lördag 7 september 2019

Och så var det lördag ....


Vaknar tidigt, vid fyra, sen halv fem, fem .., drömmer ., lyssnar till P1 .., och åker till affären vid sjutiden. Kvart över kommer Johanna och vi går in. Det var tänkt att jag skulle vara på golvet och ta frukten, men Johanna säger att jag kan välja kassan om jag vill och det vill jag. En bra dag blir det. 
Slutar halv tre och åker hem och sen kör vi till Skallkroken; där pv hoppar av och tänker sig att springa dom nio kilometrarna hem. 
Jag åker till det sommarhus i Haverdal där Eva från Tyresö och hennes halvlånge man tillbringar en stor del av sommaren, men nu är dom på hemmaplan och jag tänker försöka se om den där tama sparven är på plats. Lite bröd har jag med mig, men ingen pippi tittar fram. 
Plockar bort vissna blommor från pelargoniorna på uteplatsen och vänder sedan åter till Skallkroken för ett dopp i havet.


När man åker från Skallkrokens hamn till Haverdal, bär det iväg uppför Skallberget och utsikten därifrån är i mina ögon ljuvlig! Och där är smala, slingriga vägar och jag kör nästan alltid vilse när jag ska därifrån.
Vilka villor!
Vilka vyer! 


Så här ser det ut i hamnen när jag stannar till för det hett efterlängtade doppet. Nu tittar jag mot parkeringen och alla ställplatserna - där det idag bara står tre husbilar - alla svenska.


Oj, det är betydligt kyligare i havet idag .., men ååå, så skönt! 
Efter sju timmar i affären var jag  t r ö t t  och slut på när passet var till ända, kanske mest mentalt, men alla såna känslor susar iväg i havet! Det blir verkligen som ett reningsbad.
Det är högvatten idag.
Vattnet är rent och klart.


Och till vänster om bryggan, ägnar sig en pappa med sina döttrar åt krabbfiske. 
I en hink har jag tidigare fått titta på fyra stora krabbor, men nu hoppas dom på mera fångst.

Jag har inte särskilt bråttom hem .., tar av mig baddräkten och blir sittande en bra stund vid bänkarna på kajen .., tittar på andra segelbåtar och funderar över hur vi ska fixa en bra landgång till Harry. I somras hade han det knepigt när han skulle ombord och pv fick ideligen helt enkelt lyfta honom.
 Det var som om han - Harry - hade blivit lite mer räddlivad och på nåt sätt måste vi ordna det. 
Jag föreslog då pv att vi skulle lägga en bit heltäckningsmatta på däcket, så skulle det bli enklare för Harry att få fäste när han skulle ta sig på båten och visserligen blev det verkligen enklare, men det är ändå knepigt för honom att fixa det. 
Masten är i vägen, helt enkelt. 

Nu är det kväll.
Klockan är tio och vi har tittat på National Geographic som visar en dokumentär om 11:e september i New York och när World Trade Center rasade. Nej, det är inget uppbyggligt inför nattsömnen. Och man minns precis var man var och vad man gjorde .., då, när det här meddelades på radion.
Jag stod i kassan på lilla Fridhems Livs och hade en pytteliten radio bakom ryggen.
Vi (kunderna och jag) förstod INGENTING. 
Vad hände?
Var det krig på gång?

Så var det.
Kaos .....


Stor glädje!

Europapodden kom ut med ett extranummer nu när det händer så mycket i det brittiska parlamentet! Så på väg in till polisstationen för att hämta våra pass och på väg till Sonja i Harplinge, sitter vi knäpptysta i bilen och lyssnar på programmet, herr pv och jag själv.

Claes Aronsson sköter programledarrollen med den äran och Susanne Palme och Daniel Alling kompletterar det hela!

T a c k! säger jag.

(Bilden kommer från Sveriges Radio och visar herr programledaren).

Dagens fönster ....


Idag fick jag veta att madamen i Portugal - i Porto - faktiskt alltid har fönsterhåven redo!
Då blir man ju nästan salig.

Här är en fångst och det visar sig ju vara långt mer än ett fönster.
Lägg därtill ett väggur och vem skymtar vi i pendeln ...,kanske madame själv?

Tack och bock!

fredag 6 september 2019

På agendan ....


