torsdag 6 juni 2013


Och jag vill leva, jag vill dööööö i Norden! 


Grannarna Gun & Göran har hissat flaggan ....

Ja, tänk ..., vilken förmån att ha fått växa upp här i Norden .., långt från krig och terror, tsunamis och tornados och annat elände som sveper med sig allt i sin väg!

Själv hade jag lika gärna kunnat bo i Norge eller Danmark, kanske även i England eller på Irland, men detta att inte känna mig hemma med annat språk .., det skulle jag inte klara av.

Under besöket hos mamma i Argentina, upplevde jag just det där.

Den där utanförskapskänslan när man handlade i den lilla affären i Tartagal och ingen begrep vad man menade ..., känslan av att andra människor tror att man är på-gränsen-till-totalt obegåvad!
Å, så jag lovade mig själv att försöka komma ihåg detta när kunder i affären (turister eller invandrare) har just det bekymret! 
 
Fem veckor i Sydamerika fick mig verkligen att inse var jag hör hemma.
I ljuset av en liten lampa satt vi tillsammans om kvällarna och lyssnade till Sveriges Radios utlandssändningar och jag greps av en sån våldsam hemlängtan .., just detta att få vila i det som är "sitt eget".

Inte är det underligt att det på varenda balkong i Rosengård sitter en parabolantenn.
Det blir förstås den där länken till det som var och som känns kärt - även om man har flyttat -.
En slags uttänjd navelsträng.

På samma sätt kände jag det när vi - efter första året i Skåne -, körde bil norrut och mellan Umeå och Lycksele gick Radio Västerbotten in och mitt hjärta översköljdes av värme och igenkänningsglädje.

Människor är förstås olika.


För mamma blev Bolivia hennes nya hemland.
Bland indianerna var hon en invandrare, men efter tjugo år i landet där långt borta ..., - en som hörde dit -.
Åååå, så hon i Alzheimerdimmorna längtade tillbaka!

Alla dessa Par-Avion-brev som susat fram och åter över jorden ...

Tillbaka till fattigdom och elände, men också till glädje!

Och för min ena syster blev Australien hennes nya hemland.
Hon blev en utvandrare, men också en invandrare.

Fredrik, andra generationens invandrare.

 Systersonen bor i Portland i södra Australien och känner sig som riktig aussie.



Min andra syster, hon den rödvitrandiga, lämnade Luleå, flyttade - långt före mig och säkert en bidragande orsak till att vi lämnade Malå och valde Ystad - .., till Lund och bor nu på landet, utanför Hörby.
Från hennes köksfönster syns hästar och föl.
Det är också som att byta land, fast i mindre skala, ja, att flytta från Norrbotten till Skåne.

I London bor pv:s brorsdotter Joanna och där känner hon sig hemma.
Två av hennes bröder har - som så många andra svenska ungdomar - arbetat i Norge.
En av dem är fortfarande där.

Världen förändras.
Hit och dit far vi.

Jag tycker verkligen om det här landet som heter Sverige, eller Ruotsi på finska .., och till alla som idag under högtidliga former får svenskt medborgarskap, till er vill jag säga: välkommen hit! 

Hoppas att ni kommer att trivas!
Hoppas att ni möts av värme och respekt.

Och det är ett långt ifrån perfekt land - kanske inte alls det ni hade drömt om -, mycket kan bli bättre, men sett i ett större perspektiv ..., är det också ett alldeles underbart land att bo i!

Ungefär så tänker jag.

Ps. Hade jag hört den här sången när vi satt hos mamma och hörde paddorna kväka i den sydamerikanska natten .., då hade jag gråtit floder!  Ds.





15 kommentarer:

Monica i Lysekil sa...

Du skriver så bra Elisabet!
Gratulationer på Svenska flaggans dag/Sveriges Nationaldag!
Hoppas att det är ok att jag delar videon vidare.
Hälsningar från Monica i Lysekil

Tankevågor sa...

Åååh Elisabet nu fick du mig att gråta floder här....vilket inlägg!
Så mycket känslor i ditt inlägg som jag kan känna igen mig just nu och här....
Kents låt som handlar om föräldrarna till de där små du hörde sjunga på din födelsedag. Jag arbetar med dem varje dag....dem som inte alla välkomnar hit.
Men dina ord satt också igång den där känslan av längtan och saknad när man måste bo långt ifrån dem man älskar. Något som snart är aktuellt för oss här.

Tycker som så många gånger förr att hon var så otroligt stark din mamma men jag håller med dig. Skulle heller aldrig orka bo så låååångt borta. Men som sagt i norden, England osv.

Nej fy så tårarna trillar här! Du kan då få till det! ;-)

Kram och kärlek från
Lisbeth på skäret

Turtlan sa...

En till som blir så berörd. Du träffar så rätt. Detta värmer mitt hjärtat som också vurmar för alla människors rät och respekt.

