måndag 26 december 2016

Resumé ....


Så är det mesta av julen över och det känns som alltid  s k ö n t.
Ändå har det varit så himla trevligt!

Först tog jag harry med mig och körde till Malmö (ära vare gps när man ska hitta rätt) och hos Anders och Maja blev det så julaftonsfirande, tillsammans med mina barns pappa, hans fru Karin och så Majas föräldrar Claes och Monica som kommit dagen innan från Vetlanda.
Massor av god mat, mycket prat och skratt och så trivsamt julklappsspelande.
Det här var första gången vi träffade Majas föräldrar och liiite spännande var det allt. 

Värdparet bor i en hyreslägenhet i ett - vad jag tror - kanske 50-talsområde; det kan vara byggt tidigare också, i en lugn del av Malmö. Och tänk, vad det betyder när någon har ställt ut en stor keramikkruka fylld med granris utanför porten!  En jättestor hundrastgård med säkert tjugo träd att lyfta benet på finns i närheten. Sicken lycka för hanhundar!

På kvällen när jag låg under täcket hörde jag klockringning och på morgonkvisten rödhakesång!
Åååå, så underbart!


Steg upp i ottan och gick ut med harry.
Alldeles ensamma var vi, förutom sopkörarna som var igång.


Lägenheten känns stor och rymlig och där finns en öppen spis - som inte går att använda - men att ha levande ljus i den, ja, det blir ju hur hemtrevligt som helst!Tanken var att jag skulle svänga förbi Hörby för att hälsa på min rödvitrandiga syster och hennes familj, men jag lyckades med konststycket att ideligen köra fel i en korsning (gps:en skickade mig fram och tillbaka hela tiden), så jag gav upp och tog E 6:an raka spåret hem.
Ja, fast lite utanför Ängelholm svängde jag av mot Åkersholm och Antik & Design där jag fyndat så mycket fint.

"Nu har jag en tavla som jag tror att du kommer att tycka om .., men den är i bilen, vänta lite ..!" sa innehavaren och återvände efter en stund med den tavlan som han håller i handen.
Det är ett minne från en liten flickas 1-årsdag, det var den 1:a oktober 1867 och så fint målad. Ramen är av glas med nån slags emalj på och jag måste skaffa ett rejält förstoringsglas så jag kan se vad som står i rutorna längst ner.

Dom här raderna har jag i alla fall kunnat utläsa: "Jag önskar dig blifva en blomstrande gren i Jesu trädgård den dyra. Håll dig från alla odygder sen, Ditt hjärta ej willas av yra."

Flickan hette Anna Andersdotter, bodde då i Tormatorp i Skåne.
Är det inte fantastiskt, så säg?


Ännu en äggkopp från Arabia hittade jag; den till vänster.
Nu har den högra en kamrat i köksskåpet, det känns säkert bra.


Och en gammal luggstliten nalle fick också följa med hem.
Man undrar just vem som har lekt med den nallen och kanske haft den nära sig, i sängen?Kom hem igår mitt på dagen .., åt rester från lillejulafton .., gosade med sigge nilsson och tittade på en gammal svartvit långfilm med James Stewart (Livet är underbart) - riktigt bra - även om jag sett den tidigare. James Stewart är en av mina (var en av mina) favoriter, men Donna Reed som spelar hans hustru är minst lika bra! Fortsatte sedan med underbara Judy Dench i "Philomenia" - vilken film -, vilken skådespelerska!!

Idag är det oro i luften.
Jag har bytt pass för att få vara hemma ikväll, då jag - helt ärligt - är orolig för vad som komma skall i stormväg.
Nu har jag plockat undan allt som kan blåsa iväg .., stegarna har tagits ner och jag ska parkera bilen nere vid vägen, så inte grannens lutande björk - om den blåser omkull - spärrar vägen för mig; då tar jag mig inte ut.


Samma tid i fjol var det också storm - eller sviterna av den -, det var skrämmande hur upprört havet var! Den här bilden togs då.Och det var då som omkullblåsta träd spärrade vägen när jag vid åttatiden åkte hem från jobbet.
Nu slängde jag ut en fråga till arbetskamraterna och det hela löste sig.
Inte roligt att tappa en dag då man har hundra procents påslag på lönen, men det får gå ändå.