En skön fredag.
Först tar vi oss an DN:s korsord (glädjen i att ha tidningen fredag-söndag är omåttlig!) och vi åker in till stan och hämtar ut passen och på förra passet såg det ut som om jag hade en svart mössa på mig och pv liknade en presumtiv terrorist från typ Uzbekistan och sämre hade det omöjligt kunnat bli och det blev det inte heller. Härligt!

En polisvolontär - en man från något annat land; kanske från Sydamerika - stod i väntrummet och tog emot oss och hälsade välkomna och det kändes bra .., han avslutade med "min vän" och även om det är en fras bland andra, så köper jag det rakt av.

Kvinnan i luckan som lämnade ut passen torde ha varit från Polen och hon sa att det var väldigt viktigt att vi skrev våra namnteckningar  e x a k t  som i passet och att vi höll oss inom den vita linjen. Så knepigt har det väl aldrig varit att hålla sig  p r e c i s  inom den lilla rutan!
På passbilden är jag nu gråhårig och det syns tydligt att min näsa varit med om en olycka, men det må vara hänt. Efteråt en sväng till Team Sportia (pv köpte sig härliga gå-ut-med-harry-skor) och så, sist av allt, till Sonja i Harplinge.


Först kaffe och smörrebröd vid matsalsbordet (Sonja är i full färd med att röja i kökslådorna när vi kommer ...) och sen slår vi oss ned vid uteplatsen och där är så lummigt och fint och himlen är blå och allt känns så bra. Medan vi sitter och surrar om jobbmöjligheter och annat, ägnar sig Harry åt att nooooosa på alla växter och buskar som växer vid altanen.


Utsikten åt andra hållet, där väderkvarnen står så fin och grann.
Harplinge är ett lagom litet samhälle där det nu har byggts ett par flerfamiljhus och där det är betydligt lägre villapriser än inne i Halmstad.
Titta här, t.ex.
Ett bibliotek finns .., Lantmännen (med supertrevlig personal!), en Matöppetbutik (som alltid tycks hänga på gärsgården), en frisörska .., ja, det finns säkert mer också. Till Haverdal och Hemköp är det väl fyra-fem kilometer och till Halmstad kanske femton kilometer.
En omåttligt vacker kyrkogård finns också i Harplinge, men det kanske inte är därför man väljer att flytta till den här lilla pärlan.
Tre av Gyllene Tiders bandmedlemmar kommer från Harplinge och det gör även sångerskan Mariette.
Om väderkvarnen på bilden kan man läsa här.


Vi blir där någon timme eller kanske två och det blir prat om allt möjligt.
Första tiden när Sonja flyttat från den jättestora lägenheten i stan - med utsikt över Nissan - trivdes hon inte alls i Harplinge och definitivt inte med lägenheten.
Nu är allt annorlunda.
Och ett finare badrum än Sonjas - med två stooora fönster - och fina färger i blått och vitt, det vet jag inte av!


När vi är där kommer en liten film från lillkillens mamma.
Rubriken är "Varför ska man sova?" och hon har spelat in hur det låter när den lille krabaten ligger i sin säng och jollrar för sig själv. Det är nästan så att hjärtat går sönder!
Hans mamma är så rar och skickar nästan varje dag små filmer med en given huvudrollsinnehavare och när man bor på avstånd, så betyder sånt sååå mycket!
Flera gånger tittar vi på filmen och smajlar.
Om och om och om igen.

Sen hemåt.
Svänger förbi Lantmännen och köper vårlökar (kungsängsliljor och narcisser), samt ett par fina läsglasögon som matchar mitt hår. Kommer hem och upptäcker att jag beviljats medlemskap i filmklubben Club Ciné Halmstad och skyndar mig att betala in 350 kronor och blir själaglad att jag nu kan gå på bio två gånger i veckan i höst!

Nu hemma.
Jazz från spotify .., ett tänt ljus och harry som sover gott på soffan Ektorp.
Och i morgon och på söndag vankas arbete.
Just det.
Ännu flera händer ....


Det är fredagmorgon i början av september.
I vad som känns som flera dagar har regnet öst ner, men just nu är det uppehåll. Och när jag igår skyndade ut mellan skurarna, upptäckte jag en liten solros i potatislandet och den fick följa med hem och står nu vid köksfönstret och gör mig glad.

Glad blev jag också när mobilen ringde vid niotiden.
Det var Eva i Tyresö som nu har fått lämna Södersjukhuset och åter är på hemmaplan.
Vi pratade - eller Eva, som är en iakttagerska av stora mått - berättade och jag lyssnade eller ställde frågor. Hur intressant som helst är det att få en inblick i dagens sjukhusvärld; må så vara att det här gällde bara ett enda sjukhus och en enda avdelning, men ändå.
I korthet kan det nog sammanfattas ungefär så här:

Efter närapå ett dygn på akuten och övernattning på rullbår, kommer så Eva till sin avdelning.
Hon hamnar på en fyra-sal, tre män och så Eva. Intill Eva ligger en äldre herre som ideligen skriker på hjälp; ja, han förstår sig inte på - eller vill inte förstå - hur ringklockan fungerar och Eva är för ovanlighetens skull ytterst tacksam för sin hörapparat som till slut helt enkelt kan plockas ut, ja, så dämpas mannens ständiga hojtande på hjälp.

Om personalen har hon enbart goda ord att säga! Underbara är dom, men oj, så stressade! Och utan all personal vilka kommit till vårt land från alla möjliga håll i världen, ja, utan dessa människor skulle sjukvården kollapsa, menar hon.


(Bilden: hemma hos Eva som samlade - kanske samlar hon ännu - på barnböcker av alla de slag).

Mera från sjukhuset: maten visar sig vara helt underbar, mindre underbart är kanske att äta lunch eller middag medan sänggrannen bajsar i ett bäcken (bra med förlorat luktsinne och dålig hörsel), må så vara med ett plastskynke mellan dem.


(Bilden: Eva. pratar östgötska, Våg, storasyster, liten och tunn och f.d. speciallärare).

Och allt eftersom Eva berättar tänker jag .., att ååå, så det skulle behövas fler händer inom vården. Jo, det är ju så politiker uttrycker det, men det är ju verkligen så! Inte behöver man vara speciellt superbegåvad och ha fullständig vårdutbildning för att till exempel hjälpa yrsliga patiener att bädda sin säng och sträcka lakanen ., eller att fråga om någon vill duscha eller åtminstone bli lite avtorkad, eller hjälpa dem att få detta till stånd.
Och jo, jag vet att man inte behöver duscha dagligen och det skulle man såklart inte hinna med, men ungefär som på flyget när man får varma frottédukar att torka av sig med .., bara en sån sak!


(Bilden:  en rysk räknebok har hon också!)

När vi pratat klart, säger jag till pv att sånt skulle jag vilja arbeta med, tänk, så givande det skulle vara, detta att kanske förgylla patienters tillvaro lite .., det där lilla extra som gör att sjukhustillvaron måhända känns aningen mer trivsam. Eva berättar att det gjorts en EEG-undersökning av henne och då fästs ju små elektroder på huvudet, men först smetas håret in med nån slags gel och efteråt, när håret är en enda gegga .., ja, men nog hade det varit skönt att få hjälp att - om inte duscha - så få håret lite rent. Det hade den hjälpande handen kunnat bistå med.


När du ska göra ett vaken-EEG får du halvligga med drygt 20 elektroder fästa i hårbotten. Elektroderna hålls på plats med en klibbig gel. Från dem går tunna sladdar till en EEG-apparat med tillhörande bildskärm. I slutet kan du få andas häftigt och titta in i en blinkande lampa. Undersökningen tar cirka en timme.(Text och bild från Vårdguiden på nätet).

Nu är hon i alla fall hemma och har fått en rullator och med den ska hon idag ta sig till vårdcentralen, där ett Boreliaprov ska tas.

"Men varför gjordes inte det på sjukhuset?" frågar jag.

Hon får förklaringen att det blir för dyrt för sjukhuset.
Jaha ja.

Och glad är jag att allt har gått bra och att hon låter som vanligt.
Eftersom jag vet att Eva läser här, så säger jag: varmt välkommen hem och stor kram till dig! Och tack som så generöst delat med dig av allt det du varit med om!

Dagens fönster ....


.... fångades i Trelleborg och egentligen vet jag inte vem som höll i kameran, för är det inte Hedgrenskan själv som sitter i ena hörnet?

Kanske hennes man Peter?

Hur som helst: stort tack!

//Lite senare: jodå, det var Peter som tog bilden och det är Kerstin i högra hörnet och i kommentaren skriver hon att bilden togs under ett besök på Café Blink i Dragör, på Själland. Ett ställe hon för övrigt varmt rekommenderar.

torsdag 5 september 2019

Tips från Rexxie ....


