söndag 31 maj 2020

Blandad kompott från helgen ....


Mest båt och hamnliv, men så var det verkligen.
Tidig lördagmorgon - självaste pingstafton - tar vi sikte på hamnen och pv gör i ordning båten för en tur till havs, kanske mer för att lära känna dwn och få ett hum om hur den rör sig. Den är flera ton tyngre än den förra och har ratt och inte rorkult och kölen är längsgående, vilket gör att den inte reagerar så snabbt.

Så kommer seglen på plats .., jag får bidra med det jag kan göra .., och så ger vi oss iväg. Harry slipper flytväst, en sele blir det nu med ögla upptill, så himla bra och så en tjock lina så skulle han dråsa i, kan man enklare få fatt i honom.
Resultatet blir att han håller sig så lugn .., ligger mest och sover.


I en tre timmar kanske blir vi ute .., allt går bra, även att backa in till båtplatsen.
Senare på kvällen tas flaggan ner .., jag har då doppat mig i ett behagligt hav och friherrinnan kommer på besök.


Lilla älskade Harry!
Utan minsta bekymmer hoppar han av och på båten .. men se, ner till köksavdelningen och förruffen, nej, dit vägrar han att hoppa ner. Inte ens lockbete som små korvar fick honom att våga språnget .., han låg envist kvar och sneglade ner på matte som fixade frukost.


Vi sover i akterruffen som är himla bekväm, det vill säga om man inte har en hund som brer ut sig så där som om han ägde hela världen.
När jag vaknar vid femtiden, då ligger såväl pv som jag själv klistrade vid var sin sida av båtens innerväggar och i mitten - lojt utsträääckt - tronar harry och sover så gott.
Och vilka ljuvliga täcken vi köpt på Jysk!!
Kändes som duntäcken nästan.


Lugn och trygg är han, vår bäste kompis.
Lördagkväll lullar han omkring på bryggan .., där är då familjer med småbarn som fiskar krabbor eller försöker få vanlig fisk och där är ett sällskap närmare parkeringen som sitter vid dom röda små stugorna och vi hör låtar med Harry Brandelius och andra sånger som hör havet till .., ja, det är så fint.
Själva sitter vi i båten.
Sticketröjan har fått komma fram .., t.om en halsduk.


Ja, nu kommer bilderna lite hipp som happ .., här har friherrinnan anlänt och alldeles geschwindt gick det att ta sig ombord för henne och det är förstås lika trivsamt som alltid.

Senare på kvällen bygger pv en slags "ramp" att kliva på, så det ska bli enklare för såväl hund som sambo .., och Harry inviger den med att helt sonika strunta i det där finurliga, nej, han hoppar över rubbet och gör precis som vanligt .., men för mig är det jättebra!


Skallkrokens hamn är i mina ögon sååå välskött och fin!
Det känns helt enkelt proffsigt.


Vid klubbhuset och avdelningen med dusch/toalett och även den med tvättmaskin och dusch etc, ja, där finns mängder med bord och bänkar och minst två grillar!
Öht finns det så många ställen i hela hamnen att slå sig ned på .., många med vindskydd.


En diskbänk med varmt och kallt vatten för den som inte vill stå och slabba i båten.


Och någon har tänkt på fyrfota vänner också.


En av dusch/toaletterna fordrar inget lösenord för att komma in och där är sååå rent och fräscht!


Och lite ovanför .., men på samma tomt, ja, jag vet inte hur många sittplatser, men även bord som står för sig själva - plus lite högre bord - ja, perfekt om du har en öl och vill stå och prata med goda vänner.
Kort sagt .., det är en så välordnad hamn!

Alla tio ställplatserna har varit upptagna i helgen .., det blir en inkomst för hamnföreningen på tvåtusen kronor per dygn .., sen är det ju bara att räkna själv vad det kan bli på en sommar! Inte undra på att det byggts till och gjorts så fint!


Solnedgången går inte av för hackor.
Många gick längst ut på bryggan ned mobiler i högsta hugg ..., och båtgrannen, mannen som hade hjärtstopp för något år sedan och vars motor plötsligt fick spatt igår och inte bara det .., även seglet hakade upp sig (jag bjöd dem på kaffe och macka på land .., tänkte att det kanske blev för mycket med allt eländet .., och som ett mirakel fixade sig såväl det ena som det andra lite senare!, jag undrar om det finns någon hjärtstartare i hamnen, förresten?), jo, båtgrannen sa i alla fall att "den vackraste solnedgången, den ser man i Skallkroken!", men det finns  bevisligen vackra solnedgångar på många andra ställen.
Pv var ute med harry och jag tog mig själv av båten och fångade åtminstone lite av detta skådespel. Härligt! (mest att jag fixade att själv ta mig av och på igen).

Som ni förstår är det väl kanske det som är det viktigaste ., att känna att man vågar allt mera. Sen är allt inte underbart. Det är trångt uppe när man har bordet uppfällt och det är bökigt att hoppa upp och ned och kränga sig förbi och branta trappsteg och det gäller att hitta saker att hålla sig i, men det är det fenomenalt med det på den här båten .., handtag såväl här som där!

Nu är vi hemma igen!
Ska strax cykla till Särdal och ta ett dopp och pv har rättat en massa matteprov och ligger nu och vilar på soffan.

5 kommentarer:

Turtlan sa...

Ja jag håller med att den hamnen är så fin. Förstår att ni trivs vara där. Socialt och folk men vill man så har man sin egen båt krypa ner i.
Ja den akterruffen tycks godkänd 😀 Vaggad till sömns.
Smidig på en båt tycks omöjligt. Vissa är det. Andra inte. Dit räknas väl vi....

Vink vink!

Bert Bodin sa...

Ursäkta mina seglingskunskaper; "...kölen är längsgående..".
Hur funkar båtar med kölen på tvären?

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, du .., det skulle du allt vilja veta. Den går längs hela båtens undersida, på den gamla båten (som jag tyckte så mycket om) var den bara en bit av undersidan. Urdålig förklaring, men ja, du fattar väl ändå.

Elisabet. sa...

Turtlan: precis så är det!

Bert Bodin sa...

Aha. Kölen är lika lång som båten.