lördag 11 maj 2024

Lördagmorgon i ett annat land ...


... kan se ut så här. Först hela natten då den svartvita/lurvig katten som kallas Paddan kom in när vi just gått i säng och faktiskt meddelade att hon tänkte sig att sova hos oss i sängen. Så det gjorde hon, fram tills femtiden, då musjakten kanske lockade. 

Vid 06-tiden kom hennes syster in och hoppade upp och kröp ihop hos pv (alltid hos pv ...) och där har hon legat fram tills nu, en timme senare. En lenare päls än den här kattens, har jag aldrig varit med om, jo, den orangefärgade  katten hos Sonjas dotter Maria, den pälsen är lika len. 

Undrar om ni kan höra spinnljudet genom rymden ...? Den som har katt, kan nog göra det. 

Om några timmar beger sig pv iväg norrut till årsmötet på Salsta slott, men jag blir kvar här. Hade ett så fruktansvärt krampanfall i höger sida av buken på morgonen (alltid samma sida), det absolut värsta jag hittills varit med om i den vägen och jag började nästan kräkas under tiden, så ont gjorde det. 

Det var länge sedan sist nu. Läkare har förklarat det med sammanväxtningar/ärrbildning efter hysterektomin för evigheter sedan och eventuellt spelar endometriosen in också. Det blir som sendrag inne i buken och man blir alldeles kallsvettig. Nu har det gått över. Halleluja!

Lyssnar samtidigt som jag skriver .., till Naturmorgon - idag bland annat från Hallands Väderö -. Hallands Väderö som egendomligt nog ligger i Skåne, mitt emot Torekov,  m å s t e  vi lägga till vid i sommar! Båtförbindelse finns också .., den tuffar iväg med jämna mellanrum och det brukar vara  m ä n g d e r  med människor ombord vilka tillbringar hela dagen eller bara några timmar på ön. Här en länk om någon vill ta sig en titt. (Tycker såå mycket om rösten hos reportern Jonatan Martinsson).


Här är Paddan som egentligen heter något helt annat, men det namnet finns i skrivande stund inte i mitt huvuds arkiv .

Duktiga musjägare är dom också, de båda systrarna .(Ja, här blandas de och dom). 

På agendan idag ..? Ska, när ljuset är bättre, kanske ikväll .., försöka ta mig till någon av kyrkorna vi passerade under gårdagen, i akt och mening att spatsesra omkring på kyrkogården. 

En rabarberpaj väntar till kvällen och Eurovision-final. Måtte det avlöpa utan bekymmer.

fredag 10 maj 2024

Dagens fönster ...

 ... fångades av madamen i Portugal .., och vilken fin katt som tittar ut och kanske har det tvättats kläder och dom hänger på tork ..? 

Tack annannan!

Fredag i landet Uppland ... 

Men bilden är från igår när AP lockade med sig pv ut på en rejäl cykeltur - in i skogen och ut ur skogen  och på vanliga vägar och leriga vägar - och eftersom herr Göransson inte har cyklat fem mil om dagen, så där som när han arbetade som vanligt, kändes det nog aningen ..., ja, hur skulle han ha det med konditionen egentligen?

Nåja, det gick bra. En och en halv timme senare kom dom åter, med byxor som fått nytt mönster, nu av lera som sprutat upp. Hur skorna såg ut, kan ni ju bara tänka er. 


Igårkväll blev det så försenat och förtidigt födelsedagsfirande i Gamla Stan. En libanesisk restaurang var målet, men innan dess fick vi en rundvandring av AP, som visade sin arbetsplats på Kungsholmen. 

Hjälp! Det var som att komma in i en tv-serie .., vilka lokaler! Och vilka helt fantastiska fönster! Och så totalt annorlunda i jämförelse med vad jag själv upplevt vad gäller arbetsplatsmiljöer! 

Sen till restaurangen. Där väntade Emma och Emil, dessa så mjuka och fina barnbarn, nu 27 och 25 år.

