fredag 16 februari 2024

Dagens fönster ...


Tänk, att man kan titta in hos August Westerlund och hans fru Hanna, alldeles omåttligt många år senare än när bilden togs. 

August (längst till vänster) var mammas farbror och Hanna var min mammas moster. 

August är mannen som häller upp mjölk i tallrien .., är det kanske kräm som Hanna kokat, eller färska bär?

Denne August var fjärdingsman i Dikanäs och en av de drivande för att få behålla byns mejeri. Det senarer gick inte alls.

Titta på mannen i mitten av bilden! Så förlägen han ser ut att vara .., som en som egentligen inte vill vara med på bild, men ..., ja, jag får väl ...? Han ser ut som en försynt och snäll man, ungefär som den där parkarbetaren som vi mötte i Riga, inte långt från vår hotell. 

Mannen längst till höger, han som redan börjat smaka på det goda, han är nog mer pratig, tror jag. Och vilken solbränd vänsterhand han har! Kan bilden vara tagen någon gång på hösten, tro .., kanske därför handen är så solbränd .., kanske har han arbetat utomhus hela sommaren?

August som just häller upp mjölk (kanske grädde ...?) ser ut som en trygg man .., en som måhända har lätt till skratt? Jag läste någonstans att när han gifte sig med Hanna, fick han lova att leva nyktert .., kanske hade han (jo, jag tycks minnas att det var så) varit lite väl festglad av sig?


Här en annan bild av denne August. Då blir det alltså två fönster i en smäll. Här är det kanske han själv som är på besök hos någon bekant. Och vinter är det där utanför fönstret. Eller kanske vårvinter .., det är ju ingen direkt vinterjacka han har på sig. 

August Westerlund var född den 9:e september 1874 och dog den 20:e juli 1936. Det står att han dog i Kittelfjäll, några mil utanför Dikanäs.

Inga kommentarer: