lördag 26 november 2011

Två bilder från en lördagkväll ...


Krukorna på fönsterbrädan ska bytas ut. Jajamen.

Så här är det: jag har jättesvårt för sånt som är smalt och avlångt, eller högt.
Blommor i vas - typ höga liljor -, jo, men jättevackert, men inget för mig!

Och möbler som har oregelbunden form (barock eller rokoko .., ja, ni vet, sånt som bullar ut och slingrar sig) .., samma sak där.

Såna här moderna gardiner som är straaaaaama och hänger släta som strykbrädor - jo, jättefint - men inte nåt för mig.

Jag tycker om b r e d d och att hålla ihop rummet på nåt vis.

Herr Pensionatsvärden är egentligen tvärtom.

Gissa då hur det kändes för honom att mot sin vilja sätta upp först gardinstången som är 3 meter lång .. ("men ska du ha den utanför fönstret ...,? va? ända mot väggen nästan ...!!") och därefter hjälpa till att hänga upp fyra styck gardiner av märket Lenda från Ikea ..., ja, det var inte det lättaste.

Inte mentalt, i alla fall.

Efteråt sa han flera gånger att "ja, kanske att jag vänjer mig ..?".

Själv tycker jag att det blev så bra!
Rummet - och framför allt fönstret - känns så mycket bredare och större!
Och nu kan vi dra för när solen står lågt och lyser rakt in mot tv:n!

Nackdelen är att pianot tar sån plats, att soffan hamnar lite på sniskan framför fönstret och jag tycker ju om symmetri.

Nåja, det löser sig väl så småningom.

Medan jag har arbetat, har pv även målat sängkammargolvet - nu andra varvet -, samt satt upp en utomhusbelysning.

Härligt, härligt!Att sigge nilsson och harry är bästa kompisar, det har jag vittnat om tidigare.

Ikväll delade dom på en portion mosad potatis/kokta morötter/lever och sås.

Jag ä l s k a r dem båda och sigge är en sån personlig katt att jag skulle kunna äta upp honom!


Uppdatering: pv hälsar att han "redan håller på att vänja sig".
Jo, jo .., det säger han just innan sänggåendet .., man undrar om han försöker ställa in sig på nåt vänster ...?
Till er alla:

OM ni bara visste hur roligt jag har haft med detta lotteri .., ja, jag har t.om berättat för somliga kunder vad vi sysslar med och för en del bekräftar det förstås bara vad dom har trott - nämligen att kassörskan från norr är mer eller mindre prillig -, men det bjuder jag så gärna på!

Det blir fyra dragningar - en varje lördag - och ni som redan finns i tillbringaren får ligga kvar.

Jag har inte hjärta att säga nej till er som tillkommit; alltsammans är ju bara på skoj ändå, så jag fyller på lite i bringaren, även om herr Notarius Publicus anser att jag tar lite för lätt på reglerna, han är ju så principfast av sig ,-)

Således gör jag nya lotter till er som anmält er nu efteråt.

Men ni som redan har vunnit, ni får nu slippa trängseln i tillbringaren och kan sväva runt lite som ni vill .., och tusen tack för att ni var med!

Grattis igen till Eva från Tyresö ( i vars sommarhus i Haverdal vi bjudits på trivsamt kvällsfika!) och grattis även till Ellem från Skellefteå - som för övrigt har hängt med länge här på bloggen och bidragit med mängder med fönster -, och vars trevlige svåger jag haft som kund i kassan!

Och till er alla: ni är komplett u n d e r b a r a som låter mig hållas med sånt här!

(1:a-prisvinnaren: paketet har redan lämnats in på posten .. med lerfat och allt, det är inte så farligt, jag ska ju inte ha utlottning året runt och detta går på glädjekontot!)

And the winner is ...Ja, detta var den första dragningen av fyra (det förstod inte NP ...), så nästa dragning kommer då nästa lördagmorgon.

Stort grattis och varm kram till vinnarna!

Glöm nu inte att maila mig era adresser!

Ps, Ni som inte vann, är förstås med i nästa dragning ... Ds.
Lotteriet ...

Det tar ovanligt lång tid med uppladdningen av filmen, så det kan dröja några minuter över elva, innan resultat visas här på bloggen ...., hälsar producenten.

Och detta tipsar Cecilia N om ....


Så här skriver Cecilia:

"Hej!

Tänk vad man kan hamna.
Det började med får, som kom från en ö på Frankrikes Bretagnekust, Ushant på engelska.
En ö som oftast ligger i ett stormigt hav, sisådär en sjundedel så stor som Fårö.

Och där bor tydligen(?) en konstnär som gör så fina tavlor."

Det är den här konstnären Cecilia menar.

Lördagsfönstret ...


.... kommer från Närke, närmare bestämt från Örebro.

Fönsterfångerska - idog sådan - var Ulrika.

fredag 25 november 2011

Titta ...


... så här ser era lotter ut!

Visst är dom fina?

(Ett hjärta för var och en).

Alla ska dom vila i tillbringaren inatt och vill flera vara med i lotteriet, så kom ihåg att sluttid är klockan tio i morgonbitti, då stängs tombolaluckan!

Har ni helt missat att det blir ett lotteri, så finns det inlägget lite längre ner på sidan.

Hejåhå!

Så här var det ...


Under mina år på Ica Supermarket i Ystad skojade vi en gång om vilka egenheter var och en hade. Jag visste precis hur det var med mina .., en av dem var (och är) att jag ideligen får fixa till behåbanden som kasar ner!
(En annan egenhet var - och är - att jag vid våra måndagsmöten alltid kom på saker allt eftersom .., och till sist, när jag hade sagt vad vi kassörskor hade på hjärtat och tackat för ordet, då inväntade dom andra mig .., ja, nån minut eller så och så sa Tina leende ..., "är du verkligen säker på att du är klar ...?" och det var jag ju inte, för då kom jag på nånting annat .., precis som jag gjorde nu - det just den här kursiverade biten handlar ju inte om behåbandet ...).

Förmodligen är jag misskapt, för det spelar ingen roll om det är en åttahundrakronorsbehå eller en för en tredjedel av priset; resultatet blir detsamma!

Häromdagen berättade jag för någon i charken om detta mitt problem .,. hur jag får hålla på och dra upp banden och ibland kasar båda två ner!

Döm om min förvåning när jag för en stund sedan kollade min mobil (den som oftast ligger och vilar, saligen insomnad utan batteri ...) och fann ett meddelande, ja, det ni ser på bilden.

Avsändare visade sig vara mina arbetskamrater .., jag gissar att det är den filuriga Anne-Marie i charken som skickat detta ,-)

Vad dom INTE vet, är att precis när jag kom in till sjukgymnasten Pär, så sprätte det till och så lossnade helt enkelt vänster behåband - tjopp! - sa det, och jag försökte diskret att hålla behaget på plats, men det vet ju alla över femtio .., att tyngdlagen fungerar fantastiskt bra ibland och nu blev jag helt sned och vind .., med ena tutten hängande någon decimeter längre ner än den högra!

Och idag, vad hade hänt då?

Jo, harry nilsson har bitit av det högra behåbandet.

Just så.

Och nu blir det lotteri ....


Inspirerad av Monica - där jag inte vann, men dock deltog -, tänker jag också göra ett litet lotteri så här i juletider.

Alltså har jag idag kört till Falkenberg (jag tog tid, det tog 16 minuter enkel väg) och knatat in i underbara lilla presentaffären som ligger alldeles vid torget och på kvittot som jag fick med mig står skrivet "Törngrens Krukmakeri", men där inne finns allt möjligt och omöjligt, inte alls bara keramik!

Där har jag nu inhandlat fyra små lotterivinster, sånt som jag själv tycker är fint och inget dyrbart, men lite så där som en uppmuntran i gråvädret och julstressen.

Om man nu vill vara med i lotteriet, hur gör man då?

Jo, då skriver man en kommentar, eller sitt namn, eller lämnar en länk till sin blogg, så där så jag vet vem som är med på banan. Det kan ni göra till det här inlägget och lotteritunnan stängs i morgonförmiddag klockan 10.00 pip.

Första dragningen blir en timme senare, nämligen klockan 11.00 ..,. och under överinseende av Notarius Publicus, dvs pv .., och jag lovar att filma dragningen och lägga ut den här på bloggen, så ser ni att allt går rätt till.

Tänk nu på att OM ni vinner, så måste ni maila mig ert namn och er adress, så jag kan posta paketet på måndag och nää, man kan inte vara anonym och få det sänt till Poste Restante ,-)

Ja, det var allt! hälsar Bettan.

Och härmed är uppmuntringslotteriet / del. 1 av 4 igång.

Upphittat ...

Inget kassaskåp här inte ...Minnesgoda läsare kanske kommer ihåg pv:s kommentar, ja, då när jag första gången skulle ta mig ombord på hans segelbåt.

Balansövningar är liksom inte min starka sida och pv looooog och sa att ..."ja, nu har i alla fall kassaskåpet fått ett ansikte!"

Då förstår ni.

Särskilt vig är jag inte.

Och har aldrig varit.

Men harry ...., han är inget kassaskåp!

Han är spänstig som en gasell!

Dagens fönster ...


Här kommer ännu ett fönster från Italien, med lundafarmor som avsändare.

torsdag 24 november 2011

Nästan som heroin ...

Är detta ...
Tröjor och sånt ...

Idag på jobbet hade jag en man som hämtade ut ett paket från Tyskland.

"Vilken snygg tröja du har ...!" sa jag till mannen.

Då visade det sig att den, tröjan alltså, hade han köpt från .., just det, en "nät-firma" i Tyskland och i det stora paketet fanns ännu mera varor just därifrån.

Så jag fick adressen till det här företaget och nu har jag tittat in där.

Intresserade ...?

Här, finns länken.

Guldstjärnestunder ...

'

* Det är när jag upptäcker kunden framför mig, eller rättare sagt, hans jättelika händer och jag säger ..."men ååå, du har nog dom största händer jag någonsin har sett, har du varit jordbrukare?" och mannen - som nog är minst åttio - smajlar och säger att jo, det har han varit och så lite annat också .., och jag tar hans högra hand och håller den mellan mina och den är verkligen som en tallrik i storlek och varm och go och mjuk är den också!
Kanske påminner dom lite om min pappas händer? Lite knotiga.

* Eller när pv kommer in i affären för att ta hem moppen (och därmed låter mig ta bilen när det är mörkt ...) och arbetskamraten Carina säger ..."men ta med dig honom i fikarummet så kan ni dricka kaffe tillsammans!" .., och det var precis vad jag gjorde.
Kaffe och saffranslängd i skivor och lite småprat.
Det är sånt som gör att man tycker om sin arbetsplats och sina arbetskamrater.
Carina är i min ålder, men ser tio år yngre ut .., hon älskar att dansa och har, enligt mitt sätt att se det, den absolut tyngsta avdelningen på jobbet .., och så har hon ett härligt humör - häftigt ibland - och världens gapskratt ibland! Jag tycker såå mycket om henne!

* Den tredje guldstjärnestunden är när jag kommer hem och möts av en snäll pv som står i ytterdörren och låter harry komma och möta matte och när jag sedan sitter här och skriver detta, så lägger han (pv) armen om mig och säger "har jag sagt att I love You?"
Det har han - tusen fler gånger än jag nånsin säger det -.

En guldstjärnestund blir det också när jag hittar den här bilden från min lägenhet i Ystad.
Hyacinter som nästan har blommat ut .., ett ljus som brinner ... och en liten Anders som har fått en sticka i foten, men när vi frågar honom säger han ..."ja ha fått en piiik i foten!"

Då blir mammahjärtat varmt.

Och i morgon har jag ledig dag.

L y c k a!

Exakt klockan 08.00 gick strömmen ...

'
... och det borde jag ha kommit ihåg - att det skulle bli så -, men det gjorde jag inte.

Så inget morgonkaffe .., inget morgonsurfarande eller bloggläsande .., det blev ett glas vatten och en macka med gott pålägg.

Sen irrade jag runt och visste rakt inte vad jag skulle göra?

Dammsuga gick inte ., inte torka håret och absolut inte läsa tidningen - så mörkt var det i rummet -.

Vid niotiden tog jag på mig anoraken och gick ut.

Harry gjorde mig sällskap.

I nästan två och en halv timmes tid har vi varit ute i det milda höstvädret och jag har räfsat hela sidan mot kullen, burit bort pinnar och kvistar, rensat altanen, tömt krukor, klippt ner humlen, rensat ogräs i rosenrabatten .., och suttit stilla i trädgårdsstolen och inte gjort nånting alls, bara vilat lite.

Och harry har lekt precis hela tiden .., å, han har sprungit runt-runt-runt och kastat en röd liten boll i luften .., han har hälsat på Gun och Göran som kommit från Småland och nu ska se efter sitt hus .., och han har suttit på sin rumpa och inte hälsat förrän jag gett honom tillåtelse och vi har berättat/erkänt att han och Elvis grävt en grop i Gun och Görans trädgård, just under buskaget med all rhododendron .,. ty där hade Göran grävt ner fiskrens och nåt godare än just detta, det kan nog inte hundar hitta.

När klockan är halv tolv, då återvänder strömmen och jag hoppar rakt upp!

Det är en halvtimme tidigare än beräknat och jag hinner lyssna till lite musik och skriva detta och mellan varven har jag legat på soffan Ektorp (en liten stund bara) och tänkt att det där som Monica hade - ett lotteri på sin blogg -, det var ju himla roligt, det ska jag faktiskt anamma, men det får bli i morgon, på min lediga dag.

Nu ska jag strax moppa iväg till jobbet.

I hällregn.

Dagens fönster ...


Ett fönster från Bergslagen .., och från stickmadamen Ulrika.

onsdag 23 november 2011

Återuppstånden ...

Att se sin mamma igen, fast hon varit död i snart tre år ..., det känns som bäst!

Men det är precis vad jag gör, när jag tittar in hos Anna på Equipage.

Hela kroppsspråket .., sättet hur hon håller koppen .., och toppluvan .., å, det är mamma upp i dagen!
Den bästa julklappen ....

Nog är det väl en sån här ...?
Likadant hela tiden ..

I helgen som gick var vi ju på Ikea.

Och för fem år sedan ..., ja, tala om att vara enjängd!

Ja, ack ....


... att vägen till och från Hässleholm hade sett ut på det här viset .., i alla fall hade det varit härligt med den här omgivningen, men så var det nu inte.

Nej, inte alls!

Det var grått och disigt och som vanligt hopplöst att - efter Laholm - göra en omkörning.

Nåväl, femton minuter före utsatt besökstid var jag framme och slog mig ner i röntgenavdelnings väntrum.

Allt kändes bekant!

Där kom patienter med kryckor eller sittandes i rullstol .., någon (en äldre man som hela tiden frågade efter sina nycklar ...) kom liggandes i en säng med kisspåsen dinglandes vid sängkanten .., en patient som jag trodde var långt över sextio år - han sade sitt personnummer på engelska -, visade sig vara fyra år yngre än undertecknad!

Att röntga mitt knä tog kanske femton minuter ("om du får ta en bild på datorskärmen .., jaha, av din knäprotes .., nja, det går inte", sa sköterskan) och därefter ny väntan .., så pass att man hann bläddra igenom två Hemmets Journal och prata lite med en äldre kvinna som satt intill och stickade på något som skulle bli en grön kofta - "åååå, du tycker att garnet är vackert .., ja, det är växtfärgat!" - förklarade hon leende .., och därefter besök hos sjukgymnasten Pär - alltid lika vänlig och trevlig - och han sa att "allt är perfekt, du har fantastisk böjlighet i ditt knä och det kan inte bli bättre, helt enkelt!"

På väg därifrån stannade jag till vid ortopedmottagningens reception och bad att få lämna ett förslag.

"Ja, det går väl bra ...?" sa sköterskan aningen tvekande.

"Jo, när ni skickar kallelse till patienter, då borde ni på kallelsen meddela att p-automaten på patientparkeringen enbart tar bensinkort, inte ens mynt .., och tänk er nu att man har kört tjugofem mil totalt, tagit fritt från jobbet och kommer hit, betalat 200 kronor för besöket .., och så kan man inte använda sitt vanliga bankkort för att betala p-avgiften och har man då otur .., ja, då har man kanske en p-bot sittandes på framrutan när det är dags för hemfärd!"

Och sköterskan antecknade detta på en gul post-it-lapp och måhända slängde hon den så snart jag lämnat mottagningen, men framfört mitt budskap, det har jag i alla fall gjort.

På väg hem och med sju lettiska långtradare på rad framför mig (glöm omkörning), tänkte jag ännu mera.


Mitt ihophäftade ben några veckor efter operationen.
Svullet, precis som nu.
"Det var ju en himla tur att jag inte tog dig för benens skull ..",. brukar pv säga smajlande.

Jag tänkte på hur ensidigt det här utbytet är.

Visst, det är frivilligt att dela i ett forskningsprojekt, men jag tycker nog att jag satsar rätt mycket av såväl tid som pengar för femton minuter i ett svalt röntgenrum och fem minuter hos sjukgymnasten och inte ens ett ordentligt tack får man.

Om jag vore projektledare skulle jag nog fundera på om inte en blomstercheck vore på sin plats till de patienter som ställer upp på sånt här .., eller, om nu inte pengarna räcker till detta; ja, till gratis p-plats i alla fall?

Jo, det tycker jag och det ska jag skriftligen meddela herr projektledaren.

Men för övrigt var allt bara bra.

//Bilden togs på Irland för två år sedan .., vi hade hyrt bil och kört från Galway till Westport och var nu på väg söderut igen. Faktiskt hann jag tänka en hel del på Irland, allt medan de lettiska långtradarna kompiskörde längs vägen till Laholm.

Dagens fönster ...


... finns i Ystad och kanske finns lilla hunden kvar också? hälsar madamen som tog bilden, ja, samma madame som - om en stund - ska ge sig av mot Hässleholm för knäkontroll.

Tristare vägsträcka är svårt att finna, och rent hopplöst är det - när man svängt av från motorvägen -, att göra en omkörning.

Sist hamnade jag bakom en timmerbil och i fyrtiofem minuters tid fick jag ligga där bakom; hela tiden med blicken svepande mot klockan .., skulle jag hinna fram i tid?

Jag hade tre ynka minuter på mig, ja, när jag parkerat bilen utanför sjukhuset!

tisdag 22 november 2011

Tittar på dokumentären Vodkafabriken ...

.. och tackar Gud att jag inte föddes i Ryssland.

Så mycket elände.

Så mycket Vodka.

Så många konflikter och besvikelser

Så mycket längtan efter kärlek och trygghet.

Sånt som betyder mycket ...


Idag kom lugna, trygga Lena tillbaka från sin sjukskrivning och å, sicken fröjd!

När jag var ny i affären, då var hon verkligen min t r y g g h e t.

Och eftersom hon är den som har varit med längst; ja, hon har arbetat åt chefens pappa på den tiden han var ägare till butiken, så är hon också känd bland kunderna och det är många som har frågat efter henne under tiden hon varit borta.

Med sig hade hon en hembakad tårta och två olika sorters kakor - ja, hon har fyllt år - och efter detta kalas lär väl byxorna straaaaama ännu mera!

På eftermiddagen var det Malin som fick ta kassan och jag själv mejeriet och brödet.
Många kunder var det och stressigt så hemskt.

Malin är tjugo år och så oändligt mjuk och go!

Det är hennes hand ni ser på bilden här ovanför.

Och i charken arbetade Peter eftermiddag och han är precis likadan .,. lugn och sansad och ändå otroligt effektiv.


Här står Malin och pratar i telefon .., det är just innan jag ska åka hem på lunch för att rasta harry.

Och när arbetsdagen är tillända, det är då jag tänker på hur mycket det betyder att man trivs med sina arbetskamrater.

I Malå fanns Gerda Lundgren och Lena Mattsson som var som små guldstjärnor under många år och vi hade precis samma humor och det behövdes bara en blick .., så visste den andra vad man menade .., och på Fridhems Livs fanns Åse Andersson och Karina Fridh ..., och på Supermarket Maria Hansson som knackade på dörren till kontoret och alltid hejade när hon kom om morgnarna, och oavsett var man mötte henne i butiken, så möttes man av ett varmt leende .., ja, man blev så glad, så glad.

Och i lilla Hemköp här i Halland, ja, här vimlar det av rara arbetskamrater!

Faktiskt är det närapå oskattbart.

Och tyvärr är det ju tvärtom också; en enda surkart i ett arbetslag, kan fördärva stämningen för alla andra!

Tur att man har en snäll chef ..


... för det kom hem lite väl mycket Garant vispgrädde idag och jag säger inte vem som har gjort beställningen, men det börjar på E och slutar på bet.

Då förstår ni.

Att vara mejeriansvarig och dessutom bröd, - ost, sill, juiceansvarig .., ja, jysses, så jag beundrar Carina som är den som i vanliga fall sköter allt detta!

Det finns helt enkelt inte ord nog, för min beundran för henne.

Och så lycklig hon ska bli vid åsynen av all grädden ....,-)

NOT.

// Bilden: alldeles nyss rastade jag harry .., då såg det ut så här vid stora lagården och den porlande bäcken. Snart iväg igen till jobbet.

Då ...


Lilla stan Kokkari på Samos.

En öppen balkongdörr och havet där utanför.

Tjugo meter till vattnet.

Ungefär.

Frukost på balkongen.

Emil och jag själv och några år senare, pv och jag själv.

Och tandvärk.

Jag undrar hur hotellägaren, herr Thelinis har det, ja, i den grekiska röran?
Också en insikt ...

Ja, det har varit mycket tjat om jobb nu ett tag här på bloggen.

Men jag vet en som har det värre.

Samir.
Och pv har sett 15 000 .., säger han

Vackra bilder, nu i större format ..,

å, det hittar man här!

Hos Gunnar.

Dagens fönster ...


.... som bara skymtar så där lite, lite ..., finns i Italien och då vet ni förstås vem som stod där och viftade med fönsterhåven .., jo, lundafarmor!

Tack och tack! säger jag.

måndag 21 november 2011

"Mera mat, mera mat ...!"


Någon pysselmamma till mina tre barn, det var jag inte.

Men en läs-mamma, det var jag.

Åååå, så vi läste om Lotta på Bråkmakargatan och tant Berg och tågresan när Lotta sätter skivor av prickigkorv på tågkupéns fönster, eller när hon rymmer till tant Berg och Lottas pappa kommer och hälsar på och försöker locka hem Lotta ..., och jag kommer ihåg Lottas docka som hette Viola Linnéa - med Astrid-Lindgren-betoning, så där på o:et i Viola ..-, och absolut att jag kommer ihåg när Lotta satt uppflugen i ett fruktträd och hängde plättar som löv och hela tiden sa hon ..."mera mat! mera mat!"

Det var vad jag tänkte på idag, fast inte på mat.

Jag tänkte på att dom här sista veckorna, då har mitt liv mest bestått av jobb.

Idag skulle jag ha varit ledig, men då blev det kvart i nio till halv två och därefter fem till sju och mest hela tiden har jag varit i mejerikylen och då blir konsekvensen att min högra knä nu ser ut som en fotboll.

I morgon är det - enligt schema - eftermiddag, men det blir heldag i stället, även då mejeriet.

Nåja.
Onsdag ska jag till Hässleholm för årlig kontroll och då är jag fri hela dagen, så det jämnar väl ut sig.

Och det var när jag stod där i mejerikylen och tänkte på allt detta, som det slog mig att just nu är det mest "mera jobb, mera jobb, mera jobb!"

För övrigt känns livet bra.

Elvis har lämnat oss ikväll - buhuuuuu -!

Och snart ska jag göra kväll. Det gäller att vara på hugget.

Tänk ...


... om exakt en månad, så vänder det.

Då har vi passerat den längsta dagen!

//Kläderna på tork .., ja, dom fanns i mörkaste Småland, alldeles intill Carl von Linnés barndomshem.

Idag ....... är sista dagen som Elvis är hos oss, i alla fall för den här gången.

Oj, så långtråkigt det ska bli för harry, för mest hela dagarna leker dom hejvilt eller ligger nära-nära-nära varandra.

Och ingen finns där då att dra pinne med och ingen som sitter och väntar på att jag ska säga "varsågod" när maten är serverad i hundskålen och ingen som kommer med nosen och buffar lite på låtsasmatte när hon ligger i sängen ..., och ingen som kurar intill pv om nätterna.

Men pElle blir nog glad.

Han är mest irriterad på den där typen som kommit hit och tagit hans plats i soffan.

Dagens fönster ...


Ååå, dessa härliga skuggor!

Fönstret finns i Rydals museum, beläget mellan Borås och Kinna och fönsterfångerska var den här duktiga fotografen.

söndag 20 november 2011

Och så ett kvällsfönster från ...


Hej!

Här kommer två (det andra kommer senare) fönster till din samling.

Det första visade Bureå Hembygdsförening upp på Buredagen.

De efterlyste folk som ville adoptera ett fönster ;-)

Dvs, man skulle ”adoptera” ett fönster och måla det. Fönstren hörde till någon byggnad på hembygdsgården.

Hälsningar Anitha."

"Taxi, var god dröj ...!"

Tänk tanken att ni bor i ett inlandssamhälle och att ni vaknar en natt med fruktansvärda bröstsmärtor.

Tänk sedan tanken att det till närmaste lasarett är nio eller tolv mil och så vet ni att drabbas man av hjärtinfarkt så är det bråttom att komma till läkare .., och nästa tanke är då att ojdå, här finns ingen ambulans, den är nämligen indragen!

Det är helt enkelt inte klokt.

I södra Sverige gallskriks det om man får tre mil till BB .., jag kan tänka mig tanken om ambulanserna plötsligt försvann.

Men just så är det i många inlandskommuner.

Malå är en av dem.

Och här är länken till det reportaget från kvällens Rapport.

15.57 in i sändningen börjar det hela.
Och gissa om han testade "controllern" ....

Om pv hade fått välja, så hade det blivit en säng som man kan höja och sänka.

Ni vet .., en sån där som man ligger där och manövrerar med en fjärrkontroll.

Men .., så har han ju en (enjängd) sambo som har begåvats med livlig fantasi .., och det kan jag lova er, att jag för min inre syn såg allt som kunde hända med den sängen!

Jo, jo .., tänk om strömmen går bäst som man sitter där och läser en bok och sen får man tillbringa resten av natten i hjärinfarkt-läge och nog såg det väl aningen "rappligt" ut det är underredet .., nej, "jag vill ha en vanlig säng!" sa jag.

Så blev det också.

Men madrassen fick han minsann bestämma.

Och så här blev det ...


Nästan hela dagen har vi tillbringat på det stora möbelvarhuset i Helsingborg.
Ja, på Ikea.

En inköpslista hade vi minsann tagit med oss, men den blev kvar i bilen och redan efter några minuter bara, så hade jag gjort mitt första - men inte sista - avsteg från listan.

I kundvagnen hamnade då tre stoooora kuddöverdrag i linne, helt i min smak!!
Det är ett av dessa ni skymtar på bilden här ovanför.
Snyggast var den där lilla randiga infodringen, den gjorde hela alltet nästan!


Gardiner i nån slags sandfärg inhandlades också.

Nu måste gardinstång upp och tanken är att gardinen ska gå hela vägen mot väggen, liksom för att bredda fönstret, då jag avskyr smala gardiner, i alla fall hos mig själv.

Till pv:s oerhörda lycka visade sig just dessa gardiner vara utrustade med Guds gåva till mänskligheten: nämligen o m t a g!

"Ååå, jag får nästan stå ... päls!" utbrast herr pensionatsvärden saligt vid åsynen av de två banden.
(Nåja, dessa kommer inte att användas ..-).


Icke allenast kuddöverdrag inhandlades, nej, även tre jättelika kuddar, vilka är så stora så det mest troliga är att vi nu hädanefter får sitta på stolar och titta på tv.

Vi ryms helt enkelt inte i soffan Ektorp.


Människor som tycker om färg .., tycker nog att pensionatet är grått och trist.

Jaaa, men det slog mig när jag tittade igenom mina bilder på bildbloggen, jo, att jag verkligen tycker om den här färgskalan .., den som är på bilden här ovanför.

Den ger mig lugn och ro.

Men nu undrar kanske någon nyfiken stackare om vi bara köpte detta .., kuddöverdrag och kuddar?

Nej, nej.

En dubbelsäng med ljuvlig madrass till inhandlades .., diverse överdrag .., underlakan .., kronljus och värmeljus (jag), blockljus (pv) .., en jättelik blå badhandduk (till mig ...), ja, det var nog allt.

Lunch blev det också; en helt bedrövlig stekt spätta för min del och fläskytterfilé med pommes till pv (han var nöjd) och nu är vi hemma och pv tycker att detta att fylla golvsprickor/glepor med latex är en pina och själv ska jag värma gulaschsoppan.

Den nya sängen kommer - hopefully - att kunna invigas nästa helg, till första advent.

Apropå advent: sämre jultillbehör än på Ikea är svårt att uppbringa!
Inget utbud alls att tala om.

B e d r ö v l i g t.

För övrigt var allt bra och alla människor (kunder) såg trötta ut och småbarn grät och en amerikansk man uttryckte sin förtjusning över en stor rislampa, men fick snabbt en åthutning av sin hustru och sen blev det inget lampköp .., och så där var det nog för det mesta.

Att göra större inköp på Ikea, ja, det är nog en prövning för äktenskapet.

Nåja, ännu är vi sams!
(Det blir väl omtagen som sätter allt på prov ,-)

Om Kerstin, Nisse, Tora, Arne och Solbritt.När vi 1993 flyttade från Malå till Ystad, kom jag att häpna över hur underlig tillvaron är.

Människor som man minst av allt förväntade sig att höra nånting från, dom hörde av sig.

Grannfrun Kerstin Granwall skickade varje vecka ett stort, brunt kuvert fyllt med tidningsklipp hemifrån. Troget .., varje vecka under flera års tid!

Nisse Lundqvist, som vi aldrig umgicks med, skrev humoristiska brev!
Arne och Tora Hellsten - kunder från affären - hörde av sig med julkort!

Allt var så totalt oväntat.

Och när jag i fjol flyttade från Ystad, så hände samma sak.

Solbritt, som jag bara träffade i affären - hon är som en solstråle - och med ojämna mellanrum kommer hjärtevärmarhälsningar med hennes handstil som igenkänningstecken.

Tänk, vi har a l d r i g råkats, annat än i affären!!

Och på elisabetdagen .., då kom detta (bilden) med posten.

T a c k snälla! säger jag.

Mot nya djärfva mål ...


Ja, idag bär det av till Ikea i Helsingborg!

(Vi har ungefär lika långt till Helsingborg som till Ikea i Kållered utanför Göteborg, men av någon anledning väljer vi ofta att åka söderut).

Här ska inhandlas ett stycke säng + sängbotten och så alla ljusen inför advent, förstås.

Och kanske lite till.

Gardiner, till exempel.

Dagens fönster ...


.... speglar sig i disken på Möllers Bageri i Ystad.

Hur många gånger under mina sju år på den gatan, har jag stått där och tvekat mellan vilket bröd som såg godast ut ...?

Hur många gånger hamnade en Milanokaka i en liten påse och fick göra mig sällskap hem?

Att ha femtio meter till ett bageri, är förvisso mer än ljufvligt.

Men farligt .., farligt.