lördag 20 augusti 2022

Lördag ....


En fin dag. Jo, men det har varit sååå många fina dagar den här sommaren, det är nästan otroligt. 

Varmt, men blåsigt. 

Knappt en kotte på stranden. Vi var tre personer under någon timmes tid, därefter kom några familjer ned och en av dem var en granne som kom med såväl son som tre barnbarn. 

Sonen hade ett sånt fint leende, ja, såg så snäll ut. 

Fick veta att denne kille varit så totalt under isen under många år - använt heroin och allt vad man nu kan tänka sig - men .., hade tagit sig ur det hela och det är ju nästan ofattbart. 

Jag frågade om sonen hade blivit frälst, eller vad hade hänt? Ja,dum fråga är det inte .., det brukar vara nånting riktigt omvälvande som händer när narkomaner klarar av att lämna detta helvete. Nej, så var det inte. Han hade däremot fått ovärderligt stöd av Öppenvården. Underbart!  (Minns ännu kvinnan - hon hette Mia - som satt mitt emot mig och Emma på pendeltåget in till Stockholm och vi kom att prata och den kvinnan hade missbrukat allt möjligt och åkt in och ut ur fängelset, men  h o n  hade mött Jesus, sa hon. Just så. Jag undrar hur det gick för henne). Nu har jag nästan letat ihjäl mig efter inlägget där hon berättade om sitt liv .., det var pv som tipsade var jag kan ha skrivit det. Aha! Just det, ja. 

(Längst ut på skäret, på bilden, skymtar pv på väg att ta ett dopp).

Idag kom nästa veckas annonsblad. Bedrövligt, var det. Mest läsk och godis och kanske någon färdigmat, men för övrigt inget som lockar. Jo, blomkål för 20:- kilot, det kan bli blomkålsgratäng med bacon. Coop i Falkenberg säljer Arvid Nordquists kaffe .., två för 80:- om jag minns rätt.Så har den här dagen varit.

Hilda - alltid vänlig och omtänksam bonusdotter - har varit i Helsingborg (på Fredriksdal) och postade ett antal bilder. 

Älskar den här!

Hilda har ibland sagt att hon hade passat i ett annat årtionde och när jag såg den här bilden, tänkte jag att jaaa, varför inte?

Sååå fin i hatt och tjusigt läppstift!

Budgivningen ...

En dag kvar tills det hela avslutas. 

Jag har nu bjudit på  f e m  olika tavlor. Två av dem skulle jag verkligen-verkligen- verkligen vilja hänga på någon vägg här hemma, men alla tilltalar mig. Bedrövligt dåligt av auktionsfirman att inte sätta upp måtten på tavlorna; det kan ju vara helt avgörande om en tavla passar i ens bostad.

Ja, det här blir spännande.

Dagens fönster och resultatet på Nutidskrysset ...För tio år sedan på nästan samma datum, fanns den här härliga fönsterbilden här på bloggen. Det var då som ellem i Skellefteå hade besökt Nykarleby i finska Österbotten och ellem skrev då att hon nog aldrig besökt en stad med vackrare fönster! Kanske ett perfekt resmål för mig själv? 

Och så var det Nutidskrysset i DN. Den här gången hade jag 8 rätt av 10. Missade på Salman Rushdie och gasfrågan. Pv hade 9 av 10 och hade - även han - fel på herr Rushdie.

fredag 19 augusti 2022

 Finfrämmande ....

För en tid sedan - nej, det var nog på Gunnels blogg som det blev prat om de här med om man får gäster, vad man då kallar själva begreppet -. Nu vet jag vad jag spontant kallar det: idag sa jag att vi fick "främmande" och nu vet jag hur jag använder det. Ecke och Britt, friherrinnan med väninna eller Sonja och släkten .., då säger jag nog bara att vi får besök. 

Men som idag, när Kent från Växjö kom på besök tillsammans med en bugg-vän, då sa jag att vi fick "främmande". Det är alltså någon som inte är här så ofta, eller kanske det är flera år sedan faktiskt. 

Sååå trevligt det var! 