Vi valde att få in .., ja, någon slags smakmeny och det tog aldrig slut .., med jämna mellanrum kom servitören in med nya rätter, den enda godare än den andra! 

Många gäster i lokalen och det kändes nästan som om vi befann oss i något land långt, långt härifrån. Underbart med så blandat klientel bland gästerna!

Det blev taxi dit med en pratglad man med ursprung från Polen och taxi tillbaka till Kungsholmen (och den parkerade bilen) med en man från Lahore i Pakistan och den mannen talade så ofattbart lågmält, ja, jag har aldrig hört någon tala så tyst. 

Ja, men det blev en på alla sätt och vis trivsam kväll. 

Nu är det lördagmorgon och födelsedag för AP. Fyrtioåtta år. Hon föddes vid 11-tiden på Karolinska i Solna .., barnmorskan var ett under av vänlighet och just den dagen slog kastanjerna ut utanför sjukhuset. Precis nu är födelsdagsdamen i stallet. Hon har utsläpp idag, skulle mocka, ge hö och kraftfoder och såklart ta ut hästarna. En sak är ju säker, de som har häst kan i alla fall inte tillhöra latmaskarnas släkte. 

I kylen väntar två tårtor, bakade igår. Det bara jäklades .., jag höll på att bli tokig. Nåja, det får gå ändå. Idag står - förutom tårtätandet - ett besök på en handelsträdgård på programmet, plus lite annat. 

Så är det.

torsdag 9 maj 2024

Dagens fönster ...


Ännu fler fönster från värmlänningarnas roadtrip söderöver. 

Det här fångades i landet Halland och så här skriver Turtlan: 

"Håven fångade in ett fönster här i Varberg ikväll. Samma fönster. Bara på olika håll. Där inne höll visst en glaskonstnär till.

Synd att det var stängt. Hade gärna tittat in. Nu kikade jag i fönstret istället."

//Tack Turtlan! Bild nr 2 kommer senare.

onsdag 8 maj 2024

I landet Uppland ... 

Som bjuder på fyra plusgrader och gråväder. Nåja, är man en frekvent besökare hos SMHI, så visste man ju vad som väntade. För någon vecka sedan hängde jag in min kappa i garderoben - tack och hej - nu skulle det ju ändå bli sommar och tomatplantorna sköt i höjden och likaså salladen .., och i garderoben hänger ännu kappan och här är jag, långt hemifrån. 

Nåväl. Sticketröjorna fick följa med och stora sjalen också. 


Kom till Slagsta vid 17-tiden (efter ett längre och två kortare stopp längs vägen) och färjorna går med tio minuters mellanrum, iaf morgon och eftermiddag, så det blev ingen lång väntan. 

Hemma mötte oss husets två katter som jaaamade och en av dem nosade länge på min tröja .., kände väl doften av Sigge, förstås. 

Katternas matte befinner sig i stallet där även hovslagaren är .., men vi har installerat oss och har det bra. 

Fint bäddat i "vårt" sovrum och med handdukar prydligt utlagda på sängen, precis som på hotell.

Hoppas på lite mera värme i morgon bara.


Det blev sedvanligt stopp i Ödeshög, dels för att ladda bilen, men också för att äta lunch. 

Förr om åren var där ett stort härligt salladsbord, men nu var det ytterst begränsat (rivna morötter, coleslaw, vanlig sallad och små haricotvert). Tvekade mellan en grönsakssoppa eller laxpudding. Det fick bli det senare. 

Utanför restaurangen stod den här trottoarprataren. Ja, det hade varit något för Harry det. Man undrar vad "något gott" är.


Och så en bild till Bloggblad. Nej, frisyren är inte lika prydlig som direkt efter besöket hos frissan, men när det blir det så? Inte för mig i alla fall. Jättelockigt där bak, men det har jag vant mig vid. 

Ni skulle se Babsan i Roslagen .., hon har det härligaste lockiga hår jag har skådat, ja, hon är tjusig hela hon!

(Bilden togs idag i bilen. Nu är det sticketröjläge som gäller. Och ja, jag skelar på vänster öga. Det finns fler defekter än så).

Dagens fönster ...

... fångades igår och visar Halmstad Slott. Jag älskar färgen! 

Här kan den som så önskar gå en virtuell rundtur i slottet.

tisdag 7 maj 2024


Som vanligt blir det akut-akut när man (jag) känner att nu, nu bara måste jag  få håret klippt! 

Att ha kort hår, är sååå mycket dyrare än när jag alltid hade långt och uppsatt och kanske besökte frisören två gånger per år. 

Nu får jag boka tid ungefär var 6:e vecka. Och allt hår som gick förlorat när jag var så dålig i covid, har kommit tillbaka - om än gråare/vitare - än tidigare. Det gör inget. 

Således drabbades jag idag av "nu-måste-det-ske!" och jag ringde den frisering som kapat lockarna de två senaste åren (förutom 2 ggr i Upplands Väsby) och fick en tid bara några timmar senare. 

Tog bilen, parkerade vid slottet och promenerade en stund vid grönområdet vid parkeringen .., såg blommande rhododendron och maskrosor i mängder (så vackert!) och ormbunkar nere vid vattnet, ja, det var outsägligt vackert. Så här såg det ut vid slottet. 


Av någon outgrundlig anledning vill jag alltid vara i VÄLDIGT god tid; det spelar ingen roll vad det gäller. 

På jobbet när det begav sig (ofta en halvtimme tidigare), samma sak vid sjukhusbesök och nu var jag tjugo minuter före utsatt tid hos frisörskan. 

Salongen ligger alldeles nära Nissan; liksom en trappa ner från gatunivån. 

När man sitter i frisörstolen ser man i spegeln människor promenera utanför på trottoaren. 

Frånsett "min frisörska" var jag den enda som talade svenska. Intill mig en kvinna från Slovenien, i frisörstolen en kvinna från något annat land - kunde inte urskilja riktigt pratet, men hon hade precis lika lockigt hår som jag själv och var så fin! Hon sa att när hon blir äldre, då ..., då ska hon låta håret bli lika grått som mitt! 

En annan frisörska såg ut att härstamma från kanske .., Irak och hon gick omkring och fyllde på med frottéhanddukar och gjorde fint i hyllorna med diverse mousse och balsam. Det blev VÄLDIGT mycket prat mellan oss alla .., mest om våra barn och om dessa drabbats/förunnats (bara att välja) hår med självfall.

Frisörskan frågade hur jag ville ha det med håret? 

"Gärna uppklippt där bak och i sidorna .., jag trivs inte när det bullar ut eller blir varmt i nacken!". 

Den unga frisörskan fixade det med den äran. 


Salongen i sig är inte märkvärdig. När det är dags för hårtvätt är det lätt hänt att ens blick fastnar mot taket .., och tanken slår en .., kommer öht taket att sitta kvar ...? Där är många sprickor och ser rejält "raddigt ut". 

Innan klippningen tar sin början, frågar frisörskan om hon får bjuda på kaffe, te eller kanske en kopp choklad? (Nej, tack).

Ett svart, vedervärdigt förkläde som effektivt tar död på den lilla hals man förunnats, kommer på plats. Och så frågor hon hur jag har det med benan? 

"Jodå, jag vet att där finns en, men jag tycker inte om att ha tydlig bena .., det påminner mig om min barndom när pappa alltid kammade mitt hår och var så himla noga med benan ..", förklarar jag.

Kände mig glad när allt var klart och pengarna swishade. 

Promenerade därefter i sakta mak längs Nissan till parkeringen .., körde direkt till Haverdal och  inhandlade en god toscabulle till pv .., och lite annat inför resan till landet Uppland. 

Efter någon timme eller mera i Skallkrokens hamn, bar det av hemåt. Tvättade, samt dammsög och torkade ur bilen. 

