tisdag 1 november 2016

 Franciskus ....


Det är sannerligen inte var dag herr Påve kommer till vårt land, men nu är denne till synes så godmodige man här och jag låter tv:n vara påslagen och följer mässan från Malmö. Där kommer han i vad som liknar en golfbil och människor ropar och vinkar .., och så lämnar han plötsligt bilen och tar emot småbarn som räcks fram till honom och han välsignar dem och mammor och pappor blir glada och tacksamma och småttingarna förstår förstås ingenting.

Själva mässan är vacker.
Otroligt fin musik!
Vackra kläder.
Vackra färger.

Och jag åker baklänges i tiden till tredje advent 1979.
Mina barns pappa och jag själv har då tillbringat en månad i Argentina hos min mamma, nu är vi på hemväg och ska flyga från Kennedy Airport och vi har valt att stanna två dagar för att känna på New York.

En av dagarna är det snöyra och vinden är iiiiisande kall och för att få lite värme, tittar vi in i S:t Pauls Cathedral, där det just då pågår en mässa. Katedralen är absolut fullsatt .., vi står längst bak närmast den tunga dörren och bara tittar lite .., och efter en stund öppnas dörren och snön yr in och där kommer en polis i uniform .., han borstar av snön .., tar av sig huvudbonaden, gör korstecken och mumlar lite .., och så står han där en stund med böjt huvud, innan han tar på sig "mössan" (som inte är en mössa, utan en med skärm) sträcker lite på sig, öppnar dörren och går ut igen.

Jag glömmer det  a l d r i g.
Och riktigt så här spännande (som i början av filmen) var det inte, men ändå ...

5 kommentarer:

Evas blogg sa...

Ja tänk vad minnen kan ploppa upp bara sådär.

Anonym sa...

Jag undrar, om det är första gången en påve har
besökt Sverige?

Ruth i Virginia

Bloggblad sa...

Ruth: Det är andra gången vi har fått påvebesök. Men då var det ingen mässa blandad med protestanter och katoliker.

Jag tyckte också det var fint - men det såg lite farligt ut när morsorna sträckte ner sina småbarn med en hand och fotade med mobilen i andra handen. Allt för att få en bra bild... att minnas det som det var, det går ju inte.

jag flinade lite när jag såg den stora skaran av vitklädda präster - alla med en mobil i högsta hugg. Lite kul, faktiskt.

Elisabet. sa...

Eva: ja, visst är minnet finurligt!

Ruth i Virginia: (välkommen, ditt namn har jag nog aldrig sett här!)ja, du fick svaret av Bloggblad :)

Bloggblad: jag log också .., tänkte att det var ju nästan sanslöst hur prästerna fotograferade och hade sig! Det verkar vara en mänsklig påve .., jag tycker att han ser så omtänksam ut.

Steel City Anna sa...

Den här påven tycker jag verkar vara en av de bättre :)