söndag 28 februari 2021

Söndag ...

Vaknar med hög feber. 39.2. 

Herregud, så dålig har jag nog aldrig varit. 

Munnen som en  ö k e n 

Tycker så synd om kroppen. Stackars liten .., och jag ser hur vita blodkropparna formerar sig till anfall, men har det så jobbigt och jag känner sån ömhet för dem. 

Efter tabelettintag, 2 glas filmjölk, mera vatten, får jag ner temperaturen till 38.

Då tappar pv styrfarten 

Sonen ringer och jag pratar med minstingen, han som snart fyller två 

Jag tror att det samtalet motsvarar minst 2 paracetamol.

(Ps. Jag skriver  i n t e  för att få medömkan, bara så ni vet. Däremot för att dokumentera för mig själv).

31 kommentarer:

Monet sa...

Elisabet: du måste vara er egen sjuksköterska nu: ordna egen vätskeersättning så här: 1 liter vatten, 6 tsk strösocker, 1/2 tsk salt. Blanda och häll i saft eller juice om du vill. Ni måste var och en få i er MINST 1.5 l vätska per DYGN, det är superviktigt. Det kan vara vätskersättning, te, buljong, kaffe, fil om du absolut måste (inte bra för magen just nu), soppa. Håll noga koll på detta.

Det viktigaste är att göra det som är svårast för er båda, hålla er i absolut stillhet. Ingen tvätthängning eller trappskurning eller disk. Har du fått ner tempen lite efter alvedon är det på mekanisk väg och du förstör och gör värre vid minsta fysisk ansträngning. Det blir bara bakslag och värreoch värre för varje gång, det är det annorlunda med detta virus. Be friherrinnan om hjälp med Harry, sitt inte ute i solen, var inte ute alls, håll dig stilla helt i sängen eller möjligen i soffan. Be henne också om hjälp med att handla Resorb och måtidsersättning på apoteket i morgon så att ni får i er rätt mängd näring och vätska om ni inte orkar fixa något själva. Hon hjälper er säkert med en gryta mat på trappen om det behövs också.

Se upp med din hjärtklappning och håll koll på era blodtryck och pulsen. Tryck över bröstet och tungandad blir man i regel runt dag 5, se upp då. Kom ihåg att all fysisk aktivitet slår tillbaka med kraft! Jag har följt 5 vänpar igenom detta nu så jag vet. Pendlingen mellan de olika febertopparna är det svåraste. Ring 1177 vid minsta försämring. Detta är inte att leka med, bara att hoppas att ni får det så lindrigt det går! Varma kramar!’

Hoppas allt går bra sa...

Vätskeersättning, ja väldigt viktigt vid kräkningar m m men även vid hög temp så det inte blir brister. Koka en liter vatten, 2 msk strösocker, 0.5 tsk salt, blanda tills det är klar dryck, allt löst. Måtten exakta med riktiga mått, viktigt, och endast "vanligt" salt, inga havssalter, ört o s v. Kan blandas sen i lite saft el juice om man så vill. Det ger balans i organen och viktigt om man är rejält sjuk under längre tid.

Christel sa...

Fast vet du? Nog är det synd om er.
Jag håller allt jag har för att ni ska bli bättre

Hoppas allt går bra sa...

De här råden är bra och tillräckliga, sen kanske femtielva till kommer men koncentrera er på detta och vid ev försämring gäller sjukhus. 6 tsk är detsamma som 2 msk bäst att förtydliga. Och Alvedon sänker förstås tempen men inte till friskhet så ingen dans på borden. Sol olämpligt men frisk luft om ni orkar och ät det som känns gott och bra men viktigast att dricka ordentligt, många hamnar på sjukhuset av den orsaken som de kunde gjort själva med rätt intag av vätska. Vila, läs, lyssna, svalka av er och inga hundpromenader. Det kan gå över på ett par veckor men vanligt med 5-6 veckor upp och ned med symptomen återkommande.

Turtlan sa...

Ja ta det lugnt. Drick en liter extra för varje grad. Dvs minst 2 gärna minst 3 liter/dygn. Blanda vätskeersättning är bra eller be någon köpa färdiga brustabletter. Energi behövs också. Sånadär proteinbars kanske.
Ja ingen direkt ansträngning. Pumpa lite med vadmusklerna för cirkulationen.
Max 8 st Paracetamol/ Alvedon per dygn och 3 st Ipren eller motsvarande.
Ring sjukvårdsupplysningen om du är osäker.

Nu får du samma råd igen som de andra...

Jävla virus.

annannan sa...

Era livstecken här är välkomna! Men var rädda om er. Låt er vara så sjuka som ni är! Följ alla de kloka råden som redan getts här. Att vara uppe och försöka tuffa på är sin sak om det är en vanlig förkylning, men inte i det här fallet. Det här är en rejäl influensa med extra allt. Säger jag för att det är min referens, jag är sällan förkyld och håller mig i regel på benen, men influensa har jag haft några gånger (senast var svininfluensan) och jäklar vad dålig jag blir då. Och då ska man lyssna på kroppen!

Hoppas allt går bra sa...

Du kan följa Monets och mina råd, även om hon inte är utbildad är de helt korrekta och själv har jag dagligen räddat liv. Inte överdriva vätska heller, ni känner själva och har koll på urinen som ska var ljus. Några 8 Alvedon avråds bestämt ifrån och 3 Ipren på det, ujuj. Inget ni ska ta i överdriven mängd och antar att smärtor inte är det värsta utan sjukdomskänsla. Levern är också påverkad i detta, därför är den vätskeersättningen korrekt gjord med sockret väldigt viktig. Och gör egen, är ju lätt som en plätt. Alvedon utsätter levern för stora ansträngningar men vet att det och annat ges i mängder på sjukhus men man måste tänka själv och personalens kompetens varierar kraftigt och alltid vanskligt när de som ger tror fullkomligt på det för doktorn ordinerat. Nu i denna farsot hamnar patienterna efter ett års lärande i bra händer och med bra kompetens, tack och lov och det visas i att fler och fler tillfrisknar. Ja vicka lite på tårna kan ni göra��.

Monet sa...

Nu har du fått så många och likartade råd så det räcker nog. Vill bara säga att det visserligen inte är någon tävlan om vem som är mest mediciniskt utbildad men det har du säkert förstått genom åren att jag är. Grundligt och kontinuerligt och fortfarande aktiv i just nu avancerat medicinskt research-arbete. Sagt mera så att du ska känna att det jag också säger är baserat på korrekta medicinska förutsättningar och att det går att lita på mina råd också:-) (Vill i det sammanhanget också säga att detta inte är influensa vilket många tror. Det är en helt annan typ av virus, SARS, med visserligen liknande symptom men med olika typ av pandemisk smittspridning och betydligt allvarligare konsekvenser än säsongsinfluensa i många fall).

Lite överkurs: om friherrinnan kan tänka sig att gå till apoteket åt er kan det vara en bra idé att köpa en sk pulsoxymeter. De kostar en slant (går att köpa på nätet med hemleverans i brevlådan också) men är väldigt bra för att kunna mäta framförallt syresättningen i blodet och pulsen. Många som får andnöd har låg saturation, andra tas in på sjukhus och känner sig bra men har så låg syresättning att de behöver läggas direkt i respirator utan att de känt av det. Det är en sån där liten kloss man får på fingret du vet!

Viktigt också att vara noga med om du/eller Thomas tar blodförtunnande läkemedel att ni är konsekventa med det, det ingår i nuvarande covid-behandling på sjukhus eftersom det här viruset för vissa orsakar blodproppar. Vill du ha specifik rådgivning kring covid-19 kan du också ringa 113 13. Ha en så bra söndag du kan och lägg gärna ut din ”sjukjournal” här så att vi som bryr oss om er kan följa hur det går för er!

Elisabet. sa...

Tack till er alla för välmenande råd och tips! Just nu är det produktion av vätskeersättning på gång Jag har inte ont någonstans och just nu mår vi bra - men det är just nu det - Däremot var det som myror på huden när febern var hög Harry får rasta sig själv; friherrinnan är så ofärdig med sin höft, så hon kan omöjligen ta hand om harrys promenader. Ingen av oss tar blodförtunnande medicin Jag tar inte så många tabletter, då jag lätt börjar må illa av dem. Mår bäst när jag duschar länge. Och när Sveriges damer tar VM-guld i sprint. Och man blir sååå rörd över människors välvilja, jag har svalt gråten så många gånger idag. Än en gång tack!

Turtlan sa...

Förlåt min formulering men jag skrev inte att någon skulle ta 8 st Alvedon etc... utan maxantal. Precis som du skriver så inte bra för levern ta mycket av sånt men det finns också folk som överdoserar i önskemål om mer effekt av dylika tabletter. Vet att E förstår det.
Har sett ett och annat efter 35 år som sjuksköterska på sjukhus och inom öppenvården och tro på allt läkaren säger har jag lärt mig också att inte göra :-)




Babsan sa...

