lördag 31 oktober 2020

 Lördag i landet Halland ...


Två nätter borta och så mycket kärlek, så där att hjärtat nästan går itu. Den andra natten bor vi på ett närapå öde hotell med utsikt över havet och färjorna som kommer och går till Bornholm. Harry får sova i Bjäresjö hos Tommy och Karin (som också bjuder oss på - som vanligt - supergod middag) och på hotellet igen går vi i säng vid tio och somnar nästan bums. 

Stationen som officiellt är ett B&B må vara tämligen enkelt, men sängarna är underbara!  
I ett rum en bit bort huserar en långbent dansk herre, för övrigt ser vi inte en kotte. 

Frukosten är aningen mer spartansk än i vanliga fall och frukostmatsalen flyttad till entréplanet, men det är förmodligen för att där är det enklare att placera ut borden på  bra avstånd från varandra. Tänker att jag kan sakna Elvira - den sååå rara frukostvärdninnan i Bad Doberan i Tyskland - så välkomnande som hon var .., och så mjuk och rar! 


Och - förutom att jag under en eftermiddag och kväll fått hålla en liten hand i min (om än inte  hela tiden) - har vi från bilen guidat oss själva i Skanör, Falsterbo och Gislövs läge (där Harry rastades och det var ju där vi låg inblåsta i flera dagar i somras!) och besöket på altanen hos min syster utanför Hörby, det regnade bort, ja, det regnade i princip hela tiden dom här två dagarna. ¨
Nåja. 
Det kan inte vara solsken jämt och ständigt.
Just nu sjunger Rod Stewart detta och det stämmer verkligen, men nu blev det två dagar.


Kom hem till detta. 
Rödhakekvitter .., ingen vind .., absolut stillhet .., och en kaskad av gult och grönt. 

Dagens fönster ...


Trofast fönsterfångerska är den skånska madamen i Portugal och i förrgår tömde hon håven - och se där - tre nya fönster! 

Hon är inte en vän av svammel hit och dit, så bildtexten var kort och koncis: "Mindre flådigt kvarterscafé". 

Men glad blir jag! 

onsdag 28 oktober 2020

Kväller ...


Bilden från i somras.

Hann med mycket idag. 

Besöket hos skomakaren (kostade bara 65:- att få ena skon lagad!) .., därefter handlade vi  enligt inköpslistan och vi kom hem med två fyllda kassar och jag gjorde dubbel sats av potatis, - och köttfärsgratäng och nu har vi nästan nio matlådor med detta! Fortsatte med kycklingbröstfiléer och en quinoa-blandning (plus bulgur) stekt i curry - det blev middag  -. 

Därtill har pv varit mattelärare hos grannens dotter och vi har tittat på Utrikesbyrån på SVT och Johan Ripås som programledare. Jag har flera gånger sagt till pv att jag blir inte alls förvånad om det urartar efter valet (om Trump förlorar) och att det blir  k a o s, med allt vad det kan innebära (och när man ser amerikanska män sprätta omkring med automatvapen .., ja, då blir i alla fall jag mörkrädd!) och det menade även gästerna i programmet. Hu! 


Träffade flera kunder utanför affärer; alla tycktes pratsugna (två hade även mött friherrinnan på stan och sa "tänk, nu har vi inom loppet av någon timme mött två kassörskor från Ankaret!) och pratet rörde sig mest om rädslan för viruset. Ja, så är det ju. Och jag har meddelat pv att jag inte vill hamna i en respirator om det skulle gå dithän. 
Han däremot, säger sig villig att ta emot den hjälpen.
Ja,  kanske att det känns annorlunda om det vore på riktigt. 
På allvar, alltså. 


Upptäcker en gammal bild på Vilhelmina kommuns fotosida. Mormor Betty längst uppe till höger och han jag trodde var min morfar, längst till vänster där uppe. Haqvin Bergman. Kanske var jag tonåring när jag först insåg att han inte var min biologiske morfar. Mamma sa alltid att "en bättre styvfar än Haqvin, det hade hon aldrig kunnat få". 
Mamma är också med på bilden. 
Hon sitter i nedersta raden, trea från  höger. Moster Margit längst till vänster i samma rad och Ivan, som var blind, ovanför henne. Det är lätt att känna igen honom, han tittar alltid åt fel håll. 
När togs bilden, tro?
Mamma kan vara tio, elva år kanske?
Efter en begravning, kanske? Nästan alla är mörkklädda.

