onsdag 19 oktober 2022

Det man inte har en aning om ...

För några  dagar sedan berättade min syster i Australien att hon nu tänker ta bilen (den nya, den andra skrotades direkt efter olyckan) och köra söderut, ja, dom sextio milen till Portland. Till sonen och hans fru. Då blir det prat om musik och det slår mig att jag inte har minsta koll på vilken slags musik hon tycker om. Det skiljer tio år mellan oss .. , jag minns att Elvis var populär, men ingen annan. Någon grammofon hade vi dessutom inte förrän långt senare, när jag var i tonåren. (Ännu mindre vet jag min äldsta syster har för musiksmak! Hos henne är det tyst i huset när vi är  där, frånsett något tv-program).

Alltså frågade jag B vad hon nu skulle lyssna på, dom där sextio milen.

Så här svarade hon: 

"Jo, jag skall åka till Portland på torsdag och denna gång får Johnny Cash stanna hemma. Jag har tagit med mig Daniel O'Donnell,  the Rat Pack,  Chris Isaak, ElvisLars Kristerz och Josh Raviri,  så som du ser är det ingen ordning på min musiksmak.

När jag krockade hade jag Keith Urban i bilen, men den (cd:n) dog tydligen samtidigt som bilen tyvärr,
för Keith Urban gillar jag verkligen både som artist och människa." 

Ja, det var intressant och nej, vi har definitivt inte likadan smak vad gäller musik, men det spelar ju ingen roll.  Flera av dem hon räknat upp, kände jag heller inte till. Men nu kommer jag ihåg .., en period i livet spelade jag Elvis och "Are you lonesome tonight?" ungefär sjutusen gånger när kompisen och jag satt på Dungers konditori hemma i Malå. Den artisten förenar.

Någon som läser här som känner till syskonens musikaliska favoriter?

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har inga syskon men vet att min mamma och min moster hade/har ganska lika musiksmak. Stora skivsamlingar bägge två, gigantiska tom i min mosters fall, så det är lätt att se vad de gillar! Mycket traditionell jazz, visor, en del klassiskt, en del körmusik, så skulle jag nog beskriva det!

Anonym sa...

Annannan = anonym ovan!

Bert Bodin sa...

Nej - nuläget i syskonens musiksmak har jag inte någon större insikt i. Det skiljer 9 resp. 7 år i ålder, om det nu har betydelse.

När jag var barn i mitten av 50-talet var ju Elvis och Tommy aktuella och då blev ju också jag inblandad i den striden. Men de följande åren och framförallt mina tonår förändrades läget förstås. Syrrorna mot Svensktoppen och jag mot Pink Floyd, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Genesis m.m., m.m.

Vem vet - kanske har våra smaker smält ihop igen.

Elisabet. sa...

Annannan: det slår mig att det är så mycket som man inte har en aning om! Mina tre mostrars musiksmak - ingen som helst koll - ! Mamma hade stenkakor med klassisk musik (alltså måste hon - som ogift - ha haft en egen grammofon) tyckte om klassisk musik, men när Beatles dök upp tyckte hon att "dom var ju inte så tokiga!", medan pappa förfasade sig över hur långhåriga dom var ,-).

Elisabet. sa...

Bert Bodin: det är ju ungefär som för mig .Här skiljer det tio och tretton år mellan mig och systrarna. När jag igår skrev inlägget, kom jag inte ihåg namnet på denne Tommy Steele (ser olika stavningar .., med eller utan e på slutet, garderar mig nu genast) och honom tyckte i alla fall en av systrarna om.
Min skånska syster dansade till Sven-Ingvars under tiden i Karlstad, så jag antar att det är hennes melodi.
Däremot vet jag att min systerdotter är hårdrockare och varje sommar besöker Sweden Rock. Hon är tretton år yngre än sin moster.

Babsan sa...

Min åtta år äldre bror introducerade mig och mellanbrodern,2 år äldre än jag,till musiken.Högaktningsfullt var det när han kom hem med skivor.Vi fick sitta i hans rum och lyssna på Supremes Beatles,Cornelis inte att förglömma Shanes.Idag har vi ungefär lika musiksmak alla tre vilken förstås har utvecklats enormt.Jag har ju Spotify så allt kan jag lyssna på.Äldsta brodern ,73 idag har CD skivor.Minns också Lenne Broberg Mälarökrkan som jag tyckte om jag var då 11 år

Elisabet. sa...

Babsan: å, din kommentar väcker minnen! Jag minns EXAKT var kompisen Gunilla och jag stod - i hennes föräldrars vardagsrum - när vi lyssnade till Lennart Grahn i Shanes!! Och Mälarkyrka .., den kan man ju utantill än idag!

Elisabet. sa...

Babsan: och Mälarökyrka som skrevs av Mr Aktuellt, Sven Lindahl!

Babsan sa...

Min musiksmak har ändrats genom åren .En pojkvän i slutet på 70 talet visade på ännu mer intressanta grupper.Hade glömt den killen 🤭Min husgud är Boz Scaggs en enorm musiker enl mig.Har följt mig genom åren likaså Jackson Browne,Steely Dan Ry Cooder,Allman Brothers Band mmm listan kan bli lång.Har du Spotify ?Kan då lönka en spellista

Gunnel sa...

Mina bröders musiksmak har jag full koll på eftersom de två alltid tyckte att den andre hade värdelös musiksmak. Min yngste bror som inte längre finns ibland oss gillade klassiskt och hade Mozart som favorit. Den andre brodern gillar dansband, speciellt Lars-Christerz och Sven-Ingvars. Själv gillar jag både dansband och klassiskt bara det är vackra melodier. Smöriga ballader går också hem hos mig.

Elisabet. sa...

Gunnel: se där, där dyker såväl Lars-Christerz och Sven-Ingvars upp igen! Smöriga ballader går hem till mig också. Charlez Aznavour, t.ex .., ja, det kanske inte är direkt ballader, men definitivt smörsång mellan varven.

Anonym sa...

Ps. Går hem HOS …., förstås. Ds. /Elisabet

Turtlan sa...

Nej ingen aning men kanske en gnutta aning. Vet bara att min bror tror sig nog veta vad jag gillar men att det är långtifrån rätt. Han skulle nog gissa vad jag gillade i tonåren och tror att där är jag nu också.

Det gäller inte enbart musik. Han tror sig veta saker om mig så som de var för 30 år sedan. Har dålig pejl på att saker kan förändras. Tex att om jag gillade läsa Veckorevyn som tonåring så tror han jag gör det nu också. Kanske en konstig jämförelse men kom inte på något annat exempel.

Elisabet. sa...

Turtlan: men om man inte umgås regelbundet, så blir det nog lätt så. Jag känner ju så när det gäller mina systrar. Vet inte om deras musiksmak förändrats. Nu försvann dom ju så fort hemifrån, så det kan ju bero på det också. Är du lillasyster?

Turtlan sa...

Ja det är jag. Det har verkligen märkts på senare år. Klapp på huvudet att sånt där är inget för mig ungefär när jag haft åsikter eller ifrågasatt. Märks så väl att vi lever i två världar trots bara sex mil emellan.

Elisabet. sa...

Turtlan: hur många år är det mellan er?