Buggväninnan och jag själv gick på promenad längs havet och jag hade noll ork och nästan stöp när vi kom hem. Detta - den totala avsaknaden av energi - gör mig galen. När gästerna tackat för sig, tog pv och jag cyklarna och tog sikte på stranden och havet. Det var lite, lite duggregn, men det spelar ju ingen roll när man ändå ska bada och det var så skönt! 

Tidigare idag, när pv målade friherrinnans köksluckor och lådor, satt jag och funderade på det stundande valet och läget i landet och allt som tas upp och jag tänkte att jag skulle vilja samla människor - såna som jag tycker är kloka - runt matbordet och så finge man höra deras åsikter och tankar och bolla dem - åsikterna - mot varandra. Eller med. 

Det diskuteras rätt ofta här hemma, men i det stora hela vet vi ju vad vi tycker; jag skulle vilja ha mer input, helt enkelt. Så jag tog den första på min inre lista: jag ringde till Guy i Arvidsjaur, ty jag tycker att han är en klok människa. 

Guy är långt mer eftertänksam än jag själv - så det kändes bra att prata eller lyssna till honom -. Samtalet handlade bland annat om integration och hur vi ska lyckas locka ungdomar (läs: unga pojkar) att välja studier i stället för kriminalitet. Att detta kanske är ett tjugoårsprojekt - minst - var vi överens om. 

Vi var också eniga om att ingenting är enkelt. 
Tack Guy att du tog dig tid!

torsdag 18 augusti 2022

För övrigt ...

... kan meddelas att jag nu deltar i en budgivning på en tavla som jag sååååå gärna vill ska bli min! 

Två dagar kvar.

Som vanligt kommer jag väl att förlora, men jag ska hänga med så gott det går. 

O m   jag har sån tur, ska jag visa den. 

Den är l j u v l i g.

Uppdatering: nu är jag med i totalt FYRA budgivningar -)

När man är ett orakel ....
Bilden: från tidigare ikväll, då jag cyklade ner och tog en simtur. 

Ja, det händer inte ofta, men nu har jag tilldelats det epitetet och detta ett par dagar på raken. Jo, man kan få den titeln om ens systrar ringer och ställer frågor om malåbor - oftast såna som inte längre är i livet - och tänk, då kan jag svara och säga att "ja, ja, men det är ju hon .., ja, ni vet ..!" 

Båda mina systrar flyttade - som så många andra - hemifrån tidigt. 

Den äldsta till Karlskoga .., vidare till Karlstad .., till Umeå,  Arvidsjaur, Luleå, Lund och sist av allt till Västerstad. Ett tag bodde hon även i Älvsbyn. Nummer två hann med att vara au pair i New York, kom  hem och flyttade till Stockholm och så småningom blev det Australien. Själv flyttade vi hem efter ett antal år söderöver - och det blev femton år totalt i Malå (som vuxen, alltså) och det är väl därför mitt minnesarkiv (i alla fall vad beträffar malåbor) är lite fräschare än systrarnas. 

"När vi kommer till er nästa gång, innan du åker Birgitta, då kan vi mentalt "promenera" gata upp och ned hemma och se vilka människor vi kommer ihåg.", föreslog jag idag.

Å, jag längtar redan. Det blir nog roligt.

Hade tidigare idag besök av Eva från Tyresö och den halvlånge maken. Det blev ett par timmar tillsammans och surr om allt möjligt. Alltid lika trevligt.
När vi senast var där, upptäckte jag den här teckningen - förfärdigad av ett av deras barnbarn; jag tror att hon är elva år - och teckningen satt på väggen i badrummet. Den var ju helt underbar! 

Så på  p r i c k e n  som hon har fångat hur det kan se ut på stranden i Haverdal eller på andra stränder! 

Vilken iakttagelseförmåga!

Faktiskt tror jag att jag ska låta rama in den; då den gör mig sååå glad.

Dagens fönster ...... ett av många som hamnade i Turtlans håv i sommar. 

Tack Annica! säger jag.

onsdag 17 augusti 2022

Det var då det ....

Tänk, på den tiden när man klistrade in fotografier med hjälp av RX-lim och man fick dem precis på pricken där man ville ha dem .., och så skrev man - inte på ett tangentbord - utan med vanlig penna och berättade om när sonen för första gången i sitt liv fick besöka Folktandvården. 

