torsdag 25 april 2019

Om skolavslutningen ....


I morgon-tv diskuteras detta med den kvinnliga prästen i Sävare församling som säger nej till att ha skolavslutning i kyrkan, då det från skolans håll ska dikteras villkor inför själva avslutningen. Inget prat om Gud eller Jesus och ingen välsignelse.

Jag tycker att det är modigt gjort av prästen.
Och rätt.

Det är hur många människor som helst som anser att det här med religion är enbart påhitt och dravel, men detta till trots mer än gärna gifter sig kyrkligt, går i julottan och sjunger med i psalmerna och självklart ska skolavslutningen också vara i kyrkan!

En mig närstående herre är ateist, men står ett par gånger per år och sjunger hallelujasånger i olika kyrkor och när jag frågar hur han får ihop det, säger han att det ..."är ju så vackert".

Jo, jag tycker att det är jättefint med avslutningar just i kyrkan, men då borde också prästerna själva få styra över innehållet.

Så tycker jag.
Amen.

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag säger bara: Sekularisera mera!

😉

Evas blogg sa...

Jag håller med dig Elisabet.

annannan sa...

Jag önskar att det vore möjligt att säga sig vara kulturellt kristen utan att vara troende. Och att det liksom accepterades från bägge hållen, både från samhället och från kyrkan. Men då får man förstås som den som säger sig vara kulturellt kristen acceptera allt det som finns i kyrkan, att det talas om Gud och Kristus och att det finns en otäck skulptur med en död man med blod på (jag såg någonstans någon ondgöra sig över detta, att det var skrämmande för barnen, vet inte om det var på allvar).

Att man ska anse sig ha rätt till kyrkan som lokal men kräva att det inte talas om Gud då, det tycker jag är förmätet.

Det finns så mycket stark symbolik, särskilt i passionsberättelsen och i julens händelser, och den är viktig för mig oavsett om jag tror eller inte. Men jag har haft turen att växa upp med det bästa i Svenska Kyrkan, och har aldrig fått avsmak för något.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, man behöver inte blanda in kyrkan alls, men OM man nu absolut vill vara där, så tycker jag att man får acceptera att det INTE är skolan som ska besluta vad som ska eller inte ska sägas.

Evas blogg: :)

annannan: vi diskuterade det här vid middagen igårkväll och det var oerhört intressant att ta del av andras åsikter! Vi var långt ifrån eniga ,-)