fredag 3 juni 2016

En dag att minnas ....


Två Lejon, en Tvilling och en Skorpion.

Det finns dagar i livet som man vet kommer att bli till ett guldstjärneminne; dagar eller ögonblick som blir till skimrande bär på livets smultronstrå .., och precis så kändes det igår!

Jag har berättat om det på såväl instagram som fb, men jag lägger in det här också och den som redan känner till det hela, kan ju bara hoppa över inlägget. Det här är ju också en form av dagbok.

Så här var det: det var friherrinnan och jag själv och vi hade legat en bra i stund i havet och där kom tre andra kvinnor - långa, slanka - (jag tänkte .., ååå, så vackra ben, inga svullna knän!) -  och vi hörde dem prata med varandra .., en sa att hon var lärare och när vi så satt på den solvarma träbänken ute på piren och friherrinnan bjöd på kaffe och hembakta skorpor, ja,  det var väl då som dom tre kvinnorna steg upp och stod en bit ifrån oss och torkade i solen.

Lite småprat blev det .., nån av dem tyckte att det så härligt ut med kaffet och skorporna och så fortsatte pratet en bra stund. Vi hann med så mycket! Kvinnorna var - förutom en - jämngamla med mina systrar, 40-talister alltså, och nu var dom i Steninge och bodde i ett slags "vandrarhem" och ägnade dom här ljuvliga dagarna åt måleri.

Inte långt från Helsingfors var hon uppvuxen ....

Efter en stund anslöt ännu en kvinna som visade sig vara uppvuxen i södra Finland.
Om man kan säga att någon ser ut som sitt land, så tänkte jag att det gjorde hon.
Rågblond.
Lite fyrkantig i kroppen.
Kraftfull.
Brett leende.

Och hon var pratglad och frågade genast var jag kom ifrån - det var dialekten, förstås - och så berättade hon att varje sommar brukade hon tillbringa en månad i Matsdal, inte långt från Dikanäs där ju min mamma har sina rötter.
Och hon berättade om glädjen att vara där uppe .., om kantarellerna som hon brukar plocka ., om dom 130 milen hon på egen hand kör för att komma till fjällvärlden ..., och hon kände till mycket om Dikanäs där hon brukade handla mat.

Och dom övriga kvinnorna var öppna och frimodiga .., en av dem berättade om hur livet som änka blev .., om rädslan för att så småningom våga gå på dans igen och hennes dotter som hade lovat att göra henne sällskap, men ångrade sig.

"Ja, du gick väl inte dit då ...?" hade dottern sagt och mamman svarade: "tror du att du har en fegis till mamma ...?" Jodå, hon vågade!

Och jag tänkte att kvinnor i den åldern är så härligt frimodiga .., så chosefria .., klarar sig själva och är fyllda med självdistans och humor! Ja, men det blev en sån oändlig värme där på piren!

Och jag frågade om vänsterhänderna och oh, inga problem, och där stod dom här härliga kvinnorna med händerna mot havet.

Efteråt, när jag cyklade hemåt i den där tropiska värmen (det kändes som när Emma och jag själv åkte moppe i Grekland) var jag så genomfylld av ..., jo, glädje, men allra mest tacksamhet!

Så, var den där stunden på piren.

(På väg från stranden, till cykeln, upptäckte vi ett sällskap spänstiga herrar i samma ålder som kvinnorna. Deras cyklar stod tillsammans en bit upp på stranden - mer som på ängen - och vi förstod att det var ett sällskap som var ute och tränade. Männen var stiliga och såg så glada ut där dom skyndade sig ut i havet .., en av dem var lång och gick i adamsdräkten med rumpan åt vårt håll och jag ringde en av kvinnorna och sa att "nu har ni chansen .., här är en hel flock av till synes sympatiske herrar!")

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken underbar förmiddag det var .

Friherrinnan