måndag 2 mars 2015

Tidsmaskinen .., raden längst ner.


Sista raden då.
Längst till vänster sitter Maria. Endabarn och populär i klassen.
Varje höst och vår åker Maria med sina föräldrar de tretton milen till Skellefteå och köper nya kläder, men mallig är hon aldrig.
Hennes pappa heter Olle och arbetar på Domänverket som nån slags vaktmästare.
Olle påminner om Sluggo, ni vet i Sluggo och Lisa .., och på morgnarna just innan sjutiden, ser man honom passera vårt hus på väg till jobbet. Han går alltid med raska steg.
Hennes mamma heter Valborg och är liten och späd och ser så snäll ut.
Maria utbildar sig så småningom till tandsköterska.

Till höger om Maria sitter Ann. 
Dom är närmaste grannar också och bara ett hus bort bor dessutom Torbjörn (nr tre från höger i översta raden) och alldeles intill bor även Jannike.
Egentligen bor vi också nära - alla på samma gata - men på nåt sätt finns det en övre och nedre del av Ringvägen - som skiljs åt av Uddvägen -.
(På den övre bor Gunilla, Johnny och så jag då).

Ann har en tvillingsyster - Gun - som sitter till höger om fröken, härifrån sett.
Ann och Gun hör liksom ihop, dom är som ler, - och långhalm.
Två äldre syskon har dom; en bror som blir hockeyproffs i Skåne och en syster som åker till England och kommer hem därifrån och har gift sig - eller gifter sig - men en stilig man från Lyme Regis i sydvästra delen av landet .., han är kvartsindier eller nåt sånt och nästan alla kvinnor tycker att han är så grann!
Ann och Guns mamma heter Asta och kommer från samma trakter som min mamma.
Båda tvillingflickorna har blivit kvar i Malå och jag tror att dom arbetar åt SGU, Sveriges Geologiska Undersökning.

Längst till höger sitter så lilla Ing-Marie.
Hon är av samiskt ursprung och är som ett litet kvicksilver.
Någon gång i slutet av lågstadiet -  eller kanske i början av mellanstadiet -, berättar hon - ja, hon viskar lite - att hennes ena bröst är större än det andra och vi är några töser som står runt omkring henne och ingenting fattar vi .., hur kan detta vara möjligt?
Och hjälp, så avundsjuka vi är .., vi som då ännu är alldeles plattbröstade!

I mitten tronar vår fröken Hedvig.
Genom alla tre åren får vi ofta höra talas om en annan skolklass - i en by inte långt från Malå - där Hedvig har varit lärare och åååå, så fina dom barnen var!
Som så många andra lärare på den tiden - men långt ifrån alla - var Hedvig sträng.
Var morgon stod vi givakt vid våra bänkar och sjöng den här psalmen.
Och självklart bad vi bordsbön i barnbespisningen och alltid fanns det nån som skvallrade om man inte blundade, ja, öht uppmuntrades skvaller.

Hedvig är inte alltid sträng; det händer att hela klassen får följa henne hem och så sitter vi där i familjens vardagsrum och tittar hänfört på testbilden i tv - en bild av Stadshuset i Stockholm -.
Det är inte många  klassen som har tv, nästan ingen, och detta är alldeles omåttligt spännande!

När det är dags för vaccination i skolan och syster Göta kommer körandes i sin Saab och har alla attiraljer i en brun väska, då får vi ställa oss i en lång rad i korridoren och då säger alltid fröken Hedvig att "Elisabet får stå först, för hennes mamma är sjuksköterska och hon är inte rädd för sprutor!" 

Oj, oj, så fel hon hade!

Så var det.

Och till den som eventuellt orkat läsa ända hit, meddela namn och adress så skickar jag en tålamodsmedalj!

4 kommentarer:

Dinah sa...

Skicka en medalj till mig. Jag har orkat. Och jag fascineras över att du minns. Mina minnen från lågstadiet är få, och inte har jag den blekaste aning om vad föräldrarna till mina klasskompisar gjorde. Sånt intresserade mig antagligen inte och gör fortfarande inte. Jag är inte så intresserad av vad människor försörjer sig med - däremot är jag intresserad av vad människorna har för inställning till andra människor.
Vi hade en syfröken i mellanstadiet som hette Aline Johansson (?) och som varje gång vi hade syslöjd första timmen bad om förslag till psalm. Och vi kom med olika käcka förslag, men det blev alltid "Din klara sol går åter upp". Antingen var det så soligt att hon tyckte att den passade eller också var det så grått och trist väder att hon tyckte den passade. Antagligen kunde hon bara spela en psalm på orgeln.....
Vad som förvånade mig när jag såg ditt skolkort var att en del av eleverna inte ändrade sitt utseende från lågstadiet till högstadiet. Efter det har jag bara sett nån enstaka och en som jag har sett ser fortfarande ut som hon gjorde i ettan. Fascinerande.

Elisabet. sa...

Dinah: den kommer med posten ,-)

Ja, jag förundras storligen över vad som fastnar i minnet. Det där badrummet hos Gunilla M, varför kom just det att fastna?
Eller Dagny - Evas mamma - som hade en askkopp som snurrade .., man tryckte upptill och så snurrade fimpen ner i byttan.
Kanske var det för att det var nånting annat än vad vi hade hemma? Och det här med yrken ...? Ja, samma sak där. Jag fattar det inte.

mossfolk sa...

Här behövs då rakt ingen tålamodsmedalj, för jag tycker att de här inläggen har varit helt underbara!
När jag läste om den övre raden, den med pojkarna, började jag bums fundera på vad mina gamla klasskamrater sysslar med och vad jag visste om dem. Inte mycket, visade det sig snabbt.

Elisabet. sa...

mossfolk: nu är ju min blogg också mitt sätt att skriva av mig, så jag tänkte .., här orkar ingen läsa ,-)
"Möjligen mossfolk!"
Jag väntar med spänning på dina minnen!