lördag 14 augusti 2021

Sent påhitt ...


Hela eftermiddagen går till - just ingenting -. 
Middag förstås och knåpandet med DN-krysset som jag tycker är hopplöst idag. Senare ska det kännas annorlunda, men det vet jag inte då 

Vid halvniotiden frågar jag pv om han vill haka på och ta ett kvällsdopp?
Nej, det vill han inte - bada alltså - det blåser ju förfärligt ute och nej, men följa med kan han göra, ja, så kan vi tanka efteråt. 
Så vi åker iväg. 
Framme i hamnen kan vi konstatera att alla tio ställplatser är uthyrda. 


Det är nästan fullt i hamnen och jag har aldrig sett så många stora båtar som i sommar. 
Gladast blir jag ändå av den här lilla båten. Så vacker. 


Och på många av båtarna ligger SUP-brädor, ja, ganska trångt blir det och det är solceller på var och varannan båt (även vår) och olika lösningar för att på ett någorlunda smidigt sätt ta sig ombord. 


Här går jag i och jag har termometern med mig; den visar på nitton grader i vattnet, men det känns betydligt varmare. En ejder simmar lite längre ut. Och jag känner mig pånyttfödd.

När vi kör hemåt ser vi en räv komma lullande på ängen och med nånting i munnen och en svartvit katt lever farligt vid en utfart .., såå lätt att den blir överkörd .., och solen har gått ned och väl hemma sjunger Lars Winnerbäck för mig medan jag skriver. 
Pv, han pinnar på med korsordet. 
"Har folk som gräver efter skatter, åtta bokstäver?"
Svaret är ekorotel. 
"Fångar vågor, sju bokstäver?" 
Jaha, parabol. 

Nu plötsligt faller poletter ner ... även hos mig. 
Visst är det underligt .., att bara man gör nånting annat, så löser det sig! 
(Med korsord, alltså). 


Helgdag i ett gult hus på en kulle ...


Vad gör man då?
Jo, man låtsas att man precis har påbörjat fyra veckors semester och då blir ju den här dagen som ett guldkorn! Är jag så lättlurad? Ja! Utan tvekan! 
Nu har jag alltså semester och ska inte tänka ett skvatt på plu-nummer eller om kassan stämde eller inte eller om jag kommit ihåg att beställa hem fina frimärken, nej, jag ska bara gotta mig åt sensommardagar och kanske lite höstkänsla, men bara lite. 

Jag plockar in hur många luktärtor som helst och gläds åt att jag har någon slags besatthet vad gäller assietter och små vaser. I nästan alla rum finns såna är buketter. 


Och så sitter jag ute på en ranglig trappstegsstol och väntar trofast på att småfåglar ska komma och ta sig ett dopp i fågelbadet. En enda en dyker upp, eller ner .., det är den här krabaten .., en blåmes, tror jag. Det vimlar av fågelsmåttingar på marken .., talgoxar och blåmesar och nötväckeungar. Dom sistnämnda är så pyttesmå, nästan så dom inte syns! 

Den här krabaten på bilden tog sig ett lördagsdopp och flaxade på med sina vingar. 
Jag satt på stolen och log och kände mig så ...., ja, tacksam .. kanske. 
Det brinner i Ryssland och Grekland och svämmar över i Taiwan och har redan gjort det i Tyskland och Belgien och i Kina - inte minst - och hur kunde man ha sån tur att man råkade födas just här? Så orättvis tillvaron är.


Cykelhälsningar kommer även idag, nu från Lökken på Jyllands västra sida. 
Dottern till höger. 
Och på familjechatten en liten film med en minsting som hoppar på en studsmatta. Inte var det länge sedan han absolut inte kunde hoppa ., nu går det hur bra som helst! 


Medan pv är på två möten (Vägföreningen och Skallkrokens hamnförening) vattnar jag i växthuset. Det är dåligt med skörden, men tomater får vi ändå - mest dom små - och myntan i pallkragen växer av sig själv .., det är pv:s te-blad, men även andra kryp vill vara med om detta ljuvliga .. kan det vara en påfågelsöga?

På spisen kokar en stor kyckling. 
Det blir lördagens middag, med ris och currysås och grönsaker till. 
Broccoli och morötter.

På mitt instagramkonto frågar jag vad andra sysslar med den här dagen?
Här är några tvärsnitt av deras svar (som gör mig så superlycklig!).