I en kommentar i ett tidigare inlägg, skriver Rexxie att han har sett en dokumentär som han tror skulle falla mig i smaken. Vilken tur att det då regnade, så där så att lusten att vara utomhus höll sig på behörigt avstånd .., alltså satte jag mig i soffan och klickade igång filmen.

Sååå intressant!

Och så skrämmande vilka olika förutsättningar vi människor har.
Tack Rexxie! säger jag.
Och kanske är det här nånting för dig, Mossfolk?
Och för många andra.

Mer att se fram emot ....


Torsdagen den 12:e september klockan 18.00 på Halmstad Teater .., lägg därtill gratis inträde!
Till Halmstad kommer Johan Bergendorff och Daniela Margquardt.
Så här står det på SR:s hemsida:

Turnén fortsätter nu runt om i landet. Där möter du två korrespondenter i samtal med en moderator från Ekot eller den lokala P4-stationen. Se hela listan med platser och datum i rutan nedanför.
Fri entré!
Turnén är ett samarbete med Riksteatern och de lokala teaterföreningarna på orten. Det framgår under respektive ort i faktarutan om det är förhandsbokning av biljetter. Det är de lokala teaterföreningarna som har hand om det.
Välkomna!

Dagens fönster ...
(finns i en spegel)


Ett lite annorlunda perspektiv på ett fönster kommer från den här madamen. 
Här står hon och tar sig en titt på hur baksidan ser ut (eller kjolen) och se där, då kom ett fönster med! Och vilken underbar fläta du har!!!

Stort tack! säger jag.

På agendan ....


Igår när jag besökte Folktandvården i Söndrum, stannade jag till i den foajé som är belägen mellan själva tandläkeriet och biblioteket och eftersom jag tycker så mycket om anslagstavlor av alla de slag, blev jag stående där en stund.
Blicken föll då på affischen längst till vänster.
Såååå läcker!! 
Hildas mamma Mymmel är ordförande i Halmstad filmstudio och i söndags berättade hon att det finns ytterligare en filmklubb, nämligen Halmstad Ciné Club (lite töntigt namn, tycker jag, men jag är väl omodern av mig).
Deras filmer visas på onsdagar klockan halv tre., ja, men det är ju perfekt, då krockar det inte med den jag redan är medlem i - då är det måndagar som gäller -.
Mejlade nu på morgonen in en ansökan om att få bli medlem.
(Men fick genast mejlet åter .., fel adress! Nej, det var rätt adress inskriven!)


En annan affisch som lockar till .., ja, intresse ( i alla fall för min del) var den här.


Och till höger Halmstad Filmstudios program. Jag trodde att jag skulle missa en måndagsfilm då vi är i Liverpool, men nu ser jag att då är det uppehåll, ja, men perfekt! Höstlov även för Filmstudion kanske?

Bert i Luleå berättar om en film han sett och den verkar intressant.

Ja, det kan bli en trivsam höst det här, i alla fall filmmässigt!
Over and out.
Morgon i landet Halland ....


... och jag undrar vad som har hänt med Falu Rågrut.

Så tunna brödskivorna har blivit, eller är det jag som minns fel?

Nej, adjö Falu Rågrut!
Dig kommer jag att byta ut.


onsdag 4 september 2019

Kvällens fönster .....


Eva från Tyresö vittnar i tidigare inlägg om sin sjukhusupplevelse och hon är  - trots den långa väntan i korridoren - ändå positiv. Från Monet kommer ett annat vittnesmål, nämligen från Norrtälje sjukhus.
Nu vet jag inte hur stort det sjukhuset är, men att gången är annorlunda torde kanske bero på att tillströmningen av patienter inte är tillnärmelsevis så stor som på Södersjukhuset? Kan det vara så?

Så här skriver hon:
"Här ligger man inte i några korridorer, omhändertagande och undersökningar på akuten och röntgen sker ögonblickligen, inom tre timmar ligger man, undersökt, datortomograferad, omklädd och nerbäddad på eget rum."

Utsikten visar personalens uterum "där glada och avspända personer samlas, äter och dricker kaffe och pratar och tar igen sig."

Så kan det alltså också vara.
Tack för fönstret och som berättade!


En onsdag ...


