onsdag 21 februari 2018

Dagens bästa, kanske veckans ...


Idag kom med posten en överraskning som inte vara av det vanliga slaget; det visade sig vara en jättebunt med brev som min mamma skrivit till sin högt älskade lillasyster Lisbet i Vilhelmina.
Lisbet som i breven alltid kallas för "Bisse" (och den som mejlat mig vet vad min mejladress är .. bisse151) och var tretton år yngre än mamma.

I säkert ett par timmars tid har jag suttit i loppisfåtöljen och läst brev efter brev efter brev och jag blev så oerhört tagen av det här, för breven till min moster är så annorlunda i jämförelse med andra brev som jag fått ta del av och mamma är mycket mer öppenhjärtig och berättar saker som jag inte har haft en aning om!

Mamma lämnade Sverige 1978 och i nästan alla brev till sin syster skriver hon om sin längtan efter att syskonen ska höra av sig; att dom ska skriva lite oftare och berätta om vad som händer i släkten.
Men nu är det ju så att alla människor i världen faktiskt inte är besatta av att skriva brev eller dagbok och ingen av mammas syskon eller hennes mamma - min mormor - hade fått den .., ja, nästan sjukdomen. Jag har den själv, så jag vet hur det är ..,-)
En våldsam skrivklåda. 
En känsla av att jag måste tömma hjärnan eller hjärtat på känslor, annars sprängs jag.
Och så blir det i form av bokstäver.

Och jag läser breven och förstår att min mormor var sååå emot detta att mamma - då änka sedan två år tillbaka - skulle ge sig av och så långt bort! Mormor ville att mamma skulle bli på hemmaplan och kanske hjälpa henne.

Så här skriver mamma bland annat den 27:e maj 1980.

"Älskade lillasyster!

Så är alltså även detta ett fullbordat faktum - att vår mamma också fullbordat sitt jordeliv. Det gjorde ont när jag fick brevet. Jag lade mig över bordet och grät, men efter en stund var det som om någon slagit mig i ansiktet: Varför gråter jag? Tänk, som mamma fruktat för ensamhet och ålderdom! Att bara få somna in, så gränslöst fint. Ingen svår plåga med denna hemska andnöd som hon hade tidigare, nej, man borde verkligen inte gråta. Lilla mamma, som så många gånger haft det trassligt här i livet! Oh Bisse, vad jag är tacksam för att du funnits till för mamma!"

I slutet av brevet fortsätter mamma:

Versen ....

"Ja, Lisbet, jag avundas er inte allt som följer med en persons död, allt det som alltid kommer som en pålaga till sorgen - med att rota i kvarlämnade saker och ting.
Om ni visste hur gränslöst det värmde hjärtat när Ivar var död  och jag fick ett brev från er syskon med en vers som handlade om en syskonring som bildade kedja och bedjande böjde knä. En sådan gång känner man att det finns band som binder.

Jag gick en extratur till mamma en gång när hon låg på Vilhelmina sjukstuga och tackade henne för att vi fått bli så många syskon - och det tacket hade jag kunnat rista in på hennes gravsten. Vi skulle ha gråtit tillsammans, hörde jag att Olaf hade sagt. Det är nog alldeles så riktigt, så riktigt.

Hälsa nu hela din familj. Jag är hos er i tankarna - även om avståndet är långt.

K R A M A R.
Ann-Gerd."



3 kommentarer:

Babsan sa...

Åh.❤️Du måste samla alla dessa brev i en bok Elisabet

Elisabet. sa...

Babsan: fast det tror jag aldrig blir av, men jag ska väl ordna till det på nåt annat vis i stället.

WalkaboutSweden sa...

Tack!