torsdag 25 juni 2020

Seglingssemester, dag 1. 
Skallkroken - Torekov.

Så kom vi då oss äntligen iväg med båten.
Först någon timmes göra-i-ordning-allt i hamnen .., prat med båtgrannarna från Helsingborg (en av männen var ursprungligen från Sundsvall), några dopp i havet .., (nytt prat med en haverdalsbo som på "övertid" arbetar som narkosläkare, bland annat har han tjänstgjort i Seattle i USA) och en annan båtgranne förklarar att mannen som seglar med f.d. sundsvallsbon, han kan minsann allt om båtar och detta att fixa och reparera, så hade han varit på plats när det var som mest eländigt, ja, då hade han nog ordnat det. 

Nåväl. 
Avresa klockan 11.20 från Skallkroken och allt går bra.
Motorn går som en klocka. 
Vi är sååå glada, men mest  l ä t t a d e.  
Sprillans nytt batteri båten gör stor skillnad.
Inte mycket till vind, men alldeles lagom.
Pv dörjar makrill (tappar en, en är för liten och får återvända till havet) och själv sitter jag på akterdäck och njuter av solen i ansiktet och tänker att bättre än så här kan väl knappast livet vara.
Vi kör med kapellet uppe, alltså som ett tak och det blir perfekt för Harry som då ligger i skuggan. 
Ja, skönt för styrman också, för den delen. 


Ankomst till Torekov fem timmar senare.
Svårt få plats .., vi ligger nu fyra båtar i rad längst ute innan gattet; en inte så populär plats då det kan gunga rätt bra när båtar kommer och går, men jag tycker om den, lätt att komma av och på och nära till en badstege! Däremot långt till dusch och toaletter. Eller långt och långt .., men inte jättenära i alla fall.
Hallands Väderö ligger nära och fem gånger dagligen går färjeturer till och från ön .., och när båten återvänder hit till hamnen, ja, då kan man i alla fall konstatera att social distansering .., ja, det finns bara inte! Mängder med människor står likt sillar intill varandra på däck!


Det visar sig att båten framför oss, den har pv en gång suttit i och blivit bjuden på whisky i!
Nu sitter där en man i vit t-shirt och ser ut lite som en bohem.
Ja, men det är ju helt otroligt, jag menar det här med pv och att han för kanske fyrtio år sedan satt just i den båten. 
Hur kom det sig?

Jo, det var i mitten av åttiotalet och han hade lämnat av kompisbesättningen och gick så i hamn i Mörbylånga på Öland, lade sig längs med kajen och lite längre fram låg den här båten. 
Det blev lite surr som det så ofta blir och mannen på den båten berättade då att han skulle segla till Västindien - och jag tycker ju att båten syns ju så himla liten -! 
Pv var kanske trettio .., mannen tio år äldre.


Kom han till Västindien?
Jodå! Den nuvarande ägaren berättar att mannen, Olle Landsell, även har seglat till New Foundland!
Då såg den ut så här.


Denne Olle skrev dessutom en bok om det hela som pv har läst och pv:s brorson med kompisar har också läst den och blev så sugna på att göra samma sak och gjorde det också. Till Västindien, alltså.
Den reslystne mannen heter Olle Landsell. 


Bilden: Harry beundrar utsikten .., jo, nog är det fint i Torekov.

För övrigt, vad har vi då gjort?
Jo, vi har ätit en ytterst spartansk middag bestående av det vi hade i kylen hemma och som vi plockat med oss: filmjölk, gott danskt rågbröd inhandlat hos fiskhandlaren i Haverdal, kokt ägg i skivor, lite lufttorkad skinka .., och så fick Harry mat också. Några torra apelsiner, en halv fetaost och lite annat finns också, plus det pv handlat när han löste hamnavgiften.

Eftersom båten är längre än tio meter - det skiljer bara femtio centimeter - blev det hundra kronor dyrare i avgift, nämligen 375:- per dygn och det är ju mycket, så det var bara att dela på kalaset. I morgon är det min tur att hålla mat (funderar på ärtsoppa .., det är ju billigt ,-).

Därefter har jag tagit mig två långa simturer (från båten går man till badstegen på mindre än en minut!) och vattnet var mer än ljummet .., och där var gott om icke-brännmaneter, men hjälp, så härligt! När man simmar ute en bit kommer man till kyligare stråk och det är bara sååå skönt! 

Just nu har pv tagit harry på promenad och ett bad i havet .., medan jag har plockat ihop lite här i båten. Funderar på att sova här i sittbrunnen i natt .., det är varmt så oj ...!


