fredag 21 juli 2023

Mejl från min syster ...

Så kom då äntligen några rader från min syster som legat på sjukhus i Adelaide och oj, så befriande! Redan när hon och Janne emigrerade, det var 1980 om jag minns rätt, så fick vi veta att en bidragande orsak - förutom språket - till att de valde just Australien, det var att sjukvårdssystemet påminde väldigt mycket om vårt eget och det var inte alls som i t.ex. USA.

Så här, i förkortad version, fungerade det för henne, när hon nu förra veckan var så sjuk. Det märks tydligt att när hon är trött, blandar hon ihop svenska och  engelska.   

"Natten mot tisdagen i förra veckan sov jag jättedåligt. Vaknade flera gånger med liksom ett ryck och när jag la mig ner igen så var det svårt att andas. Kändes nästan som om jag höll på att drunkna, blev något bättre om jag satt upprätt. Dagen därpå var det svårt att andas även om jag stod upprätt, så jag ringde ambulans som kom inom 10 minuter och så bar det av till Flinders Hospital.

Fick komma in med en gång och det blev lungröntgen, EKG etc, och det visade sig att jag hade vätska i lungorna och troligen lunginflammation. Fick antibiotika och väntade på en ledig säng. Någon sådan fanns inte, så det blev återigen ambulans, nu till Ashford hospital, ett privatsjukhus närmre city och det skulle inte kosta mig något, staten står för kostnaden."

Nya undersökningar visar att nej, det var inte lunginflammation, det var en mindre infektion som påverkat lungorna .., hon hade väldigt lågt järnvärde, fick järninfusion och det blev bättre. 

"Nästa morgon såg de att jag gick litet illa och undrade över det och jag talade om att jag hade ont i ryggen och vänster höft.  De var litet oroliga för att min protes skulle ha kommit loss litet och sände
mig till en bonescan.  Som tur var så var min hip replacement OK men jag hade en liten fraktur längst ner på ryggen och 2 hairlinefrakturer på höftbenet. så det var därför jag hade ont.  Blev tillsagd att gå med rullator i några veckor tills detta var healed up. Eftersom jag hade så lågt blodvärde så skickades jag också på en endoscopy och en colonoscopy för att utröna om jag hade några inre blödningar, men allt var OK som tur var.

I går morse fick jag åka hem och Annkristin hämtade och skjutsade hem mig.  Sedan åkte hon och handlade det viktigaste i färskvaror åt mig innan hon åkte hem och hämtade upp barnbarnen från skolan.  Så snällt.
Nu är jag tillsagd att ta det lugnt och i mesta mån använda rullatorn och i mitten på augusti skall jag tillbaka till Ashfords cardiologist.  Jag tycker i alla fall att det var tur att det inte var någon större fara med hjärtat. Ja, nu vet du allt och jag skall äta lunch."

Nu är denna otursförföljda storasyster hemma igen och som vanligt vid gott mod. Och den australiensiska sjukvården tycks - sängbristen till trots - fungera alldeles ypperligt för denna snart 79-åriga madame.

5 kommentarer:

annannan sa...

Så skönt med relativt lugnande besked angående din syster.

Jag tänker att det är lite som att du får en dubbel börda med åldrande närstående i och med dina mycket äldre systrar, och känner med dig. Jag menar, oro för gamla föräldrar drabbar de flesta av oss, men du får liksom en till vända...

Babsan sa...

Så skönt att du fick ett livstecken🥰men förstår att det blir oroligt

Babsan sa...

9 rätt på quizen idag missade vinfrågan vin är inte min grej🫢

Elisabet. sa...

annannan: Ja, jag har faktiskt inte tänkt tanken, men så är det ju. Och nästan knepigare, i och med avståndet, framför allt till B. Det är ju som för dig .., man känner sig lätt frustrerad när man är så långt ifrån.

Elisabet. sa...

Babsan: ska redovisa våra resultat, vi har nyss gjort dem.