lördag 13 augusti 2022

Det bär mig emot ....

... att berätta att veckans resultat på DN:s Nutidstest var bedrövligt. 

Ja, för mig, alltså. 


Sex rätt av tio. 

Pv hade förstås ett enda fel. 

(Så går det när man är uppfylld av nyfödingar och inte ens läser tidningen på nätet.) 

Hade fel på Turkiet, litteraturfrågan, naturfrågan om ett djur som skulle flyttas, samt nionde frågan som handlade om Livslängd och vem som lämnat ...

Här ska lusläsas DN nästa vecka, det kan jag lova er!

(Men fredagskorsordet fixade jag nästan helt på egen hand. Fattades tre små rutor, men så var det ovanligt lätt också).

Dagens fönster ...


Så här skriver fönsterfångerskan och raderna är daterade den 12:e juli i år: 

"Godmorgon! Eftersom jag ska ha sen semester (augusti) försöker jag göra små utflykter och utnyttja sommaren, trots att jag jobbar. 

Det har blivit väninneträff i Slottsträdgården och nåt kvällsdopp. 

Häromdagen en tur till Botaniska trädgården i Lund, helt i mitt eget sällskap .  

Tänkte på dig när jag såg den här vackra byggnaden. Njut vidare av sommaren!"

// Tack du rara Pernilla! säger jag 

Bönhörd ...


Två dagar i Skåne och jag får exakt samma känsla som när vi i maj 1993 kom körande längs E65:an och närmade oss Ystad ., det var som om jag hamnat utomlands! 

Inom loppet av några sekunder bara , hade detta vårt sydligaste landskap skuttat rakt in i mitt hjärta! 

Det var knappt jag trodde mina ögon! Och jag minns när AP och jag själv - det var året innan - besökte Lyme Regis i sydvästra England och jag då tänkte att .., OM jag någonsin får leva om mitt liv, då vill jag bo i ett landskap som är så böljande, så  varmt och så vackert! 

Jag minns en gammal kyrka och gärdesgårdar av sten och tanken att man en gång skulle få bo just så, den fanns där som en hägring. Nästan omöjlig att nå. Då bodde vi ännu i Malå. 

Allt det tänkte jag på tidigt i morse när jag gick ut med Harry, ja, vi var då hos sonen med familj. Inte en människa syntes till och det var nånting så ofattbart vackert ute! 

Hundrastar-ängen är  e n o r m  och där vimlar av vildmorot i olika stadier av sin livscykel. Sååå vackra! Doftar ljuvligt! 

Och där var röllekor och allehanda sorters gräs vilka nådde mig till höften och jag tänkte på fästingar och annat elände - eller egentligen bara på fästingarna - allt medan svalorna flög över ängen i jakt på frukost.

Och jag såg män och kvinnor cykla iväg motLimhamn till - kanske på väg till sina jobb - och där var flera joggare och där var också en man som körde på rullskidor i väldig hastighet. 

För övrigt: intet.

Igår körde vi till Ystad, då vi var bjudna på lunch hos exet och hans fru Karin. Det var sonen med familj, hans svärföräldrar och så pv och jag själv. Oj, så trevligt det var! 

Såå mycket skratt och prat och sååå mycket god mat .., och där var en liten niodagarskrabat som hamnade i den ena famnen efter den andra och en treåring som inte ville få en sticka i foten och som gärna satte sig i knät på den som fanns tillgänglig. 

Efteråt, när vi körde hem, stannade vi till i Mossbystrand och tog ett klockan-sju-på-kvällen-dopp. 

Hur många hundra gånger badade jag inte där ...? Hur många gånger skjutsade jag inte dit Emil och Emma när dom var på besök .., och hur många gånger lyssnade jag inte till "Under ytan" av Uno Svenningsson, just längs den vägen?

(Ja, nu blir det så här konstigt igen när jag lägger in bilderna ..., å, Gud, giv mig en ny laptop, eller ställ detta till rätta!)

Vi var fyra som tog oss ett dopp. 

Eller var vi kanske fem? 

När vi kom "hem", hade vi sand precis överallt .., i badbyxor, i min baddräkt och på fötterna!

Och jag tänkte att tänk, om vi på ålderns senvinter finge bo i Ystad!