Besöket hos tandhygienisten gick geschwindt! Inga hål (halleluja) men det vanliga förstås .., så det blir ett besök för att ta bort lite tandsten, men för övrigt var det lugnt.
Tandhygienisten visade sig komma från Iran och hennes namn betyder turkos .., och i trettio år hade hon varit här i landet och hon var så omåttligt vänlig och rar.
Hennes röst var mild ..., det var nästan som om hon viskade.
(Tänk, att vissa röster är så berörande! En som har en sån röst är den här mannen. Jag hajar alltid till när jag hör honom i tv .., och blir verkligen  b e r ö r d. )


I väntrummet satt en kvinna som visade sig vara från trakten av Ånge i Jämtland och ännu mera visade det sig att vi hade gemensamma bekanta; nämligen Egon och Eva-Britt Ebbeståhl vilka flyttade till Laholm från Malå och dom bodde på Ringvägen - precis som jag själv - och så blev det prat om detta att världen är så liten.

I två, tre år hade hon och maken varit hallänningar, men liiite svårt var det att få vänner, tyckte dom.
Tidigare hade hon arbetat som förskollärare, men nu - som pensionärer - är det ju inte lika enkelt att hitta nya vänner. Ja, dom hade gått med i sällskapet "Norrlänningarna" och jag tänkte att det är ungefär som när människor emigrerar och hittar landsmän och glädjen över detta.

Jag sa att för egen del var ju butiksjobbet rena drömmen, ja,  när det gäller att träffa människor. Sen .., arbetar man i butik och pratar med kunder hela dagarna, så är man kanske inte i så stort behov av så mycket mer mänsklig stimulans när man kommer hem och så samma sak var det i hennes yrke, eller det som en gång  v a r   hennes värv. Hon var helt enkelt trött och slut på och det var hög ljudnivå på förskolorna och nej, det var som bäst att bara  v a r a. Men nu .., nu var det ju liksom annorlunda.


Hann bara sätta mig i bilen, så plingade det i mobilen.
Det var Elin som undrade om jag hade lust att ta hennes eftermiddagspass nästa lördag?
"Det är ju OB hela tiden ...", skrev hon som avslutning och jag loooog.
Dubbel timpenning, alltså.
Jo, jo, hon vet hur en slipsten ska dras.
Jag tackade ja, vilket innebär att nu blir det ovanligt mycket jobb.
Lördag och söndag i helgen, samt tisdag, onsdag och lördag nästa vecka.
Måtte jag bli piggare, jag känner mig fortfarande risig och har idag hostat så hemskt.


Bilderna är från tidigare idag när jag var ute med Harry.
Aj, aj .., björnbären kommer inte att hinna mogna, inte nere i hästhagen i alla fall.


Den här krabaten hängde nästan upp och ner på en kvist och jag stannade till och grunnade på om den möjligen hade fastnat? Var det du Bert som på instagram skrev att det var en gräslarv? Ja, kanske. Och nu ser jag .., det var en gräsulv. Tack Bert!
Nu ska jag slänga mig på soffan .., ta en Alvedon eller två och hoppas att den där känslan av att må halvrisigt, att den tackar för sig.

Ajöken, sa fröken.
En slags lycka .....
(Nej, en verklig lycka!)


Ja, jag vet .., jag har otaliga gånger vittnat om min glädje över Sveriges Radios utrikespoddar. Först USA-podden med över tvåhundra avsnitt (jo, jag har följt med hela tiden) och så, även Europapodden.

Och jo, jag vet att många tycker att man väl inte behöver lägga så mycket krut på detta med Trump och USA, men själv är jag av den åsikten att vare sig vi vill eller inte, så påverkas vi av hur det går i det stora landet i väster och allra helst när dess president är en oberäknelig herre, där man aldrig riktigt vet vad han ska ta för beslut. Alltså lyssnar jag.

Europapodden har fått ny programledare i form förre utrikeskorrespondenten i London - Claes Aronsson -. Jag tror att det kommer att bli JÄTTEBRA! (På bilden tillsammans med EU-kommentatorn Susanne Palme, en riktig klippa!)

Det här med förnyelse .., ja, jag tillhör ju dom som - i vanliga fall - tycker om det som varit (slutade lyssna på Ring-så-spelar-vi när Lisa Syrén tackade för sig), men i och med hela-havet-stormar-bytet av korrespondenter hos SR, så måste jag säga att det känns ..., ja, inspirerande! Det blir kanske lite nya infallsvinklar och ett annat sätt att rapportera.

