torsdag 29 januari 2015

Dagtid ...


Förmiddagspasset är roligt!
Annorlunda!
Man hinner prata med arbetskamraterna - dom två som är där från morgonen - och madamen i charken - hon som är året yngre än jag själv -, berättar att om mindre än en månad är det hennes tur att få ny knäled och det blir samma kirurg som jag själv hade.
Om det pratar vi ganska länge.
Om operationen.
I fyra månader blir hon sjukskriven, ty i charken finns ingen möjlighet att sitta .., det är att stå på hårt stengolv hela dagarna.
Om bussresan till Krakow pratar vi också, då, när hon ska fira sin 60-årsdag.

Vid tiotiden blir det frukost och jag byter ut osten med gammalt datum mot några skivor Lönnebergaskinka och i en vagn hittar jag paprika och gurka som ska slängas, men hälften går att använda och då blir det betydligt trevligare på mackan.

I kassan arbetar L idag.
Hon är i 20-årsåldern och har planer på att läsa till läkare, men än så länge är hon kassörska och ansvarig för tobaksbeställningen och tidningsreturerna och hon ser till att vi har kassar och kvittorullar. Eftersom  hon har fått ta över efter den som nu läser till socionom, tar hon det hela - själva jobbet -, betydligt mera seriöst.
Tänk, vad ansvar gör för människors arbetsglädje!

Under min tid i Ystad försökte jag fördela så att dom flesta i kassan hade åtminstone någon - om än aldrig så liten del - att ansvara för,  och jag tycker nog att man genast ser skillnaden.



Vid halv två är min arbetsdag tillända - då har jag suttit i  fikarummet och tagit en liten-liten-liten tårtbit som chefens pappa bjuder på (födelsedag igår) och sen blir det raka spåret hem (fast först en sväng förbi friherrinnan med det hon ville ha) och så ut med hundarna på promenad!

Det är snöglopp i luften, men mellan varven - som är korta - skymtar solen!
Det är ett alldeles underbart ljus!



Vi går mot Fabrikör Johanssons hus, men klättrar över ett sånt här A och sen blir det aningen knöligt att ta sig fram; det är stenigt och fullt med taggiga björnbärssnår och lilla Nelly skuttar på och viftar på svansen och jag tänker att hon är så fin, så fin! Tala om att den damen förgyller vår tillvaro!

Och nu är det kväll och pv är hemma .., harry har jagat en räv (och blivit uppläxad) och i morgon är det fredag och sen stundar ledig helg. Halleluja! vill jag utbrista.

3 kommentarer:

Anonym sa...


Ja du när fan blev gammal blev han religiös

Friherrinnan

Eva i Tyresö sa...

Bilden på huset
i ljuset är härlig!!!!

Elisabet. sa...

Eva i Tyresö: ja, helt fantastiskt var det!