"Här ska uträttas ärenden som sparats till en regnig dag". 

"Luftrörskatarr med torrhosta så jag storknar men nu har jag fått Cocillana ...". 

"Haft årsmöte i hembygdsföreningen, blev invald som suppleant i styrelsen ..".

"Lägger upp maskor till en ny tröja - tog sin lilla tid, 312 maskor - i en ny metod". 

"Jag är som vanligt sen i starten, men hoppas att med största försiktighet (stukad fot) kunna gräva upp potatis och rensa ogräs idag". 

Och så ett lördagsfönster ...


... fångat i flykten kanske, av den här madamen. 
(Älskar när människor skymtar någonstans på bilderna!) 

Tack! säger jag. 


Eftermiddag ...
(Detta fredagsinlägg klistras in igen, som en test ..). 

Nästan tre mil lång cykeltur idag och fastän det är el-cykel, blev jag nåt så vanvettigt trött på slutet. Och vänsterhanden, som flitigt används för att växla mellan låg och normalfart,  ja, då får man ju skylla sig själv om den kärvar på slutet. Att det gör ont. 

Just den här biten av cykelvägen går från Harplinge och rakt västerut, sen rakt norrut mot affären och så hemöver. Helt ljuvligt är det så länge man håller sig här. Knappt en enda människa möter eller passerar man .., inget djur heller, däremot skymtar man Fjelldalens slott lite vid sidan om. Eller ganska mycket vid sidan om.


Och överallt ullig almöke/rallarros. och små, små bestånd av blåklockor och stora sjok med renfana och gullris!
När man cyklar till Särdal passerar man två enorma fält med enbart rödklöver. Nu vet jag vad det används till. Ja, Wikipedia vet. 

"Genom att använda rödklöver i vallen så ökar proteininnehållet med hjälp av biologisk kvävefixering. Det är ett lönsamt sätt att öka proteininnehållet i djurfoder. Rödklövern ställer inte så stora krav på jordmånen, men man bör undvika de torraste odlingslägena."


När jag bara har kanske två kilometer kvar innan jag är hemma, översköljs jag av trötthet. Det är som om det bara tar tvärslut. 
Finito! 
Stannar till vid den enda utsiktsplatsen .., havet till vänster och hur många får som helst som går nere i hagarna - hagar där det växer mängder med blommande ljung -. 
Där, vid ett bord av sten eller cement, tar jag mig en korvbit och lite potatissallad. Det är ingen höjdarmat, men ger mig kraft att fortsätta. 

Berättade om cykelturen för pv. 
Han sa att igår cyklade han ungefär åtta mil inalles. 
Jaha. På det viset. 


Mötte upp pv i Haverdal och så tog vi ett dopp (jag simmade länge) i ett tjugogradigt hav. 
U n d e r b a r t. 
Och tänk, att värken i handen  n ä s t a n  gav mig sig. 
Uppe på piren ligger tre upp-och-nervända-jollar och intill finns den här texten. 
Så generöst! 

torsdag 12 augusti 2021

Denna dag - en torsdag - ...


... och jag är så tacksam för Sveriges Radio P1. 

Medan jag just nu gör en jättegryta med ratatouille och gläds åt att ha Sigge hemma (han tar igen sig efter sin långa utflykt och är inte ett dugg kelig eller sällskapssjuk .., han är således precis som vanligt..) , lyssnar jag till Anna-Lena Lauréns sommarprat. 

Jag tycker så mycket om att läsa hennes krönikor i Dagens Nyheter och hon känns alltid så .., "äkta", hur man nu ska förklara en sån sak. 

Och för mig är det obegripligt hur hon inte tidigare har fått göra ett sommarprogram, men kanske har hon tackat nej? Här en länk, om någon är intresserad och producent för programmet är Helena Groll.

Tidigare på morgonen - vid femtiden - lyssnade jag till veckans avsnitt av Europapodden. "Katastrofernas Europa" är programtiteln och det låter ju inte särskilt upplyftande, men nu var det en hel del om detta det handlade. Om bränder och översvämningar, men också om det stundande tyska valet. Det var också så hörvärt! Här är en länk till programmet

Dagens fönster ...


"Tunn gardin, köpt i Indien, framför det runda fönstret i min väninnas gästhus på Södra Blidö. Utsikt mot skärgårdstallar, ljung och havet…"..

