lördag 22 juli 2023

Tv-tips och lite till ....


På instagram - förmodligen på svt:s sida - tipsade någon människa om en dokumentär (egentligen om tre, återkommer med de två övriga, dvs, om jag lyckas hitta inlägget) och en av dem var "Himlens mörkrum". 

Vilken dokumentär!

Och vilka fantastiska bilder, tagna av Jean Hermanson. 

Här finns en länk till programmet, som även blir till ett stycke av vårt lands historia. Bilden här t.v. tog jag rakt av från datorskärmen ..., om ni bara visste vilka knivskarpa fotografier som denne Jean tog! 

Helt klart sååå sevärd!

Ett annat program som jag fann rätt intressant, det var "Sanningen om ditt kiss."

Avdelningen "lite till": Den Äldsta och maken roar sig ikväll i Tylösand och vi är hundvakter. 

Det går alldeles utmärkt. 

Charlie tillbringar  mesta delen av tiden på matte Marias säng i gästrummet .., ja, han BARA väntar på matte .., medan Steven har gosat med Eckes son Jonas som tittade in och blev så omtyckt.

Dagens fönster ....

För 12 år sedan såg det ut så här i vårt vardagsrum. Där fanns ingen hörnsoffa, utan endast en annan variant av soffan Ektorp och på denna låg då en svart krabat som fått namnet Harry och alldeles nyss hade blivit vår nya familjemedlem. 

I fåtöljen - med Dagens Nyheter i högerhanden - satt Gunnar från Jämtland, som då var på besök. 

Gunnar har aviserat att han kanske tittar neröver i början av augusti, ja, kanske kan han tänka sig att segla lite i Bohuslän med oss om vi har tur med väder och vind och  beroende på hur länge han stannar.

Någon sekund efter att den övre bilden togs, dråsade den lite övermodige valpen i golvet .., ja, det är inte lätt att hålla balansen när man inte är så gammal. 

Gunnar tycks förvånad.


Då, 2011 .., levde ännu pElle och här var han så trött och sov så djupt, så där så han inte ens uppmärksammade att matte stod där med sin kamera.

I två år hade pElle då bott i landet Halland, efter flytten från Skåneland.

Lille, fine pElle.

fredag 21 juli 2023

Fredag .., matmarknad och DN:s nutidsquiz ...

Vi är sannerligen inte särskilt ofta inne i Halmstad, men idag blev det av. Det var väl den internationella matmarknaden som lockade, förstås. Ja, den heter egentligen International Food Festival, men jag säger matmarknad. 

Det fanns mycket att välja på .., allt från paella från Spanien, till rätter från Frankrike, Polen, Venezuela, Libanon, Grekland .., ja, det vimlade av olika stånd! Vi valde libanesiskt .., betalade 110, respektive 130 kronor och hade tur och fick var sin sittplats. En man stod redo med en sopsäck och spanande in de som köpte läsk i burkar .., det var som om han hade någon slags radar inom sig.

Jag kom då ihåg att jag upplevt samma sak vid Gothia Cup, där en kvinna nästan slet burken ur ens hand, innan man ens druckit ur innehållet.

Nutidsquizet gick ganska bra. Nio rätt av tio - fel på fråga 10 som handlade om Jane Birkin. Pv hade samma resultat och fel på samma fråga.

Ordquizet: 10 av 12. (Fel på fråga 11 och 12). Tror att pv hade 11 av 12.

Nu inväntar vi bara Den Äldsta med make vilka är på väg söderut. Det är renbäddat och klart och vi har berättat för Harry att såväl Charlie som Steven är på gång ...(hundarna). Stackars Sigge får några stressiga dagar, då han försöker hålla sig undan så gott det går.

Mejl från min syster ...

Så kom då äntligen några rader från min syster som legat på sjukhus i Adelaide och oj, så befriande! Redan när hon och Janne emigrerade, det var 1980 om jag minns rätt, så fick vi veta att en bidragande orsak - förutom språket - till att de valde just Australien, det var att sjukvårdssystemet påminde väldigt mycket om vårt eget och det var inte alls som i t.ex. USA.

Så här, i förkortad version, fungerade det för henne, när hon nu förra veckan var så sjuk. Det märks tydligt att när hon är trött, blandar hon ihop svenska och  engelska.   