Lite senare, klockan 20.00 ... då ser det ut så här.Nu börjar Harry känna sig hemma på båten, det märks. 
Av och till lämnar han sittbrunnen och lägger sig på däck/rufftaket och tittar ut över världen. Och nej, han behöver inte ha flytväst när vi ligger så här nära kajen och det är så enkelt att ta sig upp, om han nu skulle dråsa i. Flytväst har han när vi seglar. 
Det är ju gräsligt för honom med flytväst i den här hettan! 
Lägg därtill svart päls .., så kan ni ju ana! 


Ännu lite senare: 
Här har strömmen gått i hela Torekov och stor glädje när den återvände.
Grannbåten - den som pv suttit i en gång för länge sen - har givit sig av för att nattsegla norröver.
Hu, så hemskt! Det hade jag aldrig vågat.


Dagens fönster ....


I Ystad bor Annika Lundberg, men hon är nästan lika ofta i Malmö.
Det är ju hur nära som helst - bara att ta Pågatåget och ge sig av - och det gör hon och dottern Saga stup i två.

Igår lade Annika ut helt ljuvliga fönsterbilder just därifrån.
Jag frågade helt ogenerat, om hon kunde tänka sig ..:?
Det kunde hon.

Så .., stort tack Annika!
På nåt sätt har jag ju också en slags kärlek till Malmö, kanske mest för att där bor sonen med familj, men där har även AP bott.

Bilden - och andra läckra fönster - finns på Annikas instagramkonto.- ALISA 73 -
Torsdag i juni ...


Det lär ska bli vansinnigt varmt även idag och jag vattnar i växthuset och i rabatten tidigt på morgonen. Kånkar på vattenkannor, fyller på vatten, kånkar igen. Om och om och om igen.

Smörjer in mig med Nivea solskyddsmedel, nr 30, men får våldsam reaktion i mitt högra öga, som nu är rejält svullet. Tårarna rinner.

Det var planerat att vi skulle segla iväg igårförmiddag, men det ville sig inte.
Mer än en man - däribland en mekaniker som brukar hjälpa till i hamnen (med krånglande motorer) - försökte luska ut vad som felades, men icke sa Nicke.
Enligt säljaren var alla batterier nya och när det kollades med mätare, så såg det ut så.
Till sist struntade pv i vad som visades, utan åkte iväg och köpte ett nytt startbatteri och ser man på, då fungerar allt som det ska!

Alltså bär det iväg om någon timme.
Håll tummarna!     

Dagens fönster ....


"Fönster ut mot inglasad balkong och med vildvuxna orkidéer".

Så skriver Monet som är avsändare till bilden.

Tack! säger jag.

onsdag 24 juni 2020

Dagens fönster ....


Under ett besök i Skånes Djurpark i Höör i Skåne, tog Hedgrenskan fram håven och se där .., ett fönster fyllt med moln!

Tack Kerstin!

tisdag 23 juni 2020

En sån skulle man snubbla över ...
(Utdrag från dagens mejl från min syster i Australien ...).

Grått, regnigt och kallt, ca 13C.  Denna juni kommer att gå till historien som den
blötaste och kallaste junimånaden i mannaminne och resten av vintern lär inte bli mycket bättre, så det blir att hålla till inomhus i ide. 

Härom dagen var en man i Ballarat, Victoria ute i naturen på promenad med sin hund. Då snubblade han på en GULDKLUMP värd 4000 dollar! Själv snubblar jag bara på vanliga stenar.

Birgitta
Dagens fönster ...."Under mitt lufsande Hidinge runt, då passerar jag här flera kyrkor. Denna är fullkomligt fantastisk, utöver just denna gavel! Borde nog ta reda på varför just detta fönster någon gång murats igen?"
//Kattis


Så skriver Kattis i Närke och tänka sig, att den madamen har födelsedag just idag! 
Grattis, grattis och tack för att du tog dig tid att vara fönsterfångerska!


måndag 22 juni 2020

Måndagkväll i slutet av juni ...


Och mest hela dagen har jag ägnat åt att köra fyra, fem olika maskiner med tvätt och allt fick torka ute i det fria och det gjorde det också; kanske tog det fyrtiofem minuter så kunde jag plocka ner och vika ihop lakan och örngott och allt det andra.

Vid sjutiden ikväll blev det inköpsrunda till den som inte vågar sig in i butiker.
Eller knappt får.
Till sjuttiplusare.

Kaffet stod klart när vi kom med varorna och det blev en timmes samvaro kanske.
Plötsligt kom ett våldsamt skyfall .., och inte långt därefter såg vi en  t r o m b  som gick över havet, i riktning mot Vilshärad!
Den här bilden tog jag i all hast .., stod och tänjde mig över häcken när den halvlånge sprang ner mot stranden för att titta på detta fenomen och från honom har jag fått så läckra bilder på tromben, men dom är tagna av deras granne och jag har inte frågat om lov för att visa bilderna, så dom får anstå.


