onsdag 11 maj 2011

Om skolkande elever ...

Upprörda röster hörs från radions P1 om detta att elevers skolk ska synas i betyget.

"Fast inte i gymnasiebetyget", säger Jan Björklund.

Tänk, det är just där jag tycker att det ska synas.

Att hålla tider må vara gammalmodigt, men personligen anser jag att det är hur viktigt som helst.

Under en period i lilla närbutiken i Ystad, hade jag en arbetskamrat som konsekvent kom för sent.

Oron över att man skulle bli ensam i butiken en söndagförmiddag hängde som ett moln över en .., och så fick man ringa och väcka arbetskamraten som hade varit på fest kvällen innan och nu sov gott och kom insläntrande någon timme senare och då inledde med att ta sig några bloss och en kopp kaffe.

Hon var ju så trött.

Så .., med risk för att bli kallad för störtreaktionär .., jepp, jag tycker att skolk ska skrivas in i slutbetyget .., det säger ändå en hel del om en människa, tycker jag.

(Idag hade pv mattelektion där sex av fjorton elever dök upp.)

26 kommentarer:

Bert sa...

Helt rätt!

Jag har också gått och blivit Folkpartist i just denna fråga. Annars aktar jag mig noga för det partiet och deras allianskolleger.

Givetvis ska ungar och ungdomar finnas i skolan, när det är lektion.

Vi har skolplikt!

Du, Elisabet... Den där rottingodlingen... Ingen dum idé. Att användas på mjäkiga föräldrar och skolledare.

gunnar i vaplan sa...

Nej nej nej, det där att ytterligare bestraffa redan dom svaga eleverna gör ingen människa bättre.
Björklunds skola är en helt galen väg att gå. Smisk och pekpinnar gör ingen lyckligare.
En elev som skolkar mycke får säkert väldigt dåliga betyg, ska dessutom eleven få inskrivit i betyget att han/hon har skolkat kan få förödande konsekvenser för han/hon i framtiden.
Se istället till att skolan blir en plats där även dom "svaga" "utanföreleverna" blir uppmärksammade och sedda då blir skolkningen mindre.

cruella sa...

Alltså, det blir lite bakvänt, för man måste ju liksom försöka råda bot på anledningarna till skolket. Skolk av ren lathet - bums in i betyget om jag fick bestämma. Men skolk på grund av ständiga trakasserier och vantrivsel? Och hur skiljer man det ena från det andra? Många tveksamma fall.

Samtidigt tror jag nog att själva vetskapen om att skolket inte bara försvinner och är betydelselöst kan få rätt många lättjeskolkare att skärpa sig. Men de är egentligen inte problemet, tror jag.

Anonym sa...

Självklart är det oftast så att ökat skolk leder till sämre betyg, även om det inte alltid behöver vara så.
Närvaro är nämligen inget kriterium som ingår i det vi har att sätta betyg efter.
Men i de flesta fall leder det stora skolkandet till att betygen blir låga eller t om Icke godkända.

Dessa elever ska man sedan göra allt för att hjälpa till minst betyget godkänt, vilket tar en oerhörd energi och tid i anspråk.

Frånsett detta skulle jag som blivande arbetsgivare verkligen uppskatta att veta om den jag kanske ska anställa har en bra närvaro och inte kommer för sent till jobbet.

Så jag håller också med herr Björklund i en hel del i hans skolpolitik, i övrigt har jag inte mycket till över för alliansen.

PV

Elisabet. sa...

gunnar och cruella: ja, det är svårt det där ... det inser jag också .., men jag har en känsla av att det skolkas friskt ÄVEN utan att man är utsatt för trakasserier eller annat elände.
På friskolan i Ystad kom pojkar in i horder tio, femton gånger per dag och köpte godis eller läsk. Det hände ofta att jag frågade om dom aldrig hade lektioner? Näää, det var inte så viktigt .., menade dom.
Jag fattar det inte.
Kan det inte vara så att s.k. stökiga elever - för såna finns ju ändå - kanske skulle må bra av att veta att detta att bara skippa lektioner faktiskt ger konsekvenser?

Och dom andra då, som är mobbade och inte vill komma till skolan?
Ja, då blir det förstås svårt.

Men rent allmänt tycker jag att barn och ungdomar numera styr hela samhället .., det är få föräldrar som vågar sätta gränser när det handlas i en affär .., nio av tio barn får det dom pekar på, trots att mamma eller pappa nekat från början.

Var slutar detta?
Är det alldeles fel att ställa krav på ungdomar?

Nej, det tycker jag inte.

Elisabet. sa...

Gunnar: men i gymnasiet är man ju faktiskt en vuxen människa .., man har själv sökt sig dit .., nej, jag vidhåller: då ska man också ta konsekvenserna om man skolkar.

gunnar i vaplan sa...