Så skriver Monet. 
Tack! säger jag.

onsdag 11 augusti 2021

Ännu flera spridda skurar ...


Långsamt går allt mot vanlighet igen. 
Nu är det nästan helt tomt på parkeringen nere vid havet .., sommarhusgrannarna åkte hem för någon vecka sedan eller två och inte är det mycket till fågelsång som hörs. Jo, hos vännerna från Tyresö - nu i Haverdal - hörde jag rödhaken igårkväll. 

Torsdagar och fredagar är arbetsdagar för pv. 
Alltså är han fri idag. 
Medan han tar harry på Johansson-rundan (där dom möter får som vill nosa på harry och det är ju omåttligt spännande) dukar jag upp som vanligt. Rutiner har blivit min ledstjärna; ibland ställer jag i ordning brickorna på kvällen och det känns bra .., nästan som om jag klappar mig själv på axeln. 
Fortfarande tror jag att det är ett mentalt sätt att - efter den mentalt omtumlande våren - känna lite kontroll. 


Igårkväll havskräftor i Haverdal. 
Eva visar mobilbilder från helgens besök av systerdottern med make och fem barn. På två av bilderna sitter Evas man och håller en tvåmånaders flicka mot sin axel. 
Den lilla - som heter Doris - sover tryggt.
otroligt ömsint är bilden. 


Det blir mycket prat och om allt och inget. 
Trivsamt. 
Och ett jättegott vin bjuds vi på. Eller jag - pv får alkoholfri öl -. 
Jag har tidigare på dagen tittat in hos friherrinnan i Steninge och hon har då förberett middag inför sin systers besök och oj, så slut hon är på - friherrinnan, alltså -. 
Denna ständiga värk som hon har och inget som tycks hjälpa! 

Och på dagens agenda: provkörning av el-bil (Kia) i Halmstad ..., och så ska jag läsa diktboken som kom igår. Det var det plattaste paket jag någonsin i mitt liv hämtat ut .., man kunde tro att det var ett litet kuvert bara! 
Författare: Nils Louis Fredriksson, född i Umeå 1968. 
Bokens titel: Där ingen längre bor.

Dagens glädje: att SVT:s Christoffer Wendick ska rapportera om det tyska valet.

Ungefär så.
Dagens fönster ...


"Hejsan!

Gillar man åka båt så passar en skärgårdstur bra vid ett Stockholmsbesök.

Det blev Vaxholm tur och retur. På hemvägen strax innan vi nådde Strömkajen så passerade vi vandrarhemmet af Chapman. Då blev det ett fönster till dig från Vaxholmsbåten.

Någon hade också glömt lite skräp på bordet ser jag…

Turtlan på båttur."


//Fem fönster i håven, Annica! Det här är det tredje, tror jag. T a c k!

Dagens fönster ...


Så här skriver avsändaren: 

"Tog en cykeltur till Kågnäsuddens fiskeläge, några km från vår stuga, och där fanns ett och annat fönster. Kanske nåt passar dig? Satt på en stugbro och njöt av tystnaden och lugnet som var nu. Nu har många slut på semester kan jag tänka. Och inte är det väl så många som fiskar numera heller. Det lär vara dåligt med fisk, sägs det, åtminstone strömming. Kris för surströmmingstillverkarna."

Vem som hade håven redo?
Jo, ellem i Skellefteå! 
Tack! säger jag (som ringde henne och blev så glad till sinnes över hennes ystra stämma).

Ps. "Stugbron" .., det är inte en bro över vatten som menas här, utan det är trappan till farstun. Hemma kan man säga att jag har skottat snön på bron ..., och då menar man trappan till ingången. Eller "ställ sopborsten på bron!" Ds.

Och här kan man förkovra sig vad beträffar Kågnäsudden!

tisdag 10 augusti 2021

Kvällshimmel över ...


... Elverum i systerlandet Norge och det var vännen Bente som höll i kameran. Jag frågade om hon bor längst ner i hyreshuset, men det gör hon inte, utan på andra våningen. Och Bente, hon har ny höftled att vänta på .., ja, det går utför för oss alla. Eller så ser man det positivt. 

Idag sol och regn och vanligt väder, allt om vartannat. 

Har tittat på "Familjen Rosselini", en dokumentär gjord av ett Roberto Rosselinis barnbarn Alessandro. Ganska intressant, men fy, vilken eogistisk typ denne Alessandro visade sig vara! Hans mamma - en amerikanska vid namn Katherine L. O´Brien - hade då haft ett ytterst kort förhållande med Enzo Rosselini, son till den berömde regissören.