Idag hemåt. Men först en stund med en liten krabat i ens knä .., allt medan hans storebror bjöd mig på tomatsoppa och annan hittepå-mat .., och jag kunde konstatera att den yngste nu följer en med blicken och oj, så go han är och så söt han har blivit! 

Och varför blir jag så varm i hjärtat när jag ser hans mörka hår? Ja, säg det. 

Vi åkte hemåt via Ikea i Svågertorp .., jag köpte en flaska lingondricka utanför kassalinjen och hela vägen hem lyssnade vi till Dagens Sommarpratare, som sannerligen fick tiden att gå fort. Det minsta man kan säga om honom, är att han var politiskt korrekt, men underhållande var han. Och inte tycktes han ha haft en förfärlig barndom heller.  Ungefär så. fredag 12 augusti 2022

Dagens fönster ...
"Något udda fönster - du kanske kan ta det som bonus! Det var VM för damer i landhockey utanför Barcelona. På mitt hotell bodde de tjeckiska, belgiska och australiska lagen. 

Det var två par skor och benskydd och klubbor utanför varje dörr, och så det här. 

Och jo, det luktade gammal gympasal!"

//Tack annannan! Ja, men det är väl ett härligt fönster och med en historia till! Ds.

onsdag 10 augusti 2022

Återbördad till landet Halland ...

Det är mycket som man kan fundera på. Inte bara detta som jag skrev om igår; hur fort det går att känna sig "hemma" när man bor någon annanstans, om så bara för ett par dagar. 

Igår räckte det med en dag, knappt det. 

Men också detta att en pytteresa sex mil bort (visserligen med segelbåten och det tar ju längre tid), övernattning i båten och så hem igen nästa förmiddag, ja, det känns nästan som om vi varit på en mindre semester! 

Och det inser jag ju, att det här passar mig perfekt.Och det blir lite småprat med båtgrannarna och andra som passerar, så där lagom. Igår fick vi dessutom spontant besök av "evavandrarrunt" (finns på instagram under det namnet) och det blev så trevligt. Det blev prat om allt möjligt; bland annat om förlupna meningar vilka etsat sig fast i minnet och mycket annat. 

Eva är Lejon och har ungefär likadan form på sin hand som jag själv. Den kändes på något vis bekant. 

Tack för titten Eva!

Hoppas att cykelturen hem till Falkenberg gick bra!Dom danska båtgrannarna - som varit ute på vift TRE ÅR - hade sålt sin bostad och köpt ett litet sommarhus och så gav dom sig iväg från Själlland i Danmark. Och dom pratade sååå gott om Dalslands kanal .., nästan som att det vore än mer exotiskt än alla hamnar och seglatser kring Medelhavet! 

Här ger dom sig. Målet för dagen var Torekov. (Dom var tio år yngre än oss, ungefär.)Innan vi kastade loss, tog vi en promenad till den lokala butiken, den som heter "Handlarn". 

Som så många andra små livsmedelsbutiker drivs den tydligen av en till vårt land invandrad man och nog är det tur att det finns människor som vågar att satsa, även på mindre ställen. 

Sortimentet var inte stort, men ändå - livets nödtorft fanns ju ändå -. (Om än inte min naturella yoghurt utan tillsatser .., men det gick bra med filmjölk också).

Vi konstaterade också att alla brevlådor i Glommen såg exakt likadana ut; i någon slags ljusgrå plåt.

Oerhört prydliga tomter såg vi också. Och stooora var dom.

Nu är vi i alla fall hemma och pv gav sig BUMS ut för plocka ännu mera björnbär. I morgon blir det utflykt till Skåne. Pv ska spela golf med sonens svärföräldrar (är väl andra gången i år han svingar klubborna i år.., det brukar inte bli så mycket mer än så) och på fredag är vi bjudna på korvlunch hos Tommy och Karin i Bjäresjö.  Hem på lördag igen. Så här såg postlådorna ut. 

Undrar hur det beslutet togs .., detta att alla skulle ha likadana?

Rabatterade priser kanske, ja, om många gick samman ..?

Eller av rent estetiska skäl ..?

Dessa postlådor såg vi på Glimmstensvägen. 

Här kan man få lite information om Glommen. 

Och nu ska jag börja med middagen!

Onsdagsfönstret ....

... fångades i Österbotten i Finland och då anar ni kanske att det var ellem (i Skellefteå) som varit på hugget med håven. 

