måndag 8 juni 2015

Näst sista ...


.... arbetsdagen stundar och jag vaknar tidigt .., tittar ut genom fönstret och anar en himmel som mellan varven är klart blå, men som en stund senare fylls med moln.

Så ligger jag där under täcket och skrollar mig fram på Instagram och hittar de mest fantastiska konton .., förundras över alla hemma-hos-mig-sidor och inte för mitt liv begriper jag hur alla har kök som kunde ha varit reklambilder från tidningen Sköna Hem!
Allt är vitt och fint. Inte en enda pryl ligger framme! Kakel på väggarna .., blommor som matchar inredningen. Tänk, att ha sån känsla; att veta precis hur man vill ha det!

Nån gång måste vi förstås tapetsera om i köket och inte en susning har jag om hur jag vill att det ska se ut! Varmt och ombonat förstås, men för övrigt ..?

Skrollar vidare.
Där är filuriga Slottsträdgården Ulriksdal och katten Giggs som vi får följa nästan varje dag .., och där är helloemelie och där är alex_ogle som reser runt i Indien ..., och där är mohsencco med sina bilder från Iran, humansofny förstås .., och allt blandas med alldeles vanliga hemifrånbilder .., bilder av hundar och katter, av goda luncher och middagar och utsikten på Rödön och katten Vira i Vaplan ..., där är Jessicas nya bostad i Västerås .., AP i Ghana .., där är Valter Stenlund i Malå och så alla andra som delar med sig.
Den där ryske kille som tar så speciella bilder - dcim.nu -, Dmitry Markov heter han ..., där är anabel i London, deskriptiv i Älvsbyn - ingen tar såna bilder! -, och inte att förglömma ihavethisthingwithfloors.
Och malajarnfarg.
Färghandeln i Malå.

Ååå, jag tycker verkligen om Instagram!

På väg till bilen möter jag en morgontrött sigge nilsson. Lilla Gärdsmygen blir orolig och flyger av och an.

När klockan är nästan åtta, tar jag bilen och åker till affären för att handla frukostmat.  
Kylskåpet är tomt, i alla fall på sånt.
Det råder brådska i butiken ..,  nån gräddar bröd för fulla segel ., nån annan drar ut blomvagnarna som hela dagarna står utanför entrén .., Petra i charken har fullt upp.


Kör hemåt .., översköljs av glädje över det här vackra landskapet .., ser gullregn och rönnar som blommar .., vid vägrenen växer hundkäx som jag tycker så mycket om.
Hundkäx betyder Malå och kärleksstigen nere vid sjön.

Ser en ekorre skynda sig över vägen.

Det röda huset till höger på bilden tillhör en läkare som arbetat på vårdcentralen inte långt härifrån.
Numera är han pensionär.
Det var den läkaren som gav mig remiss till ortopeden .., det var hans förtjänst att nånting till sist hände .., att jag fick ett - nästan - nytt liv.


I Steninge ser det ut så här.
Lagården tillhör Stig, denne våldsamt krumryggige man som i vår fått ny knäled.
Till vänster, men inte i bild, går hans kor och betar.
Kvigor, kanske?
Och detta är vad friherrinnan ser från sitt vardagsrumsfönster.
Alltid, alltid kan hon följa havet.


Kommer hem ..., tar mig en titt i växthuset .., vattnar blommor (sedan jag läste den underbara boken som kom med posten - från Rexxie - om Tasha Tudor och hur hon gödslar friskt i sina rabatter gör jag sammaledes ...) - vattnet är utspätt med hönsgödsel som ligger i vatten och blöts upp -, jag kan lova att det växer friskt!

I drivbänkarna skymtar bladspenat och mangold .., i den bortre samsas kryddväxterna som har växt skruttigt i brist på värme.

Och detta är alltså den näst sista arbetsdagen.
Förutom idag, återstår två dagar till i landet Halland.

11 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Vet du! Jag tror att de där "skönahemköken" mer speglar folks osäkerhet. De TROR att de som ser bilderna ska tycka att köksägaren är ett riktigt praktexemplar. Oftast tycker jag att de där "laboratorierna" är kulisser.

Monet sa...

Bert, du kanske har rätt. Men vi är faktiskt också några som gillar heminredning, tycker om att röra oss i estetiska miljöer och är noga med att både färgval och inredningsdetaljer skapar en harmonisk och varm känsla. Vårt hem är litet, köket är ett klart enmanskök och har gult kakel till vta luckor. Först tyckte jag det var gräsligt men det passar här i det soliga Provence och jag kan komplettera med handdukar och andra textilier i rött, orange och gult som är så vanligt här. Men köksmaskiner och blomkrukor måste gå i kompletterande färger, att plocka in en svart kaffebryggare i detta gör att jag får ont i ögonen. Detsamma gäller vår övriga inredningsstil som är enkel men det det flesta kallar smakfull. Det betyder harmonierande möbler, mattor och tavlor, vackra blommor krukväxter, riktig ljussättning som ger behagligt sken (här missar många).

