lördag 8 augusti 2015

Det man tänker sig göra eller längtar efter ...

En kassörska i landet Halland räknade ned, dag för dag.

Längtade till ledighet och befrielse från evighetslånga kassaköer eller varor som tagit slut eller inte alls kommit och stressade turister som ibland inte hälsar, utan talar oavbrutet i sina mobiler. 

I Portugal planerar någon annan sin semester.

En forskare.

Underbar läsning är det!

Och någon annan - som har fräknar och som i sommar har suttit vid vårt trädgårdsbord och druckit kaffe - har varit på äventyr!

En tredje har bytt liv.
Dagens fönster ...


Ett fönster från Baggböle hemma i Västerbotten, fångat av madame Cruella - Helena Björk, alltså -.

Där är hon på bröllop och har säkert trevligt värre.

Tack som tog dig tid att ta med fönsterhåven! säger jag.

//Ja, det är lite hipp som happ med bloggen just nu. Att från Bornholm sitta och blogga från min Iphone, sitta och trixa med pyttesmå bokstäver, nej, det blir för krångligt. Precis som många andra funderar jag allt mer på att tacka för mig; det blir lätt att man skriver om samma sak jämt och ständigt. Nåja, det här var i alla fall dagens fönster. Nu ska jag ta mig en titt i länklistan och se vad ni har haft för er.
Minnen från en resa ...- eller kärleksförklaring till en dansk ö.


Ååå, jag kommer såklart att minnas Margit, hon som driver Pension Holmegaarden i Sandvig, på norra delen av Bornholm. Så här såg hon ut när vi kom, men då stod hon på trappan och sa "jaha, det är ni som ska bo hos mig i två nätter, välkommen!" och leendet var precis så här varmt.
Härligt boende, ljuvliga frukostar och en innergård att bara sitta och njuta av!
Till stranden gick vi på två minuter.

Så här såg det ut på innergården.

Vi bodde en gång på ett fint hotell i en skånsk stad och när vi checkade in, satt ägaren till hotellet bakom disken och tittade knappt upp .., log inte en endaste gång och vi kände oss mer som till besvär.
Den mannen borde sannerligen gå en kurs hos Margit.


Och  visst kommer jag att minnas Anette som bor i Tejn, det lilla samhället som vi körde igenom på vår väg till en av öns rundkyrkor.
Anette som stod och vattnade i sin trädgård och jag som bad pv vända om .., sen stannade till och frågade om jag möjligen fick ta några bilder av hennes underbara trädgård och det fick jag, plus en guidad rundtur.


Anette, som hade en stoooor veranda; ungefär som såna man ser i filmer från amerikanska södern där det sitter någon och gungar i en gungstol, allt medan syrsorna spelar. En Borta-med-vinden-veranda!


Och hon berättade om trädgården som inte funnits i mer än fem år, där var tidigare gräsmatta, om jag förstod det rätt. Det var som Edens Lustgård och Anette (för övrigt endabarn och Kräfta) var så otroligt vänlig och rar. Ser ni verandan ..?Jag kommer också att minnas kyrkogården i Nexö, lite längre söderut.
Den lilla graven med inplastad hälsning från lilla Matilde till sin mormor
Och besöket i författaren Martin Nexö Anderssons barndomshem, han som skrivit boken om Pelle Erövraren.


Alla vackra vitkalkade kyrkor som skuttade rakt in i mitt hjärta!
Ofta så enkla och några hade altartavlor i keramik.

Och glädjen - närapå euforin - den första morgonen på vandrarhemmet i Svaneke när jag öppnar altandörren och möts av detta!!  Nästa dag var där tomt.


Men så här såg det ut och många, många flera!!
Hundratals!
Var det månne samling dagen innan Den Stora Resan skulle ta sin början?

Klockringningen som vi hörde i Svaneke, det hade inte med atombomben att göra, Gunnar.
Det visade sig att klockan sju var morgon rings det i kyrkklockan .., då är det dags att stiga upp.Och inte kommer jag att glömma Marlene i första taget.
Hon hade tillbringat sina barndoms somrar i Svaneke, här bodde en gång hennes farfar (huset finns kvar, hon förklarade var ...) och hon berättade om sorgen var gång hon måste återvända till Själland.
Marlene tycker lika mycket om att bada i kallt vatten som jag själv.På torsdagen, den sista hela dagen på Bornholm, cyklade vi från Svaneke och ner till södra udden.
Vi stannade till lite hur som haver .., vid Balka Strand till exempel, där vi såg tre stora, tyska flaggor som vajade i vinden - uppställda på stranden -, och vi cyklade tvärs genom små byar där det såldes kartoffler för 10 kr påsen eller där loppisgrejor stod uppställda utanför någons hus och så fanns där en bytta att lägga pengarna i .., och vi badade och solade och drack medhavt kaffe och åt geggig morotskaka och det blev totalt kanske fyra mil och batteriet på cykeln räckte och jag kände mig som den lyckligaste människan på jorden.