Glädjande i gårdagens program var att det som händer i nabolandet Norge togs upp. Det gällde det här med "Bompeng" - vägtullar - och den stora proteströrelse som är igång när det gäller just detta.
Det var SR:s Jens Möller som fick gott om tid att berätta om bompengs-ilskan hos norrmännen och vad det innebär.


Och så fick nytillträdde korrespondenten i London - Daniel Alling - vittna om det allmänna Brexit-kaoset. Denne prästson från Halland som pratar så fort, men jag tycker att han är jättebra och ser verkligen fram emot hans tid på plats i London.

I USA-podden är det mest kvinnor och Ginna Lindberg och Sara Stenholm Pihl har hittat en ton som åtminstone faller mig i smaken. Där är det mycket skratt och ja, jag blir ofta så glad var jag gång jag lyssnat till dem och deras gäster. Och jag tycker också att jag har lärt mig så mycket otroligt mycket mer om det politiska spelet i allmänhet och kanske i USA i synnerhet. (Vilken kanske säger mer om min bristande bildning, än om programmen i sig).

Båda bilderna har jag lånat från Sveriges Radio.

Dagens fönster .... nr 2.


Igår ett fönster från Grekland, idag flera fönster från Söder i Stockholm.
Och det här är det andra sjukhusfönstret på kort tid; tidigare ett från Monet och Norrtälje sjukhus och nu den här vyn som Eva i Tyresö ser från dagrummet på femte våningen (Södersjukhuset). Dagrummet ligger i vinkel med den fyra-sal där Eva ligger.

Där borta lite till höger i bilden skymtar Globen och till vänster ser man Skanstullsbron, där Eva nu på morgonen har sett och - kanske ännu ser - långa bilköer.


Här en bild från 1962 och samma bro.

Så här skriver Eva: "Lugn natt. Bra sömn! God mat igår! Många prover, men värdena är bra. Personalen bra. Snart frukost! Det ska bli gott!!"
(Ja, Eva är utropstecknens mästarinna).

Tack Eva! säger jag.

// Lite historiska fakta om Södersjukhuset finns här. På samma sjukhus opererades mina barns pappa för sitt knä .., nåt korsband som hade gått av i samband med en handbollsmatch. Körde jag verkligen bil från Kungsängen in till Södersjukhuset? Helt otroligt i så fall .., det var ju evigheter innan gps:en kom till världen! 
Dagens fönster ... nr 1.


Vilka underbara bloggvänner det finns!
Här kommer fönster från Norrbotten, från Norrtälje, Karlslund i ...kanske Närke och nu från byn Manolates på Samos.

Och tro mig, kära vänner, det finns dom som är ännu mer enjängda än jag själv!
Jodå, Gerd och Kjell i Norsjö (bara några mil från Malå) åker varje år till Kokkari på Samos, bor på samma hotell Kalidon och äter nog mat på samma restaurang!
Men egentligen är jag också sån .., om jag hittar en pärla!
Jag tycker om det där hemtama.

Flera fönster fångade Gerd i flykten; det här är det första.
Tack! säger jag.

tisdag 3 september 2019

Och så kommer ett sms från vännen Eva ....


Så här står det .., det är skickat idag klockan 9:28.

"Ambulans. Till akuten, SÖS-akuten! Klockan17 igår. 
Jag fick kramp och blev medvetslös hos Maja, bara fem minuter. Svettades och blev snurrig! 
Akuten! Där var hundratals människor i korridorerna, helt otroligt!! 
Tysta snälla patienter!!
Ingen plats för alla bårar. 
Doktorn sa att jag skulle röntgas och sova på medicinavdelningen, men där fanns ingen plats. 
Sov i korridoren på båren som var uppfälld. Ont i armen, låg illa. Alvedon. Annan säng .., särk .., körs in i ett hörn i korridoren. 
Morgon klockan åtta vaknar jag sista vändan och några snälla medpatienter säger att jag ska be att få frukost. Jag gör det, väntar en halvtimme och får mackor och kaffe. U kommer med öronbatteriet och tandborste och hårborste. 
Härligt! 
Så har jag det!"

Vilken beskrivning av hur allt kan förändras inom loppet av några minuter och även en beskrivning av hur sjukvården fungerar eller inte och om allt det man har hört berättas om så många gånger tidigare; om överbeläggning och personal som försöker göra sitt allra bästa. 
Och Eva mitt i allt detta .., hon som är en sån iakttagerska och har ett så gott hjärta. 