"Natten mot tisdagen i förra veckan sov jag jättedåligt. Vaknade flera gånger med liksom ett ryck och när jag la mig ner igen så var det svårt att andas. Kändes nästan som om jag höll på att drunkna, blev något bättre om jag satt upprätt. Dagen därpå var det svårt att andas även om jag stod upprätt, så jag ringde ambulans som kom inom 10 minuter och så bar det av till Flinders Hospital.

Fick komma in med en gång och det blev lungröntgen, EKG etc, och det visade sig att jag hade vätska i lungorna och troligen lunginflammation. Fick antibiotika och väntade på en ledig säng. Någon sådan fanns inte, så det blev återigen ambulans, nu till Ashford hospital, ett privatsjukhus närmre city och det skulle inte kosta mig något, staten står för kostnaden."

Nya undersökningar visar att nej, det var inte lunginflammation, det var en mindre infektion som påverkat lungorna .., hon hade väldigt lågt järnvärde, fick järninfusion och det blev bättre. 

"Nästa morgon såg de att jag gick litet illa och undrade över det och jag talade om att jag hade ont i ryggen och vänster höft.  De var litet oroliga för att min protes skulle ha kommit loss litet och sände
mig till en bonescan.  Som tur var så var min hip replacement OK men jag hade en liten fraktur längst ner på ryggen och 2 hairlinefrakturer på höftbenet. så det var därför jag hade ont.  Blev tillsagd att gå med rullator i några veckor tills detta var healed up. Eftersom jag hade så lågt blodvärde så skickades jag också på en endoscopy och en colonoscopy för att utröna om jag hade några inre blödningar, men allt var OK som tur var.

I går morse fick jag åka hem och Annkristin hämtade och skjutsade hem mig.  Sedan åkte hon och handlade det viktigaste i färskvaror åt mig innan hon åkte hem och hämtade upp barnbarnen från skolan.  Så snällt.
Nu är jag tillsagd att ta det lugnt och i mesta mån använda rullatorn och i mitten på augusti skall jag tillbaka till Ashfords cardiologist.  Jag tycker i alla fall att det var tur att det inte var någon större fara med hjärtat. Ja, nu vet du allt och jag skall äta lunch."

Nu är denna otursförföljda storasyster hemma igen och som vanligt vid gott mod. Och den australiensiska sjukvården tycks - sängbristen till trots - fungera alldeles ypperligt för denna snart 79-åriga madame.

Lyssningstips ...


När jag natten mot idag inte kunde sova, tog jag mig an det här programmet hos P3 Dokumentär. 

Det ska jag säga, att hade jag inte legat i min sköna säng, så hade jag dråsat i golvet! Vilken historia!

Och vilken spänning!

Blir inte detta filmatiserat, då vet inte jag. 

En länk till programmet finns här.

torsdag 20 juli 2023

Nybyggarna ....

En underlig dag. Somnade i gästrummet och sov så okristligt hårt och drömde underligt .., om en före detta granne - Gun - och när jag vaknade, ja, då visste jag knappt vad som var vad. Var det en dröm ..?

Ringde till min syster i Australien. 

Hon ringer aldrig (men skriver mejl dagligen), så det är jag som hör av mig och nu svarade hon "Birgitta speaking" (hon har vanlig telefon) och således är hon hemkommen, vilket kändes sååå bra! I morgon skulle hon sätta sig vid datorn och berätta om vad som hänt och hon lät ändå ganska pigg. Härligt! (Har bett att få hennes omtänksamma väninna Sciss telefonnummer och mejladress - om hon godkänner det -, så vi inte behöver sväva i ovisshet när det händer så här allvarliga saker).

Nybyggarna ...? 

Ja, den tittar vi på just nu, på SF-kanalen. Tänk, vilken fantastisk serie detta var! Och vilka skådespelare! Liv Ullman, Max von Sydow, Eddie Axberg, en totalt underbar Monica Zetterlund, Allan Edwall, Pierre Lindstedt och alla de andra!  Minns när jag läste böckerna: Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige! 

Nybyggare fanns ju även på närmare håll. Här, till exempel.

Det är detta pv sitter och tittar på, ja, jag med .., med datorskärmen i mitt knä och bilden togs när vi låg i Bäckvikens hamn vid Ven. Så vackert där var!

