tisdag 9 april 2024

Dagens fönster och lite till ... 

Framme i Klaipeda vid niotiden på morgonen och efter att ha transporterats från färjan via en skyttelbuss, var ju frågan hur vi skulle ta oss in till centrum. Vare sig taxi eller bussar fanns vid terminalen.
Dryga sex kilometer hade jag ingen större lust att gå, i värme och med ryggsäck och resväska, om än på hjul. 

Nåväl, vi började gå och pv kollade kartan .., men fick ingen riktig kläm på det hela - kartan var  ju också mer som en turistbroschyr -, så han gick till sist fram till en kvinna som tankade bensin och undrade om hon kunde peka åt vilket håll centrum låg?

Det kunde hon och vi började promenera. Men så plötsligt kom hon ifatt oss och sa att hon kunde skjutsa  oss, ja, hon skulle ändå köra till sitt jobb. 

Sååååå vänligt! Väskor och ryggsäckar fick ligga i bagageluckan och så skjutsades vi till busstationen som låg en bra bit från där vi var! Under tiden berättade hon (någon frågade) om allt möjligt. Att hon arbetar som fastighetsmäklare (just nu igång med ett samarbete med en spansk firma), hon var trettiofem år och hon berättade också om många litauers oro för kriget och alla ukrainska flyktingar som kommit till Litauen, inte minst til Klaipeda. Hon berättade också att hennes namn var Asta och det namnet är som ett blomnamn. Jag tänkte att det kanske betyder Aster?

Under den kanske tio minuter långa eller korta resan till bussterminalen, kunde vi konstatera att åtminstone Klaipeda är bra mycket mer slitet och ruffigt än t.ex Riga. Jag hoppas verkligen att om denna Asta någonsin besöker vårt land, ja, att hon blir lika fint bemött som vi själva blev. 

Bilden av ungdomarna och den fina hunden, den tog jag när pv gick för att ta ut  pengar. (Inte alls! Den togs av annannan när hon var i Lund!)

Innan bussen avgick hann jag springa in i en livsmedelsaffär där jag köpte två köttfärsfyllda piroger (starka!) som var så vansinnigt goda och som blev till lunch när  vi väl satt på bussen. Måhända var vi tio, elva passagerare totalt och vi spred ut oss så gott det gick. Jag kan säga att chauffören var av det mer hetsiga slaget vad beträffar bilkörning; det var som ett rally blandat med häftiga inbromsningar!

Ingen ventilation .., det blev allt varmare .., gardiner drogs för ..., och jag fläktade mig med en broschyr som handlade om glasriket i Blekinge. 


Framme i Vilnius vid halv tre. Bilden här togs när det var rast vid ett jättefint ställe längs vägen. Såå fina planteringar och det doftade BARR och fick mig att åka baklänges i tiden. 

Bussresan tog allt som allt fyra timmar och oj, vilket böljande vackert landskap som vi kunde skåda där vi satt och flämtade i bussen! Så mycket som var annorlunda! Om detta ska jag skriva senare. Nu ska vi ut och promenera lite. 

Ajöken, sa fröken.

4 kommentarer:

annannan sa...

Vad spännande ni har det!

Men kanske hade du inte läsglasögonen på när du lade ut bilden, för det är mitt bushållplatsfoto från Lunds C!

Anonym sa...

Nej, du frågade pv var bilden var ifrån, kände inte igen mig! "Det var när jag tog ut pengar i Klaipeda!" sa han. Nu är dom iaf på.

Anonym sa...

JAG frågade ...., såklart.🙄

annannan sa...

Haha!

Det är hållplatsen som bussarna mot Dalby/Veberöd går från. Huset i bakgrunden till höger som är insvept i byggplast är på hörnan av Clemenstorget.