lördag 6 juli 2019

Insikt och utsikt ...


Man kan summera veckan till havs (eller vid bryggan) på så vis att i alla fall jag själv, växte som människa. Jag upptäckte att jag klarar av mycket mer än jag någonsin föreställt mig!
Inte det minsta rädd på havet och jag har lärt mig att ta mig av och på båten och krångla mig in när kapellet är uppe, allt utan att slå ihjäl mig.

Vi har på dessa sju dagar inte druckit en droppe alkohol på båten och det är inte av moraliska eller andra skäl, vi bara glömde bort det. Eller brydde oss inte. Ändå har jag aldrig i mitt liv kissat så mycket och så ofta som under dessa dagar!

Utan den genialiska pipinette-grejen vet jag inte hur det hade gått.
Tre, fyra gånger från fyra på morgonen har jag fått trixa mig upp från bädden (det är inte direkt en ocean av utrymme och man har en stolpe på mitten vid sängen) och jag har förundrats så över hur det här kan gå till? Hur kan en människas urinmängd öka så markant?
Eller är det det ständiga skvalpet av vågorna som får en att bli kissnödig?
Svara gärna den som vet!

Annat som blev annorlunda: Harry, som hemma är så osympatisk mot andra hanhundar, brydde sig inte alls i Skåne! Jo, där har han inget revir att bevaka, men ändå. Att det skulle gå sååå lätt, det trodde jag inte! Och han åkte buss och tåg och det var  v ä l d i g t  spännande, men han fixade det galant!


Och jag insåg också att man kan träna upp sig, ja, nästan vad det än gäller.
I Ystads hamn var det suveränt bra ordnat, med såna här gångbroar mellan båtarna.
Den var inte bred och den svajade eller gungade när man tog sig till eller från båten, men efter hand kunde man närapå springa över!
Harry var nära att dråsa i havet en enda gång; men hann få ett bra grepp med framtassarna och så redde det upp sig.

Andra insikter: jo, att seglarfolk är himla öppna och trevliga och artiga!
Och inte minst, oerhört   h  j ä l p s a m m a!
Tyskarna var makalösa på det viset; kom en båt med tysk flagga in i hamnen, nog hoppade alltid någon annan tysk ner från sin båt och stod där, redo att ta emot någon tamp!

Mindre bra?
Gästtoaletterna kan man skriva en roman om.
Ofta ligger pappersbitar eller remsor på golvet .., krokar att hänga upp kläder saknades helt på somliga ställen .., en liten hylla att ställa en neccesär på hade varit rena drömmen .., ja, det är ofta småsaker som inte kostar nästan nånting att köpa in och som hade förenklat tillvaron åtskilligt.

Nu ska jag torka golvet innan gästerna kommer!
Ajöken, sa fröken.



2 kommentarer:

Turtlan sa...

Du drack inte mer vatten eller annat? Inkomster styr utgifter.
Jordgubbar tycker jag är vätskedrivande.
Det var ju varmt så på samma gång så borde man svettas lite mer.
Ni har inte en Potta Potti tex på båten? Liten ”husvagnstoa”. Det hade vi på förra båten. Då kan man göra både lilla och stora toabesöket.

Ja kvalite på gästhamnar kan skifta. Är det rent så fortsätter folk hålla det rent och städat. Är det redan stökigt bryr sig folk mindre. Orena duschar är det värsta. Hårtussar tex. Längs Göta kanal har det ofta varit väldigt bra.

Får lite / mycket båtlängtan nu.

mossfolk sa...

Det är så roligt att läsa här om båtlivet -det är mig alldeles totalt främmande. Min erfarenhet sträcker sig till till roddbåt. Ja och så färja. Allt däremellan är sådant vi sett från bryggan när vi spatserat i någon hamn och aldrig har jag funderat över sådant som att det förstås måste finnas toaletter och duschar precis som på campingplatser.