Nu är det bara att hålla tummarna!


Annat som är trevligare: idag fyller svärsonen Micke fyrtiofem år.
Om man får barn tidigt, hinner dom nästan ikapp - så känns det -.

Micke är den snällaste av snälla .., han är lojal, gladlynt och skulle aldrig i livet komma på att fuska med att skejta på stafettvasan, ty "då kan man ju inte leva med sig själv", som han uttryckte det för några år sedan. Om detta har vi skojat hur mycket som helst och pv skrev några sångverser om det hela. Grattis du fina Micke! 


Det har åkts många mil skidor uppe i Orsa för Anna, Micke och pv. 
Igår blev det hjärtflimmer för den senare av dem, men det redde upp sig av sig själv, så nu är det full fart igen. Den här bilden kom på familjechatten. "Tjugo kilometer senare. Fikapaus.", skriver Anna. Det är väl förstås äggmackor som det kalasas på och jag anar att Nelly önskar få sig en smakbit. 

Så har det varit. 
Till er som eventuellt tittar in här säger jag: God Fortsättning på julen! Håll i hatten om ni bor i södra Sverige och tack för fina julkort som verkligen värmt hjärtat! 

12 kommentarer:

Ruta Ett sa...

God fortsättning önskar jag dig också!
Värdparets hus liknad de i området där min faster och farbror bodde. Vad heter området?

Elisabet. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elisabet. sa...

Ruta Ett: Slottsstaden, kanske?

Evas blogg sa...

God fortsättning till dig Elisabet. Du verkar ha haft en fin jul. Hoppas nu att inte stormen ställer till för mycket oreda hos er. Det kommer att blåsa här också men inte alls lika mycket.

Elisabet. sa...

Evas blogg: tack snälla! Jo, det har varit bra på alla sätt och vis och nu har jag gjort vad jag kunnat för att förbereda mig om strömmen försvinner och lite annat. Varmt vatten i termos .,. ljus, tändstickor inom räckhåll ., jag har laddat min "powerbank" - utifall att -, plockat undan allt som kan blåsa iväg och bundit fast dörrarna till växthuset. Lite oroligt är det att vara ensam hemma såna här gånger, men det går ju ändå.

gunnar i vaplan sa...

God fortsättning till dig också och såklart till PV och alla fyrbeningar som också normalt finns där i huset. Håll i hatten nu och blås inte bort. Tack för julkort också och precis som det stod på kortet så bara måååste vi försöka träffas nåt i sommar. Min ekonomi kanske har kommit någotsånär hyfsat bra efter afrikaresans äventyr som var väldigt kostsam men värd varenda öre. Men kanske det kan bli en tur norrut för er istället :-)
Kram, kram - /gunnar/

Bert Bodin sa...

God fortsättning. Hoppas stormen sparar dig.

mossfolk sa...

Usch, hoppas den här stormen är lugnare än den förra året! Här viner det friskt runt knutarna, regnet smattrar mot rutorna och det känns riktigt höstruggigt.

Vad härligt det låter, att träffas alla sådär på julfirande! Och jag tycker verkligen att Malmö är hundvänligt. Om jag inte minns fel har de satsat på just hundrastgårdar. Vi bokar alltid hotell vid västra hamnen så att det är nära till det stora hundfältet som ligger där...

God fortsättning!

Elisabet. sa...

Gunnar: vi kommer till dig och hyr in oss i det där härliga allrummet på övervåningen!

Bert Bodin: detsamma till dig, Bert!

mossfolk: det är tisdagmorgon och huset står kvar, jo, det blåser fortfarande, men mer måttligt och luften är mild och len.

Bert Bodin sa...

Har du förresten tänkt på att den där första bilden visar en hand?

En hand av en mycket avliden människa, som vinkar där i vänsterkanten.

;-)

Elisabet. sa...

Bert: jag har redan kontaktat programmet "Det okända"!

Bert Bodin sa...

Spännande. Lova att berätta när det sänds.