Nåja, helt klart sevärd film ändå, tycker jag. Ett tidsdokument. (Och vilken kvinnosyn ...., denne Store Regissör hade).

Dagens fönster ...


Så här skriver Monet: 

"Här är ett liknande motiv från s/s Norrtelje, ångbåten som ligger konstant förtöjd vid kajen i Norrtälje hamn och fungerar som restaurang. Nu med grekisk meny vilket är lite udda. Men man kan fortfarande få klassisk ångbåtsbiff!"

Tack Monica! säger jag och här är en länk till menyn, om någon blir hungrig!

måndag 9 augusti 2021

Resumé av en dag i augusti ...

Vad gör man då?

Ja, man kan besöka sjukhusets arbetsterapeut och numera hittar jag hur bra som helst och behöver inga målpunkter .., ortopeden och terapin ligger en bit bakom själva huvudentrén - längre upp liksom -Det är förstås ett ålderstecken; detta att man plötsligt har frikort till medicin (varade bara i två veckor, men ändå) och inte längre irrar omkring på fel våningsplan eller helt enkelt i fel byggnad. 

Som vanligt är jag ute i god tid; mer än halvtimme innan det blir min tur, så jag hinner ta mig en titt på konstverken som sitter liksom i gången när man kommer in. Där finns Hippokrates - läkekonstens fader - men honom glömde jag bort. Kanske en annan gång?

Men denna fick jag med. "Ett gott humör är den bästa läkaren". Förlåt käre konstnär, men för mig är detta nästan svammel och i det närmaste ett hån för den som är allvarligt sjuk och kanske inte har så lätt att visa upp ett gott humör. Och måhända var det inte alls konstnärens ord, detta med det goda humöret, utan någon läkares?

Men fint är det, det tycker jag. 

Jag har tid halv två och på pricken då kommer en blond kvinna som heter Annika och säger att det är min tur. Hon tar mig till ett behandlingsrum som mer liknar ett kontor och säger att jag kan slå mig ned i stolen - en typ av kontorsstol på hjul - och så får jag, om igen berätta om hur det smärtar i handen, faktiskt dygnet runt, men värst är det om nätterna. 

Annika är så vänlig och rör försiktigt vid handen. Vänder och vrider. Stryker med sitt långfinger över ärret. Frågar om det gör ont? Hon ber mig vända på handen ., på båda händerna .. och hon säger att hon ska kontakta den läkare som opererade mig och kanske får jag träffa henne och kanske - men bara kanske - blir jag röntgad. 

Det är det jag själv vill. Ja, vi får se hur det blir. Säger man sedan att allt ser bra ut, rent av perfekt, då köper jag det. Då är det väl helt enkelt smärta som så småningom ska ge med sig. 


Åker hemåt. I Haverdal börjar det  ö s r e g n a  och jag tänker på sovrumsfönstret som står öppet och tänker (oj, vad jag tänker!) att nu blir inte pv glad (han är på väg hem på cykel och kommer att vara hemma före mig), men vi är hemma nästan exakt samtidigt och han har redan stängt fönstret och nu var det ju sol när jag åkte in till stan, så ...

Några timmar senare får vi besök av Eva från Tyresö och hennes halvlånge man. Vi sitter i vardagsrummet och mest pratas det båtmotorer. El eller diesel. Det pratas även om bilar. Leasing? Hybrid? Enbart el?  

Vi pratar också om vikten av att ha ett arbete - eller i alla fall en meningsfull uppgift här i livet - även om den är till synes enkel. Typ Samhall. 
Men mest pratas det båt. Det bestäms också att pv och den halvlånge ska spela tennis i morgon och efteråt blir det middag i Haverdal. 

Senare på kvällen tittar jag på ett program om ett norskt par vilka investerar i konst. Nej, inte investerar ., s a m l a r  .., på grund av (eller tack vare) ett uppenbarligen genuint intresse. Programmet heter "Konstsamlarna" och kan ses i hela världen, ja, i ett halvår till.

Måndagsfönstret ...


För fem år sedan kom den här bilden och det var Christel i Skåne som varit på besök i Stockholm och då hoppat på färjan som går från Skeppskajen till Fjäderholmarna. I alla fall gick den då, båtturen. 

