onsdag 28 september 2011

Förmiddag ...



Kaffekopp och macka och hempressad juice.
Grå himmel utanför fönstret.
Från P1 hörs Bo Holmström, vars röst nu har blivit äldre och grövre.

Och jag dricker kaffet och läser mail och tittar in på hemtidningens familjesida.

Skrollar neråt.

Arne Hällsten, en av kunderna i affären hemma, finns inte mera.
Varje år sedan vi flyttade från Malå, har där kommit ett julkort från Arne och Tora - människor som vi aldrig umgicks med hemma - och ändå denna omtanke!

Och när jag skrollar vidare ..., möts jag av tre ungdomars öden.

Glada ansikten, glittriga ögon - och nu - är allt slut.

Och jag läser om Linnéa, nummer två av fjorton syskon, och hennes liv.

Tänk, vilka livsöden som vimlar omkring runt om oss!

Så här skriver Linnéas barn om sin mamma.

Linnea, vår älskade mamma, har stilla avlidit i en ålder av 85 år.

Linnea var dotter till Oskar och Emelia Ek och föddes i Brände 1926 som nummer två i en barnaskara på 14 syskon. Hon fick tidigt lära sig att ta hand om sina syskon och alla andra vardagliga sysslor på familjens jordbruk.

Mamma hittade sin kärlek hos grannarna ett par hundra meter bort. Georg Olofsson blev hennes stora kärlek och de gifte sig 1948. Georg och Linnea övertog hans föräldrars jordbruk i Brände.

I en jämn takt föddes vi fem barn och som mamma senare har beskrivit som en mycket lycklig tid men oerhört knaper. Eller som mamma alltid sa om sin kassabok "blånagelsboka", det vill säga det gick knappt ihop. Sakta men säkert byggde de upp ett hem fyllt med kärlek, skratt och omtanke. För mamma kom alltid barnen i första hand.

När pappa dog 1963 stod mamma ensam med fem barn i åldrarna 2-13 år, men mamma hade en sak klart för sig och det var att familjen skulle hållas ihop.

Mamma kämpade i det tysta med allt vad det innebär att vara ensam med sina tankar och beslut, men såg till att vi fick en underbar uppväxt. Det är vi tacksamma för.

Linnea avvecklade jordbruket och började sakta skaffa sig ett eget liv, tog körkort, köpte amazon och vi for på semester till Tärna – vilken resa!

Kyrkan och sångkören i Ånäset blev ett av hennes stora intressen. Varje tisdag och söndag var det körsång i Ånäset och sedan blev det många resor med kören. Mamma åkte också på bussresor till Europa, en enorm upplevelse för henne som inte rest alls.

Vävning och handarbete var också hennes stora intresse, otaliga är hennes timmar i vävstugan tillsammans med Aina. Mamma var också en mästare på ljusugnsbröd och hennes mjukkaka glömmer vi aldrig.

Mamma hade alltid ett öppet hem, hon bodde kvar i Brände fram till 82 års ålder. En lycka för en som alltid älskade sitt Hugget.

Inga kommentarer: