lördag 29 oktober 2016

Lördagsfönstret ....


Under årens lopp med alla dessa dagens fönster, så finns det förstås favoriter; såna som gått rakt in i hjärtat. Hästfönstret från Irland eller Skottland .., kommer ni ihåg det? Ett köksfönster och där utanför går hästar och betar!
Eller det från Norge där en "lillebror" står och tittar ut genom ett fönster.
Eller ett hotellfönster från Frankrike .., fångat av Christina Alvner .., en lite rufsig hotellsäng och så ett öppet fönster eller om det var en balkongdörr?

Ja, och så alla andra .., det måste ju vara tusentals numera!

Men nog är väl det här ett härligt fönster?

Fångat av den där madamen som - mellan varven - lättar ankar och seglar iväg.
Nu har hon revat seglen en stund och fångat ett fönster i Skåne. 

Tack snälla! säger jag.


fredag 28 oktober 2016

Dagens fönster, en sovande katt och lite till ...


Hemma i Malå fanns - i slänten på vår tomt - en hundgård och där fanns också en slags "bod" och där hade pappa byggt så att hundarna, via ett hål i väggen, kunde ta sig in i ett rum, ja, ett rum med en stor bädd, där fanns lampa förstås och ett fönster som var öppningsbart och ett litet element.

Till vänster om stigen ner mot sjön, fanns hundgården ...

Det hände ofta att jag öppnade dörren till den där "bodan" och gick in till hundarna .., kröp ihop på bädden hos dem och tillbringade nån timme där inne. Det var en slags oändlig trygghet att kura ihop sig hos stövarna och när myggfönstret var på plats, då hördes suset från asparna i backen och det kändes som om man befann sig ett tält eller i ett slags hjärterum.

Ungefär så känns det när jag på morgnarna har två hundar och en katt omkring mig.

På en av köksstolarna - den närmast elementet - ligger sigge och sover.
Plötsligt har han utsett den stolen till sin och han har fått ett skönt liggunderlag och när jag hämtar påtår till kaffet eller bara passerar köket, går jag nästan alltid fram och småpratar lite med honom.

Att ha en katt i huset, är så alldeles oerhört rofyllt!


Och i vardagsrummet ligger harry och sover.
Tänk, så tomt det skulle vara om jag vore alldeles ensam här hemma!

Nu sitter jag här med kaffekoppen från Skärhamn intill mig och jag ser herr och fru Prickigt Djur med sina ätteläggar från Accra/Ghana .., och i fönstret till vänster sitter herr och fru Undulat som fick följa med från Edinburgh i Skottland ...,  på bordet står höstens första tulpanbukett .., jag har tänt ljus ..., och tänker att nu är det bara idag kvar, sen stundar tre lediga dagar.

Först helgen och på måndag tar jag mitt krånglande knä med mig och åker till Hässleholm; tidigt, tidigt måste jag ge mig av och hundarna får göra mig sällskap.

Därefter väntar en enda arbetsdag och så åker vi till Danmark.


torsdag 27 oktober 2016

Elin ....


Natten mot idag hade jag en sån märklig dröm.
Jag befann mig som alltid i Malå .., bland mängder med människor och plötsligt kommer jag ihåg att jag nyss har fött ett litet barn och jag grips av panik ., tänker att den nyfödda inte fått någon mat och jag känner på mina slappa sextiotvååriga bröst och inser att där finns ingen mjölk ..., och vips är jag hemma någonstans och på en säng ligger den lilla flickan.

Hon är så innerligt fin!

Och jag känner på hennes knubbiga fötter och konstaterar att hon - precis som mina döttrar, deras mormor och jag själv - inte har någon lilltånagel och jag översköljs av sån glädje över det lilla knytet.
Det visar sig att hon heter Elin och jag säger att "så bra, då heter alla barnen nånting på E i början!" men får inte ihop det riktigt, för det är ju Emil och Emma som har såna namn.

När jag vid femtiden vaknar är jag fortfarande alldeles varm i hjärtat av den här drömmen.
På jobbet berättar jag om den ..., och tänk ..., värmen sitter liksom kvar hela dagen.

Det kändes verkligen som på riktigt.


Dagens fönster ....


... fångades i Blekinge och det var jag själv som höll i håven.

onsdag 26 oktober 2016

Idag ....


På gränsen till solsken, men bara på gränsen.
Nere i hästhagen räknar jag till åtminstone fem islandshästar .., kanske fler än så och pv som trodde att alla nu hade hämtats hem till respektive ägare, så var alltså inte fallet.

Och inte kan det ha varit ström i stängslet heller .., för det var ett fasligt sjå att norpa sig gräset från andra sidan, för att inte tala om nyponbuskarna som efter en stund blev renrakade. Tänka sig, inte visste jag att hästar tycker om nypon så där direkt från grenen! 


Mot Falkenberg till såg det ut så här.
När jag åker hem om kvällarna och det är någorlunda klart, då ser man  kustremsan klart och hur det strålar av ljus just i Falkenberg. Dit är det 22 km från oss, precis lika långt som härifrån till Halmstad.
Vill man åka till Göteborg är det tolv mil .., som från Malå till Skellefteå.

Hur har den lediga dagen sett ut?
Förutom hundpromenader, så har jag i alla fall fyllt tre sopsäckar med nedblåsta löv. Värst är körsbärsträden! Och i morgon ska det hyras släp ....


Tro, hopp och kärlek ....

Två avsnitt har jag sett av dejtingprogrammet som har samma namn som överskriften här.
Tron .., ja, det var präster/diakoner som var dom som sökte nåt passande.

Själv skulle jag hellre låta amputera båda benen än att ställa upp på ett sådant äventyr; allra helst som jag aldrig har trivts framför en kamera och är tämligen blyg när det gäller romantik.
Att därtill ha ett kamera-team i bakgrunden som registrerar varje ord, nej, aldrig i livet!
Och tänk att kanske bli ratad offentligt och alla tittare som sen sitter hemma i soffan och kommenterar hur man är och sen får man läsa samma sak i nån tv-recension!
Huuuu!

Nåja, tack och lov är vi människor inte funtade på samma sätt!

Och nu har jag i alla fall suttit här och tittat på det allra sista avsnittet av programserien och jag ler för mig själv .., för så är det ju ofta, att Kalle vill ha Stina, som vill ha Pelle, som vill ha Kerstin! Och som tittare kan man tänka .."nej, men det där kommer aldrig att fungera!" men se, det tycker personen i fråga.


Och om en pensionatsvärd och en enjängd kassörska hade varit med i programmet, vad skulle man ha sagt då?

"Näää, men aldrig! Han som är så sportig och tycker om att dansa och så hon då .., likadana kläder mest för jämnan .., går där med sin kamera .., läser dödsannonser och planerar resor hit och dit!"

Under min tid som ensamseglare mötte jag en gång en före detta konstapel från trakten av Uppsala.
Han kom till Ystad (påminde till utseendet om Lasse Berghagen) och så snart vi klev ur bilen sa han "hörru, vänd dig om och snurra runt, så jag får se hur du ser ut!"
Det var ungefär som om han skulle titta på en ny bil.
Eller rättare sagt: en begagnad.

"Jo, jo, det kan du glömma, snurra själv!" sa jag.

När jag en halvtimme senare - vid kaffet - tackade nej till eventuellt äktenskap (detta var första gången vi träffades!), ville han att vi skulle återvända till Ystad och kunde han möjligen låna min dator, ty i Vejbystrand, ett antal mil norrut, längs kusten, där hade han ännu ett "objekt" som skulle inspekteras, men han hade ingen möjlighet att kontakta henne via mobilen.

Jodå, han fick sätta sig vid min dator och sedan skutta vidare på den snåriga kärlekens stig.

Jag undrar verkligen om han fann kärleken, den där konstapeln?

Men hur gick det då i tv-programmet?
Ja, titta själva!

Dagens fönster ...


Så här skriver Cecilia N som hade fönsterhåven redo:

"I tredje fönstret från vänster på övervåningen ser man gryningshimlen.
Härnösands station."

Tack snälla! säger jag.
Som en julgranskula ....

Härligt att dricka kaffe ur tunt porslin!

När jag nu på morgonen - på min lediga onsdag - satt här vid bordet med gott kaffe i koppen (den som inte hör till fatet, men ändå) och med tända ljus från bordet i vardagsrummet .., då tänkte jag att dom här lediga dagarna, dom är verkligen som vad julgranskulor (pumlor, som Bert i Luleå kallar dem) är för julgranen.
Jo, som skimrande, glittriga julgranskulor!

Och vi är tre som är hemma.
Det är sigge som ligger på köksstolen nära elementet .., och harry och nelly intill varandra på soffan Ektorp. Vi hade kunnat ha sällskap av en mus eller flera, men en av dem mötte i alla fall döden i morse; ja, det var den nya musfällan från Lantmännen som förkortade den säkerligen inte alltför höga livslängden för herr eller fru Mus. Andra dagen på raken som det blev fångst i fällan.

Igårkväll masserade pv mitt högra knä med ringblommesalva.
Efteråt skulle jag visa honom hur mjuk jag blir i leden, men ve oss .., när jag böjde knäet upp och ner kunde man tro att en Alien bor där inne! Det var nåt rent hemskt hur det lät .., som ett gångjärn på väg att ge upp! Nu har jag skickat filmen med oljudet till forskningskoordinatorn i Hässleholm; det kan ju inte vara meningen att det ska låta på det viset!

Och bara tre arbetsdagar kvar - torsdag, fredag och tisdag - sen vankas liten holiday för min del.
Yippppie! 

tisdag 25 oktober 2016

Dagens fönster ...


....finns i ett gult hus på en kulle, allt uti landet Halland.
Wapnö .....


Vid halv tio skjutsar jag in friherrinnan till sjukhuset i Halmstad.
Hon ska kolla upp sina ögon och eftersom detta att snurra runt i parkeringshus inte är det bästa jag vet, lämnar jag sjukhusområdet där det vimlar av taxi och färdtjänstbilar och andra som korttidsparkerat och så fortsätter jag bort mot Galgberget till.

Ahaaa .., på vänster sida ser jag flygfältet och efter en stund kommer jag till Wapnö kyrka.
Den håller uppenbarligen på att renoveras och är insvept i nånting som liknar vit tyll av den tunnare sorten och där är byggnadsställningar i minst tre plan och jag ser män som pilar av och an där uppe.


Själv sitter jag i bilen och lyssnar lite förstrött på Radio Halland .., men efter åren med pv har jag tappat bort p4-lyssnandet och rattar efter en stund över till p1, men inte där heller hittar jag nånting värt att lyssna till .., så jag lämnar bilen ..., promenerar omkring och tar några bilder .., hälsar på två kvinnor som kommer gående och tänker tt det här blir en fin dag.

I morgon är jag ledig.
Och ikväll bonuskväll i affären och säkerligen många kunder och verkligt bra priser är det!
Att vi verkligen går mot jul känns om inte annat när postburen kommer; ty där var flera stoooora, tunga paket med jultidningsleveranser och glada småttingar kom med sina föräldrar och hämtade ut dem och en mamma skrattade och sa att "ja, hälften av allt detta har väl vi själva och släkten beställt ...". Jo, det känns igen.


I min ungdom köpte mamma alltid Årets Ehrenmark och Sportens År (till pappa i julklapp); jag undrar vilka titlar som är gångbara i detta nådens år? Säkerligen nånting med hälsosamt leverne.
Torsten Ehrenmarks böcker och även hans Sommarprogram blev även hos mig nånting jag såg fram emot med stor glädje och förväntan. Allra bäst tyckte jag om hans kåserier från London.

Nu strålar solen.
Nu strålar solen.
Just nu strålar solen!


måndag 24 oktober 2016

Dagens fönster ...


... speglar sig i en tavla av den småländske konstnären Sven Ljungberg; ja, han bodde för övrigt i Ljungby.

När det var begravning efter pv:s mamma Gunvor, då samlades vi alla i Annelundskyrkan i Ljungby. Det var inte långt ifrån att jag ramlade baklänges när vi kom in i kyrkan - aldrig hade jag sett en så vacker interiör i en kyrka -!! Jo, men det var som att hamna i paradiset!

Här kan ni titta och se.

En måndag ...


Veckorna börjar och slutar och i förrgår, när jag skulle lägga in en bild på Instagram, en sån där som visats för tre år sedan, upptäckte jag att exakt samma sak hade hänt just det datumet, det året.
Pv hade tagit in strykbrädan och ställt den i vardagsrummet.
Så var det i lördags också.
Och samma sak med besöket i Slöinge, på bageriet/caféet förra veckan.
Vilken fruktansvärt enjängd tillvaro (eller engängd, med g)!

Sonja tänder ljusen ....


Och nu är det måndag och om en timme ska jag vara på plats bakom kassan.
I helgen arbetade jag tillsammans med Hampus, men innan dess var vi bjudna till Sonja på lunch.
Åååå, det var helt underbart gott!
Stekt kyckling, klyftpotatis, en god sås .., sallad, broccoli/morötter/brysselkål och gelé och snittgurka eller pressgurka som mian kallar det, ni vet, den där tunnaste varianten.

Sonja, som tidigare huserat i en jättestor lägenhet alldeles vid Nissan, bor nu betydligt mindre, men oj, så fint där är! Från vardagsrumsfönstret har hon utsikt över väderkvarnen i Harplinge och en lagom stor eller liten uteplats finns också.


Halv tre skulle jag vara klar för eftermiddagspasset och det gick bra.
Vi turades om med kassa/mejeri/bröd/frukt och vips, var klockan åtta och vi stängde butiken och jag kom hem och hade hysteriskt ont i mitt knä, men nu är det bara en vecka kvar, sen vankas besök i Hässleholm igen.


Och nu mitt på dagen promenad med hundarna, mot havet till.
Lågvatten igen.
Nu är jag rejält sugen på ett dopp i havet - kanske på onsdag - då det är ledig dag?

Jo, jag vet .. man ska inte ideligen tipsa om sånt man har sett på tv - eller ska man inte ..., jag blir jätteglad när nån gör just det! - och nu var det madamen i Värmland som hade tittat på Dokument Utifrån; ett reportage av Folke Rydén och med Dan Jåma som fotograf. Programmet heter "Från Clinton till Clinton" och är bara sååå intressant!
Här finns en länk till den som titta.

Och vill man rensa tårkanalerna - eller se andra göra detsamma - kan man ju titta på "Allt för Sverige" där ättlingar till emigranter får lära känna förfädernas hemland. Det är inte världens bästa program, men likväl sitter vi och tittar på det eviga skvalandet :)

Är man sedan intresserad av det stundande valet i USA rekommenderar jag Sveriges Radios usavalpodd som jag tycker är helt suverän!