fredag 19 juni 2015

Midsommarafton långt hemifrån ....Jane, ägaren till salongen, hon sa igår att jag kunde komma vid nio nu på morgonen, då skulle min lekamen - åtminstone delar av den - åtgärdas så gott det nu gick.

Jag är i tid. Haltar mig dit, ty vänsterknäet har låst sig på morgonen, men det går alltid över och bara jag får slappna av rejält och att knäet hänga ut sig, så blir det bra.

Och så kommer jag in och sätter mig lite försiktigt i en fåtölj och vid en spegel sitter en kvinna - anställd - och fixar sin makeup och jag säger att hon inte behöver ha bråttom, jag har ju semester och efter en stund får jag slå mig ner i en frisörstol och så början resan till himmelriket, ja, just där börjar den!

Det är som hemma och hon borstar ut och säger att mitt hår är otroligt långt och lockigt .., och så reder hon ut och penslar på färg som jag fått av AP och tagit med mig .., och runt halsen har jag det alltid så vedervärdiga plastskynket ..., och jag blundar mest hela tiden och sen får jag gå in i ett mindre rum och så blir det fotbad och fotvård och medan detta sker, uppenbarar sig Grace - hon vet vem AP är och hälsar mig välkommen - och så tar hon sig an mina händer.

Det är inte klokt så ljuvligt detta är; nästan så man skäms .., man känner sig som en Drottning som blir uppassad och just den biten är inte angenäm, men jag tänker att ja, men jag betalar ju för det .., men ändå.

Och jag sitter bakåtlutad och hör kvinnorna prata på det sitt språk som mellan varven kryddas med engelska och det handlar om skolan och barnen och en av dem gapskrattar och säger "halleluuuuuu!", "halleluuuu" - inget ja på slutet - och dom skrattar allesammans och jag tänker att livet är sig så likt överallt och minns gånger när jag följde mamma till tant Laura som var hårfrisörska hemma i Malå och pratet där och hårrullarna och hårtorkarna som var stora och satt på en stång på hjul .., och själva känslan är sig lik.

Anders, som varit på banken alldeles i närheten, han tittar in och lämnar pengar som han tagit ut åt mig.
När han går därifrån säger en av kvinnorna ..."My Gooood, he is sooo sexy!" och jag nästan ramlar av stolen.Det är kvinnan i blått som gör det mesta med min lekamen, ja, allt utom händerna.

Och jag får huvudmassage som är så underbart att det inte går att beskriva i ord .., och sist av allt tas håret om hand .., då har färgen förstås sköljts ut och håret är mjukt och lent ...., och jag får sätta mig i själva salongen igen och så borstar kvinnan håret - bit för bit - med en stor, rund borste, allt medan den unga tösen till vänster på bilden, fönar det torrt.
Vilket samarbete!

I två och en halv timme blir jag där och när allt är klart, är det knappt att jag känner igen mig.
Håret är platt och fint .., sååååå lent och svalt - och jag kommer ihåg att den lurvige i Helsingborg en gång sa att just sånt hår tyckte han så mycket om och det visste jag ju att så var inte mitt - men nu minsann och för allt detta, alltsammans, betalar jag 300 svenska kronor!!

Under behandlingen hängde knäet ut sig ganska bra, men att hem är inte att tänka på, så det får bli taxi.

"Hur mycket ska du ha för att skjutsa hem mig ..?" frågar jag chauffören (det vimlar av taxibilar, hela tiden hör man tutet från nån som erbjuder skjuts) och han säger "twenty cedi", nej, aldrig, svarar jag, tjugo cedi det är vad vi betalar för resan till Labadi Beach och den tar säkert tjugo minuter, till lägenheten är det inte långt, men just då  f ö r  långt och jag säger att då kan jag lika gärna halta iväg ändå. Då ler chauffören och skjutsar hem mig för 20 sv kronor.

Nu är jag ensam hemma.
Anders är ute och shoppar .., övriga jobbar och kvällen ska tillbringas hos goda vänner/kollegor till dem.

Glad Midsommar alla!
Ingen - utom jag - läser väl en blogg på midsommarafton, men kanske i morgon?

Ajöken, sa fröken.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Här sitter jag och läser en blogg på (självaste) Midsommarafton...
Dricker ett glas rött och äter väldigt goda cashewnötter.

Tony och jag prioriterar vila i år...efter allt.

Att via iPaden besöka Ghana känns precis lagom ansträngande.

Glad Midsommar! 😘

Barbro/walkaboutsweden

Ingela sa...

Jodå, mitt föga utsvävande liv tillåter bloggläsning även en dag som denna. Njuter av att få dela dina iakttagelser.

Anonym sa...

Här är en till som läser din blogg. Gläder mig att få följa med på dina äventyr. Tack för att du delar med dig.
Kram/Solbritt

Elisabet. sa...

Barbro, Ingela och Solbritt: ni är ju för rara!

Anonym sa...

Midsommardagen är här och jag har hamnat framför datorn en stund för att följa ditt äventyr. tack för att du delar med dej.
Lena i Östersund

Turtlan sa...

Glad Midsommar i efterskott! Sitter i vår lilla trädgård och läser ikapp bloggar. Får på köpet besöka landet Ghana!

Det är så spännande. Det ger reselängtan kan jag lova dig! Väldigt mycket!

Ha nu fortsatt gott där långt ner söderöver!

Lilla B sa...

Väldigt intressant, Elisabet, och dessutom som alltid så trevligt skrivet!