fredag 1 januari 2016

Nyårsaftonsresumé ....


Årets sista dag arbetar jag förmiddag.
Då ser det ut så här när jag passerar Särdal.
Solen på väg upp .., det är så otroligt vackert!

Jaha, Keldasopporna gick inte in, men allt det andra! Härligt!

Det är det vanliga förmiddagspasset .., mejerileveranser från Arla och Wapnö som ska tas om hand, det ska gräddas bröd och lösas av i kassan.
Full fart i butiken!
Tack och lov att vi har Erik och Hampus som hjälper oss!
Jag laddar en vagn med mejerivaror till Erik - medan jag själv ordnar till i kylen - lyfter ner och sorterar tunga mejeribackar och försöker få lite ordning bland leveranserna.
Pricker av följesedlarna .., upptäcker att vi inte fått hem naturell keso 500 gram, jaha .., den var slut.När arbetsdagen är tillända upptäcker jag Lina.
Hon har sommar, - och helgjobbat i affären under flera år, men nu studerar hon till läkare i Polen och jag frågar och hon berättar .., så där om studiekamrater från jordens alla hörn och hur bra hon trivs!
Lina skulle nog passa på en akutmottagning, tänker jag .., kvick som en vessla är hon och kan fatta snabba beslut.Innan jag hunnit hem ringer friherrinnan och säger att hon är badsugen, det är ju en hel vecka sedan sist och kan jag tänka mig ...? Efter en stunds tvekan säger jag "okej, jag kör hem och byter om bara!"
Pv gör oss sällskap.
Det visar sig vara rejält lågt vattenstånd och friherrinnan (som läst en artikel - hon visar den till och med - att det är bra med vinterbad, men man bör gärna ha en mössa på huvudet) plaskar omkring i sin eleganta leopardmönstrade hatt och säger "men idag var det svalt!"
Ja, så svalt är det att hennes badtermometer hastigt avlider.Vi har helt olika sätt att bete oss efter badet.
Jag virar en handduk om nedredelen av kroppen, skyndar mig att ta på skjorta och sticketröja, mössa och fingervantar, yllekappan förstås, men struntar oftast i strumpor eller byxor, då det tar såååån tid att krångla sig in i dem och så går jag upp till bilen.
Alltid iiiiiskall om händerna!


Som en tjock ryamatta av tång är det på piren ..., skönt att gå i. Inte så kallt.

Friherrinnan däremot, hon torkar sig omsorgsfullt på alla håll och kanter .., tar på alla kläder och blir sedan klar. Hennes händer blir aldrig kalla.
Det är förstås så man bör göra, men då tappar jag lite av badkänslan.
En nyårskram blir det också innan vi kör åt var sitt håll.


I kanske två veckors tid har jag varit så extremt trött och precis när vi har ätit middag, däckar jag totalt. Tappar all ork och kraft och säger till pv att nu går jag och lägger mig. Drar täcket över huvudet .., vill inte höra minsta ljud, men har inte migrän.
Två, tre timmar senare vaknar jag och är pigg som en lärka.
Går ner till pv och  hundarna .., tittar på James Bond (läs: Daniel Craig) och grannarna ovanför skjuter raketer och harry är rädd och kryper ihop hos husse.


Andra bryr sig inte.
Eller hör inte smällarna.
Sover bara vidare.

Att titta på långfilm på en reklamkanal tar tid .., det är ideliga reklamavbrott och jag tänker att aldrig ska jag köpa Otrinex nässpray och absolut inte bantningspillret (även om det skulle behövas), den reklamen får helt motsatt effekt.

Och vi öppnar en Aladdin-ask som har många helt nya smaker och jag undrar för mig själv hur det har sett ut på det mötet där någon föreslog en "nytändning" .., att våga gå utanför ramarna, att skippa gamla smaker - vik hädan trillingnöt - in med en fläderpralin!
Jodå, det är säkerligen bra på alla sätt och vis, men jag skulle ändå vilja se försäljningssiffrorna - före och efter -, men så tillhör jag ju dom enjängdas skara, ja, borde kanske bli ordförande rent av?

Och nu har vi tagit klivet in i ett nytt år.
2016.
Härligt!
Jag gillar jämna tal - fyror och åttor allra mest - och vi pratar lite om vad som väntar.
Pv fyller sextioett, själv blir jag sextiotvå .., vi försöker att sätta upp målbilder .., och när vi gått i säng googlar jag på boende i Cornwall eller Skottland .., hittar fina B&B och högläser från andra gästers omdömen. I ett badrum hade en man från USA hittat svarta hårstrån i duschutrymmet, men frukosten var helt underbar.

Ungefär så var vår nyårsafton.

Lite senare: "pratar" med AP angående detta med chokladasken (ja, jag inser att det verkligen är ett I-landsproblem, men jag är intresserad av själva tänket bakom ...) och hon sa ju det självklara att det förstås ligger en strategi bakom, att det är noga uttänkt och så är det förstås. Sen kom jag ju ihåg att hasselnötter har ökat väldigt mycket i pris och sex nötter per ask, det drar snabbt iväg. Kanske är det av den anledningen ...?7 kommentarer:

Anders sa...

Om jag förstått det hela rätt så var trillingnöten för krånglig att tillverka, måste laddas manuellt i maskinen.

Ingela sa...

Jag hör ju inte till de enjängda, tvärtom, gillar nytt för det mesta. Men att ersätta körsbär i likör med badskum, nej, där går gränsen.

Elisabet. sa...

Anders: så kan det också vara! Och då förstår man ju på ett annat sätt.

Ingela: haha .., så du tycker att fläder smakar badskum? Ja, kanske. Jag är ingen fläderfantast heller.

Ruta Ett sa...

Jag slutade köpa Aladdin för flera år sedan. Jag tycker om praliner, men i Aladdin är chokladen äcklig, tycker jag. Då köper jag hellre "dyrsorten" fast bara några stycken.

Dinah sa...

Jag letade egentligen information om att kalla händer ärvs på mödernet vilket en av mina systrar påstår. Och jag har alltid kalla händer, så kalla att det ofta gör ont. Istället hittade jag det här:
"I bland ger mediciner upphov till kalla fötter eller händer, framför allt vissa former av B-blockerare som kan ge detta som biverkan. Tobak, koffein är andra kända faktorer som gör att man kan bli kall om händer och fötter. Vissa människor är också känsliga för om det går för lång tid mellan måltiderna. Mellan måltiderna ser bland annat adrenalin till att socker frisätts från levern för att höja blodsockernivåerna.
Och jag struntar totalt i varför de bytt smak i alladinaskarna eftersom jag inte är nån chokladfantast. Ge mig istället skumtomtar.

Adrenalin gör att kärlen drar ihop sig och händer och fötter blir då kalla. Små täta mål kan då vara en alternativ behandling. Stress och dålig sömn är andra faktorer som påverkar adrenalinnivåern. En annan relativt vanlig orsak till kalla händer och fötter förutom ovan nämda faktorer är underfunktion av sköldkörteln."


Elisabet. sa...

Dinah: intressant det här .., man kanske skulle ta och kolla upp sköldkörteln ,-)

Elisabet. sa...

Ps. Dinah: mamma hade också kalla händer och fötter .., så det kanske stämmer ...? Ds.