Tisdagmorgon ....
Vaknar som alltid vid fem, halv sex. Underliga drömmar.
När jag ändå inte kan somna om, lyssnar jag till Sommarprataren Ingmar Skoog och det är det program som jag verkligen funnit sååå intressant; kanske för att det handlar om åldrande och hur vi SER på detta att bli äldre.
Musiken i programmet föll mig inte i smaken, men det är ju bara att välja versionen med förkortad musik, så är det löst.
Foto: Henrik Brunnsgård.
Sen är det själva rytmen i programmet som jag tyckte så mycket om. Tonen. Det påminner om Anton Glanzelius sätt att uttrycka sig på i filmen "Mitt liv som hund". En skymt av göteborgska (som jag i vanliga fall tycker låter så kaxigt ..., men inte här).
Producent var Carin Ahlquist.
Här en länk till programmet.
8 kommentarer:
Det ska jag lyssna på.
♥
Walkaboutsweden: helt övertygad om att du kommer att tycka om det!
Med risk för att som vanligt bli betraktad som motvallskäring vill jag säga: all respekt för Ingmar Skog och hans erfarenheter, forskning och kunskap om geriatrik och åldrandets olika faser. Han finns dessutom alltid med bland den svenska demens-expertis inom det område jag just nu arbetar med medicinsk resarch. Så jag känner till honom väl.
Det som jag, och många med mig, däremot tycker är olyckligt är när han utifrån sina forskningsresultat trumpetar ut att ”sjuttio är det nya femtio!”. Då hakar Amelia Adamo genast på i sin egen ungdomlighetshysteri och åldersrädsla och kör samma budskap. Till och för vem? Vi som är en bra bit över 70+ VET att det här inte är sant. Vi får nästan alla cancer, hjärtinfarkt, stroke, demenssymptom och brutna lårbenshalsar i den här åldern. Varenda kotte har starropererats, bytt sina knän, har hörapparater och får gå med stavar om man nu prompt ska hetsa ihop de 10.000 stegen. (Som är en myt, baserad på en italiensk reklamkampanj på 1960-talet).
Skog är själv ”bara 67 år”. Han kommer att ändra uppfattning om att känna sig pigg, stark, fräsch och ungdomlig om tio år. Precis som blommor vissnar också våra kroppar och det finns inget ungdomselixir hur mycket man än vill. Gammal till sinnet behöver man däremot inte bli om man får behålla det intakt. Men då gäller det att känna ödmjukhet inför att livet blir kringskuret och tillkortakommet av de oundvikliga krämporna och inte lura på sig själv och andra en massa fåniga ungdomsmyter. Som blir en omvänd ”ålderism” och det var väl inte meningen?
Skoog med två o förstås!
Att man kan lyssna till en version med förkortad musik är verkligen jättebra! Det är precis lagom musik med för att man ska få ett riktigt intryck av vad det är, och det vill man ju, om man är intresserad av prataren så hör det till att få ett hum om vad för musik hen gillar också.
Oavsett om vi delar musiksmak eller ej så fungerar konceptet prat blandat med musik sällan för mig. Undantag är när det är verkligt genomtänkt, och musiken spelar en roll i programmet. Det händer oftast när det är artister som har musiken som en viktig del i sitt arbete. Ett exempel är Nisse Hellbergs sommarprogram för några år sedan. Klart att han skulle spela intressant musik som de flesta av oss inte tidigare hört.
Monet: Men vet du, jag uppfattade det inte som en dyrkan av ungdom, att vi alla ska låtsas vara så mycket yngre än vi är, utan mer att människor som nu är kring sjuttio, ja, rent fysiskt är i bättre form än tidigare. Visserligen var min pappa med i gympa hemma i Malå och höll sig i otrolig trim, men om man jämför med hur det är NUMERA - jag ser det ju bara här omkring - där var och varannan granne i åttioårsåldern är ute och stavgår eller är med i nån gympagrupp, så nog tror jag nog att det är skillnad.
Och mycket av det han tog upp, herr Skoog, har jag själv sett prov på. Det här att många börjar småbarnsprata med äldre-äldre. Jag ser det i affärer där någon äldre kvinna eller man inte får till det med koden och hur då kassörskan säger "nu ska vi se här, vi kan göra så här ..." och det låter som talar hen till ett småbarn.
Att vi drabbas av krämpor är ju bara naturligt - det är jag själv ett bevis på - men så är jag väl inget dygdemönster att stå efter när det gäller att hålla sig i trim ,-)
annannan: i flera Sommarprogram väljer jag den textade versionen. Kanske för att jag tycker att programmet blir för långt, en och en halv timme med musiken inräknad. Ofta lyssnar jag ju på kvällarna och det är lätt att somna då ,-)
Det är ju inte alls konstigt att männskor blir både äldre och får möjligheter att behålla sin generella hälsa längre upp i åren nu jämfört med förr. Medellivslängden har ju, i takt med samhällsutvecklingen, nästan fördubblats sen 1700-talet! Men det beror på mycket av det jag pekade på och också annat: vaccinationer, antibiotika inte minst, smittskydd, teknisk utveckling och medicinsk forskning som utvecklats enormt under bara de sista 30 åren. Bara spädbarnsdödlighet och canceröverlevnad har ju resultat man bara kan häpna över. Vi är ju också rena reservdelsmänniskorna jämfört med vår föräldrageneration och inte minst våra far- och morföräldrar. Dom satt där dom satt med sin käpp och sina hörtrattar.
Men ”sunda vanor” är inte allt - sina gener kommer man inte ifrån och de kan man inte äta, sova eller motionera bort - möjligen förbättra till viss del men det är ett lotteri det också. Amelia och dina 80-åriga grannar må stava runt och äta medelhavsmat och kombinera med allehanda kosttillskott eller vad det nu kan vara - till slut påverkas systemet ändå och går ner i ”survival mode”. Det är inget elände med det, faktiskt bara naturligt och det blir patetiskt om man försöker hävda något annat eller bete sig som om man var 50 när man är 70+. Vi har tillräckligt med sådana omkring oss, tro mig. Sen räcker det med att man just kliver fel från sin båt till en brygga i sin ungdomssträvan så inser man att det faktiskt inte finns samma återhämtningskapacitet som i unga år. Det har du ju själv märkt i samband med dina post-covid-besvär och du är ju inte ensam om det.
Vi har tack och lov inte märkt någon barnprat till oss - snarare däremot en viss försiktig förvåning bland sjukvårdspersonal att de inte kan ”dadda” bort några diagnoser här och att vi ofta vet mer än de! Detsamma gäller ungt servicefolk på olika kundservicenivåer som tror att de genom att använda sitt speciella språk tror sig kunna köra över oss äldre, det är trist.
Nej, det är inte det jag menar - det är Skoog, Amelia och 109-åringen Dagny som säger att man inte ska ”gamla ner sig” som jag reagerar över. Det är rena ytligheterna tycker jag och fördunklar den naturliga utvecklingen till Visheten som är det mest eftersträvansvärda i livets sista del. Lyssna istället på Björn Nattiko t ex för den sortens insikter. Hårt drabbad av obotlig sjukdom som inte har ett enda dugg med hur många steg han tagit om dagen!
Skicka en kommentar