Så här - bilden här ovanför - såg stranden ut vid Dueodde.
Kritvit.
Och fin som timglassand.
Thailand kunde inte vara bättre!


Och jag minns med glädje det allra sista doppet .., någon timme innan det var dags att äntra färjan i Rönne.
Vi svängde av vägen och körde ner mot Bodarne.
Det var det allra finaste badet .., det klaraste vattnet och inte så långgrunt!

I ett desperat försök att hinna ikapp och kanske klå sin sambo i vem-doppade-sig-flest-gånger, låtsades pv klä på sig och sedan, när jag vände ryggen till, åkte kläderna av lika fort och så sprang han ut och doppade sig!
Men, men ..,. den där sambon struntade i att tiden var knapp, slängde av sig klänningen och baddräkten var redan på och så ut i havet igen!

Resultatet blev 16-14 i antal dopp.
Hade det inte blåst så förfärligt den andra dagen, hade det blivit fler.

På färjan hem .., satt man på akterdäck var risken stor att toupén, om man hade någon, blåste iväg.

Allt som allt blev detta en på alla sätt och vis helt underbar semester!
Och innan jag glömmer det: nånting som också gladde och berörde, det var Marcus Näslunds sommarprat. Marcus, ni vet - eller vet inte -, hockeyspelaren som växte upp och spelade med Peter Forsberg och andra storheter, som blev proffs och hamnade i bland annat Vancouver.

Om sitt liv, om hur det är att växa upp i ett frireligiöst hem och vad tro kan betyda .., om vad som hände lille Harry och om tillvaron är förutbestämd eller inte .., om detta och mycket annat, det berättade denne Marcus Näslund och vi låg i var sin våningssäng pv och jag själv och lyssnade och vi pratade om programmet även idag.

Att sedan komma hem och upptäcka en mjuk chokladkaka på bordet, med välkommen-hem-hälsning från friherrinan som skött om Sigge med den äran, det bidrar förstås också till glädjen!

Och ikväll kommer Nelly och AP!
Ännu mera glädje!

(Mer om Bornholm finns att läsa här.)

torsdag 6 augusti 2015

Dagens fönster ...Till Töreboda ska man tydligen åka om man vill fånga härliga fönster!

Här är ännu ett .., fångat av Turtlan!

Tack snälla!

onsdag 5 augusti 2015

Dagens fönster ...


Ser att du fått många fönsterbilder och här bidrar jag med några också :-)
från vår Stockholmssemester förra veckan.
Du behöver ju inte ta med alla...
Taget på Quality Hotel Friends i Solna.Fönstren ska visst vara inspirerade av Zlatans svettdroppar :-)
Mysigt, men ändå ganska ordinärt hotell.
Toppen om man ska på något evenemang i Friends Arena!

Kram - Kerstin i Dalarna

lifelivingitnow på Instagram


Tack Kerstin! säger jag.

tisdag 4 augusti 2015

Tisdagsfönstret ...På väg hem från stugan idag så stannade vi vid en loppis. På skylten står det Antikt & Kuriosa och det stämmer också. Vi har väl åkt förbi där hur många gånger som helst utan att stanna men idag så slog vi till.

Ordning & reda på denna loppis. Välputsat och allt stod i ordning. 

Vi hittade inget loppisfynd direkt men kul fick vi på LP-avdelningen Vilken nostalgitripp. 
Där fanns det mesta från James Last till Andliga sånger vidare till Baccara och Beethoven.

Turtlan

måndag 3 augusti 2015

Måndagsfönstret ....


Så roligt med en ny fönsterfångerska!

Så här skriver hon som är 48 år och nyss har tagit mc-körkort (heja dig!):

"Som du kanske ser så bor jag på landet. Där har vi flugor till förbannelse på somrarna. Flugfångare och pelargoner som sig bör i fönstret och sonens bygge utanför."

Mvh
Monalisan

// Tack snälla! säger jag. Och vem som helst får bidra med fönster, ni är sååå välkomna med bilder!
Mejla dem bara till bisse151@gmail.com, så lägger jag in allt eftersom, men det kan ta lite tid.

söndag 2 augusti 2015

Dag 1 .., forts.


Två och en halv timme nere på stranden i Särdal, tillsammans med friherrinnan.
Det blir det och jag nästan svimmar av glädje.

