lördag 27 juli 2019

Förflyttning ....


Hettan tilltar.
Vinden avtar.

Så vi flyttar undersköna stolarna (som man kan gunga lite i ...) och bordet till entrésidan där det är skugga. Snett mitt emot arbetar grannarna med att såga virke.Jag är fylld av beundran.
Och hemglassbilen kommer.
Harry, helt obekant med den sortens musik, studsar upp och tittar genom buskarna.
Nej, ingen glass.


Där sitter vi och kämpar med Kors & Tvärs korsord.
Det händer att vi fuskar och googlar på den tv-serie vi aldrig har tittat på, t.ex.
Jaha, heter han så, den mannen!

En timme kvar tills det är VM i simning.
Jag ska ta fram färsk lax och förbereda till lunch.

Harry sover.

Dagens fönster ....


På hembygdsgården i Nynäshamn, där tog Ulrika fram håven och sen var det fixat!

T a c k! säger jag.

fredag 26 juli 2019

Spridda skurar och dagens fönster ...


Skoparkering ute på altanen.
Dessa tillhör pv.
Träskorna känns kanske igen .., det var dom han fick av en avgångsklass - matte 3 - och eftersom han ibland på lektionerna ställde extra kluriga frågor, där vinsten var en kexchoklad, fick han som present av elverna nya träskor med små kexchoklad målade på ovansidan. Påhittigt och snällt. Och säger nog en del om den lärare han är.


En av systrarna katt - Vickan -.
Hon är den som är minst kelig just nu, om man nu kan kalla nån av dem för direkt kelig. Första natten låg hon intill mig, men sen fick det vara nog. Hennes tassar är helt ljuvliga.
Pv, som natten till idag låg och sov ute på altanen, han fick sällskap av Vickans svartvita syster, som helt sonika kröp ihop intill honom. Senare på natten fick sällskapet ovälkommen visit av en främmande katt och det blev morrrrrr och visa-vem-som-bestämmer och så tackade främlingen för sig. Själv låg jag i sängkammaren här nere, med bordsfläkten inom 2 decimeters avstånd.


Nej, tv-skärmen sitter inte på sniskan och väggen är vit, men nu blev det så här .
Tittar på Morgonstudions nyhetssammanfattning och tänker att jag tycker att dom är så bra, dom här två kvinnorna. Trump är sur på Stefan Löven .., vad ska Boris i London åstadkomma ..., och bröstimplantat kan orsaka besvär, ja, t.om. cancer.


Dagens fönster också.
Hitskickat från nordöstra Irak av svärsonen.
Allt väl hittills.

torsdag 25 juli 2019

Dagens fönster ....


... fångades av mig.

Det hände sig i Vrigstad i landet Småland (som väl borde heta Storland).
Och så blev det torsdag ....


Och efter morgonkaffe i skuggan på altanen, ja, då kör vi ner till Stockbybadet och där är nästan - men bara nästan - folktomt, men på en ponton (inte i bild) sitter fyra canadagäss och putsar fjädrarna och på dom små orangefärgade bojarna en bit ute i vattnet, där har små sjöfågelungar satt sig och piper och efter frukost och nej, jag vet inte vad det kan ha varit för sort. Smal svart näbb.Smäckra.

Jag simmar fram och tillbaka och ännu fler gånger och det är tendens till algblomning, så för första gången ever-ever dyker jag inte .., och på min axel har jag pyttesmå fågelfjädrar när jag kliver upp, men oj, så skönt det var att svalka sig, även om det säkerligen var 22 - 23 grader i vattnet.


Och så hemåt igen.
Videopratar med dottern vars katter vi passar ..., duschar iskallt  med hjälp av trädgårdsslangen .., och från köket hör jag pv spela Rod Stewart på Spotify och grannens småttingar ropar  på mamma och säger att vattenkannan är försvunnen
Annorlundaljud.


Inget fågelkvitter, men här är mest barrskog och inte som hemma .
Tänker att jag älskar tallar. Min pappa som verkligen var en skogens man, han hade älskat att ha en tall  på tomten. Så här såg det ut igårkväll .., vilken solnedgång där borta i väster!


Det är mycket man (jag) inte vet här i världen.
Inte visste jag att dom ulliga blommorna på bilden ovanför tallen heter Harklöver, men nu vet jag.
Och jag var helt ovetande om att dom här vita underliga blommorna på andra sidan vägen, ja, att det är vildmorot! Men nu vet jag. Så underbart roligt att lära sig nånting nytt!


På andra sidan vägen växer också mängder med dom här vackra bladen. Ja, i alla fall är dom vackra när kvällsljuset faller  på. Någon som vet ...?


Igår tog jag mig an den här boken och författaren var en helt ny bekantskap för mig, precis som med den vilda moroten. Paula Fox dog i början av mars i en ålder av nittiotre år. Jag tyckte oerhört mycket om sättet den var skriven på.

Det är ju ofta så, att ibland glömmer man bort det här med läsningen. Eller "man" - jag -.
Men nu var det så avkopplande och nästan som att se en film, så om en stund ska jag köra till Ekerö centrum och till biblioteket och skaffa mig ett lånekort och förhoppningsvis hitta nånting läsvärt. Pv gör sig redo för att åka rullskidor.

Vad gör vi mera?
Jo, äter världens godaste glass .., GB:s mascarpone med nötter .., med färska jordgubbar till.
Jag, som inte är någon glassäterska, föll pladask! så himla gott!

Ungefär så har vi det.

onsdag 24 juli 2019

Dagens fönster ....


Från Siggebohyttans bergmansgård kommer speglingen av fönstret.

Såååå vackert!

Tack Ulrika!
Tidig morgon i landet Uppland 


Går till sängs tidigt och vaknar tidigt.
När klockan är fyra känner jag mig hur pigg som helst. Lyssnar klart till Sommarprogrammet med Madeleine In Hwa Björk och det visar sig vara ett program där återhållen ilska kommer fram. Hon är jättebra! Skarp! Rättfram! Och ett oerhört tankeväckande program var det också.

Lyssnade klart och gick sedan en trappa upp för att se om katterna kommit in under natten. Igårkväll, när vi tackade för oss (så tidigt var det inte när jag tänker efter, vid elva) var dom fortfarande ute.
Jodå, en av dem - den på bilden - låg ihopkurad på sin husses byxor, men den svartvita som går under den mindre trevliga benämningen Paddan, hon var ute.
Jag kröp ihop på soffan och Vickan kom och lade sig tätt intill mig och så låg vi där ett par timmar .., jag somnade och hon låg kvar. Senare dök den svartvita upp .., hon är betydligt modigare och inte fullt lika sugen på kel. Inte ännu i alla fall.


Så småningom lämnade jag övervåningen och gick ut  på trädäcket och bara tog in morgonen.
En tupp gal.
För övrigt tyst.
Inte ett enda fågelkvitter.
Igår hörde vi korpen.


Huset ligger på höjd och hela bostadsområdet tycks befinna sig på rena hälleberget.
När trädäcket skulle byggas, anpassade mågen det hela till hällarna .., ja, det är så fint, så fint!


Så här, till exempel.

Ja .., och nu är vi alltså ensamma med katterna i huset. Pv har tagit bilen och kört till Svinninge, nånstans kring Åkersberga, för att få fatt i en ny vajer till segelbåten, då är det första av två problem lösta. Återstår motorn.

På familjechatten kom en bild där Micke är på väg till sitt nya jobb.
Dom landade natten mot idag och det kan inte ha blivit många timmars sömn för honom och så upp i ottan och på med skjorta och byxor och tack och hej.
Och även om han tillbringat något år i Ghana och inom samma gebit, så nog måste det känns aningen spännande. Nu läser han inte här, men om han gjorde det, skulle jag säga "Lycka till Micke!"
Det må jag ju säga att det är ju aningen annorlunda än att flytta från Skåne till Halland och från Ica Supermarket till Hemköp i Haverdal.

Har vi något på programmet?
Jo, några handelsträdgårdar att besöka, mest för skojs skull .., och jag ska se om jag kan lyckas bjuda hit Eva från Tyresö och hennes halvlånge man (han har krympt i tvätten)  och jag ska skriva mejl till Ingrid i Falun och ringa friherrinnan och bada i Mälaren och dammsuga lite (med betoning  på lite) och stryka några klänningar som tvättats och gå ut med harry och gosa med katterna. Ungefär så.


Underbar bild kom från Skåne .., Emma med lillkusinen!
Den finaste bild  jag sett av Emma, tror jag. Så naturlig och rar.

tisdag 23 juli 2019

Dagens fönster ....


Så här skriver fönsterfångerskan:  "I stället för den franska trädgården har vi nu en inglasad balkong där man kan välja mellan att dra för fönstren helt eller låta dem stå helt öppna. Vacker utsikt mot solbelysta tallar på ett berg, nästan mitt i stan i vackra Roslagen har vi också. Vi växthusodlar för fullt!"

Det var alltså Monet som hade håven framme!
Tack snälla! säger jag.Tisdag på Färingsö .....


Så har kattpassarveckan tagit sin början; det är alltså tisdagmorgon och om åtta timmar sätter sig katternas matte och husse på planet som ska dem långt söderut (till norra Irak), där husse ska börja ett nytt arbete, men inom samma gebit. Spännande!

Uppresan gick bra.
Vi fick förvarning om långa köer på E4:an, så det blev en annan väg än den vanliga, men oj, vilka fina små ställen vi passerade! I Vrigstad (tänkte genast på Per Vrigstad) åt vi lunch på restaurang Best Western ..nånting, jättegott var det  - Biff Bourguignon - med potatsimos och rårörda lingon till. Ett trivsamt ställe att rasta på ..., vänlig personal .., skönt att kunna sitta utomhus också på en stor altan.Förmiddagen bjöd  på ett cykelpass för pv och Anna .., in i skogen bara och Mickes cykel fick bli pv:s och Annas är ny, så det var kul för dem. Nu minsann pratas det om Cykelvasan 2020!
Och om några veckor är det svärsonen Peters tur .., han blev ju eld och lågor över det här med cykling med mountainbike och över stock och sten.

För övrigt? Vad planeras? Ja, vi får väl se vad vi gör. Det blir bad förstås och så ska pv skjutsa dem till flyget i eftermiddag och ja, det blir säkert trivsamt här ute bland tall och gran och utsikt över Mälaren. Rena landet, men ändå så nära Stockholm.

Vi hörs!

måndag 22 juli 2019

Måndagsfönstret ....


"Kanske den tjusigaste utsikt som jag har haft i en toalettkö? Helsingfors lite från ovan.
Fina dagar tillsammans."

Vem skriver så?
Leina, som också är i Helsingfors och hälsar på sonen Bill med flickvän (kanske fru?).
Nej.

Här är det bildläraren Kattis som tog fram håven!
Tack du snälla, rara! säger jag.Ny vecka, ny giv ...


Måndag idag. Jag fick fråga pv .., arbetar man helg snurrar det på. 
Och vi ägnar oss åt att tömma kylskåpet så gott det nu går .., Harry - som på studs vet när vi ska ge oss av någonstans - han ligger sedan en halvtimme tillbaka i bilen och  v ä n t a r . 

Vilken kanondag på jobbet det blev igår!! 
Körde dit i god tid innan .., tog mod till mig och gick in själv i butiken (har man kommit först när det varit inbrott, känns det läskigt) och hann med sååå mycket mera än dagen innan! I entrén, där vi har pantmaskinen, hade kunder lämnat drivor med papperskassar med flaskor som  i n t e  går att panta och det var allmänt skräpigt och såg bedrövligt ut! Tömde soptunnan och rensade undan ., torkade av själva pantmaskinen och tog mig sedan an kassorna .., torkade banden, sopade golvet, tömde papperskorgarna, ja, sånt som kanske är svårt att hinna med på kvällarna. 

Och sååå mycket skönare att ta sig an en jobbdag,. när man känner att jo, nu ser det bra ut! 

Härliga kunder också. Om mötet med lille Axel från Enskede, har jag redan berättat på Instagram, så det ska jag bespara er. 

Kom hem vid halv tre och då bjöd Peter (svärsonen) på underbara grillspett, hel färskpotatis från ugnen och jag hade gjort tzatziki. Det finns liksom inte ord för hur jag njöt av allt detta!! 

Nu ska jag dricka kaffe och ta mig en macka och så ska vi göra klart här hemma. 
Ett besök hos Hilda och Patrik ska vi hinna med; lille Edvin fyller 1 år i morgon och ska få sina presenter. Tänk, så fort tiden går! 

Ha det så gott allesammans! 
Ajöken, sa fröken.

söndag 21 juli 2019

Dagens fönster ....


Ulrika bjuder på ett "förlovningsfönster", fångat i den lilla stugan där det hela ägde rum.
Förlovningen, alltså.

Så här ser det ut.

Tack snälla! säger jag.
Söndagmorgon, klockan 05:16 .....


Ja, har man varit vaken i en timme redan, så kan man ju lika gärna stiga upp. Sent i natt blev after-beach-gästerna hämtade av den alltid så tjänstvillige herr pv och när dom väl var hemma, ja, då hade jag svårt att somna om. In i sängkammaren till mig kom en yster dotter och upprepade ideligen "lilla mamsen ...! , hur är det med lilla mamsen!" Jo, jo.

Jodå, lilla mamsen är nu uppstigen och ska, om en timme, ge sig av till jobbet.
Men först kaffe.


Att arbeta i en butik där sommargästerna utgör ryggraden i inkomsten, det är ett kapitel för sig.
Det är som att byta jobb.
Igår körde vi tre kassor mest hela tiden från klockan tio och det var en aldrig sinande ström av kunder! Enormt mycket spel på hästar och Lotto/Keno .., och när en timme återstod av mitt pass, då bad jag att få ta kassa 2, där det enbart är kassajobb, inte post och inte spel  och hjälp, vilken skillnad!! Dessutom har den kassan inte dom här varuavskiljarna som tar så mycket plats och gör det hela krångligare .., där styr man på ett annat sätt själv hur stor själva packningsdelen ska vara.
Så här såg det ut på lagret när jag tog rast vid halv tio.
Kaos.


Under icke-semestertider-högsäsong .., då är vi kanske fyra personer som arbetar halva dagen och på eftermiddagen är vi två i kassan. Nu  v i m l a d e  det av ungdomar som hjälpte till att packa upp varor!! Butikschefen Joakim som egentligen skulle vara ledig, var på plats redan vid sextiden på morgonen och gräddade bröd enligt löpande-band-principen! Och i kassan stod vi och slog in numret på grekiskt lantbröd, vallmobröd, sportbröd, croissanter och stora levainbröd!

Underbara kunder!
Och jag undrar i hur många yrken man kan få så mycket kärlek på jobbet, ja, jag säger som tidigare, det är som att plaska omkring i ett hav av vänlighet!

Klockan ett var jag klar för dagen.
Kom hem och  s t ö p  på soffan, med knorrande rygg och annat elände.
Piggnade på mig framåt kvällen, men hade fram till dess legat på soffan med ett påslakan över mig.

Nu, söndagmorgon, känns det bra och så blir det ett pass till klockan två.
Det regnar lite ute .., men en titt på SMHI och klart.se, visar att vi till veckan får upp mot trettio grader varmt!! (Så även i Sthlm).


Nu doftar det gott från kaffebryggaren ..., alla sover .., säkerligen utmattade efter tre dagars festligheter (ja, inte för pv) .., Harry ligger vid mina fötter och i morgon stundar utflykt norröver.
Sommarhusgrannarna hjälper till med vattning av blomster och grönsaker och ser till huset och friherrinnan ger sigge nilsson mat.

Ungefär så.