tisdag 27 januari 2015

Dagens fönster ...


Om man, som undertecknad, följer med ljuset -det vill säga, aldrig använder persienner, rullgardiner eller mörklägger på annat sätt när det är sovdags -, ja, då blir tiden under täcket allt kortare numera.
Nu är morgnarna inte alls lika mörka och när jag vid kvart över sju ställer sängkammarfönstret på vid gavel, hör jag dessutom småfågelkvitter.

Den här bilden togs vid halv nio, nu är det alltså i det närmaste helt ljust ute.

Underbart!


Och den vackra orkidéen som jag förärades av arbetskamraten Carina i fjol, den blommar ännu!
Tänk, oavbruten glädje i tolv månader och likt små physalisfrukter kommer tydligen ännu fler blommor!

13 kommentarer:

mossfolk sa...

Innan jag flyttade ihop med maken hade jag aldrig någonsin rullgardiner eller persienner. När vi flyttade ihop vill jag minnas att det förhandlades friskt om just det. Men int förrän jag läser det här inlägget inser jag att han någonstans längs vägen har lurat över mig på den mörka sidan ;) Numera sover vi nämligen alltid med persiennerna neddragna och ordentligt vinklade...

Elisabet. sa...

mossfolk: nej, aldrig att jag skulle fixa det! Hos äldsta dottern är det mörklägg som när det är krig som gäller - ja, vid sängdags -. Jag får ångest!
Tack och lov är pv av samma skrot och korn som jag själv ,-)

Anonym sa...



Kan bara hålla med. Låt ljuset spira.


Friherrinnan

Eva i Tyresö sa...

Ljuset är underbart. Som vi har längtat!

Ruta Ett sa...

Och här sitter en, som vill ha det mörkt när jag ska sova. Jag minns hur jobbigt det var när vi på somrarna var i Norrbotten och det aldrig blev mörkt. Då hängde vi filtar för fönstren så det skulle bli mörkt. Å andra sidan så kan jag sova med läslampan rakt i ansiktet, när jag somnar från boken.
Lite konstigt är det nu när jag tänker efter.

Elisabet. sa...

Friherrinnan och Eva i Tyresö: just det!

Ruta Ett: möjligen att jag kan somna om det är mörkt, men det får inte vara ett konstgjort mörker, som när dottern hänger för ett mörkt påslakan och man inte anar ens en strimma ljus! Men att VAKNA i detta, det måste ju vara som att ligga i graven?

Turtlan sa...

Är med i klubben!

Jag vill inte heller ha neddraget. M vill!
Tyvärr har vi ett gatljus rakt utanför sovrumsfönstret som bländar så det är rullgardin som gäller. Men snabbt upp med den på morgonen. Lillasyster drar ner persiennerna på sitt rum så fort hon kommer till oss. Dagtid alltså. Usch gillar det inte. Snabb dra upp de så fort jag kan.

Vill inte vara instängd. Vyer tack!!!

Turtlan sa...

PS; tycker det är skönt få vakna till ljus.
Så jag hänger på er som inte gillar neddraget :-))

-B- sa...

Og den virkade duken kjenner jeg igjen !!

gunnar i vaplan sa...

När våren och sommaren kommer då tas alla gardinerna ner, möjligen kan el mörkläggningsrullgardin få sitta uppe och bli nerdragen när solen knappt går ner på kvällen/natten och skiner in.
Däremot på vintern så är det både vanliga gardiner och rullgardiner som gäller men det är mest för att stänga ute kylan :-)

Anonym sa...

Vilket vackert fönster! Så fint och trevligt med djupa fönster där det går att inreda lite.
Älskar ljuset, men vill på natten ha det mörklagt. Synade nyss bekymrat min rullgardins sprickor och inser att det nog måste investeras i en ny. Nuförtiden är jag ljuskänslig pga sjukdom och måste när solen lyser fälla persiennerna, tyvärr. :(
/Lena i Östersund
PS: orkideerna som bor hos mej tillhör nog en blomovillig sort. För trots ett bad varje lördag har de inte blommat fler gånger efter den där första blomningen. blir det inte ändring på den saken kan det ju hända att de får bekanta sej med komposten.

gunnar i vaplan sa...

Tips till Lena i Östersund:
Ett bad varje vecka när det gäller orkideer är alldeles för ofta, kan vara därför dom inte blommar.
Prova med en gång/månad - högst!

Anonym sa...

Gunnar, jag ska prova ditt tips när det gäller orkidebad, så hädanefter badar de i gång i månaden istället för varje lördag :) Fortsättning följer...