med röd penna: "Killar tänker med k*ken".
Jag är benägen att tillfullo hålla med.
Apropå detta att köpa sex.

Fy fasen!! säger jag bara.
Och hallickar som tar hit unga och fattiga flickor och lockar dem med jobb (men inte som sexslav) borde snöpas i gryningen, måhända kunde det straffet även gälla sexköparna.
Så var det sagt.

torsdag 14 maj 2020

Dagens fönster ....


Ulrika har berättat att det ska bli höns på gården och det finns ju utrymme så det räcker och blir över. Att ha höns, det är nästan det roligaste jag har varit med om, när det gäller husdjur .., nja, inte riktigt, men verkligen nästan.
Dom är så personliga och så roliga!

Här står herrn själv och funderar på nånting .., det kanske är här hönsen ska få bo?
Stort lycka till Ulrika!

onsdag 13 maj 2020

Nån slags sammanfattning av en dag ...

Ja, det rullar på.
Trettonde maj .., vips, är vi inne i juni.
Hade tre mejl i inkorgen när jag satte mig vid datorn i morse.
Ett var från vännen I i Dalarna, hon som är en bra bit över nittio och änka sedan flera år tillbaka. .
Så här skriver hon, t.ex.

"På kvällen, då min hjärna inte orkar så mycket, läser jag ett par sidor dagbok i "Ensamheten värst". Det är för mig inte svårt att sätta mig in i hennes (Siris) situation. Din vän Teglund har hållit några ”Tankar för dagen”, som jag nog hört tidigare, men dem hör jag nu i repris på paddan. 
Han levererar mycket tänkvärt, den mannen.
Tidigare har jag väl ”hållit i gång” så mycket jag orkat med gymnastik, föreläsningar av olika slag, kultursoppor ( soppa + teater), konserter m.m.. Då och då har jag åkt ut till Rankhyttan. Där hade Hans jakt, och dit åkte vi och plockade bär och svamp. Trots det kändes det ensamt efter Hans, i synnerhet mornar och kvällar redan före corona. Ensamheten var värst redan då. 
Men nu!!! 
Totalt isolerad. 
Som gamling får jag inte ens åka och handla min mat.Och min syster, 74 år i november, skriver så här:
Mulet och jättekallt här i dag, bara 13C, så jag fick ta på mig en jacka när jag åkte upp till affären för att handla. Även inne i affären var det jättekallt, så där så jag frös om händerna. Här hemma har jag på värmen för fullt och skall snart fixa lunch och sätta mig i soffan och läsa.
I går eftermiddag var min gräsklippare Rob här och  klippte gräsmattorna och gjorde allmänt fint överallt. Jag är såå glad att jag har honom och denna årstid är det inte mycket för mig att göra utomhus annat än kratta upp löv förstås. Annat är det på våren, då är det ju jämt något att göra."

Det tredje mejlet var från pv och när jag läste det blev jag rent förskräckt. 
Så här löd det: 
"I morse gick det för snabbt på slutet. Glömde ryggsäck, Ipad, telefon och cykelhjälm. Men till jobbet tog jag mig helskinnad.
Du får gärna ta bort Ipad och tfn från sängen, du brukar ju varna för brandfara. Hade ju tänkt köpa vin idag men det får vara till i morgon i stället, vill inte cykla med vinflaskor i plastpåse från bolaget.
Minns inte om jag öppnade solfångarna.
Ja du Marie-Louise, det var nog allt.
Puss."

Jag blev på gränsen till orolig. 
Att han kan glömma plånboken hemma, det händer .., men detta .., att åka iväg utan ryggsäck och cykelhjälm, det har aldrig tidigare hänt! 
Nåväl, han kom hem glad i hågen (vi åt middag i hamnen, jag hade stekt makrill och hade med mig hela rubbet) och nej då, inte hade jag behövt vara orolig .., "vad då, att han skulle ha slagit i huvudet när han ramlade i vattnet ..., nej, nej!" sa han. 
Att han kallar mig Marie-Louise beror förstås på att han ironiserar över sitt dåliga minne. Jag kallar honom för Kurt.


