fredag 27 december 2013

Och så var man hemma igen ...


Och alldeles över sig av tacksamhet är man att såväl upp, - som nerresan gick bra.
På uppvägen var det knappt någon trafik .., värre var det idag och lägg därtill varningar på radion om blixthalka.

Det blev ett fint julfirande.

Julafton tillsammans med barn och barnbarn och lilla Nelly ..., god mat förstås, Släppträskbröd som Gerd i Norsjö förärat oss - smakade himmelskt, tack snälla ! -,  juldagskvällen hos Emil och Emmas farfar och farmor och lite annorlunda julmat (julkorv på grekiskt vis bland annat - jättegott -!, en vidunderligt god paté .., strimlad rödkålssallad .., ljuvliga spjäll .., pajer ...) och sist av allt på kvällen blev det byte av julklapparna, dom där som "man vill bli av med".
Pv hade tagit med sig en jordglob från tiden innan nationsgränserna förändrades och själv bidrog jag med en tavla.

Tänk, att en jordglob kan bli till sån glädje! 
Emil och Emmas småkusiner, som mest lekte agenter (iförda lösmustascher och mörka glasögon) blev alldeles till sig av jordgloben och på bilden längst nere t.v. sitter dom och letar efter Sverige.

Herr Oxe. Lillebror. Uppvuxen i Colchester, England.

Igår - annandagen - var det rejrunda som gällde. 
Först iväg till födelsedagsbarnet Micke som fyllde år och bjöd på kaffe och svärmors bondkakor .., därefter färja från Ekerö över till fastlandet och en sväng till Tumba Bruk där pralinvinnerskan Anna-Lena i Tumba bor tillsammans med maken John - någon kanske minns honom med fjäderprydd huvudbonad från ett inlägg för flera år sedan -?


Dom visade sig bo i den vackraste lägenhet jag någonsin i mitt liv stigit in i!
En tjänstemannabostad på 150 kvm från Brukets storhetstid och ,med såväl höga som djupa fönster med handblåst glas, ja, men åååå, så fint!

Det här med minimalistisk inredningsstil, det är i alla fall inget för John  och Anna-Lena, nej, där fanns stora rum med gamla, härliga möbler, de flesta fyndade på auktioner, berättade Anna-Lena.
 
På bilden här ovanför - tagen i köket i Tumba -, syns tre småsyskonhänder, en är Oxe, en Kräfta, en Jungfru och en Stenbock.
Jungfrun är mellanbarn.
Oxen är 61 år, Kräftan 51, Jungfrun 58 och Stenbocken näst äldst.

Och på den där skalan mellan 1 - 10 ..., säger sig Madame Kräfta trivas så där som ...., 9.5 med jobbet och kanske var det tillvaron i stort också?


Ett besök hos Eva och hennes Långe Make i Tyresö hanns också med.
Såna här små gubbar lekte Anders med i timmar när han var liten .., nu hade Eva köpt dem till maken, eftersom han en gång varit brandsoldat.
Underbart!

Kvällarna i Väsby har bestått av barnbarnsmassage och dottermassage, armpill .., och så har det spelats såväl backgammon som Plump.

Nu är vi hemma igen och regnet öööööser ner .., pv har tagit harry med sig för att ösa båten ..., och för första gången någonsin (i min Stensjöhistoria) var huset uppvärmt när vi kom hem!
Halleluja!

Tack till alla som skänkte så mycket glädje till den här julen!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att ni har kommit hem välbehållna. Vet du Elisabet? Jag tycker verkligen att du är värd den härliga jul som förunnades dig.Så det så.Gott slut till dig och pv önskar Solbritt.

Elisabet. sa...

Solbritt: en sån jul önskar jag att alla får ha, om man nu vill ha en sån, förstås ,-)
Men det var verkligen helt underbart! Och att få masserar barnbarnens ryggar tre kvällar på raken .., det är inget annat än lycka.
God fortsättning till er, Solbritt!

Eva i Tyresö sa...

Så skönt för barnbarnen!
Tänk så roligt att ni hann titta in till oss i Tyresö också!!!! Det är så långa avstånd här uppe . Vi säger Stockholm men det kan var många mil till vännerna!!!
Kram och tack !

Elisabet. sa...

Eva i Tyresö: ja, det var verkligen roligt att få träffa haverdalarna igen! Och så rätt när det gäller avstånd; det blev nog en femton mil totalt och vi sa, på väg tillbaka till Väsby, att man är så bortskämd med att ha allt så nära hemmavid.
Tack igen!