Hoppas att det ordnar sig nu, säger jag. 
Eva har i många, många år haft besvär med sina lungor och man har liksom aldrig fått kläm på vad det egentligen handlar om. Nu håller vi tummarna! Och eftersom jag vet att Eva brukar läsa här, så säger jag: stor och varm kram till dig! 
Dagens fönster ...


Ja, så här ser det ut i sommarstugan hos Guy i Norrbotten.
Om jag minns rätt är sjön Storavan och tänk, att ha sån här utsikt från kökssoffan!

Mina barn brukar säga att "mamma snöar in på detaljer" och det är sant. Nu har jag försökt titta på allt som är i bilden .., kanske är det en tioårsdagbok som ligger vid bordets kortsida .., och man kan undra vad det är Guy har antecknat så prydligt på kollegieblocket.

Kudden ligger lite så där så man kan tänka sig att han har tagit en tupplur, men nu lämnat vilan. Midsdommarstången står kvar  på bordet - kanske rentav sedan året innan - och tulpanerna är aningen vissna .., ahaaa, det var i våras alltså som bilden togs!

Ungefär så går mina funderingar.
Tack Guy, ja, att du inte glömmer håven! Härligt med en vardagsbild!

Guy sa...
Tack för det du skrivit så utförligt om fotot.
Sjön är mycket riktigt Storavan, en av tre sjöar, och systemet räcker upp till fjällen i Arjeplogs kommun. Det går dock inte att åka med samma båt hela vägen. En damm i Hornavans utlopp sätter stopp för det.

Utsikten från min stuga är nästan densamma som från denna, men en av ätteläggarna och hans familj äger den här som ligger vid samma strand.
De köpte fastigheten förra året med alla inventarier, så att det är en salig blandning av nytt och gammalt som syns på fotot..

Jag har också en 10-årsbok i min stuga som nu övertagits av dottern med familj. Både Stuga och skrivandet.

PS! Bilden är från sommaren och plasttulpanerna tillhörde de förra ägarna. DS!

måndag 2 september 2019

Måndagkväll ....


En stillsam, vilsam måndag.
Promenader med harry .., jag har hängt ut tvätt .., satt igång robotgräsklipparen (som aldrig får gå kväll eller natt, mest för att spara på eventuella igelkottar, men vi har inte sett röken av någon igelkott på kanske två år)  .., jag har skrivit brev (läs: mejl) och handlat frön till fåglarna (nötväckorna protesterar högljutt om där är tomt i fröautomaten!), plus lite telefonsurr och korsordsknåpande.

Pv har ju en jättelång dag (kommer hem vid halv tio och cyklade väl iväg vid sextiden)  och snart stundar Line of  Duty på ettan och hur ska jag våga börja titta på det själv? Nej, tio i tio börjar det, då är det lugnt. 


Vaknade vid tretiden natten mot idag och hade drömt så underligt .., men mest att Nelly levde. 
Så glad jag var! Och så ledsen när jag upptäckte att det inte var på riktigt. Lyssnade till andra hälften av USA-podden (jag ställer in det på 20 minuter när jag lägger mig och jag hinner ALLTID somna innan dom tjugo minuterna är avklarade och så får jag börja om igen ,-)  som är en sån oerhörd glädje för mig och jag tycker verkligen om Andreas Utterström när han är gäst i programmet. 


Fick ikväll förfrågan om ett extrapass på lördag, från halv åtta till halv tre. 
Tackade ja. 
Då är det jobb lördag, söndag, tisdag och onsdag. 
Jo, men det blir bra. 
I morgon tänker jag - om vädret står sig - (frånsett blåsten har det varit ljuvligt idag!) ringa klockmakaren i Falkenberg och höra om han är igång eller har semesterstängt .., och är det varmt och skönt, blir det nog ett bad i Skallkroken. 

Jag  ä l s k a r  Skallkroken. 
Ibland funderar jag över vad som är skillnaden i jämförelse med stranden nere hos oss eller i Steninge? Jo, jag vet precis .., det är allt det gröna och att man ser långt bort och det är segelbåtarna och rymden. 
Det är just det allt handlar om för mig. 

Rosorna heter Ingrid Bergman ..., cykeln är inte min eller pv:s .., men stod där och vilade när vi igår svängde förbi för ett dopp. Eller var det kanske i förrgår? Ja, vem bryr sig om veckodagar eller veckonummer när man är friherrinna? Åtminstone mesta delen av tiden.

Over and out.
Dagens fönster ....


