Så här svarar Agnetha.
Det handlar om begreppet fika .., paus, kafferast och lite om begreppet "klass", ett för mig helt okänt begrepp innan jag kom till Ystad.
Agnetha är född 1952 och är äldst av tre syskon.
Hennes mamma var utbildad skräddare och hennes pappa arbetade - som så många andra hemmavid - i gruvan.
Själv har Agnetha arbetat på bank (världens trevligaste, alltid så rar och vänlig!) och efter skilsmässan utbildade hon sig till läkarsekreterare.
Jag började med att fråga om rasterna/fikat.
Jo, på banken hade man fikarast (och man sa just fika) innan man öppnade för dagen (först skulle serviceboxens pengar räknas) och så en lika kort eller lång - välj själv - hon sa "en kvart, tjugo minuter" när banken stängt för dagen. Men det är klart, då ville man ju komma hem.
Hur uttryckte man det?
Ja, det var just fika.
Jo, på lasarettet var det också rast två gånger per dag (förutom lunchen).
Officiellt skulle det nog vara en kvart, men oftast blev det en halvtimme åt båda hållen, säger hon. (För mig som arbetat i butik, låter det som rena drömmen!)
Det här med klass då?
I sin ungdom bodde Agnetha i Kriberg, ett gruvsamhälle tre mil från Malå.
"Jo, men där kan man nog säga att där existerade det här med klasskillnad", säger hon.
Förmännen och gruvfogdarna bodde i finare hus och hade vitmålade staket runt tomterna .., längre ner i samhället bodde gruvarbetarna med sina familjer. Så småningom kom där också upp staket, men omålade.
Två butiker fanns i samhället; Brukhandeln (allmänt kallad Bruks) och Konsum.
"Dom lite finare handlade på Bruks och mamma gick en gång dit och handlade, men då betjänade butiksägaren en annan - en finare dam - före mamma, trots att det var mamma som stod på tur och ägaren bugade sig så djupt för den andra damen, ja, så huvudet nästan slog i golvet, oj, du kan tro att mamma var upprörd efteråt!" säger Agnetha och skrattar låt minnet.
Hur var det hemma då, hos hennes föräldrar? Vad sa man där?
"Ja .., där sa man inte fika,. det var nog mer att man skulle ta en kopp kaffe", säger hon.
Så berättade Agnetha.
2 kommentarer:
Jag hade helt missat det ursprungliga fikainlägget. Nu har jag läst och ser fram emot att höra hur det fikas, eller inte fikas, på olika arbetsplatser.
mossfolk:´du får mer än gärna bidra du också! Såklart!
Skicka en kommentar