lördag 17 april 2021

Resumé ....

En lååång lördag känns det som. 

Pv har grävt och fyllt på med kompost i trädgårdslandet uppe i slänten och själv har jag rensat ogräs i rabatten, den mot havet till. Humlen på väg upp. Snart ska jag lirka dem på Den Rätta Vägen .., det vill säga, upp till spaljéerna. 

Ägnade flera timmar på eftermiddagen åt Prins Philips begravning i London. En vacker och värdig historia och tack och lov att man kan kolla på Sky News. Drottning Elizabeth såg ut att ha åldrats tio år, men det kan ju vara den helsvarta klädseln som gjorde sitt till. 

Det lär ska bli en närapå högsommardag i morgon och då ska pv agera tekniker och montera den nyinköpta gasolgrillen vilken friherrinnan skaffat sig. Spännande ! 


Och så plockade jag idag vårens första fästing från Harry och nu blir det droppar i nacken, så och på Sigge. Ett elände är det med dessa små djur.

Sjuttonde april ...


Promenerar i bildarkivet och stannar upp vid fem år gamla inlägg. 
Som  här .., Harry och Nelly tillsammans på soffan Ektorp. 
Nära, nära. 


Och jag gjorde friherrinnan sällskap till kyrkogården i Harplinge och då, för fem år sedan, hade våren kommit betydligt längre. Nu är det mer som hit-och-dit-väder. 

Igår nästan somrigt .., vi lämnade tillbaka bilen hos Sonja och blev bjudna på kaffe på hennes uteplats och det var närapå  f ö r  varmt .., solen rakt mot oss och Harry kröp in under en bänk. 


Och igår..., kom pv med dagens post. 
Detta! 
En hälsning från Portugal - i form av Sydsvenskan - under många år i Skåne min favorittidning -, ett brev från Lund med tidningssidor vilka handlade om "härliga Halland" och ett somrigt kort (made by Eva på Rödön) och jag satte mig i uterummet och tog del av detta ljuvliga, allt medan det från kråkboet i tallen hördes ett evigt kra-kraande (räknade till att det lät så var tredje sekund). 

Så till annannan, bettankax och Eva i Jämtland: från hjärtat  T A C K! 

Dagens fönster ....

.... kommer från Bomberget och då kanske någon vet att där bor Ulrika. 

Tack för fönstret! säger jag.

fredag 16 april 2021

Spridda skurar en förmiddag i april ...

Något som lätt hade kunnat platsa i mitt val av "morgonens bästas", i alla fall fram till halv tio nu på morgonen, det måste väl ändå vara vårt lands vaccinsamordnare (den evigt positive) Richard Bergström - som till synes totalt obrydd - struntade i att han dök upp på tvären när han i Morgonstudion berättade om vaccintillgången. Detta vittnar väl ändå om en inre trygghet, det tror jag. Själv hade jag nog blivit väldigt stressad :)


Tar en kortare promenad med Harry och ser hur allt knoppas. 
Men sälgen, den har snart gjort sitt. 
Och poppel-skotten hos grannen har behandlats med nåt preparat så dom inte ska växa upp, utan förmodligen avlida. Buuhhhhu. Måtte övriga popplar (det är inte många kvar nu), få leva. 
Annat gör en (mig) lycklig: den lilla myrstacken vilken raserats, ja, den är fortfarande i samma eländiga skick,  m e n .., nu har myrorna hittat ett nytt ställe, bara några meter därifrån och oj, vilken fart det var på "vad-dom-nu-höll-på-med"! 
 Måtte den få vara kvar!


Tänk .., bara tänk om man hade varit på besök i England och kunnat titta in hos kvinnan som var så finurlig på att brodera såna här små tavlor! Hennes konto heter "suzihearts" och jag tycker att det är helt ljuvligt! (Thimble betyder fingerborg och har man inget annat att göra, kan man förslagsvis ta sig en titt på den här sidan, med bilder på just fingerborgar under årens lopp).

Lyssnade nu på morgonen till Europapodden och tänkte att om det någon gång anordnas en tävling - kanske till och med ett världsmästerskap - i grenen "snabbpratning", då vet jag vem som vinner: Sveriges Radios korrespondent i London,  Daniel Alling. 
Knappt att man hinner med.

Dagens fönster ...

Så här skriver avsändaren: "Idag får du en annorlunda fönsterbild! Från 2018. Edinburghs Universitets - ja, vadå ? Försöksladugård hette det en gång i tiden! Alltså där nötkreatur som deltar i forskning och undervisning bor."

Tack! säger jag, till den numera så flitiga fönsterfångerskan.

