söndag 30 april 2017

Valborgsmässoafton - då -.


Idag är det Valborgsmässoafton och det är knappt man tror sina ögon, ty solen flödar, himlen är blå och så här - som på bilden - såg det ut igårkväll när jag råkade vända mig om och tittade ut över den lilla plätt av världen där jag bor .., ner mot havet till.
Så vackert det var!

Valborgsmäss ..., det är för mig norra norrlands inland och fjälltrakter .., snöfläckar på marken och sällan gröna gräsmattor. Det är manskören som står framför kommunalhuset och sjunger så fint .., många har trenchcoat och några har studentmössa på huvudet (då, på 60-talet, känner jag inte en enda människa som har tagit studenten) och en av dem som sjunger är Fred Holmlund, han som är gift med Britta - båda arbetar som apotekare och Britta pratar skånska -.

Valborgsmäss är också grannens pojke Bosse och hans kompis Rolf som skjuter häxpipor och andra smällare; det är fyrverkeri från gamla kommunalhusets tak och massor med människor där nedanför - på torget och längs Storgatan - och alla roppar "åååååå!" när fyrverkeripjäserna skjuts av mot himlen.
Alla vackrast är "vattenfallet" som alltid avslutar det hela.
Som ett regn av silver är det som flödar ner från taket och mot marken!

Gammal bild av Malå .... jag växte upp på Udden till vänster på bilden.

Det är samhällets brandkår hemma som sköter om det här med fyrverkeriet..
Högt uppe på taket ser man brandmännen huka och sätta fyr.
Där är Ingelas pappa Tomas och där är också min bästa kamrat Gunillas pappa, han som heter Folke och i sin ungdom var duktig slalomåkare.

När fyrverkeriet är slut och vi applåderat, går alla hemåt och ingen hund skakar av rädsla; dom flesta har nämligen jakthundar som är vana vid smällar och skott.

Ibland (mest på 60-talet) har vi som bor på Udden ordnat med egen majbrasa, oftast nere på isen som alltid ligger kvar till slutet av maj månad. Så småningom - långt senare - blir det brasor uppe i Tjamstabacken eller nere i "sjöparken" nära det nya kommunalhuset; det som på 80-talet hamnar på vykort, men inte är ett dugg vackert.

Nu är det ett annat liv .., nu bor jag i landet Halland och något kommunalhustak med fyrverkeri finns i alla fall inte här, i Stensjö, men kanske någon majbrasa i Steninge eller Eftra och där står säkerligen mängder med människor, men ingen som jag känner så där som man gjorde hemma. Kanske några kunder från affären .. kanske lite småprat .., men inget vattenfall och ingen grannpojke som skjuter häxpipor.
4 kommentarer:

Tony sa...

Hos oss såg det ungefär likadant ut, vår by firade på Valborg på skolgården, med brasa, manskör, fyrverkeri, det applåderades och åååå:ades och vi skolgrabbar sprang omkring och hade kul.

Elisabet. sa...

Tony: precis så!! :)

Anonym sa...

Och i Västerbottens kustland snöar det idag! ellem

Elisabet. sa...

ellem: stackare! Men jag vet ju att ni kommer ikapp!