torsdag 9 juli 2015

Tankar för dagen ....
Igenkänning var det igår.
Ulla berättade att hon kom trakten av Rättvik i Dalarna.

Och jag kommer från Malå .., har vuxit upp nära vattnet och kommer precis ihåg hur det doftade hos grannarna. Eller hur saften smakade hos tant Sylvia. 
Eller tryckkokaren på Margaretha Nilssons spis. Burdamönstren på hennes köksbord. 
Dom små porslinskatterna hos tant Svea. Och polkagrisgodisarna i finaste glasskålen. 
Radioapparaten hos Naima och Verner Marklund.
Väggpendylen hos jägmästaren och beras turkosfärgade bidé som jag trodde var ett fotbad.

Var kommer du ifrån, förresten?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kom till världen i Enköping och när jag bara var några månader flyttade familjen till Berga Örlogsskolor utanför Stockholm.
När jag var 5 år flyttade vi till Stockholmsförorten Björkhagen. Vi var en himla massa barn på våran gård och numera har ett 15-tal av oss "Sandlådeträff" en gång om året på gården där vi växte upp. Fantastiskt roligt är det.
Blev kvar hemma hos mamma till jag gifte mig 22 år gammal. Det var ju bostadsbrist i Stockholm och miljonprogrammet var i full gång med att bygga.
Jag och mannen jag gifte mig med hamnade i Vårberg, granne med Skärholmen och Ikea.
Anne i Mantorp

Ruta Ett sa...

Jag är född i Malmö och bodde där tills jag började läsa i Lund 18 år gammal.
Vi bodde granne med Folkets Park och där tillbringade jag många timmar på sommarloven. Det var gratis inträde på dagarna och jag och min kompis Eva bänkade oss framför Barnteatern varje dag. Där visades små pjäser och akrobatik och danser. Sen gick vi hem och härmade allt på gårdens gräsmatta.

Vi bodde överst i ett 4-våningshus och i vår trappa bodde fru Dahlskog, som hade astma och ändå rökte Havanna II-cigarrer, som jag brukade springa till Brobergs tobaksaffär och köpa åt henne. Hon var skvallertanten i huset och hade alltid dörren öppen lite grand så att hon skulle hålla koll på alla. Cigarrlukten gick rakt ut i trappan och pappa retade sig så på detta och hostade alltid lite extra när han gick förbi hennes dörr!

Under henne bodde snälla tant Kjellberg. Hennes man jobbade på Hemmets Journal och de fick hem Kalle Anka-tidningen innan den kom ut i affärerna. Jag fick alltid låna och läsa dem innan de gav dem till sina barnbarn, om jag lovade att läsa försiktigt! Och det gjorde jag!

På första våningen bodde en ilsken tant om inte tyckte om barn och som kastade vatten på oss om vi lekte för nära hennes fönster.

Jag är ju endabarn, men hade många lekkamrater på gårdarna i kvarteret. En, kompisen Eva, har jag hittat igen på Facebook och nu håller vi kontakten. Hon bor kvar i Malmö!
Från studierna i Lund bar det av till Göteborg och här stannar jag nog!

Dinah sa...

Å, jag känner så väl igen hennes resonemang. Förr frågade jag ofta var människor kom ifrån - bara för att jag var nyfiken och gärna ville veta var de kom från, och hur det hade varit för dem som barn.
Men efter att av en bloggerska och hennes kommmentatorer ha verkligen fått veta vilken idiot jag var som frågade människor varifrån de kom (det angår ö.h.t. inte mig) så har jag helt lagt av.
Tydligen blir människor kränkta av att man är intresserad av deras ursprung.

Elisabet. sa...

Dinah: jag förstår inte det hela! Jag tror nog att fem gånger per dag under sommaren, frågar människor var jag egentligen kommer ifrån. Och ja, det är kanske inte samma sak som om jag vore från Java, men för mig har det inget alls med nån slags att jag inte tycker att dom är lika mycket svenskar som jag själv .., inte det minsta! Och numera får man inte heller säga att nån är snygg i håret eller har vacker klänning, nån bara så där som man ser på stan, för då är det också fel. Jag är helt ute, det förstår jag ju.

Fru Fräken sa...

Jag är uppväxt i Drängsered i Hallands inland. Sen bodde jag några år i Stockholm och sedan 20 år tillbaka bor jag i Skövde.
Idag ska jag faktiskt åka ner till Halland. Är hos min syster i Halmstad ikväll och imorgon förmiddag, på väg till mor och bror, passerar jag Haverdal, Särdal, Steninge och Ugglarp. Var finns du då?

Fru Fräken sa...

Jag är uppväxt i Drängsered i Hallands inland. Sen bodde jag några år i Stockholm och sedan 20 år tillbaka bor jag i Skövde.
Idag ska jag faktiskt åka ner till Halland. Är hos min syster i Halmstad ikväll och imorgon förmiddag, på väg till mor och bror, passerar jag Haverdal, Särdal, Steninge och Ugglarp. Var finns du då?

Babsan sa...

Jag blir stolt om någon frågar var jag kommer ifrån.Jag är född i Piteå och har mycket kvar av min dialekt efter37 år i Uppsala.

Elisabet. sa...

Fru Fräken: i morgon lördag börjar jag arbeta halv tre, men fram till dess är jag ledig! Du är mer än välkommen! Pv har nybakta havreflarn och Zoegas kaffe finns i burken ,-) Vi bor på Ejdervägen 7 i Stensjö, följ bara kustvägen förbi Haverdal, Särdal, Skipås och sväng vänster vid skylten där det står Naturreservat, Stensjöstrand!

Anonym sa...

Så roligt att äntligen få ses irl! Jag tittar gärna in en stund på en kopp kaffe! Tänkte ev. besöka Särdals kvarn och Witt i Steninge på vägen också! Ses!
Fru Annette Fräken

Elisabet. sa...

Anette Fräken: jag cyklar iväg vid kvart i två, så kom gärna så det blir lite tid över ,-)

Elisabet. sa...

Ps, Du är såklart sååå välkommen! Ds.