Och vem höll nu i håven?

Jepp. Den här madamen. 

(Och ja, jag har länkat till ett inlägg från april 2012. Vad skrev hon om då? Jo hon kom med en lista. Såna är alltid intressanta att ta del av!)

torsdag 15 april 2021

Värme ....


Inte enbart solen sprider värme (det har den verkligen gjort idag!), men också ett handskrivet brev från Eva i Tyresö. Jag  ä l s k a r  hennes teckningar .., som ofta finns lite här och där i breven och dessutom tycker jag att hon är bra på att teckna! 


Mera värme! 
Friherrinnan bjuder på den godaste ostkaka jag någonsin har smakat, med en yta som var alldeles perfekt och så små, små, små bitar med bittermandel i det hela. Upptinade bär (blåbär och hallon), samt vispad grädde till detta. Och kaffe, förstås.

Vi satt ute i solskenet (med avstånd) och jag - som på nåt konstigt vis - numera - alltid är så inuti-kall - fick en tjock, härlig röd ullfilt att värma mig med. 

Stor - rent av  jättestor - glädje också över att ostkake-fabrikören äntligen fått sitt vaccin (Pfizer).


Med posten tidigare i veckan kom ett litet paket med det allra vackraste omslag och titta, vilka ljuvliga frimärken! När jag googlar på Postnords utgivning av frimärken 2017, finns alla utgåvor där, men inte med ett ord nämns vem som designat dem!! 
Så vansinnigt nonchalant! 


Kanske anser Postnord att enbart detta att få designa ett frimärkshäfte, ååå, det är en sådan ära att det för frimärksköparna är helt oväsentligt  vem som gjort detta fina! 
Hos Filateli.info kan man däremot få besked: det är Eva Wilsson som varit så påhittig. 
Mer av hennes design kan man ta del av här.  
(Titta gärna in där! Sååå intressant!) 

Och ja, jag inser att det kanske inte är sååå många människor som tänker på detta med vem som gjort vad, men jag tycker ändå att det är oförskämt av Postnord.

Nå, men vad innehöll paketet?


Jo, det allra vackraste sockar och två par, dessutom! 


Hade jag beställt dem?
Nej. 
Däremot hade jag på ett instagramkonto (aliceochtigris) sett bilder på dem och skrev att jag nog aldrig sett så vackra sockar! Det vidhåller jag också.

Avsändarens namn var prydligt nedskrivet på paketet, men det sa mig ingenting. 
Nu vet jag, men jag vet inte om jag får skriva det här. 

Hur som haver ringde jag upp henne (hon bor i Göteborg) och vilken rar människa det visade sig vara! Tack! säger jag återigen. 

(Men nu är det så här, att nu vågar jag aldrig mera skriva att nånting är fint, av rädsla för att det ska uppfattas som förtäckt tiggeri. Så var det INTE menat och stickerskan från Göteborg sa att nej, så uppfattade hon det inte heller. Jag hoppas att hon är ärlig.). 
Visst är dom fina?

Ett vackert litet kort med texten "Njut av din dag" följde med. Det kortet hade mian gjort, ni vet, hon som fotograferar miljoner fjärilar och sländor och en gång hade en blogg, vars namn jag glömt. 


Ännu mera värme. 
Sigge Nilsson .., som - när han får välja själv - alltid lägger sig i samma stol i uterummet. 
I sommar blir han tolv år och har - so far - aldrig varit sjuk.

Mindre roligt: den stora, röda eksemblaffan under mitt högra bröst, återkom idag. Den äckliga doften också. Nu väntar jag och ser .., enligt brevet från sjukhuset (då jag hade samma sak sist) visade det sig inte vara bältros och inte herpes, ja, man visste helt enkelt inte. Kanske nånting som har med covid att göra? Ja, det lär kunna dyka upp olika sorters utslag på kroppen, om man har eller haft covid.

Då .....


Någon gång i början av åttiotalet .., såg det ut så här. 
Båda döttrarna var med i Missionskyrkans barnkör "Rena toner" hemma i Malå. Körledare var Barbro Lundström, omtyckt låg, - eller mellanstadielärare och mamma till Jannike, min klasskamrat under nio år. 

På familjechatten dök bilden av körmedlemmarna upp .., många småttingar kände jag igen, framför allt dom här två töserna. Ja, men där står ju äldsta dottern (”Dr Böhlander”) i råttsvansar och lillasyster AP lite framför, med händerna i fickorna.

Dagens fönster ...


"En gammal grävmaskin som ett lokalt företag placerat vid infarten", skriver avsändaren och det var Guy i Arvidsjaur. 

Så glad jag blev! Det känns som en evighet sedan vi hördes av.

Tack! säger jag.

onsdag 14 april 2021

Kväller ...

Det blev en mer än lovligt seeeg dag idag, men det var jag beredd på. Gårdagen bjöd ju på oceaner av energi och en känsla av att man knappt varit sjuk. Nu blev det tvärstopp. Säkert tycker många att det är vanvett att ta i så mycket, så det blir så här .., men det är svårt att hålla igen, när man väl känner sig pigg och kry. 

Vid halv åtta, lagom till Rapport, upptäckte jag att kattmaten var  helt slut och jag tog bilen och susade iväg till affären. Hemköps parkering har byggts ut till det dubbla - om inte mer än så - och på den nyare delen stod fyra, fem Epatraktorer och brummade och det spelades högljudd musik. 

Tidigare ikväll hade jag sett ett inslag hos SVT, från Östersund .., och där togs problemet upp med ungdomar vilka samlas med j u s t  sina Epatraktorer och det spelas högljudd/basfylld musik till långt in på nätterna och detta intill bostadsområden där andra blir förtvivlade och inte får sova. Det tänkte jag på just då, när jag parkerade. 

Det var mindre än en halvtimme till stängning och Anton var i full färd med att dra in lastpallar med varor och jag tänkte att "tack och lov att man slipper den tunga biten!" Än värre blir det när vattenmelonerna ska dras in om kvällarna; det är är såååå tungt!


Så hemåt igen och solen på väg ner i väster. Körde raka spåret ner till havet .., den där smala vägen som efter kurvan är spärrad av en bom (man måste ha en "dutt" och låsa upp den med, detta på grund av ideliga stölder av båtmotorer), så jag parkerade och så snabbt ut och mobilen visade på rött vad gällde batteriet, men några bilder hanns med. 

När jag sedan skulle vända, var jag tacksam för att det här med fickparkering, det är nånting jag tycker jag om .., och det här blev som att vända på en femöring. Sååå glad och stolt jag var att det fungerade! 

Hemma igen och Kilimanjaro-backen ser - just här - inte alls seg ut, men det är den. I det här fallet ljuger kameran. Nu är klockan halv elva snart och pv har hört av sig och jag läste upp alla era frisyrkommentarer och han lät mer än nöjd ..., jo, jo, det kanske kan få honom att fler gånger uppsöka herr frisören i Halmstad.

Arbetet på båtens däck hade gått bra, men allt är inte klart och skåpet som byggts på plats i det jag kallar köket (en dansk stor och uråldrig radioanläggning togs bort) var sååå välgjort och fint, sa pv. I morgoneftermiddag blir det hemresa. 

Nu mot sängen!

Letar efter ....


... bild av klematisen mot söderväggen och snavar då över den här i stället. 

Å, jag minns hur jag föll pladask, så mycket mycket tycker jag om målningen!

Konstnären heter Sophie de Bouteiller, men är mer känd under pseudonymen Henriette Browne. 


Så här såg hon, denna Sophie. 
Född 1829 och dog 1901, bodde i Paris. 

Googlar man på hennes namn, framträder - som så ofta - bilden av hur knepigt det var för en kvinna som ville utöva sitt konstnärsskap, därav hennes pseudonym.

Nyklippt ....


I tretton år har jag känt pv och på ena handens fingrar kan jag räkna de gånger han besökt en frisör. Oftast ställer han sig ute vid husväggen där en spegel riggats upp och så kör han med klippmaskinen nerifrån och upp och så lite duttar här och där. 

Om jag säger som så .., så blir det inte alltid så bra. 
Senaste gången blev det rent av hemskt. 

Det händer rätt ofta att jag då säger att det faktiskt finns en anledning till detta med frisörutbildning.

I förrgår gjorde husets herre så slag i saken - förmodligen dödens less på mina - inte alltför diskreta vinkar -. Och hem kom en nästan ny man! Här i bilen med sin storebror Tommy, på väg att ge sig av till varvet på Orust.

Dagens fönster ....


Så här skriver avsändaren: "Morgonfönster som speglar den uppåtgående solen. Från min väg på jobbet."

Bilden kommer strax efter klockan åtta nu på morgonen och jag får veta att där, i Porto, är då klockan strax efter sju. Det skiljer alltså en timme, tidsmässigt. 

Tack annannan! säger jag.

tisdag 13 april 2021

En bra dag ...


Det är nu en dryg månad sedan jag fick lämna sjukhuset och det är helt ofattbart vad det går framåt! Första eller andra dagen hemma orkade jag - med hjälp av pv och en stor käpp - ta mig till postlådan bara femtio meter från vår uppfart! Jag var helt slut på efteråt. Ramlade ihop i en hög på soffan när jag väl tagit mig hem.

I eftermiddag när jag tog Harry på kissrunda, upptäckte jag att "men oj, nu går jag nästan som vanligt - som förut -!"  Hemåt då det är lite uppför, blir det inte samma fart.

Och nästan hela dagen har tillbringats utomhus! 
Jag har fyllt på jord i rabatterna, rensat ogräs och till min glädje upptäckt att humlen är på väg upp (pv deppar förstås) och jag har gjort stekta-ägg-mackor till pv och hans bror som ikväll kört upp till Bohuslän (en dag tidigare än beräknat) och jag gjorde en supergod potatis,- och köttfärsgratäng som räckte såväl till middag till oss alla, plus lunch till bröderna i morgon. Förberedde och packade nödvändigheter (salt, kryddor, te och kaffe, ja, sånt), ty det blev brått iväg när herr Göransson kom från Småland. 

(I receptet tog jag krossade tomater med chili och en med örter ..., jag tog lite fond i stället för buljongtärning och rejält med riven ost och vitlök).


En sväng till vårdcentralen i Slöinge hanns också med. Jag hade tid klockan 08:10 och allt var bra. Blodtrycket till belåtenhet. På ditvägen stod alla dom här kossorna med sina nu ganska stora kalvar på rad .., sen upptäckte jag att det var utfodring av hö på gång. 

Under ett besök här hos i Stensjö för flera år sedan, sa Guy från Arvidsjaur att han tyckte att det var så platt här i Halland, annars var det ganska fint. Men jag upplever det inte alls platt! Och om du Guy kommer hit nån fler gång, då ska du få se hur vackert och kuperat det är, t.ex. öster om Falkenberg. Du är välkommen! 


På väg hemåt .., ska svänga vänster här i korsningen och så här såg det ut. 
Lite senare, när jag var ute med harry, kom en rejäl  hagelskur och det blev bråttom hem. 

Sist av allt kan jag berätta att med posten idag kom ett vackert  paket; jag ska lägga in bättre bilder i morgon och visa. Stickade sockor från "aliceochtigris" som bor i Göteborg! 
Såååå vackra! Så härliga! (Nackdelen är att man aldrig mer vågar lämna en kommentar att nånting är fint!)

Bilden längst upp visar tavlan som satt på väggen i vårdcentralens undersökningsrum. 
Jag föll pladask och önskade att en sån funnits på covidavdelningen, där det enbart var vita väggar.

Fick också spontant besök av Lennart, en granne som bor på andra sidan kustvägen och som kom susande på sin el-sparkcykel och det var trevligt. Jag satt just då i trädgårdsstolen och tog paus och det blev mycket prat om allt och inget. 

"Ja, du .., jag såg när ambulansen kom och hämtade dig den där fredagen ..", sa han. 

Huvva! Jag vill inte ens tänka tanken. Så mycket ångest!

måndag 12 april 2021

Ny vecka, ny giv ...


Ja, en sak är säker .., inte är det underligt att man blir ståendes som förstenad - alldeles som Lots hustru - när det någon enstaka dag  I N T E  blåser! Ständigt denna blåst och nästan alltid från väster förstås. 

Tog i alla fall Harry och gick ner mot stranden. 
Våldsam motvind och då blir det genast knepigt. 
Pulsen stiger! Halsduken viras ännu ett varv runt munnen. 
Men jag ser sädesärlan nere vid vattenbrynet - den första som  j a g   ser i vår - och det gör hjärtat varmt. 


I väster är himlen ljust blå, men mot öster ser det ut så här. 
Och jag minns när vi hade varit på vår första charterresa till Rhodos i Grekland och planet flög in över Sverige (vi hade rest från Göteborg) och vi hade västkusten under oss, ja, men då blev det så tydligt att ute till havs eller nära havet, där var himlen blå och solen strålade, men bara liite in över land, där  låg det stora molnbankar! 
Så är det ofta här också, att vi som bor nära havet, vi klarar oss från regnet.


Det här att gå i motvind, det är inget som fungerar numera. 
Alltså blir jag så slut på - totalt slut på - så jag slår mig ner vid dom här bänkarna och borden, dom som finns uppställda intill parkeringen, den som för dagen är helt tom. 
(En solig dag i somras räknade pv till totalt över nittio bilar, dels här - som på bilden - men också längs Ejdervägen!)