Herregud vad råd du fått🙊Ta det lugnt och vila mycket.Ät lättare saker och framförallr drick mycket.Kryakramar i mängd🤗🤗🤗

Vatarinaoun sa...

Krya krya på er båda och för allt i världen - ta det lugnt! Lyssna på alla råd du fått nu och låt bli att vara duktig med tvätt o trappskurning. Ligg lågt och ta hand om kroppen. Bamsekramar till er//Catarina

Elisabet. sa...

Men en sak kan jag inte förstå; varför skulle frisk luft (inte i solsken) vara skadligt? Man (jag) mår ju alltid bättre utomhus. Och ja, jag vet att man inte ska sitta och frysa. Jag har ju nästan alltid sängkammarfönstret på glänt.

mossfolk sa...

😳 Oj här var det råd så att 1177 ligger i lä.
Vilket elände att må så dåligt, alldeles särskilt när ni nu gör det båda två. Dagliga krya på er-hälsningen härifrån ❤️

Anonym sa...

Frisk luft bra men inte sitta i solen har vi sagt här, inget annat, huden skadas lättare vid detta virus och sola med temp som är hög är inte heller vettigt vad den än beror på.

Anonym sa...

Oj, oj, elände! Ta hand om er så ni kryar på er ordentligt! ♥️♥️ellem

Anonym sa...

Och förstås åk in om det blir minsta försämring, svårare att andas och andra underlighetet ni inte känner igen. Hoppas att allt ska gå bra för er, ta hand om varandra, ha kontakt med friherrinnan på telefon.

Anonym sa...

:-))

Anitha sa...

Många kramar från norr!

Bloggblad sa...

Härifrån kommer bara imaginära kramar och medlidande och empati! Visst är det synd om dem som drabbas! Här gäller isolering med enstaka affärsbesök för matinköp när det är som minst folk i affären. Men som väl är kan vi röra oss fritt i naturen.
Hoppas nu att ni följer alla goda råd och kryar på er!

Evas blogg sa...

Kryakramar i mängder.

Anna-Lena sa...

Här kommer inte medömkan, men många varma tankar och medkänsla ;-)

Anonym sa...

Skickar många varma kryapådig tankar, Elisabet 🙏.

Marge

Cecilia N sa...

Råd kan jag inte ge, så det är ju bra att ni kan få såna från såna som begriper sig på't.

Men kryapåertankar förstår jag mig på!
Krya på er!

Hoppas allt går bra sa...

Fössta tossdan i mass, hoppas PV får en liten prinsessbakelse på Smålands nationaldag idag. Hoppas allt går bra för er.

Marianne Ekwall sa...

Hej
Har precis varit igenom detta själv. Första veckan var ganska ok. Inte så hög feber. Vecka två kom högre feber. Jag fick ont i skinnet från armhålorna och ut över bröstet. Ont i munnens slemhinnor. Att borsta tänderna med tandkräm kändes som om munnen brann. Jag var hungrig, illamående och törstig. Fick aldrig stora problem med andningen tack och lov. Hostan var jobbig och jag hostade tills jag kräktes upp slem. Jag hade mer eller mindre feber i drygt 14 dagar. Jag åt lite och ofta. Drack mycket vatten, honungste och resorb. Jag hade ingen som helst energi. Jag fick ta stöd för att resa mig och jag fick hålla mig i väggar och liknande när jag måste ta mig någonstans. Det kändes hopplöst många gånger men så vände det och nu mår jag ok. Jag blåste mycket genom ett sugrör och ner i ett vattenglas. Orken kommer sakta, sakta tillbaka. Krya på er
Hälsningar Marianne

Hoppas allt går bra sa...

Är det någon som kan uppdatera? Många som tänker på dem båda, Elisabet och PV och hur de mår och om de får behandling som läker, hoppas det.

Rexxie sa...

För alla er som inte har instagram så ligger Darling E på sjukhus sedan en vecka och får syrgas och annan behandling. På bättringsvägen och ska tydligen få komma hem snart.

Hoppas allt går bra sa...

Tack Rexxie, hoppas på det bästa och det låter som det.

Rexxie sa...

Jadå, det tror jag nog att det ska göra!

Darling E är lite som Lill-Babs, en tuff brud i lyxförpackning och ett litet stycke dynamit maskerad till sockerbit!

Anonym sa...

Tack Rexxie! Så skönt att höra. Har tänkt mycket på dem båda. ellem