torsdag 1 december 2022

Och så blev det december ...


Därtill en vacker första december och nu är det alltså mindre än en månad kvar till nyårsafton. 

Höst, - och vintermånader händer inte mycket här i Stensjö, så kanske skulle man gå i idé och dyka upp lagom tills blåsipporna dyker upp under syrénhäcken hos Ecke och Britt? 

Men något har i alla fall blivit gjort. T.ex. har jag bokat biljetter till morgondagens (kväll) gospelkonsert i Sankt Nikolaikyrkan inne i Halmstad. 

Här kan man titta in i kyrkan, som är rätt mäktig.

Igårkväll låg jag och lyssnade till ett program i P1, det handlade om sömn och fångade omgående mitt intresse. 

Helt ärligt visste jag inte att under själva REM-sömnen, då vi sover som allra djupast, är vi i princip förlamade rent kroppsligt. Det kan man läsa om här!

Så har jag ikväll budat på dels en väggklocka (Amerikavarianten) och dels en oljemålning av Owe Persson, född inte långt från Ljungby, men det visste jag inte när jag lade mitt bud. 

Ramlade pladask för en annan tavla, men där var buden uppe i snart åtta tusen (vilket ju i och för sig inte är astronomiskt högt), men jag håller hårt i mina sparpengar, ja, ganska hårt i alla fall. 

Konstnärens namn var Karin Parrow, för övrigt syster till Evert Taube. När jag läser om denna Karin, f. Taube, kommer jag vidare till hennes far, Carl-Gunnar Taube, som tydligen var född i BYGDEÅ, Västerbottens län!! Va? 

Detta har jag aldrig någonsin hört talas om! Här en länk som visar vad jag menar.

Det var allt för idag.

Ajöken, sa fröken.

5 kommentarer:

Rexxie sa...

"Sömnförlamningen" lär också hänga ihop med varför vi ibland rycker till precis när vi somnar. Ett system stänger av musklerna, och ett annat får då för sig att kolla att vi inte blivit förlamade på riktigt (och då rycker vi till). Vanligare när man är ung (när hjärnan inte riktigt lärt sig att det är något som händer varenda kväll), eller om vi är stressade eller övertrötta, för då glömmer hjärnan bort att det är helt normalt med muskelavstängningen.

Elisabet. sa...

Rexxie: Det är så intressant det här!! En annan sak: tittade på din Spotify-lista och den här Waltz Darling ..., det kommer ju upp en massa förslag .., vilken är det du menar?

Rexxie sa...

Om du vill googla själv så är det "reticular activating system" och "ventrolateral preoptic nucleus" som är lämpliga sökbegrepp... :-D

https://open.spotify.com/track/50vb8duEQhkooT8h9pzDar?si=ad89315f96494bbf

(älskar för övrigt hela albumet)

Rexxie sa...

...och vill du se videon så finns den här (very stylish...)

https://www.youtube.com/watch?v=Rb5u3hq0OvQ

Anonym sa...

Rexxie: du är ju en pärla rakt av!! Tack! Ska titta/lyssna när skidåkningen är avklarad. ❤️ / Elisabet