Pv är på körövning .., vi fick veta att Hilda efter helgens äventyr ligger däckad i hosta .., och Den Äldsta ringde och berättade att hon, efter kvällspasset och på väg hem längs de nio milen till Malå, var såååå nära att krocka med en älg! 

"Ja, jag blev alldeles skakig efteråt .., så nära ögat var det!" sa hon.

Och jag har ägnat en del av förmiddagen till att klippa gräset.

Så här såg det ut intill slottet. Där är den stora tvåmastade segelbåten som alltid ligger vid kaj .., och i hyreshusen längst till höger på bilden, där bodde under några år Sonja och Gösta. Det här är alltså utloppet till havet. En lyftkran skymtar långt till höger i bilden och där någonstans - i det som kallas yttre hamnen - låg vi med båten två nätter för några år sedan. 

Over and out!

Den där körkortskollen ....

Sä här skriver min syster, när jag bad henne förklara vad som ingår i undersökningen.

"Det där intyget är mera som ett medicinskt lämplighetsintyg. Blodtryck, syn, hörsel undersöks och doktorn måste fylla i vilka mediciner man tar och varför, om man tidigare haft stroke, hjärtinfarkt etc.  Sedan fyller han också i vad han tycker om ens mentala kapacitet mm, mm.  

Det är ett tryckt formulär i 4 sidor som skall fyllas i. Inte här, men i vissa andra delstater, måste man köra upp igen när man fyllt 85, vilket min väninna I gör i juli och hon gruvar sig, för numera kör hon väldigt sällan, men vill ändå ha körkortet kvar."

// Att under många år få träffa samma läkare - som då förstås får en bild av ens mentala tillstånd - är ju en nåd att drömma om, i alla fall om man bor i en inlandskommun där hyrläkare är mer regel än undantag.

Dagens fönster ...


Så här skriver avsändaren som är Monet: "De här fönstren är från poolen i området. Vi har inte börjat simma där än men det kommer snart. Ett jättestort gym och egen bastu hör också dit. Så vi har fin närservice här om vi vill! Men bor framförallt enormt vackert!

//Tack Monet! säger jag.

måndag 6 maj 2024

Måndagmorgon i ett regnigt Halland ...

Medan pv tar cykeln och ger sig av till Skallkroken för att få seglen på plats, skriver jag ett långt mejl till min syster i Australien och frågar på vilket vis ett besök hos en läkare kan visa att man - trots hög ålder - är lämplig som bilförare. 

I dagens mejl från henne, skriver hon: "I morse körde jag först till Seaford Meadows och Motor Registration för att lämna in ett intyg från min doktor på att jag är kapabel att fortfarande köra bil. Här måste man ha ett sånt varje år om man är över 75 år.  Behöver ni inte det i Sverige????"

Så jag undrade ..., den där lämpligheten, är det vad man själv anser? Gäller det enbart synen? Kan en läkare verkligen veta om man, till exempel, håller på att bli dement? 

Jo, jag inväntar med spänning svaret. Nej, jag tror verkligen inte att min syster är på väg in i demensens dimmor, men jag tänker .., rent allmänt.

Efteråt, när jag bifogat några bilder från helgen som gått och sagt hej då,  tittar jag på "Den stora älgvandringen" där den ena älgen efter den andra vandrar/simmar över till andra sidan och det är så vackert så man nästan dånar och medan älgarna försiktigt ger sig ut i älven, lyssnar jag till Söndagsintervjun med Martin Wicklin. Bilden här intill togs av Filip Bohm. 

Igår var det Stina Dabrowski som intervjuades och jag har alltid varit så fascinerad av den kvinnan. Lyssnar just nu, medan jag skriver det här. Ganska intressant intervju. Känns ärlig.

Dagens fönster ...


Från Skåne där Turtlan och hennes M varit på roadtrip och inkasserat påhittiga (för att inte säga geniala) bröllopspresenter i form av olika övernattningar, kommer det här fönstret!

Så här skriver hon: 

"Vinden jobbade på bra när vi stannade till i Abbekås hamn häromdagen. Det var inte många fler än vi där.  En av sjöbodarna bjöd på detta fönster som gav en fin spegling."

// Tack, Turtlan!

söndag 5 maj 2024

Ett sent söndagfönster .... 

Tack, du Irene Lundmark Alm i Hemmingen hemma i Västerbotten, för att du tog dig tid att fånga en hel svärm med skånska fönster! 

"Utsikt från ett hotellrum i Kristianstad." skriver hon.

Ett kyrktorn skymtar i fjärran. 

Den här bilden kom också med; men stående. 

Jag vände den Irene .., är lite osäker på hur det var tänkt.

På natten ...

När man vaknar och inte kan somna om .., då brukar jag lyssna till reprisen av Naturmorgon i P1. Gårdagens program var trivsamt, men allra bäst var veckans "Kråkvinkel", signerad Thomas Öberg. Så underbar den var! 1:36:00 ungefär in i programmet, kan man lyssna till detta fina. 

Fem (5) minuter tar det.

Och nu Kunskapskanalen och programmet "Järnvägar och arkitektur". Repristittar. Det handlare om järnvägsstationen i Borås. Här en länk om någon är intresserad.

Söndag i maj ...  


Tre dagar fyllda med dels övernattning för Hilda och Edvin .., dagen därpå utökades pojkskaran med Elliot och Viggo, då sonen och exet kom upp med dem, för att därefter (med Hildas Toyota Yaris som kan ta med större last än vad man får med elbilar) ta sikte på Lilla Edet, där sonen köpt två granitstolpar vilka så småningom ska bli staketstolpar. 

Å, du milde tid så mycket bus och påhitt en snart 6-åring, en nybliven 5-åring och en minsting på 1 år och 9 månader kan åstadkomma! Den där minste krabaten har en fart som är makalös och att springa och bli jagad .., det är nog det allra bästa han vet! Och hur roligt är det inte att Edvin och Elliot finner varandra från sekund 1. Sen är det full syra! 

Vid 17-tiden kom Toyotaherrarna tillbaka. Jag stekte hamburgare och därefter iväg igen. Vår bil lämnades hos Hilda, vi körde sonens Kia och hade dom skånska småkillarna hos oss .. och exet och sonen körde Toyotan och tänka sig, vi kom fram exakt på pricken samtidigt, trots att vi inte samkört. 


Gick till sängs tidigt och då vi hade en tid att återlämna släpvagnen på, gällde det att få loss 400 kilo granitblock från vagnen, så att vi kunde ge oss av. 

Jag har sagt det förut och säger det återigen, pv är fenomenal när det gäller att förflytta eller lyfta saker och med hjälp av en stark bonusson, så ordnade det sig. 

Och så hemåt. Rapsfält både här och där och det doftade himmelskt.

Kom hem, däckade i uterummet och pv gav sig av för konsert i Martin Luther-kyrkan inne i Halmstad
som börjar klockan 18.00. 

I morgon ny vecka. Ny giv. En resa till Sthlm väntar (något slags årsmöte eller dylikt - det gäller energi - för pv), gemensam libanesisk middag med den som fyller år och ett barnbarn som redan har fyllt och ett annat som fyller år i juni. Lite sånt. Så trevligt! Så mycket som händer när det våras!Och den här minstingen .., den mest matglada unge jag någonsin träffat .., som säger "m mmmmmm!"när man bjuder på en skiva vattenmelon och som springer såååå fort och kan sjunga så många barnvisor och har bättre taktkänsla än sin farmor!

Av pv fick han låna stafettvase-mössan på vilken det står Team Taurus. Tur det, för när man har bråttom och tror sig om att klara det mesta, då kan det bli många kullerbyttor och då skyddar den tjocka mössan bra.