PV: Kan inte se nåt samband med att mycke skolktid och att ev ofta komma för sent till ett kommande jobb som man trivs med.
Att "skolket" ska stå i ett slutbetyg är helt värdelöst för en arbetsgivare, tvärtom så blir ytterligare ett stort hinder för eleven att ta sig förbi.

Marianne sa...

Men oj, vad jag tycker likadant som dig. Såg just Aktuellt där en gymnasieelev står och säger att han skulle tappa självförtroendet om han fick se sitt skolk i siffror i betyget. Jamen se till att gå till skolan då. Mamman försvarar honom och säger att han redan har dåligt självförtroende för att den linje han valt är svårare än han klarar av (eller hur hon sade det). Byter man inte linje då? Vad är det för mening med att skolka sig igenom en utbildning. Vad får man ut av det då? Jag är kanske också gammalmodig, men vilken arbetsplats godtar att man kommer och går som man vill.
Har frånvaron med mobbing eller liknande att göra så får man ju ta hänsyn till det och det hoppas och tror jag lärarna kan hantera.

Elisabet. sa...

gunnar: men det kan jag .., för alla människor får inte alltid arbeten som man tycker är helt underbara, tvärtom, många har arbeten som man går till bara för att man inte har något annat .., jag tror att det är hur många som helst, faktiskt.
Och då, även om man inte tycker att det är nån höjdare, får man gå dit ändå om man vill ha sin inkomst.
Och komma i tid ...
Om man redan på högstadiet och i gymnasiet vänjer sig vid att det inte spelar någon roll om man är på lektionerna ..., skulle man då ändra sig när gymnasiet är avklarat och man - kanske med dåliga betyg som en konsekvens av att man skippade skolan och i stället hängde på stan - får ett halvtrist arbete?
Jag tror att det kan skapa en känsla av att man bara drar sig ut allt som inte är skitkul. Och så funkar ju inte livet.

Elisabet. sa...

Marianne: ja, jag håller med dig ,-)
När jag gick en kontorsutbildnig i Lycksele, hade jag den högsta ströfrånvaron av alla. Jag skolkade rakt av. Hade jag vetat att detta skulle synas i mitt slutbetyg, kan jag GARANTERA att jag hade gjort på ett annat sätt.

Dinah sa...

Jag orkar inte läsa alla kommentarer. Så med risk för att verka lite världsfrånvänd säger jag bara till Elisabet. Jag har hört nåt om att den som är utan synd ska kasta första stenen.... Jag tyckte mig se.............

mossfolk sa...

Vad intressant med alla åsikter i frågan! Jag anser defenitivt att skolk ska synas i betyget. För det första är det ju, precis som du skriver, långt ifrån alla som efter skolan får ett jobb de trivs bra med. Gymnasiet är på sätt och vis en inskolning till arbetslivet alternativt universitetet, där det på inga villkor är godtagbart att komma och gå som man vill. Vidare tror jag att de barn och ungdomar som har det "struligt" mår bra av en viss struktur, vilken förhoppningsvis upprätthålls bättre om ogiltig frånvaro ger konsekvenser.
Så tycker jag.

Elisabet. sa...

Dinah: jag skrev just före din kommentar, att jag själv hade största ströfrånvaron i Lycksele ..., det är av egen erfarenhet jag pratar. Vi var väl inga helgon i Malå heller 1971.

Christina sa...

Jag tror inte heller på bestraffningar, därför tycker jag gunnar i vaplans åsikter är väldigt sympatiska. Det måste finnas andra sätt att lösa sånt här på...

Jag vet väldigt lite om skolan idag, har inga barn, men unnar mig att tycka ändå ;-)

Elisabet. sa...

mossfolk: ja, det är väl så jag tänker också ,-)

Elisabet. sa...

Christina: man får tycka precis vad man vill - med eller utan barn - ,-)

Anonym sa...

Eftersom jag jobbar med frågan, dagligen,vill jag bara påpeka att många elever har inte en aning om att deras frånvaro är så stor som den är. När man tar fram svart på vitt och eleven får se att den varit borta 30-40 % av lektionerna blir de oftast alldeles perplexa; de tror ofta att det bara rör sig om någon lektion då och då.
Och återigen tror jag att en arbetsgivare som ska anställa t ex en busschaufför, ett vårdbiträde eller de allra flesta andra vanliga jobb, vill veta att de kan lita på att vederbörande verkligen kommer.

De allra flesta av mina skolkare, har inget med mobbing att göra ,utan det handlar om att välja bort det som är tråkigt eller jobbigt.
Ni skulle veta hur vanligt det är att elever kommer för sent av olika knäppa orsaker, att de har glömt böcker, penna, block, miniräknare eller i värsta falla allt detta samtidigt.
Vad som de dock aldrig glömmer är sina mobiltelefoner.
Nästa vecka ska vi ha Nationella prov i matematik. Jag ska ge en rapport om hur många som kom utan penna, sudd eller miniräknare.
Till provet, alltså. Bli inte överraskade om siffran överstiger 10 %, borträknat de elever som skolkar eller kommer för sent.
Märkligt.