Tant Hervor Johansson tog emot och storasyster AP agerade mentalt stöd till sin lillebror.  

När allt detta var avklarat, gick man till posten, köpte ett frimärke - om man nu inte hade ett häfte hemma - och postade vykortet till lillkillens kusinbarn Nathalie, två år äldre var hon.

Jag undrar hur många tusen egenhändigt gjorda vykortsbrev jag förfärdigat under årens lopp.

Det man minns ....

Av någon fullkomligt outgrundlig anledning har jag idag gått och gnolat på den här melodin. Kanske berodde det på att jag i det förra inlägget använde mig av ordet "befäl". Jag minns att pappa brukade sjunga den sången, eller egentligen enbart refrängen.

Den här sjöng han flitigt, ofta när han gick i säng och stod i hallen uppe i pyjamas.

Eller när han körde bil. 

Då blev det tankeflykt, ja, jag tänkte på pappa Ivar. 

Kanske kom han bara ihåg det bästa .., men att det här var det roligaste han sysslat med, det sa han flera gånger. Det handlade om kamratskapen och spänningen.

Ny kapten ombord ...

Här är kapten Göransson den äldre.  Det är han, som tillsammas med sin fru och två andra par, ska tillbringa nästa vecka i Bohuslän och nu seglar han och pv upp båten, så hinner den nye kaptenen bekanta sig med all utrustning och ja, hur den fungerar. 


Seglat har han gjort sedan tonåren och han har varit ute med pv, men aldrig själv haft enbart befälet, alltså på den här båten. 

Det går säkert alldeles galant.

Alldeles nyss ringde pv och frågade om jag hade koll på om solfångarna var öppna? Det var  dom.  Jag tror att vi kanske en enda gång sedan början av maj, har behövt elda i pannan för att få varmvatten. (Men vi har  alltså inte solceller). 

Som synes på bilden är pv:s bror engagerad politiskt och är invald för Miljöpartiet i Ljungby. (Han blev inkryssad vid förra valet). 

Snygg färg på jackan har han i alla fall. 

I skrivande stund var dom i höjd med kärnkraftverket Ringhals, beläget sex mil söder om Göteborg. 

"Ja, som du förstår är det nu kärnkraft som vi diskuterar ..", sa pv. 

Jag tänkte att det var lika så gott att jag blev hemmavid.

Att det går utmärkt - även i regn - att segla i kalsonger, det kan man också konstatera när man ser bilden av den glade herr Göransson. 

Ja, det var väl ungefär allt för nu, som dom säger på tv-nyheterna. 

Nu blir det en simtur i havet för min del!

Dagens fönster ....
För  åtta år sedan, den nittonde augusti, då var detta dagens fönster. 

Det var vännen Bente i Norge som - under ett besök hos en väninna - tog fram håven.  

Tack än en gång! säger jag.

tisdag 16 augusti 2022

 Här och nu ...


Augusti är bästa månaden. Och maj. Och kanske april ., men just nu tycker jag bäst om augusti. 

Nu är parkeringen inte längre sprängfylld med bilar och det är nästan öde på stranden. 

Lugnt och fridfullt. 

Cyklar ner för att ta en simtur och upptäcker Eckes Britt, tillsammans med grannarna Annelie och Magnus. Britt får på inga villkors vis bada ensam för Ecke, så då brukar hon slå följe med närmaste grannarna. 

Annelie bor två hus från oss; arbetar som scenograf, har bott i Ystad och lät riva det gamla sommarhuset och byggde nytt .., ett hus som liksom står på pålar.  Magnus bodde i huset intill med sin fru, men det huset såldes, så köpte dom ett större hus med fantastisk utsikt över havet - ett hus som nästan helt och hållet ska rivas och byggas om - så nu bor dom i husvagn så länge. Det huset ligger bara några hundra meter längre bort; uppe på kullen liksom. 

Det är vi som badar och så kommer två äldre damer från Steninge, respektive Glassvik. 

Vattnet är kristallklart .. känns svalare än igår, men det är jag den enda som tycker. 