Så här skriver avsändaren, som är Monet:

I vårt nya Norrtälje bygger man ut och om i hamnen som tidigare var helt förfallen med trista gamla silos. Nu växer här fram nybyggda bostäder, en del i "Soltornet" med vidunderlig havsutsikt, de andra mera i markplan med trevliga kaj-restauranger, butiker och charmig hamnpromenad. 
Många fönster är det!

Elisabet skriver: helt ärligt trodde jag förstd att det här var fångat i något medelhavsland, nära någon palmklädd strand .., allt som fattades var badhanddukar på tork från balkongerna! Det måste ju vara otroligt många lägenheter enbart i byggnaden till höger?

Tack för fångsten Monica!


Igår .....


... var det födelsedag för herr pensionatsvärden, då fyllde han nämligen sextiofyra år och var så lycklig .., ja, tänk, ett nummer som kan delas i kvadrat (åtta gånger åtta)!

"Nästa gång det händer vet jag inte om jag är med .., då är det ju åttioett!" sa han glatt.

Födelsedagen blev en stillsam historia.
Vid halv tolv kom friherrinnan med väninnan Ann-Marie och knappt hade dom stängt bildörrarna och givit sig av, så dök Hilda, Patrik, Mymmel och lille Edvin upp. Nytt fika dukades fram och Edvin fick smaka morfars hembakade bullar och en liten bit syltkaka.


I present på ettårsdagen fick Edvin en cykelhjälm av sin morfar och igår - äntligen - blev det premiär på cykeln! Å, så härligt för dem alla!


Och säkerligen var det jättespännande för den här goe killen med sina stora, blå ögon!
Bilderna av Edvin och Hilda har Patrik tagit.

Innan dom åkte sin väg härifrån fick Edvin träffa även Sigge Nilsson, katten. Tänk, så annorlunda Sigge var mot honom .., eller så nyfiken han var på den där krabaten i miniatyrstorlek!

Resten av dagen gick i lugnets tecken.
Vi har verkligen kämpat med DN:s lördagskorsord, ja, vissa rutor var nästan hopplösa att få ordning på och fortfarande har vi kvar ett par olösta rader. Var det superenkelt förra gången, var det desto knepigare nu, eller så var vi helt ur form?

Nu är det alltså måndag.
Pv arbetar och har körövning ikväll .., cyklade iväg vid sextiden, kommer väl hem vid halv tio.
Jag funderar på att ta mig en rejäl utflykt.
I morgon har jag bjudit hit friherrinnan och A-M på middag (den senare vänder norrut på onsdag) och på onsdag, då är det surströmming hos grannen Birgitta (plus besök hos tandhygienisten).


Inte bara pv fyllde år, även min äldsta syster Rigmor.
Om två år fyller hon åttio ..., det är totalt för mig helt osannolikt, men ändå  .., så är det.

söndag 1 september 2019

Dagens fönster ....


Det var Eva på Frösön som målade den här bilden som jag verkligen  ä l s k a r!
Så många minne därifrån; för övrigt den första egna lägenheten i mitt liv.

Långt tillbaka hade där varit en blomsterhandel just där - den hette Blomsterhörnan - och aldrig har väl mina pelargonior varit frodigare än under dom sju åren på Regementsgatan 19 A

Och jag planterade stockrosor utanför entrén och fick bassning av gårdskarlen, aja, baja, så fick man inte göra, men fint blev det. Och på själva trappan ut mot gatan hade jag fem krukor med blommor och ovanpågrannen Erik sa att det började bli som en mindre djungel; ja, han fick tydliga vibbar från sina många år i Brasilien.

En fungerande cykel hade jag också.
Överallt cyklade jag; till stranden vid Nya Kyrkogården ., till jobbet (tog 1 minut) och till Sandskogen och alla kvällsdopp i havet.

Och så Möllers bageri hundra meter bort.

pElle fick aldrig vara ute på gatan - då hade hans liv blivit kort - men Eva tyckte väl att det passade bra med en katt där på trottoaren och det tycker jag med.
Dagens fönster ..., som blev ett ben, 


Letar ett fönster men hittar två ben och faller nästan baklänges!!
Men hur mitt högra knä såg ut!!
Det här var alltså innan den eländiga protesen byttes ut.


Det är förstås svårt att se skillnaden när jag sitter så här, men ni kan ju ana!
Om jag säger att jag fick ett nytt liv, i och med bytet, så är det ingen underdrift.