Tack ellem!

tisdag 9 augusti 2022

Kväll i Glommens hamn …

Det är underligt hur snabbt nånting blir till ens hem. Plötsligt, efter bara några timmar, blir just den här bryggan ”vår”. Vi ligger längst ut. 

Fiskebåtar har gått ut till havs .., människor sitter i grupper och tittar på solen som är på väg ned .., från där jag sitter i båten räknar jag till sju personer som står och väntar vid ”Glommens pizzeria” och jag har passerat fler tyska båtar och sett ungdomar stå med kastspö och hoppas på napp. 

Svalor flyger av och an - inte tornseglare - åå, vad jag älskar svalor!! 
Tisdag och full fart ...

Idag blir det segling, men den här gången bär det av norrut, till Glommen. 

Glommen är en helt ny bekantskap för mig, så det blir spännande ..., bara liiite längre bort än Grötvik där vi var senast.  

Ska nu se till att vi har lunch och middag och varma täcken (även om det är varmt dagtid, är de kyligt på morgnarna) och rejäla kläder. 

Pv har tänkt sig ut för att hinna plocka ytterligare ett par liter björnbär, allt medan jag fixar med det andra.

Här en länk till hamnsidan. 

Hej å hå!

Dagens dörrfönster .... Döm om min förvåning när jag upptäcker att jag redan den sextonde juli fick tre underbara fönsterbilder, alla från madamen i Portugal. 

Om jag inte missförstod det hela, så var håven igång i Barcelona! 

Och bilden i sig och dom lite (eller mycket)  skruttiga och rostiga dörrfönstren, passar nog som hand i handske för en annan madame .., nämligen hon som bor i Tranemo.

Tack annanann! 

måndag 8 augusti 2022

Om att leva länge, en resa till Buenos Aires och lite annat ...

Tidig måndagmorgon tar jag bilen och kör till affären. Vi är två som handlar; en man som ska boka en släpvagn och så jag själv. Upptäcker Pernilla vid charkavdelningen och nu har hon bara en enda heldag kvar att arbeta och på onsdag är det tack och adjö; då börjar hon på en ny arbetsplats. 

Hur mycket jag än har älskat mitt yrke, säger jag alltid till ungdomar jag arbetat med att .."tänk er för, det här är inget framtidsjobb och eftersom man ytterst sällan får arbeta heltid, ja, då blir pensionen därefter och sist av allt kommer ju kassörskejobbet att försvinna". (Men som sommarjobb och bara för något eller några år, så är det ju perfekt. Att ha arbetat inom ett serviceyrke är alltid bra, tycker jag). 


Kvällstidningarna hade  redan anlänt och jag läste rubriken på en av dem; det handlade om att en tupplur (på soffan eller nånting annat ..) kunde vara skadligt. Jaha, ja, 

Och jag som tog mig just en sådan igårkväll och sen blev jag allt piggare och gick ut och gödslade gräsmattan vid midnatt! 

Sov sååå gott resten av natten!

Om rubriksättare och hur det ser ut på en tidningsredaktion när nästa dags rubriker ska locka läsare .., om detta pratade vi lite, mannen med hyrsläpen och jag själv.

Och jag tänkte .., att kanske är det många i min ålder som skippar tuppluren i eftermiddag, eller så tar dom det piano.


Tittade på två intressanta tv-program igårkväll.

Först  "Pensionärsäventyr i världen" (vilken fånig titel!) där vi fick följa fyra britter (förmodligen tidigare kändisar) vilka - i det här avsnittet - hamnar i Buenos Aires i Argentina och där då utforskar bland annat tangokulturen. Jo, det var rätt intressant.

Därefter (det hela utspelade sig i Kunskapskanalen) kom ett program som handlade om Afghanistan. Oj, så mycket jag inte visste! Titeln - Afghanistan, ett sargat land - säger en hel del om vad det handlade om.  Klart sevärt! 

Programmet om Japan och särskilt Okinawa och människors höga levnadsålder där, var mitt egentliga tv-mål för kvällen, men det var så fladdrigt och flamsigt, så jag bytte kanal. 

Sen finns det sådant som gör en lycklig! Det här korta inslaget, t.ex 

(Bilden här ovanför togs vid ett besök hos Gunnar i Jämtland. Det var när han tog oss till Mus-Olles museum utanför Vaplan).