Så iväg till hamnen i Skallkroken där pv skulle testa båtbatterierna.
Om detta säger jag inget.
Men så här vackert var det i alla fall.


Det syns inte på bilden, men mot Särdal till såg jag säkert en sju, åtta kitesurfare vilka flög omkring som tussar i luften .., vinden var ganska ljummen .., och på hamnens ställplatser stod ikväll fem husbilar.

Tomt och tyst blev det när lillkillen - tillsammans med sin mamma och pappa - återvände  hemöver. Det kändes i hjärtat.
Och hur väl minns jag inte hur ledsen min pappa var så snart vi varit hemma på liten semester och sedan skulle ge av oss till södra Sverige igen. Då brukade han ta fram den röd-blå-vitrutiga näsduken och torka tårarna.
Själv kunde jag gråta i tio mil rakt av.
Tyst gråt.
Vände mig bara åt sidan och tittade ut genom bilrutan.
Tårarna rann, men inget snyftande.
Barnens pappa körde bilen och sa inte ett knyst.
Han förstod.
Dagens fönster ....


Ännu fler fiskar i håven .., och även detta från Mértola i södra Portugal.

Tack annannan!

söndag 21 juni 2020

Söndag ...


Och som vanligt när själva livet kommer emellan - det där andra livet som inte är det vanliga - då glömmer jag bort bloggen. Eller inte helt glömmer bort, men den får anstå.

En kort resumé: midsommarafton firades hemma ute på gården. Det var Eva och hennes halvlånge man, men inte friherrinnan som försmäktade i värmen och blev hemma i Steninge - förmodligen i skuggan - och Sonja fick vi aldrig tag på, så det blev fyra.
Hela kvällen satt vi utomhus under plommonträdet .., och inte en droppe regn kom och vi sa unisont att detta blir en kväll att minnas.
I alla fall en midsommarafton.

Innan gästerna tackade för sig, kom sonen med familj från Malmö och en glad liten krabat var som ett enda solsken och har varit precis så sedan dess.
Idag fick jag äran att vara barnbarnsvakt medan övriga (sonen, Maja och pv) tog sig en nästan 1 mil lång löprunda,. Vi gick johanssonrundan - Elliot i vagnen - och tittade på får som kissade och jag häpnade över att när en började, satte övriga får igång att pinka också! (Dom hörde väl strilandet och blev nödiga, kanske?).

Och vi gick mot lilla hamnen till och lillkillen plockade stenar och ännu mera stenar och tittade på fårlortar och hästspillning och vi såg motorbåtar och trailers och bäst av allt: två traktorer vilka var parkerade på höjden mitt emot Fabrikör Johanssons stora hus.


Och jag ringde upp lilkillens farfar på facetime och det blev ett stort smajl från den lille .., farfar är poppis!

När övriga kommit hem från springandet, då möttes vi nere vid stranden och då blev det dopp i havet, men bara för två av oss .., hon som är farmor och hennes son!
Ljuvligt.

"Men det är mycket varmare i havet i Malmö!" sa sonen om och om igen.
Ja, ja. Det är väl så himla långgrunt och lätt att värma upp, tänkte jag ,-)


Och så träffade vi en golden-valp som var tre månader (ännu är) och hon var förstås go som gull, säg den valp som  i n t e  är det ! Stor glädje för lillkillen! Ja, för oss alla. Och Maja sa att "ja, du Anders .., en sån hade jag inte sagt nej till!" och det lär han komma ihåg.


Igår eftermiddag fick vi även besök av Hilda, Patrik och deras lillkille Edvin, som är åtta månader äldre än bonuskusinen Elliot. Som det är med barn i den åldern, så blir det inget lekande direkt, utan mer att dom är intill varandra eller försöker göra samma sak, helst
med samma spade/hink/boll.
Himla trevligt var det i alla fall!

Mesta delen av tiden satt vi ute på gräsmattan .., med lagom avstånd från varandra, även om det inte var medvetet, nej, jag upptäckte det på bilden jag tagit .., att vi sitter just så, med kanske två meters mellanrum? Har vi fått in detta så till den milda grad i huvudet, att det numera sker per automatik? Tvåmetersavståndet, alltså?
Inga kramar längre.
Inte ett enda handslag på evigheter!

Nu är det alltså söndagkväll.
Kanske blir det seglats av till veckan .., kattskötare och ekorrmatare ska kontaktas och växthusvattnare också, ja, det är mycket att tänka på. Kanske borde man bo i lägenhet om man ska ut på längre seglatser?

Just nu sjunger Katie Melua "Bridge over troubled water" ... sååå vackert är det och om någon nu tittar in här, så hoppas jag att ni har haft en på alla sätt och vis härlig helg!