tisdag 26 juni 2018

Annorlundalivet ...

Natten mot idag sover jag i pv:s rum (det som vi kallar för Gunnars Rum) och har fönstret på vid gavel. Harry bakom mig, Meja på golvet. Vid tre, halv fyra vaknar jag av ett våldsamt brölande; det måste vara två råbockar som gör sig märkvärdiga mot varandra och jag tar mobilen med mig, går ut i bara särken och barfota (daggigt gräs, på gränsen till dimma) för att försöka se kombatanterna, men icke.
In igen.
Somnar om.
Det är trångt i sängen.


På förmiddan ringer friherrinnan och frågar om vi ska träffas på stranden i Särdal?
Hon tar lunchmacka med sig till oss båda, jag tar kaffe och tilltugg.
I dryga två timmar blir vi där.
Det är överdjävulskt hett och havet är nästan ljummet.
Vi badar flera gånger.

På kylskåpsdörren ....

Tidigare på dagen har jag sms-pratat med Eva från Tyresö som berättat att hon har dom där fågelböckerna hos sig nu - här i Haverdal - och det bestäms att jag kommer och hämtar dem ikväll.
Så kommer ännu ett sms? Kanske middag hos dem? Matjessill och potatis?
Jag tackar ja.


Det ligger flera sommarhus - exakt likadana - på rad när man kommer till Eva och hennes Långe Man, men det är enkelt att veta vilket som är deras, ty där vimlar det alltid av småfåglar.
Vår och tidig sommar matar Eva dem med små brödsmulor eller ost, ja, osten får talgoxen, den som nästan är tam och till och med jag känner igen den. Lite luggsliten är den och närapå helt orädd.
På byrån, just innanför altanens skjutdörrar, har 'Eva lagt några ostbitar till talgoxen och vips flyger den helt oförfärat in och hämtar lite middagsmat.


Vi sitter ute och äter.
I stället för enbart gräslök till gräddfilen, har Eva finhackat purjolök, rödlök, gräslök och den gröna "stjälken" till färsk lök i knippe. Hjälp, så gott!! Det serveras för sig, i en liten skål.

Och sen blir det en liten promenad ner till havet - det tar kanske tre minuter - och vi badar länge, medan Eva står kvar på stranden och håller lite koll. Eller bara står där. Det är ganska långgrunt i Haverdal och långt ute där jag är, ser jag Eva på stranden .., hon ser ut som en liten flicka, så tunn och så fin!


Tre böcker har hon som jag får låna.
En är den här, av Eva Staaf och med Emma Aldbåge som illustratör.
Jo, jag tycker om att läsa såna här böcker och jag älskar fina illustrationer, eller påhittiga såna!


Och så är det ju den här, den som Eva berättade så lyriskt om för en tid sedan, ja, det visade sig att flera instagram/bloggvänner hade läst den och alla var så förtjusta.
Den ska jag läsa ikväll.

Ja, det här har varit en sån himla bra dag.
Jag har lärt mig att köra Tommy och Karins underbara Kia Sportage som känns som värsta drömbilen i jämförelse med vår lilla Toyota, fast jag tog den inte till stranden i Särdal där vägen är smal och grusig.


Klockan tre natten mot idag hörde pv av sig; då hade han vakenpasset på båten.
Tjugo timmar efter att dom lämnat hamnen i Skallkroken kom dom fram till Anholt; fem timmar senare än beräknat, men det hade varit bedrövligt med vind.

Så här såg det i alla fall ut idag och det är seglarkompisen Tommy E. som tagit bilden av självaste kaptenen.


Senare ikväll såg dom VM-fotboll - det var ju Danmark som spelade - och herrarna lät glada och ystra. Jo, dom har det nog trivsamt.

Och själv ..?
Ja, hade jag inte - för nio månader sedan - beslutat mig för att hoppa av karusellen ett halvår i förväg, så hade jag åkt till jobbet vid halv två eller halv tre och arbetat till kvart över nio och kommit hem halv tio. Jag hade säkerligen varit totalt döfärdig och fått börja med att ta ut hundarna.

Men nu är det inte så.
Jag har enbart njutit av den här dagen.

5 kommentarer:

mossfolk sa...

Det är så att den som har trettio år kvar till pension börjar längta ;)
Så trivsamt det låter och så många fina människor!
Min farfar matade alltid småfåglarna -talgoxarna fick just osttärningar. Man fick sitta på deras altan med utsträckt hand och en ostbit i och så visslade man på farfarssätt och farfar pekade att jodå, nu satt det en i träden som nog snart skulle komma. Lite läskigt var det, tyckte jag som då bara var lillflicka, men roligt och spännande också när den lilla fågeln snabbt flög fram och hämtade ostbiten som låg i min hand.

Elisabet. sa...

mossfolk: ja, jag inbillar mig ju inte att det kommer att kännas så här hela tiden. Det blir förstås vardag av det också. Kanske enjängt i längden? Men just nu ...,-))

Bert Bodin sa...

Pv skulle ha seglat här i trakterna istället. Maken till blåsig junimånad har jag nog inte varit med om. Omväxling förnöjer, för ena dagen är det sydväst, andra dagen nordost, tredje dagen syd, fjärde dagen nord.

Och så en och annan jordbävning mellan varven.

Steel City Anna sa...

Låter härligt! Grattis till ett friare liv :)

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, men det får ju inte blåsa för mycket heller ,-) Lagom är bäst.

Steel City Anna: Tack! Det känns bra!