tisdag 28 november 2023

En annorlunda tisdag ...

Bilden: Nelly, på den tiden det begav sig. Lillpigan. Dement och snurrig.

Tisdag.

Strålande solsken. Blå himmel. Frost på marken och igenisade bilrutor. En fördel med el-bil, det är att det går jättefort att tina isen och få rutorna isfria. 

Det är ständig kö till fröautomaterna och ekorren tar god tid på sig vid den ena fröbehållaren .., ja, han liksom sitter på en gren och knaprar i sig det ena fröet efter det andra. På marken trängs nötväckor och koltrastar, en drös med pilfinkar och en liten rödhake som är så försiktig.

Och inomhus: nyheter från P1. Inget besked om Natomedlemskapet - eller rättare sagt - ett slags besked att vi nog får krusa herr Erdogan betydligt mera än vi har gjort och det bästa vore ju om herr Åkesson tog paus, så vi får detta avklarat. 

Förmodligen skrattar president Putin gott åt vårt dilemma .., åååå, bara rätt åt dem svenskarna .., nu får dom stå där och skämmas över att aldrig få veta när eller om dom blir medlemmar! Samma sak med Erdogan. Måhända har herrarna talats vid nu på morgonen, kanske gruppsamtal där även president Orban är med .., eller kanske igårkväll och det gäller att hålla ihop, säger Putin. Han har ju för övrigt fullt upp med att skicka asylsökande till den finska gränsen och cyklar ger han dem, här, varsågoda, titta bara hur generösa vi är .., och lycka till på färden och nu får Finland bekymmer, ja, vad ska man ta sig till .., man kan ju inte låta människor dö av kyla vid en stängd gräns och Putin blir ännu gladare och skrattar gott till kvällskaffet. Jo, jo, nu får dom allt .., Sverige och Finland!

Vid 10-tiden tar jag bilen och kör in till Halmstad. Det tar en knapp halvtimme. 

Parkerar vid slottet, använder mig av Easypark som är så enkel att hantera och det är rött ljus vid övergångsstället; en äldre-äldre kvinna och jag själv får stå och vänta en stund. Det blir lite småprat, mest om kylan. 

På Stortorget är reflexklädda män och kvinnor i full färd med att få årets julgran på plats. Torghandlaren säljer julkransar, amaryllisar och hyacinter och frukt som är lika dyr som i vanliga butiker. 

Kvart i elva har jag klipptid, men det visar sig att "min frisörska" är hemma och passar sjuka barn och när hon igår tog mitt mobilnummer föll en siffra bort och det har inte gått att nå mig. Om jag vill, kan frisörske-eleven (hon har gjort 600 timmar, men 1400 återstår innan det är dags för gesällprov) klippa mig och jag säger att det går bra.

Svart cape (hon kallar den för kappa) som snörs åt runt halsen och en spotlight mot ansiktet. Vacker känner man sig inte. 

Den unga eleven klipper mig i någon slags page och hon frågar vad jag har för intressen och om det är stressigt att vara pensionär och jag säger att en sak är säker .., stressigt är det  i n t e.  Tvärtom! Det är ju bara en hel drös med frihet. 

Faktiskt känner jag knappt igen mig, då, när det är klart. Där finns inte skymten av en lock, men dom kommer nog åter när jag har duschat. Nej, jag vill inte vara en dam. 

Så hemåt. Möter Postnords bil på väg till någon butik och jag tänker på dagarna efter Black Friday och hur totalt slut på man var om kvällarna, då, när arbetsdagen var tillända.

Två burar i vanliga fall blev plötsligt sex, sju eller åtta, ja, mer än så ..., och var skulle vi ställa alla paket och där var kunder som kom och undrade om vi kunde ta en titt och se om deras leverans kommit och "det är nog ett brunt paket", kunde dom säga och tyckte väl att vi kunde öppna alla burar och leta.

Och sen kommer veckorna innan jul och ännu mera paket och så förstås allt som ska skickas iväg! 

Å, att vara pensionär efter fyrtiosju år i butik .., alldeles oavsett hur mycket man älskat sitt jobb, det är som den allra största gåvan!

Köper ett nybakat bröd som fått namnet "Gourmet" och som blir perfekt till kaffet. Fortfarande soligt och fint ute. På soffan sover Harry gott. Snarkar högt.

10 kommentarer:

Bert Bodin sa...

De där gubbarna Putte, Erdo och även ungraren Ubbe (Urban, eller Orban), är som småpojkar. Omogna, bortskämda, curlade måhända, envisa, löjeväckande ... Ja - det går att fylla den listan hur lång som helst.

Bert Bodin sa...

Glömde ...
För att inte tala om Jimmy.

WalkaboutSweden sa...

Undrar om det har varit LIKA mycket reklam/tjat om Black Friday detta året? Jag tycker att det inte har varit lika hysteriskt som tidigare - fast jag kanske bara har lyckats undvika det.
Tänker att de kanske har det liiite mindre jobbigt på alla utlämningsställen. Hoppas det.
Hörde någon som sa på tv att julhandeln i år inte förväntas slå nytt rekord. Hoppas på det också.
💖

Elisabet. sa...

Bert: Erdogan är väl egentligen smart som ser till sitt, men retar ju livet ur oss som behöver hans/deras välsignelse. (Det vill säga, om man är FÖR ett Natomedlemskap. Är man det inte, blir det ju en annan sak.) Däremot tycker jag att han är ohederlig. Lovar en sak, men struntar i ingångna löften.
Putin har - enligt mitt tycke - storhetsvansinne, men lyckas ju få folket med sig. Såg eller läste ett reportage där ryska soldater ringde hem och där blev det inget stöd av föräldrarna när soldaten i fråga tyckte att han och andra soldater behandlades som kanonmat, alltså av sina befäl. Hu, så hemskt.

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: Jag får hur mycket reklam som helst om Black Friday och på annorlunda varor .., mascara, t.ex! Har inte beställt något alls. Tänk, så vettigt om julhandeln INTE slår rekord!

Turtlan sa...

Vi kan nog inkludera Donald i gänget. På sätt och vis. Gubbe som bara vill ha makt.
Skrämmande detta som händer vid finska gränsen nu!
Å Jimmy. Han borde verkligen ta fram skämskudden hur han ställer till. Jag blir så … upprörd!

Kom lockarna tillbaka?

Gunnel sa...

Tänker på affärsanställda som på trånga utrymmen ska placera alla dessa paket. Förr kom paketen till posten och där hade vi oftast rejälare utrymmen.

Tror också att Erdogan och grabbarna njuter av att se oss buga och krusa.

Elisabet. sa...

Turtlan: Självklart är han med i samma gäng! Det är min stora fasa att han väljs till president och tyvärr ...., tror jag att det blir så. Det är ju ett mirakel att det inte finns vettigare kandidater, även bland republikanerna, eller det finns det kanske, men dom har väl ingen chans?

Elisabet. sa...

Gunnel: Det är jag övertygad om! Men nu låter det ju - återigen - som om vi ska bli godkända till slut, i alla fall enligt den turkiske utrikesministern. Vågar man tro på detta?

Elisabet. sa...

Gunnel igen: ja, jag brukade tänka på hur det såg ut på era postkontor med gott om plats och många hyllor! Det var ju det värsta .., att det är och var så trångt. Tungarbetat, helt enkelt.