Det är inte bara pv man kan oroa sig för .., den som läser här vet ju vad min största rädsla handlar om: att bli som mamma. 
Med ojämna mellanrum gör jag därför klocktestet. 
Alla rätt, visar pv .., som rättade och gör tummen upp. 
Stor lycka. 
Tänk, den dagen när man inte förstår hur det hela ska gå till. 
Den dagen kommer säkert. 
Jag hoppas att den dröjer.

Nu mot sängen! 
Pv har redan gått i säng .., jag har satt in värmefläkten i växthuset och hört råbocken råma borta vid lagården .. det är becksvart ute och allt känns bra. 
När Harry får besök ....


... av friherrinnans daghund Bessie, - för övrigt en helt ljuvlig hund -  då blir han verkligen uppvaktad. Allra mest uppvaktar Bessie honom i rumpan.

Kanske letar hon efter hans förlorade svans.
Dagens fönster ...


... fångades på Svanvägen här i Stensjö.

Svanvägen är en liten väg som går från Kustvägen till Vitabergsvägen och det är där som Harrys bästisar Alice och Elsa bor.

tisdag 12 maj 2020

En äventyrlig dag ....


Jo, det blev det sannerligen.
En morgon när pv - som övernattat på segelbåten - cyklade på bryggan och dråsade i vattnet med cykel och allt (ryggsäck, mobil, Ipad) men som på något underligt sätt tog sig upp och själv hade jag inte haft en  c h a n s  att göra det!

Några stegar finns inte och att ta sig upp när man ramlat där vid båtarna, ja, då måste man först krångla sig under bryggan där det finns ett slags stenskravel och sen häva upp sig till själva bryggan.
Men det gjorde han alltså.
Cykeln hade tydligen hängt i någon förtöjningslina, åtminstone delvis.

Vad hände sedan?
Jo, pv cyklar iväg i dyngblöta kläder och det är femton kilometer till stan från hamnen och det är i n t e  varmt ute vid sextiden på morgonen! Inte idag i alla fall.
Men det gick bra, det med.
Och tänka sig, mobilen överlevde, även hans Ipad (visserligen utan ljud just nu), däremot hade nycklarna försvunnit i havets djup. (Ja, det är väl inte mer än 2.5 meter där han föll i, men ändå).

Om detta visste jag intet, förrän han - framme på skolan - ringde och undrade om jag möjligen hade badat idag? Det hade jag inte. Men han.


Själv har jag varit ute i ett par timmar och rensat i rabatten, den mot öster.
Har hängt ut tvätt (som senare blåste ner), har varit på tre långa promenader med harry (plockade med mig några kvistar blommande hägg och tog hem) .., upptäckte ett stort bestånd av liljekonvaljer inte långt hemifrån .., har dammsugit och lagat mat och lyssnar nu till Europapodden.


Och nu?
Jo, ikväll kommer friherrinnan med hembakad Budapestbakelse för att gratulera denne något .., ja, jag vet inte vad jag ska kalla honom .., men en bakelse ska han få i alla fall, tänk, han hade ju kunnat drunkna rakt av eller så skallen i nåt vasst, ja, det finns många variationer på vad som h a d e  kunnat hända.

Och Sigge har nu sovit gott och ätit ännu godare.
Ekorrar har kommit och gått. Sädersärlan på gräsmattan.

Ungefär så.

Nej, jag glömde en sak: idag fyller Ulrika 49 år!! 
Alltså var hon kanske femton år yngre när vi första gången träffades. Jag mötte henne på järnvägsstationen i Ystad .., hon var ganska tillbakadragen och lite blyg, men vänta bara, det gick över! STORT grattis till dig och ditt nya liv, Ulrika! 
Dagens fönster .... ett glädjefönster! 