 Och medan jag skrivit detta har det hunnit blåsa upp, regna och nu är det solsken!

 På agendan ....


Härlig början på morgonen, eller inte. 

Den svenska ambassaden i Bagdad har stormats och satts i brand och i Stockholm idag ska det bli koranbränning, såklart utanför den irakiska ambassaden. 

Man tar sig för pannan. 

Och nu har även Kina irriterat sig över det svenska medlemsskapet (kanske det eventuella ..), meddelas det nu på morgonen. 

Men det finns ju annat här i världen, annat att glädjas åt. 

Till exempel lär min syster i Australien få lämna sjukhuset idag och jag hoppas innerligt att det går bra. 

Hennes son skriver att hon nu får fler mediciner och en "walking-frame", någon slags gå-stöd, alltså. 

Och jag tänker .., vilken tur i oturen att hon inte längre har en hund att ta hand om .., den som helt oannonserat blev som förbytt och bet henne i armen och  låret!

Pv, han hostar och hostar. Besöket hos läkaren var avklarat på fem minuter.  Lyssna på lungorna, kolla syremättnaden och  tack och hej. Igårkväll gick han i säng klockan 20.00 och har absolut ingen ork alls. Å andra sidan kanske han inte fullt ut förklarade hur totalt slut på han är om dagarna.

Dagens fönster ...


"Hej!

Håven är igång. I blåsten vid Magnarps strand fångades det här lilla fönstret på en av bodarna vid den lilla hamnen. Skälderviken bjöd på vågor med vita gäss denna kväll.

Turtlan Annica."

//Den 5:e juli kom det här fönstret till inkorgen. Nu, kom det på plats här på bloggen. 

Tack Annica!

onsdag 19 juli 2023

Mitt-i-veckan ....


När man följer Mari Friberg på instagram där hon har sitt konto mianf, då inser man hur oerhört okunnig man (jag) är, ja, vad gäller smådjur i ens närhet. 

Nu är det mest insekter hon visar bilder på (helt fantastiska bilder dessutom!) och liiiite av all information har kanske fastnat i något minnesarkiv, men mest handlar det om ren fascination, ja, för egen del. 

Det som förvånar mig med maris bilder, är att hon tycks se insekter PRECIS överallt. 

Jag fattar det inte. Och hon upptäcker ideligen småkryp vilka är helt nya för henne! 

Nåväl. Igår upptäckte i alla fall pv en liten ödla, vilken hade lagt sig för att vila under en presenning. 

Alldeles lugn och rofylld tycktes den och låg stilla och lät sig villigt fotograferas. Googlade .., aha, en skogsödla, tydligen. Maris bilder är knivskarpa, den här lilla ödlans huvud blev förstås suddigt. 

Här syns huvudet liiiite bättre. 

För övrigt? Inga som helst nyheter om vår syster som hamnat på sjukhus och frustration är rätt ord för ens känslor.

Inte en rad i inkorgen med hennes namn som avsändare. 

Ännu mera för övrigt: pv:s besök på VC gick bra. Bara hem och kurera sig med stark hostmedicin, den som ger mig mardrömmar, (och som jag därmed skippar) men han klarar sig. 

Tittade på filmen Howards End i förrgårkväll. Det är - i ordets rätta bemärkelse - en lååång film och klockan blev halv två innan jag kom i säng. Sov inte en blund den natten, men var ändå tämligen pigg igår. 

Filmen finns på svt.play, är inspelad i början av 90-talet och med suveräna Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna. 

Och om Tilde Addenbrookes sommarprat tyckte jag också. (Handlade om hennes biståndsarbete i Ukraina). Hennes arbete med bland annat "Blågula bilen" har såväl pv som jag själv stöttat, men visste jag inte att hon var inblandad. Nu känns det ännu bättre att hjälpa till, ja, efter förmåga.

Dagens sommarpratare är chefsåklagare Lise Tamm. 

För övrigt intet nytt.

måndag 17 juli 2023

Dagens fönster och lite till ...

Veckan inleds med en solig måndag! 

Vaknar först av alla och har redan avverkat frukost när pv och Harry kommer ner. 

(De yngre herrarna tar nog sovmorgon).