Skickar - för tusende gången - en tacksamhetens tanke till "pendockribbon" - Eva Eklöf - som bara så där utan vidare stickade dom här härliga vantarna vilka kom i ett paket. 
Oj, vad jag har använt dem! 
Och  s o m  jag älskar dem! 


Efter en paus på kanske tio minuter - mer behövs inte - tar jag mig hemåt. 
Konstaterar att blåsipporna ännu pryder marken nedanför Ecke och Britts häck .., syrénerna knoppas allt mer och när jag stånkat mig uppför Kilimanjarobacken här hemma, sätter jag mig i trädgårdsstolen och pustar ut. 

Nåja, det går bra ändå. 
Harry är så fin .., håller sig nära matte och efter en stund återvänder krafterna och jag gör ett tappert försök att fånga dropparna i den lilla, lilla bladrosetten i rabatten. 
Sååå vackert! 

Så har i alla fall halva dagen varit. 
Nu är klockan snart halv fyra.
Ajöken, sa fröken.

söndag 11 april 2021

Intressant om hudvård ...

På torsdag klockan 21.00 i SVT 1 ...,visas - så perfekt när jag nu skrivit om det här - ett program med titeln "Sanningen om hudvård". 

Oj, så intressant det ska bli, ty den det ska jag titta på! 

Här är en länk till programmet. 

Babsan delar med sig ....


Så här skriver hon: "Här ser du mina burkar och min deodorant. Jimmy Choo lotion har jag till fest, luktar gudomligt! Mascaran är just nu Isadora .., skiftar väldigt. Målar mig ytterst sällan sedan jag gick i pension. Det blir när man åker in till stan. (Uppsala). 


Här är Barbros burkar. 


Och hon fortsätter: "Medel till håret testar jag mig fram till. Har ju så lockigt, men tyvärr också då lite risigt."

/Elisabet skriver: frågade om jag fick lägga ut hennes svar? "Lägg ut du", var svaret.
Tack Babsan!

Det kostar på ....


Det här med make up, det har under årens lopp inte varit någon större kostnad för min del. 
Ögonskugga har jag aldrig använt, inte eyeliner heller (kanske främst beroende på lättja), däremot sedan tonåren alltid mascara och likaså läppstift, men det senare räcker ju ett bra tag. 

De senaste åren har jag som regel hållit mig till ett och samma mascaramärke. Svindyrt om man räknar på kilopriset, men den fungerar bra ..., kan tvättas bort med ljummet vatten och är ändå vattenfast om man badar. Märket är Estée Lauder och jag beställer den via nätet. 
(Ni som använder mascara, ta en titt på hur många ml er variant innehåller: Det brukar röra sig om 6 ml och så tycker man att kött eller grönsaker är dyrt!)

I den senaste mascara-leveransen följde det med en pyttepytteliten burk (korken i sig är mer än dubbelt så stor som själva glaset; finurligt uträknat ., så känns det inte så smått!) med en kräm som ska förhindra att huden åldras. En liten gåva, alltså.
Kanske innehållet motsvarar 10 g?

Nu testade jag att smörja in ovansidan av mina rynkiga händer med denna dyrbarhet och jag måste säga att det var helt enastående så mjuk huden blev! (Ja, jag begriper att den inte är avsedd som handkräm, men jag testade ändå ...).

Men räknar man ut literpriset hamnar man på nittontusen kronor! En burk med 30 ml kostar 572: - och köper man en burk med större innehåll, t.ex. hos Åhléns, ja, då får man för 50 ml betala 1025:- .., vilket blir ett literpris på 20500:-!!
Söker på "anti age" på Apotekets varor och hittar då den här. 
Den heter Eucerin Hyaluron - Filler+Elasticity SPF 30 (undrar hur det går till när man hittar på namnet ..,?) och inbringar ett  pris av  279:- kr för 50 ml. 

Följande står att läsa om produkten: "Ger en strålande hud med förbättrad elasticitet och mindre rynkor". 
Ärligt av Apoteket att redovisa literpriset, det hamnar på 5880:- kr.
Det skiljer alltså drygt 14000:- kr i literpris mellan dom här båda krämerna.
Otroligt!

Skulle vara intressant att veta om någon som tittar in här har egen erfarenhet av såna här krämer - i så fall får ni gärna dela med er -! Kanske det finns nån som gör sin egen variant? 

Dagens fönster ...


Letar en bild och hittar som vanligt nånting helt annat. 
Det visade sig vara ett fönster som AP fångat - på Gotland dessutom -. 

Bilden hamnade på bloggen den fjärde april för exakt tio år sedan.