Vi blir i länge. 

Pratar om vänlighet och vad det betyder och om värmen som gjort flera av oss närapå sömnlösa. 

Jag berättar om hur jag natten mot idag helt enkelt använde en våt badhandduk som lakan och även lät Harry ligga på ett likadant och hur ljuvligt skönt det var!

För övrigt ...?

Jo, idag seglar pv och hans bror iväg norrut och brodern kommer med buss från Ljungby och det blir intressant att se hur långt dom kommer ikväll. 

Någon nattsegling tycks det inte bli.

Nu ska jag göra grönsakslunch och känna mig lite nyttig, eftersom vi för någon timme sedan satt hos friherrinnan och bjöds på sagolikt gott fikabröd, bland annat "Farmorskakor" -  såklart hembakade -!  Senare i veckan ska Pv måla friherrinnans köksluckor när hon och A-M bilar till Ställdalen, så nu fick han lite instruktioner. Det blir nog fint. 

Over and out!

Dagens fönster ...

Så här skriver hon - annannan -: 

"Semesterstängt till den 16 augusti. Under tiden får man läsa matsedeln!"

/Och det handlar tydligen om fisk, tror jag mig veta. 

Tack till den flitiga fönsterfångerskan och det är alltså just idag som butiken slår upp portarna igen. Eller kanske i morgon?

måndag 15 augusti 2022

 Vecka 33 …. 

Och hettan bara fortsätter. Vi har tillbringat ett par timmar i Skallkrokens hamn - tömt båten på sånt som inte ska vara kvar när andra seglar - och pv har behandlat trädäcket och jag har, i omgångar, simmat i ett absolut kristallklart hav. 

En enda brännmanet såg vi och den plockade pv upp och förpassade till stenröset. Tidigare idag blev det en cykeltur till Ugglarps Grönt där vi köpte allehanda ljuvligheter; det var broccoli, rödbetor, rödlök i knippe, majskolvar, nyligen slungad honung, samt ett knippe olikfärgade morötter. På hemvägen passerade vi en skylt där vi kunde läsa att i skogen intill finns en kolerakyrkogård. 

Vilka livsöden det ändå finns! 

Hade det nu inte varit så varmt - luften stod stilla där uppe på toppen av vägen - hade jag gått in i skogen och försökt finna var dom fyra ligger begravda. 

Om det nu alls är möjligt att finna gravarna?

Längs kustvägen såg vi hur torrt det är på numera stubbade åkrar .., en traktor körde lite längre bort .., kor låg intill varandra i skuggan under några träd .., och längre bort: hästar i en hage.

Längtansmorötter ...


Precis som i vintras, hoppas jag på ett besök på Waldemarsudde i Stockholm. 

Den här gången handlar det om tonsättaren, dirigenten, violinisten och målaren Hugo Alfvén. 

Utställningen pågår fram till och med mitten av oktober.

Någon fler som är intresserad ...?


Det här med illustrationer tycker jag är så fascinerande! Det har hänt mer än en gång att jag fallit pladask för illustrationer i någon dagstidning (ofta gjorda av kvinnor, alltså inte tidningarna ..) och nu upptäckte jag en annons för något som jag funderar på att besöka. 

Enbart affischen gör mig glad!

Att det dessutom visas i Malmö, är ju enbart bonus.

Måndagfönstret ...... 

... fångades av madamen i Porto. 

"Gaudifönster i Barcelona", skriver hon.  

Och vilken vacker grön färg runt fönstret! skriver jag.

söndag 14 augusti 2022

Ängen ...Ett   h a v   av vildmorot. 

Klockan var kring halv sju igårmorse när jag tog Harry på morgonrundan och jag blev stående en stund och bara  t o g  in allt detta vackra.


Söndagsfönstret ..."Från kanten av fjället till Siljansbygden  och Tällberg. Här, där vi ska bo i natt, finns det fönster både inne i huset mellan olika små rum och där fönster brukar vara. 

Ska smyga rut och titta lite mer och bara njuta av miljön. 

Hälsningar Turtlan i Dalarna".

Detta skrevs den sista juli.

Tack Turtlan!