onsdag 6 januari 2010

Inte precis tysta leken ...



En sak är ju i alla fall säker: det är en pratglad skara som har samlats till middag i det gröna huset ikväll.

Och om allt möjligt pratas det om; allt från högt blodtryck, knäoperationer, en resa till Indien .., Mjällomslandet .., släktforskning .., körsång .., skillingtryck .., Anna-Lena Löfgren .., "Döingeflickorna" ..., (som underhöll på Eländeskvällen då det sjöngs sorgliga skillingtryck ..., om detta berättar äldsta dotterns svärmor leende)..., det pratas också om bodellisterna i Norrbotten .., och om camping .., pensionärstillvaro och långa sovmorgnar.

Och hela tiden springer två små hundar omkring och letar smulor.

Livet känns som allra bäst.

8 kommentarer:

Turtlan sa...

Få saker som slår en sån kväll!
Så enkelt och så mysigt!

Hoppas hundarna hittade lite smulor ( eller att gästerna lite då och då stoppade till dom något i smyg....)

Elisabet. sa...

Turtlegirl: det ser ut som om vi alla kommer från en begravning, men alla hade inte mörka kläder .., det blev nog så kvällsmörkret .-)

Och åååå, så varmt mitt hjärta är ikväll!

Bert sa...

Berätta! Vad är bodellister. Och varför finns de i Norrbotten?

Elisabet. sa...

Turtlan: det var det verkligen också! Sååå trevligt.

Bert: jo, jag hade knappt hört ordet förut .., men det visade sig att Emma och Emils farmor hade släkt i trakten av Piteå (eller var uppvuxen där) och där hade det - i släkten - funnits grenar av såväl leastadianer som bodellister, och även baptister.

Efteråt googlade jag på ordet och hittade egentligen inte så mycket, eller orkade inte söka längre, då vi då var på väg i säng.

Maggan (barnbarnens farmor) planerar att åka upp i sommar och intervjua någon moster som vet mera om detta.

Bert sa...

Ja, där ser man vad man går miste om i skolan, där man minsann fick läsa om Halländska "floder" istället för vad som fanns i hembygden.

Bodellisterna verkar vara en religiös sekt, som tydligen existerar ännu. Gammal som gatan, och uppkallad av någon Jonas Bodell. Hade aldrig hört talas om detta förut.

Rexxie sa...

Bodellisterna verkar främst ha opponerat sig mot nyare översättningar av Bibeln än Karl den XII's från 1703, Svebelii katekes från 1689 samt Swedbergs Psalmbok från 1685; och man startade därför egna skolor där barnen fick undervisning enligt den gamla ordningen.

1921 fick de avslag från Kungen från att få avvika från den fastslagna utbildningen.

Det finns en bok som heter "Bodellisterna och den stora skolstriden" av Folke Öberg som Maggan kanske borde läsa. Finns på lite olika bibliotek här och var i landet. http://libris.kb.se/bib/8842385

Vasaloppsamatören sa...

Rexxie. Gud vad jag blir imponerad av dina kunskaper eller förmåga att hitta information.

PV

Rexxie sa...

Tackar! Mina kunskaper är dock helt obefintliga eftersom jag aldrig riktigt lyckas lära mig något innantill, men jag är en hejare på att googla och på att snabbt sovra ut den information som är intressant!

Tyvärr så är mitt minne konstruerat så att om två dagar kommer jag inte att komma ihåg något om Bodellisterna, och om tre dagar kommer jag inte att komma ihåg att jag skrivit något om dem.....