Det får bli dagens fönster.

söndag 8 augusti 2021

En söndag i augusti ...


Då tar jag cykeln och ger mig iväg längs kustvägen. I en kasse har jag två Sia-glassbyttor fyllda med druvor från växthuset och i Steninge lämnar jag den första byttan. Den får friherrinnan och A-M dela på och den förstnämnda ligger raklång på sängen med sin onda sätesmuskel - vilket elände detta är för henne -! 

Sedan iväg. 

Svänger vänster in på Skintabyvägen; en smal - men asfalterad - väg som löper mellan åkrar och ängar och stora hästhagar och där är välskötta hus och en stor, jättelik damm och en bäck som porlar och jag hör en tupp som gal! 


Jag försöker att memorera alla blommor jag ser. Mycket är utblommat. 
Tidigare färgglada lupiner består nu mest av gråsvarta fröskidor (eller vad man ska kalla dem ..) och där är ullig almöke .., små, skira blåklockor, gula fibblor, tistlar, nån slags lilafärgad vädd .., renfana förstås - mängder med renfana! -, röllekor, nåt som liknar prästkragar men inte är det .., kråkvicker, deppiga kungsljus och jag ser ett fält fylld med rödklöver och där är ljust rosa malvor mot ett staket.

Utanför hyreshuset hos Sonja har det planterats buskar vilka nu blommar som bäst. Där är  blå och vita hortensior och fjärilsbuskar. Det surrar bland bladverken. 

Sitter i Sonjas vardagsrum och dricker vatten. Skinnsofforna är översållade av kuddar och på pianot står fotoramar med bilder av det som en gång var. 
Sonja som ung brud. Alla tre barnen. 
Gösta, förstås. 


Så hemåt. 
Samma väg. 
Börjar frysa och ser hur mörka moln tornar upp sig mot havet till. 
Stannar till, tar på mig sticketröjan, den som ligger i cykelkorgen.
På min vänstra sida ..., ett sommarhus med vacker dörr och i rabatten mängder med bolltistlar. 
En lekstuga lite i skymundan.

I Särdal ligger en överkörd sädesärla på vägen. 

Och jag tänker att för en vecka sedan mötte jag kanske femtio cyklister på väg till eller ifrån affären. Idag kanske .., tre? Parkeringen utanför Göstas Café i Steninge är dock välfylld. 
Nu är det bara fyra kilometer kvar tills jag är hemma. 

Ropar lite på Sigge. 
Sneglar i dikena .., glömmer blommor och blader. 
Tänk, om han har blivit överkörd. 
Bild från dokumentären om Ingrid Bergman. 

Kommer hem, lagar vegetarisk middag (wokar/steker upp slantade morötter, palsternackor, broccoli, zucchini och blomkål i mindre bitar, grovskuren lök .., allt i stark curry och sist i med blandade bönor och så bulgur till detta ...) och vi sitter med var sin tallrik i vardagsrummet och tittar på en dokumentär om Ingrid Bergman .., uppenbarligen så älskad av sina barn. 

Ungefär så. 

Bäst i OS ....

Mest spännande i alla fall, det måste väl ändå vara hästhoppningen och guldet som togs med sån .., ja, rent av olidlig spänning!  Att jag inte har nött ut ekparketten på golvet - mellan vardagsrummet och köket - måste vara ett något av ett mirakel. 

När Duplantis skulle hoppa .., när diskuskastningen skulle avgöras .., och nu på slutet då med hästarna .., har jag inte vågat titta tills det var avgjort, utan gått fram och åter ., stått i närheten och försökt slappna av. Det har väl gått så där. 

För övrigt?

Förmiddagsgänget i studion på kanal 5 har blivit riktigt bra, tycker jag. 

Jonas Karlsson en klippa och jag tycker även att programledaren Karin Frick varit bra. 

Nu 11-kaffe. 

Och ikväll brittiska Antikrundan .., ja, livet återgår till det normala. 

Söndagsfönstret ...


Så här skriver avsändaren: 

"Hejsan!

Håven var med till Stockholm häromhelgen.

De här fönstren fångade jag på Stora Henriksvik som ligger på Långholmen.

Nu ett väldigt mysigt trädgårdscafé men huset och gården har en mycket spännande historia.

Ett definitivt ”Jag vill tillbaka ställe”.

Turtlan som varit på tur.


//Tack Turtlan! säger jag.