Varför det?

Jo, för att efter flera dagars bortavaro, så dök sigge nilsson upp nu på morgonen!
Till och med Harry tycktes lycklig.

Och pv, som övernattat i båten, hade glömt nånting just där - han hade inte hunnit från hamnen - gjorde det man inte får göra, cyklade på piren, halkade med cykeln och dök - med sin röda tjusiga Trek-cykel och ryggsäck på ryggen - rakt ner i havet.
Det blir ju i alla fall ett 1.5-metersdyk.

Hur han tog sig upp begriper jag inte, för där är ju inga stegar och cykeln hade tydligen blivit hängande i några förtöjningslinor .., men själv blev han heldoppad.

Vad gjorde han då?
Jo, krånglade sig upp och cyklade dom femton kilometrarna till jobbet och det var ju inte tjugo grader varmt på morgonen. Nycklarna och taggen till skolan, dom ligger på havets botten.

"Men herregud, att du inte ringde mig, så hade jag hämtat dig så du fått byta om!" sa jag.

Jaha ja .., nä, det hade han inte haft en tanke på.

måndag 11 maj 2020

Kväller ....


Klockan närmar sig kvart i tio och pv har just ringt och meddelat att han nu är ombord på båten och höll på att ta sig en kopp te och en macka.
Där ska han sova i natt.
Vilken lycka! (för honom).
(Pilen visar luckan till akterruffen där det finns två bäddar och en slags triangelbädd i mitten - möjligen lagom till en liten hund -. Där är nere pv ska sova i natt).

Vi stämde träff där vid femtiden i eftermiddag .. något bad var inte ens att tänka på, det blåste nåt så hemskt - nordliga vindar - och det såg ut som om hela Kattegatt var på väg in i hamnen!
När strandskatan inte var på plats, tog jag mig en titt där hon brukar ruva.
Nu var det tomt på ägg.
Stackars krake.

Nåväl, Harry och jag blir hemmavid. Harry dessutom - till råga på allt på sin födelsedag - fått ett sår i buken. Det ser ut som om han slickat sönder nånting .., så vi har sköljt med Jodopax och lagt på Idominsalva, så får vi se hur det blir.
Och Sigge har nu varit borta i tre dagar!
Tog cykeln och susade omkring i omgivningarna .., stannade och lockade .., men ingen katt. Bad pv hålla koll längs vägen när han gav sig av, men någon Sigge kan han inte ha sett - det hade han väl berättat -.

För övrigt har dagen varit ... effektiv.
Mycket har blivit gjort.
Jag har klippt områden av tomten där robotgräsklipparen inte kommer åt .,. slängt tvätt i maskinen och hängt ut och tagit in .., lagat supergod lunch till mig själv .., haft friherrinnan på födelsedagskalas och hon hade med sig leverpastejsnittar till nioåringen och det gick ju verkligen hem.
Sist av allt, innan pv cyklade till båten, planterade vi en röd vinbärsbuske, samt en krusbärsvariant. Jag  ä l s k a r  krusbär! (Kanske för att vi, när jag växte upp, bara hade röda och svarta vinbär i trädgården. Jag kände igen som hade krusbär).

Over and out.
Och som jag njuter .... 

... av att läsa detta.
Dagens fönster ....


... finns i Ystad på Regementsgatan 19 A.
Det var här jag bodde i sju års tid, då, när jag blev ensamseglare på livets ocean.

Men då minsann var det inget klotter på väggen utanför.
Måndagmorgon i landet Halland ....


Nog är det underligt hur vi människor är skapade.
Eller funtade.
Under alla mina år tillsammans med mina barns pappa, vaknade jag alltid några minuter innan han skulle stiga upp. Det där satt i under många år efter skilsmässan; det var som om hjärnan hade ställt in sig på en sak och så var det på det viset.
En slags mental enjängdhet.