För övrigt kan meddelas att det nu har regnat - äntligen -!

Måndagsfönstret ...

För sex år sedan - i slutet av juli -  var detta fönsterbilden för dagen. 

Den som hade hållit i kameran var Christel i Skåne och detta hände på den lilla färjan som tog henne från Skeppskajen i Stockholm, till Fjäderholmarna.

Jag tycker så mycket om känslan i bilden, så det får bli en repris. 

Tack igen, Christel!


söndag 7 augusti 2022

Vi hann faktiskt med en hel del ...

Tanken var att Ecke och Britt skulle komma hit och dricka kaffe och kalasa på våfflor med oss, men så ringde herr Bengtsson och meddelade att dom fick oväntat besök, 

"Men om det går bra för er, så gärna i morgon ...?" sa han,

Självklart! Det går jättebra!

Nu hann vi dessutom storstäda i uterummet .., .pv tog sig an dom här skenorna som löper på golvet, och där det alltid samlas löv och annat skrutt - ja, där skjutdörrarna är - och jag vaskade golvet och satte in färska blommor (två buketter luktärter som doftar underbart!) .., slängde sofföverkastet i maskinen och ja, det blev bra. 

Hjälpte därefter pv att bära ut det nymålade trädgårdsbordet från växthuset (bilden visar första varvet med målning, nu, ett varv senare, är det sååå fint!) och vi blev alldeles förfärade båda två, ty efter att ha burit i kanske sju meter, tog allt slut för min del. 

Nåja. Det hade kunnat vara värre. Man hade ju kunnat tuppa av.

Angående bordet så har benen ännu inte fått färg och helt ärligt har inte husets herre någon större lust att ta sig an dem heller. (Inte jag heller). Man kan ju i och för sig låtsas att det gröna är en vaxduk, haha. 

Nästan varje ledig stund igår, knåpade vi med DN:s lördagskryss. Oj, så krumelurigt det var!

Efteråt tycks allt så enkelt och som vanligt var det pv som klurade ut det lodräta ordet längst till vänster. "Fyrvaktarbostadsutblick".  Jaha, ja. 

Kokade majskolvar - inhandlade hos Ugglarps Grönt - till kvällsmål och nåt så vanvettigt goda dessa var! Tänk, att det kan vara sån skillnad på smaken hos majskolvar!

Vi hade smör till och jag pressade citron och örtsalt över det hela. Kanske inte världens mest hälsosamma måltid, men gott var det. Och man äter dem ju inte dagligen.

På menyn idag står rårakor (potatis, morötter, palsternacka, ägg, salt och peppar och lite cayennepeppar också) och till detta lingonsylt.


För övrigt? Förfäras över att det snart är riksdagsval och att jag fortfarande inte har bestämt vilket parti som ska få min röst. Inte helt, i alla fall. Läser en notis på nätet om vattenbrist i Frankrike ("det kommer inget vatten ur kranen!") ..., och på instagram ser jag filmer där enorma vattenmassor drar med sig hus, vägar och bilar (dock inte i Frankrike) och ett rådjur har fastnat i ett järnstängsel och någon vänlig man kommer och lyckas befria det arma djuret ... i en annan film: en man sitter i en brassestol på en brygga och sover gott - alldeles nära kanten på bryggan är han - och när han sover som bäst, tippar stolen i sjön och mannen tycks alldeles yrvaken när han tittar upp igen. 

Andra filmer visar familjer i USA och jag häpnar ofta över hur många barn familjerna har! Fem, sex, sju, åtta! Ett instagramkonto visar djur (oftast misskötta hästar eller åsnor) som räddats från - antingen slakt eller allmän vanvård - och nu får en behaglig tillvaro där människor tar hand om dem och jag rörs till tårar. 

Och dagarna susar iväg .., snart har min syster Birgitta varit hemma den första veckan av fem. Igår hade äldsta dottern femtioårsfest och i september fyller exet sjuttio år!  

Tänker på Hanö, hur vackert där var. 
Vilken idyll!
Det här huset och den här tomten låg alldeles vid hamnen och en stor irländsk varghund lekte för sig själv på gräsmattan. 

Dagens fönster ...... kommer från Värmland och det var Turtlan som var alert med håven!

Tack snälla!