söndag 20 mars 2022

Rätt eller fel ...

Ramlade över  ett intressant inlägg på twitter och när jag sedan gick vidare på samma tema, fick jag mig många glada skratt. Eller i alla fall leenden. 

Ja, jag vet att jag tidigare skrivit om hur "hårt" det kan vara på twitter,  men där hittar jag också hur mycket intressant som helst. Så ..., jag tar tillbaka min svepande kategorisering.

Inlägget handlade om sättet att uttala franska ord.

Skuttade till youtube, lyssnade och looog.  

Hur uttalar du till exempel chorizo? Kanske helt galet? Här får du lära dig.

Worchestersås var minsann inte det enklaste. Hoppas ingen frågar mig. Här är rätt uttal.

Och Bollinger ...? Nehej. Fel det också. Rätt ska vara rätt. 

Och inte vill man väl skämma ut sig och säga fel här? Nej, jag tänkte väl det. 

På bageriet i Slöinge har jag hört alla möjliga sorters uttal av detta. Det här är det rätta. 

Jag har tidigare blivit tillrättavisad när det gäller hur jag skrivit ord som chèvre och svenskar i allmänhet har fått veta att aioli bör  uttalas på franskt vis .., och så vidare. 

Här kan man få lära sig hur det ska låta. 

På twitter kommenterade någon .., "ja, och uttalar alla fransmän svenska ord rätt, när dom handlar något härifrån? Varför är det då så otroligt viktigt att veta  e x a k t  hur t.ex aioli ska uttalas på Ica eller Hemköp? Det kan man fundera över. 

Lycka till! 

(Kruxet är att om man nu vinnlägger sig om att uttala orden på franskt vis, så kommer förmodligen  många  att tro att man säger fel.)

4 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Hade rätt i samtliga fall, förutom aioli. Men så kollade jag med SAOL. Där säger man ajååli.
Så vad är rätt?

Marianne Ekwall sa...

Hade rätt i alla utom Chorizo och aioli. Men lik förbenat uttalar jag entrecote - antrekå

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, en som bott i Frankrike har i alla fall lärt mig att det heter ajiåli, med betoning på i:et. Men helt ärligt, vad spelar det för roll? Skrev till hedgrenskan i en diskussion om just det här .., att om vi säljer Västerbottensost till Frankrike, inte räknar vi väl med att dom ska uttala det precis rätt? Inte jag i alla fall.
Varför är just det franska uttalet så himla viktigt? Egentligen.

Elisabet. sa...

Marianne Ekwall: Samma här med chorizo och även Bollinger (som jag för övrigt aldrig druckit och därmed inte kommit i kontakt med, men jag hade nog sagt rakt av som det stavas ,-)