Den Äldsta ringer som vanligt efter avverkat nattpass på akuten. Hon är då på promenad ute med hundarna.

Nu  börjar det kännas bättre på nya jobbet. 

Efter att i flera år ha arbetat med respiratorpatienter, är det nu akuten som gäller och alla som fått vänta - på grund av att andra; de som är sjukare - har förtur, är irriterade, för att inte säga på väldigt dåligt humör. Det är helt enkelt mera kaosartat. 

"Men i natt kändes det bra .., det fanns tid att ta hand om patienterna på ett annat sätt!" säger hon.

Lyssnade tidigt, tidigt i morse på gårdagens sommarpratare Livia Fränkel, överlevare från förintelsen under 2:a världskriget. 

Tyckte att programmet  var upplagt på ett bra sätt, där denna Livia, född 1927, sakligt berättade om sitt liv och om tiden i olika koncentrationsläger. 

Producent för programmet var Amanda Glans.

Hade förfärliga mardrömmar natten mot idag, vilket jag ofta får när jag ätit mat som innehåller mycket vitlök. 

Så ock i natt. Värst var det när jag - i drömmen - upptäckte att jag glömt bort att ge mina hönor mat! Åh, vilken ångest! 

En vit höna kacklade så ledsamt och högljutt och jag bar henne i famnen och skyndade mig in för att hitta mat till dem alla.

Å, det var en ren fröjd att vakna och inse att detta bara var en dröm. Väntar på besked hur det är med min syster i Australien .., inte en rad på snart en veckas tid! Och i morgonprogrammen är det nya konstellationer av programledare; således byter jag friskt mellan SVT och Nyhetsmorgon. Likadant är det på Hemköp - ordinarie personal har semester - men många av sommarjobbarna är inne på sitt andra eller tredje år just sommartid, så där märks det inte på samma sätt. Sååå duktiga ungdomar!

På programmet idag? Jo, Europapodden och USA-podden och pv ska skjutsa pojkarna till Varberg och hämta dem senare ikväll. Själv ska jag bara ha det bra och hålla tummar och tår för att besöket hos mammografin går bra för friherrinnan.

söndag 16 juli 2023

Dokumenterar sommaren 2023 ....


Det var länge sedan det var så gott om manfolk i uterummet, men ikväll hände det. 

Efter middagen (vi kan nu äta lammfärsbiffar i minst två dagar till och om mamma kan titta ner från himmelska höjder, kommer hon att le igenkännande ....) kom den tredje Väsbo-bon, en lång och reslig herre vid namn Elvis. Han har kört ner själv och var nog trött och sliten och framför allt: less. 

Nu har dom alla piggnat till och spelar Plump, allt medan jag själv sitter här i soffan Ektorp tillsammans med Harry. Tittar lite på ett program som handlar om Australiens djurliv och tänker på hur trivsamt det är med ungdomar i huset. 

Allt är bortplockat och diskat undan. Sååå skönt!

Sommarpratarna 2023 ....


Gårdagens sommarpratare var Anders Eldeman (f.d. Melodikrysset) och det gav mig egentligen ingenting. 

Lite mys-pys .., inget som irriterade, men heller inget som fastnade. 

Livia Fränkel är det som talar idag och det har jag ännu inte lyssnat till - har helt enkelt inte hunnit -. 

Morgondagens är butiksbiträdet Tilde Addenbrooke, den unga kvinnan som bistår Ukrainas  militär med utrustning och förnödenheter. Det programmet kommer jag under inga omständigheter att missa!

Bilden togs av pv. Googlade och där står det att detta är en palmlilja av yuccasläktet. Så kanske det kan vara.

Den ståtliga blomman bor hos grannen Paul och hans fru, dom som bor ett hus ifrån Fabrikör Johanssons jättehus.

Dagens fönster ....


.... finns på två av korten vilka inhandlades på Ljungbergsmuseet häromdagen. 

Samma motiv, men olika storlek  på korten. 

Kortet i mitten längst till höger, med herr och fru Ljungberg, är målat av deras son Pontus - numera avliden -, precis som sina föräldrar, Sven Ljungberg och AnnMargret Dahlquist.

Upptäcker även några små fönster på skolbyggnaden där barnen är ute och roar sig. Minns jag rätt (och det gjorde jag) gick pv i den skolan under några år.