Pappa förlorade ju tidigt sina föräldrar och just så många kusiner hade dom inte. 
Precis tvärtom för mamma. 
Vilken trygghet det måste ha varit för alla barnen och det sa mamma ofta .., att fastän hon och syskonen förlorade sin far tidigt, så fanns det alltid en famn att krypa upp i. Fastrar och farbröder i parti och minut och samma sak - men - på mormors sida.

Ja, ja. 
Nu är klockan tio över elva och jag ska skriva till min syster i Australien. 
Over and out.

Onsdag förmiddag ...

.. .börjar så här. 

Sen blir det Morgonstudion som varvas med Nyhetsmorgon, för att till sist skippas helt och hållet, ja, båda två, alltså. I stället försöker jag mig på att baka dom vansinnigt goda mandelkakorna som friherrinnan bjöd på i förrgår, då, när vi tog ett dopp i Skallkroken. 

En smörkräm med choklad skulle ligga mellan dom två kakorna. En tesked nescafepulver skulle också i .., men det försöker jag pillra bort sen när jag brer på smeten; det blev för stark kaffesmak.

Första plåten .., nja., dom blev för hårt gräddade, trots att jag testat med bara två provkakor innan. Den andra omgången tycks bli segare .., jo, men det kanske går an ändå? 

Lite senare. Solen flödar. Pv har testat en kaka från plåt nummer två och säger att "den blev jättegod!" Hurra!

Nåväl. Någon karriär inom bagerivärlden lär jag inte få uppleva, jag får kanske hålla mig till bondkakor om det ska bli nåt. 

Medan jag sitter här och skriver, hör jag pv öva på sångerna inför vad jag gissar är julkonserten. Jo, det är det. Eftersom han inte sjunger melodistämman, tror jag ofta att han sjunger fel, men det gör han inte, får jag veta. (Och eventuell julkonsert blir då enbart för max femtio personer, tror jag). 

Oj, så fint det är ute! Vi ska åka in till stan och hämta ut mina promenadskor från skomakaren "Uffe" och jag ska ringa Sonja och höra om hon vill ha nånting handlat. 

Det är väl ungefär så spännande som dagen blir. Jo, harrys klor ska klippas. Ingen höjdare för honom .., så snart han upptäcker var vi är, börjar han darra och svansen åker in under magen.


Dagens fönster ...


... var en gång mitt och fanns i lilla ettan i Ystad. 
Ljusslingan hette Glänsa - om jag minns rätt - och jag tyckte sååå mycket om den, ja, så till den grad att en man i 35-årsåldern någon gång under vinterns lopp knackade på fönstret och sa att nu var det dags att ta ned slingan. 

Aja, baja. 
Det gällde att följa  r e g l e r n a. 

Sen tänker jag på mamma, som i demensens dimma, plockade fram adventsljusstaken (den elektriska, bara så du vet Bert) mitt i sommaren. Personalen på boendet tyckte att det var ju inte så bra, men jag lät mamma hållas. 

"Det är ju bara små lampor, vad spelar det för roll ...?" sa mamma. 

Just så. 


tisdag 27 oktober 2020

I soffan ...


Gråmulen dag. 
Blåsigt. 
Nu, när klockan snart är fem på eftermiddagen är det i-det-närmaste helt mörkt ute. 

Vi har legat tre stycken på soffan Ektorp; pv, harry och jag själv och så har vi klippt avsnitt efter avsnitt av Radioföljetongen av och med P-O Enquist. Jag tappade sugen - eller intresset - ett tag, det var när handlingen utspelade sig i Berlin och hade då allvarliga planer på att skippa det hela. 

Är innerligt glad att jag  i n t e  gjorde det.
Avsnitten är inte långa, kring 26 minuter .., och nu, när fem avsnitt av återstår, befinner författaren sig på Huddinge sjukhus och tampas med sin alkoholism och ska då botas enligt Minnesotamodellen. 
Det är vansinnigt intressant. 
Och han läser sååååååå bra. 


Dagens fönster ...


För tio år sedan tillbringade jag ett veckoslut i London, då tillsammans med Maria (som hade bjudit mig på resan!), hennes väninna Jennie, samt Jennies underbara mamma Kerstin (som för övrigt har födelsedag just idag). 
Det var där och då det här fönstret fångades.


Det var ett skrädderi där innanför och jag tog mod till mig och öppnade dörren .., pratade en stund med kvinnan som var föreståndare (kom från Cypern, ursprungligen) och så fick jag ta några bilder. 

Är det nånting jag verkligen saknar efter den här våren och sommaren, så är det möjligheten att sätta sig på ett flyg och åka till .., ja, t.ex London. Bara strosa omkring. Nåväl, den dagen kanske uppenbarar sig vad det lider, om något år eller så. 
Eller kanske är det så, att bara detta att man inte  k a n, gör att man längtar ännu mera? 

En vecka kvar nu till valet i USA. 
Jag tror fortfarande att Donald Trump kommer att stå som segrare, men hoppas att jag har fel. 

Ps. Tittade på Fråga Doktorn igårkväll, där en man som legat fyrtio dagar i respirator (covid) vittnade om de allra mest förfärliga historier om hur han upplevde det som att personalen ville mörda honom och att han höll på att drunkna. Samma version har jag hört från andra som berättat om tiden som nedsövd. Fy, farao! Jag sa till äldsta dottern igårkväll - hon var då på väg till jobbet och nu finns där nya covid-patienter och nu åkte skyddsutrusningen på - att nej, jag avstår nog respiratorvård, om-utifall-att. Ds.

måndag 26 oktober 2020

Det är ju tur ....


... att man är "friherrinna" och har gott om tid, när bloggen kärvar. 
Det är säkerligen mitt eget fel också (krånglet). Jag tycker inte om när det blir för mycket "luft" under ett avslutat inlägg och då får jag ändra manuellt och det är då det kan bli galet, att jag lägger in fel tecken och så försvinner hela länklistan och den här presentationen. 
Nu hojtade Monet i en kommentar och det tackar jag för! 
Hoppas att jag nu är mer uppmärksam.


Det har varit en fin helg. 
Bad i havet (kallt, men skönt!), kaffe i vindskyddet efteråt .., spontant och kortlivat besök av rar svåger med lika rar fru och deras helt underbara döttrar Sanna och Martina (dom hade varit på dop här i Halmstad) och sist av allt middag tillsammans med friherrinnan.
Sonja var  också bjuden, men hon kunde tyvärr inte komma. 

Vad blev det för middag?
Jo, i somras bjöd Maja på en så god laxrätt  och den gjorde jag nu. 
Såå enkel att göra!
På en färsk laxfilé brer man ut Philadelphia färskost (vitlök och örter), plus lite salt och eventuellt peppar. Så in i ugnen i 20 minuter på 200 grader. Jag hade önskat att vi hade haft pressad potatis till, men det blev det inte, bara vanlig .., och så romsås, kokt broccoli i bitar och gröna ärtor (ärter, välj själv). 
Ett sällskap räkor ovanpå laxen blev det också. 
R i k t i g t  gott blev det! 


Mera ..?
Läslov i veckan för Hallands elever, men även för pv, som vikarie. 
Alltså blev han fri hela veckan. 

Vi funderar på att åka upp till Bohuslän, hyra stuga i Ramsviks Övergård där man får ha hund och så ett besök hos båten-utan-namn som nu befinner sig på Vindövarvet på Orust. 
Kanske känner den sig lite ensam?
Eller så vill pv bara ta en titt och se hur det går med det nya trädäcket?

Nu vågar jag inte trixa med några tecken hit eller dit, det får bli som det blir. 
En fin måndag önskar jag den som tar sig en promenad bland mina bokstäver!
Ajöken, sa fröken. 

(Ps. Och Radioföljetongen .., ååå, den är såå bra!)

Raderar ...

.. en rad inlägg och ser om det fungerar bättre nu.

Tack Monet som hojtade!