onsdag 10 januari 2018

Bästa programmet hittills ...
Eller i alla fall ett synnerligen intressant program.

Ikväll råkade jag, mer av en slump, titta på programmet "Where to invade next"; en dokumentär gjord av Michael Moore och nåt så otroligt intressant det var!

Denne storvuxne herre reser runt till olika länder i Europa och får höra talas om mammaledighet, betald semester (!!), den suveräna franska skolmaten (här faller han nästan i trance) som är en sån enorm kontrast till vad som serveras i USA .., och han reser till Slovenien, Norge, Tyskland, Finland .., ja, och i Italien faller han nästan baklänges när han hör att människor arbetar 36 timmar per vecka, men har betalt för 40 timmar. Och dom flesta går HEM och äter lagad mat till lunch!

Sociala förmåner, sjukvård, straff .., ja, det är mycket som gås igenom.
Och det var hur mycket som helst som jag själv inte har haft en susning om.

Programmet är nästan två timmar långt och jag blev för trött på slutet - hade arbetat kväll - men det går ju att se på play.

Här är en länk till programmet!

(Ps. Det finns säkerligen hur mycket som helst som är bra i USA, men den som tittar på det här programmet drabbas säkerligen  i n t e  av lust att emigrera just dit. Allra helst inte nu, med den hårfagre herrn vid rodret. Nu har väl herr Moore tagit med det bästa från de länder han besöker. Jag var aningen orolig att han skulle besöka Sverige. Just nu, med alla dödsskjutningar, kan man ju tro att vi befinner oss i Vilda Västern. Ds)

11 kommentarer:

Bloggblad sa...

Tack för tips. Det ska jag se!

Bert Bodin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bert Bodin sa...

Många svenskar ser USA som ett drömland. Ett föredöme. Förmodligen baserar de sin åsikt på glamourösa hollywoodproduktioner.

Bert Bodin sa...

Verkligheten är en helt annan.

(Råkade trycka iväg förra kommentaren för snabbtm)

Rexxie sa...

Såg också programmet och härdade ut ända till slutet!

Sen ska man väl också komma ihåg att Michael Moores film också är en partsinlaga. Tunisien lät ju som ett rätt så trevligt land, men om man väger det mot exempelvis Amnesty Internationals rapport där de slår fast att "det undantagstillstånd som råder sedan november 2015 har skapat en situation där säkerhetsstyrkor utan risk för påföljd använder sig av tortyr av misstänkta och trakasserier av deras anhöriga" så inser man väl att verkligheten kanske inte är så trevlig som MM försöker få det till i filmen.

Finns säkerligen fler exempel i filmen där MM valt att fokusera på en sak och utelämnat annat, och som man måste förhålla sig till genom källkritik och egna undersökningar, men det är ju en av de saker som vi verkar ha svårt för numera (och med vi menar jag naturligtvis inte dig, mig och Bert :-) )

Du hade för övrigt inte behövt vara orolig för besök i Sverige. Den är inspelad 2015 och det var väl inte så mycket dödsskjutningar då.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: jo, men tror du verkligen att många tycker att det är drömlandet nummer 1 numera? Jag har bara varit där några dagar och om jag vore på landsbygden kanske jag skulle ha haft en annan bild. Men efter det här programmet ....

Rexxie: självklart! Det var ju nästan en hallelujafilm och alla fängelser i Norge kan ju omöjligen vara som det vi fick se och alla fängelser i USA kanske inte är så brutala som dom som visades i filmen, men jag tyckte ändå att det var intressant, mest kanske att M.M. tycktes så förvånad (eller han spelade kanske; han måste ju ha känt till det eftersom filmen gjordes). Skulle vara intressant att veta hur medel-amerikanen ser på olikheterna som visades.Tolv år sedan alltså den spelades in .., ja, då var det väl tämligen lugnt här i Sverige. Tämligen. Jag slutade se när han åkte till Tunisien och tänkte att ..., ja,ja .., men det blev ju inte enbart rosenrött efteråt.

Elisabet. sa...

Bloggblad: du kommer att känna igen dig från väckelsemöten från barndomen ,-) (Han, M.M tycktes nästan ha Skådat Ljuset).

Elisabet. sa...

Rexxie igen: nu ser jag .., 2015 .., ja, men då var det också mycket skottlossning, även om det eskalerat nu på sistone.

Rexxie sa...

Fast samtidigt.... vi ligger på ungefär 0.3 skjutna (som dött) per 100 000 invånare, och USA ligger på 10.64 per 100 000 invånare, så jag tvivlar på att Michael Moore hade tagit upp det...

Sen såg jag en artikel för ett tag sedan som visade att t.ex Malmö och Göteborg ökar/minskar ungefär vartannat år och massmedia har en tendens att redovisa ökningarna men inte minskningarna, och därför får vi intrycket av att det ökar mycket mer markant än vad det egentligen gör.

Bert Bodin sa...

Det gäller att titta "innanför pärmarna". Michael Moore är väl heller inte den mest blygsamma personen, utan plockar gärna fram "kvällstidningsstuket" då och då. Men lite frisk fläkt är han.

Dinah sa...

Har inte sett programmet än, men när du pratar om skolmat i USA så verkar de ju inte ha nån skollunch ö.h.t. Åtminstone mina vänner som bor där skickar matlådor med barnen varje dag.