Frustrerad lärare//PV

Christina sa...

Jag är ibland gästlärare på skolor och varje gång tackar jag min lyckliga stjärna för att jag inte blev teckningslärare på heltid. Jag hade verkligen inte varit rätt person.
Jag beundrar såna som dig pv, som sliter med det här varje dag, och verkar göra ett fantastiskt jobb! Hatten av!
Jag förstår att den här frågan är komplex.

Bert sa...

Gunnar m.fl.: Jag förstår inte vad det är som är så farligt med att det står i betyget om man varit frånvarande en stor del av tiden. Det handlar ju inte om slutbetyget, alltså inget som en framtida arbetsgivare behöver få del av.

Vi vet att det är problem i skolorna. Vi vet att resultaten för våra ungdomar sjunker vid internationella jämförelser. Läsförståelse blir sämre, matematiken likaså.

Vad jag undrar är vart vi är på väg. Är det ett axelryckarsamhälle vi vill ha?

Vi vet

Steel City Anna sa...

När jag gick lärarutbildningen så fick jag skäll av pedagogikläraren som kom och skulle observera mej att jag inte hade extraböcker, pennor och sudd till alla elever som glömde. De var 18 år gamla. Jag trodde att hon skämtade. Nu är jag rätt glad att jag inte jobbar som lärare på heltid. Ren lathet kan jag inte med, och då har jag ändå ofantligt med tålamod. Och det är inte många, som du säger, som har sånna där fantastiska underbara jobb, som man längtar till, en mörk tisdag i februari, efter semestern, klockan sex på morgonen.

Elisabet. sa...

Bert: till skillnad från dig vill jag ha det i slutbetyget .., annars tror jag inte att det har någon effekt.

Gymnasiet är frivilligt, man har studiebidrag och borde ändå vara vuxen, det var man i alla fall förr.Pv berättar ofta om elever som håller sig PRECIS på gränsen till den frånvaro som gör att man förlorar studiemedlen.

Dinah sa...

Jag vet många som skolkat i skolan och sedemera blivit mycket plikttrogna arbetare. (Bloggaren bland andra) Så jag har svårt att se sambandet mellan en skolkande tonåring och en försenad arbetare. Vad som skulle skrämma mig mer var om jag i mitt barns terminsbetyg fick veta att han/hon varit ogiltigt frånvarande 30-40% under terminen. Eller menar Frustrerad lärare att de är frånvarande 30-40% just den aktuella dagen eller är det den aktuella veckan??? Sen kanske det är så illa att vi måste börja ställa krav på föräldrarna. Nog borde väl en skolelev ha förstått att det är viktigt att passa tider och gå till sitt jobb. Även de föräldrar som är arbetslösa är väl till stor del talföra i alla fall. Jag har lite svårt att förstå att allt ansvar ska läggas på skolan. Men barnuppfostran har lite samma problem som hunduppfostran. Man köper en valp som är himla gullig och den ska bara fostras med mjuka metoder (till saken hör att en hund inte förstår det talade språket vilket är en fördel som barnen har) När den är 8-10 månader förvandlas den till nåt helt annat och man har ingen hand med den. Det är just när hunden är i den åldern många upptäcker att de är allergiska och hunden måste omplaceras.

Elisabet. sa...

Dinah: ja, jag skrev just det att jag tillhörde den skolkande skaran, men i efterhand - visst hade jag hellre varit på plats och fått bättre betyg -!
Att bara dra från lektionerna och sitta på stan, nej, jag köper det inte. Och självklart ska föräldrarna ta sitt ansvar, först och främst dom!

Anonym sa...

När det gäller frånvaro av olika sorter har många gymnasier idag ett system där föräldrar varje dag kan gå in via nätet och kolla sina barns när- eller frånvaro.
Trots detta är det elever som alltså ligger på 30-40 % frånvaro i vissa ämnen, ja ibland ändå mer.
Så nog borde det krävas mer av föräldraansvar.
Många elever lär sig att själva ringa och"sjukanmäla sig" och då blir genast frånvaron giltig.
När vissa elever ligger på 20 % sjukanmälda händer det att skolan kräver läkarintyg. Och då handlar det inte om elever som ligger hemma med körtelfeber eller liknande.

Men grunden för att hänga med i undervisningen borde väl i de allra flesta fall vara att närvarande.
Annars skulle man väl lika gärna kunna avveckla hela verksamheten....

PV

Bert sa...

Heja PV!

Anonym sa...

Tack Bert. Och ursäkta den tokiga meningen på slutet av mitt förra inlägg.
Ett "vara" glömdes bort.
PV