På väg ner till parkeringen finns en grind och där står två eller tre och ibland fyra småttingar och öppnar grinden (dom står där timmavis!) och då är det förstås tänkt att den passerande ska lämna en grindslant och det gör vi.

Och i vändkorset just där sanddynen tar sin början, ser vi skylten här ovanför.
Att barn numera skulle sakna initiativförmåga och enbart sitta klistrade vid mobiler eller dataspel .., nja, det stämmer i alla fall inte här

Min solstol är rosa med vita prickar och vi har med oss kaffe och såklart bjuder friherrinnan på delikat lunchmål i form av en skiva hembakat bröd och på denna gravad torsk (ja, självklart har hon fixat detta också) med citronskiva till och dill och lite gräddfil och rödlök.

Och vi badar (hon först, jag väntar tills solen värmt upp hullet) och det är övermåttan ljuvligt och på stranden är det gott om småbarnsfamiljer och där är barn som slänger våta sandkluddar på varandra och nån börjar gråta och en annan får uppläxning av sin pappa .., en hund skäller .., någon har somnat och där är alla sorters kroppar samlade .., smala och runda och vi säger unisont att äntligen har jag börjat fatta den nya bryggaren, nu blir kaffet inte så starkt längre.


Och solen strålar och det är så där lagom varmt!
Inte blir det mycket prat heller .., lite om jobbet och båda två blir vi bitna av "blinningar", men friherrinnan har förstås Xylocainsalva med sig (säg vad hon inte har ...)och så var det med den saken.

Nu stundar packning och lite annat, men först tillsammansmiddag med pv:s dotter Hilda och hennes Patrik. Sååå trevligt ska det bli!
Hurra, hurra, hurra, hurra!


Idag fyller äldsta dottern 43 år.
Jo, minsann .., det märks att man fick barn tidigt!

Maria är ett energiknippe utan dess like.
 Frånsett när hon solar, eller halvliggersitter i soffan och äter blandingen av Ahlgrens sura och vanliga bilar ., så är det full fart mest hela tiden. Hon är ute och går och räknar steg .., hon gymmar .., hon älskar partyn (så långt från sin mamma som man kan komma!) och trivs med att ha massor med människor omkring sig.
Och när hon inte tar hand om pyttepyttesmå nyfödda barn, arbetar hon extra på Bollstanäs fotbollskansli .., hon äääälskar sina arbetskamrater och ordnar chattsidor och skickar de allra mest förfärliga operationslänkar från Instagram till sin mamma och lillebror. Eller filmer med djur.

Dessutom är hon en trygg madame och en bra storasyster.

När jag kom hem från jobbet och hon och familjen var här, möttes jag av eld i kaminen, bortstädat i köket, vaskade golv och tända värmeljus i vardagsrummet! Och man hinner knappt äta, så har hon dukat av bordet och plockat bort!

Vad har då bilden från Ghana med Maria att göra?
Jo, det var i mångt och mycket hennes förtjänst att jag bokade resan till Accra; den som nog får räknas som mitt livs äventyr, och precis som Maria, så tyckte jag att besöket i barnhemmet var pricken över i.

Grattis till fyrtiotreåringen! säger jag.
Då börjar vi om: dag 1 ....


Ja, det blev ju ingen riktig semesterdag igår, eftersom det blev extrajobb i affären, men det gick ju bra ändå.
Men idag!
Nu är det väl verkligen den första semesterdagen!

Pv - sista lediga veckan stundar nu för hans del -, har ställt klockradion på ringning vid halv sex .., en stund senare åker han iväg för att ta upp det enda nätet. Det är första fiskafänget för i år (första på två år! rättar pv) och till vår förvåning är fångsten jättefin!
Där är två stora makrillar, flera rödspättor och där är några tungor, två småtorskar och nån krabba förstås.

Tre tungor åker tillbaka till havet (pv äntrar cykeln och fiskarna får vila i en hemköpspåse), allt medan jag står vid den provisoriska rensarbänken och tittar på ett avskuret huvud från en plattfisk och det är så hemskt så man vill svimma, ty munnen på det avskurna huvudet kippar efter luft och man vill ropa "förlåååååt herr eller fru fisk!", men det gör man inte.

Var sitter själen hos en fisk?

Det kan man fundera på.
Dagens fönster ...


Här får du ett fönster - ja, åtminstone ett tredjedels - från den trevliga restaurang vi åt på igårkväll häromkvällen.

Dukningen ser ut sådär. Lite udda porslin och servetter. 
Och jag tror inte jag såg en stol som var den andra lik. 
 
 Maten och trivseln var topp. 
 
 
//Tack snälla! säger jag.