Nu, tillsammans med pv, är det på exakt samma vis, bara två timmar tidigare.
Han har klockradion som går igång en viss tid och jag vaknar fem minuter innan och om jag inte hör att han är uppstigen, hojtar jag.
Alltid likadant.


Det här har varit en arbetsam helg.
Mycket har blivit gjort.
Pv har fixat taklister i det lilla, lilla rummet (han har också fått närapå nervsammanbrott var gång han skulle såga till listerna, i hörnen!!) som snart är helt klart .., han har - äntligen - bytt till sommardäck (ja, det är hans jobb, jag kan inte stå på knä) .., vi har varit i båten och lagt in nya mattor (jag hjälpte i alla fall till vid tillskärningen) och själv har jag planterat och planterat om och planterat ännu mera.

Små ormbunksskott (1 dm i höjd) har fått nytt boende i rabatten mot väster och när jag tidigt i morse tittade till alla växter (det är som att bli jordad .., att varje morgon spankulera omkring i nattlinnet och se hur dom har det), hade dom klarat nästan-frost-natten bra. Likt tennsoldater stod dom där, närmast husväggen och såg ut att må prima.
När dom vuxit sig högre, är min plan att dom ska bilda liksom en fond där bak.
Och ljusgrönt är fint mot allt det mörka.


För övrigt?
Jo, allt känns bra.
Igår fyllde AP fyrtiofyra år, Lika länge som min pappa har varit död, har hon funnits här på jorden. Ett halvår innan pappa dog, fick han träffa sitt då tredje barnbarn.
Vi hade åkt tåg från Sthlm till Bastuträsk och hämtats där av pappa och en av dagarna satt han i  hammocken, den mot söderväggen ..., och jag hade lagt en då månadsgammal liten piga i hans famn och han gungade lätt och sa "Så fin hon är!!"
Han sa det med sånt eftertryck.
Sånt kan man tänka på såna här gånger.


Idag är det Harrys tur att fylla år.
Nio år.
På bilden är han liten skruttvalp som ligger och sover på soffan Ektorp, allt medan Gunnar från Jämtland tittar förundrat på hans - Harrys - sovstil.


Nån sekund senare hade Harry dråsat i golvet - tjopp, bara -!
Och jag kan konstatera att vi då ännu inte hade köpt hörnsoffan .. , att ombyggnaden av det gamla uterummet hade tagit sin början och lika snabbt tagit slut; det ser likadant ut ännu.
Nåja, det har ju bara gått nio år, det är lugnt.
Måhända blir det klart innan åttioårsdagen, men se då blir det stort kalas, det kan jag lova! Bloggvänner från när och fjärran är varmt välkomna till den stora festen!
(Ni kan redan nu skriva in juli månad 2028 i almanackan som troligt datum ..).


Ni kan ju gissa hur mycket vi log åt det här anslaget hos goda vänner i Västerljung; det var på väg hem från Stockholm. Det är precis likadant här.

Sist av allt: i juli månad för nio år sedan, ställde jag en fråga till bloggvännerna - på den tiden hade man många - (allt är förstås relativt, men ganska många). Frågan gällde vad man hade velat arbetat med, om man fick börja om?

Här är svaren.
Lägg särskilt märke till sista meningen i madamen från Portugals svar.
S o m   jag ler när jag läser den!

söndag 10 maj 2020

Dagens fönster ....


... fångades i Varbergs vackra kyrka, belägen precis mitt i stan, vid torget.

Vilka fönster!

Och kyrkan var inte det minsta prålig, mer som hemtrevlig.

Bilden togs av Göran Höglund.
(Egentligen hade jag också tagit en bild med samma motiv, men oj, så mycket mera rättvisa det här gör till det hela, så om man bara talar om vem som tagit bilden, får den användas. Så det har jag nu gjort. Titta så finurligt med det blå i taket!! )