lördag 1 oktober 2011

Ingen säng i korridoren ...

Så ska sjukhusen få böta upp till 1 miljon kronor om man ställer sängar lite här och där, ja, där dom inte bör vara, typ i korridoren eller sköljrummet.

Då tänker jag så här: det måste finnas en anledning till denna trängsel?

Förmodligen för många allvarligt sjuka patienter och för få sängplatser på olika avdelningar?

Men vad blir då bättre av att man får enorma bötesbelopp?

Jag förstår det inte.

(Jo, jag fattar att detta ska sätta press på sjukhusledningen, men om jag kommer in allvarligt sjuk så ligger jag gärna på en säng i korrdoren, hellre än att skickas hem eller sitta i ett väntrum, bara jag har läkare/sköterskor inom någorlunda räckhåll. Och nya sängplatser är väl inte det enklaste att skaka fram? Och om patientantalet bara ökar och ökar ...? Och ja, jag inser också att det blir svårarbetat för personalen och om det skulle bli utrymning på grund av brand osv, men ändå .., jag tycker att det här resonemanget om skyhöga böter är helt obegripligt.)

4 kommentarer:

Rexxie sa...

Problemet är ju att landstingen dragit ner väldigt kraftigt på antalet sjukhusplatser. På 70-talet fanns det ungefär 120 000 sjukhusplatser, numera är det neddraget till ungefär 25 000 (!). Vi har minst sjukhusplatser per capita i hela Europa.

Visst, sjukvården har gjort stora framsteg så att man inte behöver lika många vårddagar per ingrepp, men neddragningarna kanske har gått lite långt.

Vitet är en tydlig signal att det kanske börjar gå för långt med neddragningarna.

Elisabet. sa...

Rexxie: ja, det inser jag också (men visste inte det du vet), men om man nu drar ner på vårdplatserna, ja, då borde det ju bero på att man måste skära i kostnaderna - knappast för att man tycker att det är skoj -?
Ska man då DESSUTOM böta 1 miljon kronor, då blir det ju ÄNNU värre!
Ännu mindre pengar.

Är det en form av utpressning mot landstingen, så .., ja, då kanske.

Numera får man ju nästan stiga upp och gå hem så snart narkosen försvunnit, typ efter en svår operation. Hur väl minns jag inte en underbar teckning av han Lindström ..., där ett äldre par sitter och kvinnan håller en skalpell mot sin mage och så högläser maken från sjukhusets instruktionsbrev som medföljer ,-)

Lena sa...

Jag har legat i korridor, tvättrum och på en expedition. Det kändes både märkligt och inte särskilt patientvänligt, men det fanns ju en anledning; minskande anslag och nedlagda avdelningar. Vård kostar , men jag är helt säker på att om en genomlysning av hur pengarna används, då skulle man hitta många saker att fundera över och rätta till.

Elisabet. sa...

Lena: det måste vara oerhört komplext det här ...
Ta bara läkarstafetten i norra delen av vårt land .., det kostar ju ENORMA summor!
Jag önskar att den doktor vi har här i bloggvärlden ville förklara lite ,-)