Vi ser också till att det inte blir för rörigt. Det kan nogvara charmfullt på sitt sätt men på små ytor behöver man hålla undan tidningar, kläder, väskor, nycklar och solglasögon och inte drälla med papper,prylar och post överallt. Nästan alla som kommer till oss säger att vi har ett vackert och mycket trivsamt hem och då är det åstadkommit med så enkla medel. Självklart har vi också personliga prydnadssaker, färska blommor och mycket levande ljus även om det inte behövs på samma sätt som i det vintermörka Sverige. Däremot håller jag med om att stylade stockholslägenheter med koskinn på golvet, orkidéer i fönstren och stålblanka köksmiljöer är en styggelse. Väldigt få bor säkert så i verkligheten.

Ruta Ett sa...

Jag håller med Bert! Det ser inte ut som om nån bor där.
Nu måste det väl ändå pirra i magen inför resan! Jag önskar dig en härlig resa och jag önskar mig många härliga bilder därifrån.

Steel City Anna sa...

Svansen rätt opp! Det är roligt att spana på fåglar :)

Elisabet. sa...

Bert och Monet: jag menade inte att vara kritisk mot inredningsbloggarna, för jag läser dem gärna, det jag förvånas över är att så många kan FÅ det så fint, för visst, jag tycker att det är fint. Jag skulle kanske inte vilja ha det så själv, men så är det ju med mycket - jag har aldrig haft på mig högklackade skor eller långklänning - kommer aldrig att ha det heller, för det är inte jag, men på andra kan jag tycka att det är jättesnyggt!

Problemet Monet, för mig, är ju att när du skriver att en svart kaffebryggare gör att du får ont i ögonen, blir ju att då drar man sig för att bjuda hem såna esteter. Man tänker att dom hela tiden sitter och granskar och tänker ..."men hu, men hur har dom kunnat köpa nånting så gräsligt!"

Nåja, här är det såväl rörigt, det dräller av papper och pennor och ja, men så har jag ingen inredningsblogg heller ,-)

Ruta Ett: ja, det ska bli sååå roligt!

Steel City Anna: Och som han älskar att reta dem ....

Elisabet. sa...

Ps. Det ena behöver inte utesluta det andra, när det gäller heminredning. Bert är verkligen en estet ut i fingerspetsarna. Ds.

Bert Bodin sa...

@Monet: Jag tror du missuppfattar mig. Ett personligt kök, med fina detaljer, där det ser ut som om någon trivs, är något helt annat. Kanske lagas det också MAT där emellanåt.

Men de där rätlinjiga, högblanka, vita, stålklädda, svarta, med lådor och skåp som är dämpade för att inte smälla är ingen levande miljö för mig.

Det ska höras när man är i köket. En och annan handduk ska vara skitig, en disktrasa ska se ut som en disktrasa (den är säkert lika ren ändå om man sköter den rätt).

Eva i Tyresö sa...

Tänker på avresan och håller alla tummar. Har du vägt barnhemsgåvorna!

AP sa...

Men mamma, för att man älskar en viss stil och är oerhört intresserade av inredning har ju inget med att maj inte kan njuta hos andra med annan stil. Det är ju som att jag inte skulle känna mig trygg att bjuda hem dig för att jag inte har lika fina blommor som dig ich aldrig kommer att ha då jag inte uppskattar blommor på ditt vis. Eller?

Monet sa...

Elisabet, jag skulle ALDRIG "få ont i ögonen" av en svart kaffebryggare hemma hos någon annan. Jag pratar om att jag är noga med färger och att de ska harmoniera hemma HOS MIG. Sen är man olika känslig för olika saker. Du har ju haft en förskräcklig motvilja för någon gammal soffgrupp och ville slänga ett fruktfat som många andra tyckte var fint. Jag sitter aldrig och noterar hur folk har det hemma his sig och skulle aldrig ens komma på tanken att "döma" någon utifrån deras inredningssätt. Det man kan reagera över - och det tror jag många gör - är om det t.ex är extremt rörigt och framförallt skitigt, särskilt i badrum och kök. Det är också wvårt att känna sig väl tillrätta om man först måste plocka bort slängda kläder och andra röror innan man kan sätta sig t.ex.

Och javisst Bert, håller helt med dig om att det måste se ut och kännas som att människor bor och lever i ett hem. Särskilt just i köken ich jag skulle heller aldrig trivas i så avskalade miljöer. Det ser verkligen inte ut så hemma hos oss!

Elisabet. sa...

Anna och Monet: ja, jag ger mig :) Och just det, jag avskydde ju pv:s brokadsoffa som nu står i garaget .., jag "stilikonen" , ajabaja!