Fler har sagt det men du borde skriva krönikor i tidningar.
Utan tvekan!

Turtlan sa...

Ps: Jag skulle också ha en parabolantenn på min balkong!
Så klart.

Monet sa...

Vi är ju just i den situationen. Jag pratar och förstår och skriver franska ganska obehindrat. Maken klarar sig hyfsat i vardagenich det går bättre och bättre, också med hjälp av fransklektioner varje vecka.

Och det ör inget fel alls på vårt sydfranska liv. Men mannen i mitt liv tänker oftare på Sverigev än jag gör och ser med glädje fram mot sommarens besök i det gamla landet. Jag, jag är så otrogen att om det inte varit för familj och vänner och den extrema hettan i augusti hade jag gärna stannat kvar här.

Men jag talarbsprpket och det är helt rätt som du skriver Elisabet, det är helt avgörande!!

Monet sa...

Åh vad hopplöst det är att skriva från mobil eller Ipad. Hela tiden felskrivningar. Sorry!

mossfolk sa...

Jag tycker att den är så fin, den där bilden av din mamma. Och jag är verkligen full av både beundran och fascination över att hon tog beslutet och gjorde flytten.
Själv är jag stormförtjust i vårt land, klimatet och naturen, känner mig hemma och trygg med språk, seder och traditioner och har absolut ingen längtan alls att flytta någon annanstans. Ja, det skulle eventuellt vara till grannlandet i väst då...

Dinah sa...

Så bra du skriver Elisabet. Jag brukar många gånger tänka på de människor som tvingats lämna sina hemländer och flytta till Sverige. Många av dem vet att de aldrig kan återvända. Jag brukar tänka tanken hur det skulle kännas om jag skulle tvingas flytta till ett land där jag inte förstår språket eller sederna och veta att jag inte kan återvända. Jag som hela tiden hoppas kunna återvända till norrland. Aldrig, aldrig har jag blivit hemma här fast jag talar språket.
Jag hoppas att fler följer ditt exempel och verkligen välkomnar de som kommit och låter dem känna att de har en plats i vårt samhälle.

Bloggblad sa...

Jag skriver under på de andras kommentarer, du är makalös på att skriva så att du träffar mitt i prick.

Jag träffar ju barn varje dag, som antingen tvingats byta land för att mamman träffat en man från Sverige, eller för att familjen flytt från krig. Så många tragiska orsaker och barn om längtar hem till kompisar, husdjur och släkt. Och språk.

När jag var ung, var jag helt inne på att byta land, jag flyttade ju ändå så ofta och lämnade allt känt, men nu.. Aldrig. Jag älskar mitt land.

Eva i Tyresö sa...

Varmt nära och lättbegripligt skriver du. Härligt.
Nej inte vill man lämna sitt Sverige...särskilt inte när man blir äldre. Då blir barndomens stenar allt viktigare. De syns och känns tydligare.
KRAMAR till er båda.
Eva o Ulf med fem barnbarn!

Elisabet. sa...

Till er alla, tack för era kommentarer och tankar!

Elisabet. sa...

Ja, det lät futtigt .. men jag vet inte hur jag ska uttrycka mig annars ,-)

Monet sa...

Min man fick tårar i ögonen när ab lyssnade till Alf Robertson. Så visst är det så att hemlandet alltid, alltid finns med oss. Det hindrar ändå inte att man för en period i livet kan njuta av livet i ett annat land. Om man nu känner så, alla gör ju självklart inte det. För oss är det berikande på många plan och vi kan alltid flytta hem igen. Precis när vi vill.

Och så är vi hemma två månader på sommaren och "tankar Sverige!"

Elisabet. sa...

Monet: ja, jag skulle gärna ha lägenhet eller hus i något varmt land (eller varmare, i alla fall ,-) och tillbringa vintermånaderna just där, men att flytta för gott, det hade jag inte klarat av.

Det är väl en gåva man har - eller inte har -, det där att acklimatisera sig, kanske?

Jag skulle nog känna mig som hon i Utvandrarna, vars namn jag just nu inte kommer på .., som planterade astrakankärnan och längtade hem.
(Var det Kristina ..?)

cruella sa...

Visst var det Kristina, Elisabet. Och ångrade sig gjorde hon ju inte - svälten i det gamla landet tog trots allt barn i från henne - men en stark längtan fanns ändå. Och så tror jag att det är för de allra, allra flesta.

Du skriver väldigt fint om migrationens villkor, vare sig den är frivillig eller ofrivillig. Igår var jag på ett härligt gungande strandparty där Tomas Gylling med inbjudna gäster dj:ade och publiken bestod av alla tänkbara sorters svenskar i alla kulörer och modeller. "Här är Sverige, så här ser vi ut, vänj er!" var budskapet från scenen med tydlig adressat till dem som inte så gärna välkomnar andra. BU för dem och BRA för alla som välkomnar och visar nyfikenhet och förståelse!

Stor kram!